Bouřka |
|
(4.1.2019 17:38:38) Protože jsem se právě přihlásila do hubnoucí skupinky, tak začnu pečením dortu Jsem nějaká nerozhodná. Oslavenec je na čokoládové dorty, já raději ovocné, takže bych to ideálně nějak propojila, hlavou mi táhne hlavně myšlenka na citrusy ale zbytek rodiny zas až tak nemusí moc kyselý. Každopádně korpus teda bude kakaový nebo čokoládový. Nikdo nemusí moc sladký dorty. Takže máte-li chuť, nahoďte svou ideu čokoládového dortu, nepříliš sladkého, spíš lehčího, ideálně ltrochu pikantnějšího. Nic alkoholovýho, bych si sice dala říct, ale děti ne. Není nutný podrobný recept, když tak si řeknu, jde mi spíš o kombinaci vrstev, případně hrubé složení krému. Nemělo by to být extra složitý na přípravu, ale taky je mám rozmazlený, takže by to nemělo být zase úplně obyčejný Pohrávám si s myšlenkou nějaké pěny, ale nemusíte se tím omezovat. K dispozici mám minimálně máslo, šlehačku, krémový sýr, tvaroh, mascarpone, zakysanku, jogurt, mléko, kefír, salko, škrob, želatinu, dortové želé, vejce, čokoládu, kakao, ořechy (nesmí být syrové) a mandle, nějaký kus marcipánu, čerstvou šťávu z pomerančů a nějaký ovocný mix s exotickými plody, jeden pomeranč, jedna mandarinka (Lidl byl vykradenej a zbavovali se naplesnivělých zbytků), pomelo, biocitrony, liči a blumy, co jsem zatím neukázala dětem, jablka a hrušky (nesmí být syrová), nějaký zbylý kiwi, v mrazáku borůvky, lesní směs a asi i nějaké jahody, zázvor (použití jen decentní, děti to nedají), pomerančovou, šípkovou a ostružinovou marmeládu, povidla švestková a asi i nějaká hrušková. Portský, co si teda asi akorát naleju při přípravě . Nevylučuju i něco dalšího uplatnitelného, jen se mi to zrovna nevybavuje. Co teda nemám je koření, leda skořici.
|
darinaa |
|
(4.1.2019 18:02:51) já miluju tenhle, nahoru dávám nejradši lesní směs...jooo a dietní je tím, že je bez mouky
https://www.prozeny.cz/clanek/sladke-peceni-s-dianou-cokoladovy-kolac-s-malinami-a-slehackou-17641
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(4.1.2019 19:51:41) Já miluju pařížský čokoládový dort, ale ten teda není dietní ani omylem. Mám ráda spojení čokolády a malin, takže bych klidně upekla čokoládový korpus, krém jak do pařížského a nahoru maliny.
|
|
angrešt |
|
(4.1.2019 20:24:39) No, když píšeš o pěně... můj mladší syn nerad dorty, ale miluje čokoládu a maliny. Tak jsem mu k svátku "dort" - odlila jsem z čokolády "misku" (ve tvaru medvěda) a naplnila ji malinami a šlehanou čokoládovou ganache. A jako korpus teda nikomu nechyběl :) Ovšem dietní to neni.... tady obrázek:
|
Bouřka |
|
(4.1.2019 20:33:22) angrešte, už jsem obdivovala na FB , hezký nápad, ale oslavenec by asi korpusu želel a děti žádají spoooustu prostoru na svíčky, aby mohly do zblbnutí sfoukávat . Ale pomalu se mi začíná v hlavě rýsovat nějaká idea, to vypsaní si surovin mi pomohlo.
|
Bouřka |
|
(4.1.2019 20:36:05) Jen tak na okraj, jak si to vlastně odlívala - pokryla z vnějšku čokoládou? Vypadá to krásně uhlazeně, si raději nepředstavuju jaký patvar by vyšel mně , mé výtvory jsou na tom dobře po chuťové stránce, ale estetično dostává zabrat
|
angrešt |
|
(4.1.2019 20:52:46) uvnitř silikonové formy tvaru medvídka:) dvě vrstvy (po ztuhnutí té první pak druhou, aby to bylo dost pevné)
|
|
|
|
K_at |
|
(4.1.2019 21:14:23) Angreste, pardon, ale to zni jako gastronomicky orgasmus!!!!
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(4.1.2019 20:43:32) Skopírujem odkaz od Jezinky. Odkedy som skúsila túto tortu, tak sa musím strašne ovládať, aby som piekla aj niečo iné. Síce to úplne nesplňuje zadanie (nie je tam žiadna vymazlená náplň, ale len marmeláda), ale na bežnejšie príležitosti, než je narodeninová oslava bohato stačí.
Takže Jezina Bezinka:
Recept je z knihy Je libo kousek dortu? od Evy Brucknerové. Trochu jsem si upravila poměry, napíšu originál i mou úpravu
250 g třtinového cukru (v orig. 370 g) 250 g hladké mouky 50 g kakaa (v orig. 100 g) 2 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1/4 lžičky soli 2 vejce 250 ml podmáslí 200 ml uvařené kávy (2 lžičky instantní kávy na hrnek vody) 125 ml slunečnicového oleje 2 lžičky vanilkového extraktu (nedávám ho, tak nevím, jestli je to s ním lepší nebo ne)
Smíchat všechny sypké přísady, dobře je promísit metlou, přidat vejce, kávu, podmáslí, olej a vanilkový extrakt, promíchat ručně a pak 2 minuty šlehat na střední rychlost. Vznikne hladké řídké těsto. Těsto nalít do dortové formy o průměru cca 22-24 cm, péci při 170°C. Těsto je hodně řídké, trvá docela dlouho, než se propeče. Kdyby se začínal zvrchu připalovat, přikrýt alobalem.
Dort prořezávám a promazávám rozehřátou marmeládou, hezky se pak vpije do těsta. Navrch dávám čokoládovou polevu. (100 gramová tabulka hořké čokolády, nalámat kostičky do 100 ml rozehřáté smetany ke šlehání, míchat dokud se nerozpustí)
|
angrešt |
|
(4.1.2019 20:53:33) a můžu potvrdit, že je hrozně dobrý, u svynky jsem ho dostala :)
|
|
Bouřka |
|
(4.1.2019 21:11:35) Jo jo, Je libo kousek dortu jsou mé oblíbené dortové stránky, kam chodím pro inspiraci Tenhle už jsem tuším dělala. Ale když já jsem na ty kyselejší ovocné
|
|
Lenka Pražanda |
|
(7.1.2019 8:44:34) To je red velvet. Akorát tam místo kávy má být červené barvivo. I postup odpovídá. Korpus je nádherně vláčný díky podmáslí
|
|
|
Marila |
|
(4.1.2019 21:04:12) Recept nemám, ale z naší cukrárny máme oblíbený zákusek/dort, který má tyto vrstvy: 1. kakaový korpus, 2. krém ze zakysané smetany a šlehačky, 3. korpus, 4. krém a 5. nahoře je mix lesního ovoce zalité v želé.
|
jak |
|
(4.1.2019 21:09:25) Cim to mazes tu formu Angreste prosim?
|
angrešt |
|
(4.1.2019 21:30:41) ničím, ta čokoláda se po ztuhnutí bez problémů vyloupne:)
|
K_at |
|
(5.1.2019 10:35:16) Angreste, jak udelas misku? Forma, cokolada, a do cokolady druha forma? Aby to po stranach vylezlo?
|
Oliverka |
|
(5.1.2019 10:55:37) Kat, tu formunvylejes čokoládou a necháš ztuhnout. Pak vylejes ještě jednou, nebo víckrát , aby byla ta cokolidava stěna dostatečně tlustá a nepraskla.
|
K_at |
|
(5.1.2019 14:35:56) Oliverko, to jo. Ale z fotky mi prijde, ze ten cokomedved ma opravdu tvar misky - dno niz, steny vys.
|
|
|
Kaipa |
|
(5.1.2019 14:30:55) Kat, formu si namrazíš (popř. důkladně vychladíš) a vyliješ čokoládou (na stěny můžeš použít silikonovou mašlovačku). Opět dáš vychladit. Postup opakuješ podle toho, jak chceš mít silnou vrstvu čokolády.
|
|
|
|
|
|
Abigail* |
|
(5.1.2019 9:25:13) Oslavenci toto chystat určitě nebudeš, ale strašně dobrý je čokoládový cheesecake s rybízem. Kombinace čokolády a rybízu je skvělá.
https://www.prozeny.cz/clanek/letni-nepecene-dezerty-s-rybizem-malinami-i-levanduli-9749
Je to ten poslední recept v odkazu.
|
Bouřka |
|
(5.1.2019 9:59:01) To by šlo v létě, oslavenec rád cheescake a rybíz. Ale ten krém ze sýra a čokolády stojí za uváženou
|
Oliverka |
|
(5.1.2019 10:38:30) Co treba Black Forest cake? Splnuje zadani coko/kakao korpus a ovoce + slehacka. Lze vytvořit verzi s alkoholem www.bbcgoodfood.com/recipes/2303676/black-forest-gteau%3famp
|
Bouřka |
|
(5.1.2019 14:52:08) Jo, schwarzwaldský je moc dobrý, ale byl loni i předloni, chtělo by to změnu
|
|
|
|
|
|