| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Medovník

 Celkem 67 názorů.
 Analfabeta 


Téma: Medovník 

(10.3.2021 13:19:37)
MEDOVNÍK
100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky. Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).
Postup:
Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce. Když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat - nejlépe elektrickým hnětačem mouku - jde to ztuha a těžko, ale kdo vytrvá vyhraje :o) Hodinu nechat těsto v hrnci odležet. Z těsta pak vyválíme 6-7 placek ... atd.

Recept mám stažený z internetu a nezdá se mi postup. Můžete mi někdo poradit, jak upéct dobrý medovník?
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:24:52)
No nechápu, proč ten ocet se sodou nechat reagovat hned, když tu práci má vykonat CO2 až při pečení.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:35:43)
Cimbur, děkuju za odpověď, jsi rychlá a klobouk dolů. Akorát jsi MOC rychlá. Já to sem totiž dala schválně. Protože hodně z nás vaří a tahle hovadina se v receptech na netu dost často opakuje. Z neznalosti. Já to sem dala proto, abych v praxi ukázala jak je důležité vzdělání.

Tudíž doplňující dotaz: PROČ je tam teda uvedeno, že máme smíchat ocet a sodu? Podotýkám, že odpověď na toto neznají vyučené cukrářky a ani absolventi střední školy potravinářské. Když jsem se ptala, co to je za hovadinu, tak ti první mi řekli, že se to tak učili na praxi, a druzí řekli, že jim na tom není nic divného. Ten postup skutečně není správně, byť suroviny dobře jsou. Tudíž dotaz zní: jak to tedy má být správně? Jaký je tedy správný technologický postup?

PS: blbě to bylo i na specializovaném cukrářském webu.
Šimek s Grossmanem by řekli: "A teď se ukaž, blamáž..."
 neznámá 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:42:08)
Tak zkus půlku placek s octem a půlku bez.

Mamka dělá s octem, placky jsou mírně bublinkaté, ale tvrdé. Změknou až po odležení, má pak nádech perníku.
Dle mého bez octu bude také dobrý, ale placky budou více měkké. Pak vzknikne takový ten buchtovitý medovník.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:46:31)
ta placka je tenká, není to jak buchta, já to moje množství mám na 6 vrstev velikost je obkreslený velký talíř plus 1,5 cm navíc, takže dost velká plocha, ten výsledný upečený kus nemá ani půl cm na tloušťku, z trouby to vytahuju ještě měkký, úplně to neztvrdne, ale po pár dnech v ledničce je rozhodně lepší, přece jenom to zvláční tím krémem
 neznámá 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:28:03)
Mě ten postup sedí.
Sice medovník nedělám, protože nedostižný dělá moje mamka, ale dělá ho stejně, za tepla.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:36:57)
vydrž, pošlu, ale musím si dojít pro recept :)
mám úžasný
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:43:54)
Prý je to medovník gruzínský
Těsto:
3 vejce, 200 g cukru krupice, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička sody, 400 g hladké mouky,
Krém:
1 uvařené Salko, 300 g másla

Ušlehat těsto, rozdělit na 6 dílů, na plech s papírem, 200 stupňů asi tak 8 minut

Salko nemusí být uvařené, ale je to lepší

 Sugar+3 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:29:53)
Yuki, ted ctu o kousek dal - takze to testo roztiras (nerozvalujes)? Ten velky talir - to je cca 26 cm prumer? Ze bych rozetrela na cely plech (teda 3 plechy misto 6) a pak pred plnenim rozkrojila napul?

Dekuju Analfabete za zajimave tema a zaroven se ji omlouvam za off topic dotaz ~:-D

 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:42:05)
Sugar+3, v pohodě, pokud je to k věci, klidně se ptej. Recept je tady, tvůj dotaz sem patří.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:48:26)
sugar, já nevím, jak je talíř velký, ale namaluju ho tužkou na papír na pečení, papír dám čistou stranou nahoru, doprostřed naleju těsto a rozetřu za okraj, potom po upečení položím talíř na trochu vychladlý plát, obkrojím, stačí i příborový nůž, zbytky ze všech se nadrobí a tím se obalí a posype hotový medovník
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:49:37)
ještě ono se to neroztírá úplně samo, tahá se to trochu
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 13:56:11)
Holky, prosím, tady fakt nejde o medovník!!
Tady jde o to, co a proč je na uvedeném postupu špatně aneb důležitost vzdělání. Doma přece vaříme a pečeme, i když na to nemáme výuční listy, že?

Musím teda podotknout, že Cimbur mi vzala vítr z plachet, čekala jsem delší diskusi. Cimbur na tu blbost, co je v receptu, přišla na první pohled.
Ale i pro Cimbur: nejde tu dokonce ani o CO2, ale o něco jiného.

Takže znovu: jak to má správně být?
(a pokud sem koukne Angrešt a zná odpověď, pak prosím, aby ji sem aspoň týden nepsala. Dík)
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:01:34)
já myslela, že chceš i jiný recept, soda s octem dohromady je zbytečnost, samozřejmě, vybublá to ještě než se to dostane do trouby, možná to bubláním zlehčí to těsto, ale za tu dobu, než se mi upeče postupně 6 plátů, bude ten první možná nadýchaný, ale ten 6 už absolutně placatý, pokud tam dám ten ocet, nebo ne?
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:11:22)
Yuki, jasně, ona bude tvrdá i ta první placka, protože je to prostě celé blbě.

Víš, co jsem si nalámala hlavu a nahledala na netu, než jsem našla odpověď? Chtěla jsem totiž, aby perníčky, co chci upéct, byly ty "zaručeně měkké" (protože v receptech na perníčky se ta pitomost se sodou a octem taky pořád vyskytuje. Ale nejen tam, je i v jiných receptech). Dneska už odpověď znám, ono je to složitější a fakt tu nejde o CO2. Aby byly "opravdu měkké", musí být těch faktorů splněno ještě o trochu víc.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:17:11)
já jsem ještě sodu s octem v receptu neměla :) ale já mám většinu receptů od své babičky a to se ještě nevymýšlely ptákoviny :)))
ten gruzínský medovník peču už asi 12 let, fakt výborný, a docela rychlý, za dvě hodiny od začátku je v ledničce, teda když si předem uvařím Salko, do to času nepočítám
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:22:26)
Yuki, dík za recept, kopíruju si ho.
Jen by mě zajímalo, jestli mi tu někdo odpoví.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:33:34)
analfabeto, zeptala jsem se strýčka gůgla a našel mi třeba toto

https://itesco.cz/hello/clanek/10-nejcastejsich-chyb-pri-peceni-ktere-znici-vas-kolac/21421/

prý když se k tomu zásaditýmu (soda) nepřidá nic kyselého (ocet), tak to koláč zničí

v tom případě jsem minimálně dvacet let pekla zničený koláče

 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:36:56)
jiný zdroj

Chyba č. 1: Mícháte citron se sodou
Kyselé prostředí, které právě jedlé sodě prospívá při pečení, v těstu vytvoří třeba citron (šťáva i kůra) nebo klasický či jablečný ocet. Čím vyšší je jejich koncentrace, tím rychleji vše proběhne. Pokud tedy zamícháte do těsta současně třeba citronovou kůru a sodu, těsto necháte stát, bublinky při míchání vyšumí a na pečení už nic nezbude. Ale pozor – v případě, že těsto nemá kyselé pH, začne soda pracovat až v teple, to, že ji před tím třeba rozpustíte ve vodě, na jejích účincích nic nezmění.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:39:53)
myslím, že moje těsto, zvlášť na medovník, může klidně pracovat až v troubě, rozhodně není potřeba bublinky pustit ještě za studena

maminka mi vždycky říkala, že když dám do těsta prášek do pečiva, musím to do trouby strčit co nejdřív, účinkuje to hned, zato když dám sodu, není to tak rychlý a když si nachystám třeba dva plechy po sobě, ten druhý chvíli počká
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:06:42)
analfabeto, na tohle je jasná odpověď v mém oblíbeném vtipu:
U manželů je na návštěvě tchýně (matka ženy), večer vyndavá dcera maso z mrazáku, dá ho rozmrazit do dřezu, položí přes něj plech. Matka se jí ptá, proč tam ten plech dává. Muž se toho hned chytí a říká "to jsem se jí taky mockrát ptal, ale vždycky jen říká, žes to tak dělala vždycky ty". Matka se usměje a povídá "vy ale nemáte doma kočky, ne?"

 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:14:43)
Jo, jo, a taky v tomhle:
Manželka peče štrůdl. Předtím, než ho vloží na pekáč do trouby, tak odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč ty konce odřezáváš?? "Takhle jsem se to naučila od maminky,“ odpoví mu manželka. Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče a tam manžel vidí, jak tchýně odřezává konce štrůdlu. Zeptá se tedy, proč? Tchýně mu odpoví: „Protože mám malej plech!“
 Martina, 2 kluci 


Re: Medovník 

(10.3.2021 14:27:32)
Anebo:
Manžel se ptá:"Proč pečeš husu rozporcovanou, proč ji nepečeš vcelku?"
Manželka: "Říkala to maminka, to se musí, jinak se nepovede."
Pak dotaz k mamince, odpověď "musí, i babička to dělala, jinak to nejde."
Později návštěva babičky a tam vysvětleno, že babi měla malou troubu i pekáče.
 Lenka Pražanda 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:17:12)
Tenhle postup je špatně úplně celý. Ale pasáž s octem mě vyloženě praštila do očí. Soda s octem okamžitě reaguje, proto se přidává do hotového těsta úplně na konec. Lehce se vmíchá a hned do trouby.
Těsto na medovník je tužší, podle receptu se buď vykrajují placky a ty se samostatně pečou, nebo se roztáhne na plech a vykrajují se pak, než vychladne. Takže soda ano, ale bez octa. Jako perníčky.
Medovník jsem dělala jen párkrát, takže recept nemám. Nás to až tak neoslňuje. Raději si ten jeden kousek koupím než se s tím patlat.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:27:17)
Spousta z Vás je doma v karanténě, nebo Vám stát zavřel provozovnu, děcka se učí distančně, řada z nich bude maturovat a budou se připravovat na příjmací zkoušky, času máte...
Kdo se aspoň trochu přiblíží, má u mě Řád zlatého bludišťáka!
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:42:24)
No já mám tři dny jarních prázdnin. Jak jsi načala. Druhý silný důvod proč ne neutralizovat bikarbonu podle mě je zachování vyššího pH, prostě zachování alkalického prostředí k vytvoření tmavé zlaté barvičky, rozvoji vůně, prostě redukci těch sacharidů, viz Tebou zmiňovaná Maillardova reakce.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:54:43)
Cimbur, já Tě zbrzdím. Nejsem chemik a netuším, jestli má Maillardova reakce co do činění s pH. Já jen vím, že způsobuje hnědnutí pečených povrchů, tudíž i masa, nejenom chleba nebo jiného pečiva. Netuším, jaké pH má maso (i když i při vaření tužších mas se přidává víno i třeba pár kapek octa, ale při vaření k Maillardově reakci nedochází, tam jde o něco jiného).
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:00:45)
Pro cukry pH ideálně 9 až 10.
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:01:29)
Kyselé k masu spíš kvůli denaturaci bílkovin.
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:02:28)
Analfabeto. Ale nevím, proč mě brzdíš. Co je špatně?
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:04:56)
Protože nevím, jestli má Maillardova reakce co do činění s pH.
Jinak dobrý, čekám zajímavou diskusi :-)
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:47:55)
ocet zbrzdí karamelizaci cukru?
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 15:51:36)
Wiki:
Míra karamelizace je nejnižší, pokud se pH blíží neutrálním hodnotám, naopak největší je na obou krajích acidobazického spektra: pod pH=3 a nad pH=9.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:03:55)
sodu, ocet, cukr a med šleháš v teple
teplo je podmínka pro reakci sody, ale cukr by karamelizoval moc rychle, tak se brzdí octem,
o to delší dobu se bude šlehat, těsto bude mít hezčí barvu už před pečením a asi bude i nadýchanější

ale podmínkou je nespíš ten začátek, kdy se šlehá v teple, což já nedělám
 Cimbur 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:05:02)
Cukr karamelizuje při 110 st.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:12:36)
ještě se dívám na původní recept, že se těsto nechá hodinu odležet a vyválí se, to znamená, že bude mít tužší konzistenci než to moje, který se na plech roztírá, mouka nabobtná, ale veškerý bublinky jsou přece v háji, to možná nevadí tak moc, placky jsou tenký
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:14:42)
ještě je mi divný to vajíčko do teplýho, nebo spíš horkýho, to je předvařený ještě před pečením
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:36:18)
Tam mám taky odbornou mezeru. Znám vynikající a trvanlivý krém do cukroví. Dělá se ze 100%ního tuku a vajec, vaří se to nad párou. Já to jedla, ale neumím to uvařit. Musím si to nechat ukázat, jak se tam do horkého tuku rozklepávají vejce nebo jak se to vlastně dělá.
 Bouřka 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:37:44)
Dělám tento a je dobrej https://kousekdortu.cz/medovnik/

Jinak na těch stránkách je ještě jeden recept na odlehčenou verzi se zakysankou a ten je taky výborný.
 neznámá 


Re: Medovník 

(10.3.2021 16:47:33)
Taky nechápu, čekám, co z toho vyleze.~t~
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:02:47)
Krajino, je to čistě odlehčující téma, něco ve stylu, že když říkám malému dítěti, aby nešmatalo na horkou plotnu, taky neví proč. Prostě se jen ptám, jestli tu třeba někdo neví, jak se to správně dělá a proč v receptu smíchají ocet se sodou, čímž tekutinu zneutralizujou. Neboť kdyby tam nalili čistou vodu bylo by to asi stejné. Prostě takové malé opáčko z vaření - chemie.
Chlotar byl z historie, toto je z trochu jiného ranku. Suroviny máte doma, perníčky a cukroví snad taky pečete, nějaké zkušenosti máte, tak co byste si o tom, co znáte, trochu nepocvičily mozečky? Nic víc za tím nehledej.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:21:42)
Krajino, já tady a teď nikoho nikam nevedu, jen jsem se omluvila Cimbur s tím, že nevím nic o vztahu Maillardovy reakce a pH. Jinak čekám na názory. To není o tom, že já jsem borec, heč a já vím, co vy nevíte, to vůbec ne. To je spíš ilustrace toho, že na netu běhá hromada hovadin (tady konkrétně v receptu), všichni to tupě opisujou a kopírujou, ale když se v diskusi zeptáš, proč teda míchají sodu a ocet, tak se dozvíš, že se to tak dělalo vždycky a že jim to funguje (viz ty vtipy). Nevím, mně to teda nefungovalo, ale rozumnou odpověď jsem nedostala. Tak jsem to tu nahodila jen jako odlehčovací téma :-) To máš stejné, jako když i v nových receptech na netu neustále vidíš, jak máš 2,5 hodiny vařil plechovku Salka... Proboha, proč, když už dneska existuje i Salko karamelizované?
Ale musím teda přiznat, že odpověď fakt není jednoduchá.
 Bouřka 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:25:29)
No ale sehnat to karamelizované Salko je vcelku umění, u nás je k mání leda kolem Vánoc nebo Velikonoc.
 neznámá 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:30:59)
Hlavně je chuťově jiné než doma svařené salko.

Yuki, možná ten ocet reaguje s vejcem a vejce se tak nesráží. Když si naposledy dítě dělalo míchaná vajička a inovovalo je troškou octa (miluje ocet, cpe ho do všeho), vznikla podivná vazká hmota. (denaturace bílkovin? když už nás teda Anafabetka vzdělává)

Já snad zavolám mamce, jak medovník za tepla dělá, má ho fakt výborný.



 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:39:12)
No vidíš, já zas netušila,, že je chuťově jiné. Lepší, horší? Vím, že se Salko má při vaření obrátit, že někdy zkaramelizuje jen na jedné straně a na druhé ne, že to není zas tak jednoduché, jako "hoď to do vody a vař to 2,5 hodiny, vyndáš a dobré jest".

Holky fakt, plkací téma! Nebo se nechcete ztrapnit, že budete vypadat jako trubky? Ale, Bóže, tady už bylo hovadin... Pokud to nepřejde do osobních urážek a dehonestaci inteligence, vítám jakýkoli nápad nebo názor. Je to zcela demokratická diskuse, každý je vítán!
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 18:04:41)
Krajino, podle válečné kuchařky z r. 1944 jsem pekla mrkvový dort. Mě totiž zaujalo, že se mámy i za války a v době, kdy byl nedostatek potravin, snažily dětem zpříjemnit dětství a třeba i k narozeninám upéct dort. A přiznám se, že výsledek byl naprosto famózní, to by se v cukrárně dalo prodávat klidně i dneska. Mrkev se rozpekla, nebyla tam vůbec cítit, výsledek super. Je škoda, že zrovna takovéhle recepty zapadly.
 Senedra 


Re: Medovník 

(10.3.2021 19:51:56)
Analfabeto, asi před rokem jsem objevila recept na mrkvo-ořechovou bábovku a je naprosto boží...
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 20:30:47)
Senedro, prosím, není to plevelení, můžeš sem dát recept?

Tak, holky, co, nikdo neví? To není debata o politice, schválně jsem zabrousila do trochu jiného oboru (nikoli mého, mám vzdělání humanitního směru). To se fakt nikdo nechce ztrapnit? Nebude ani posílání do Koreje? Neříkejte mi, že všichni pečete perníčky hned a zaručeně měkké. Můj rekord byl 2 roky, tvrdých jako šutr, nezměkly ani s doporučovaným jablíčkem. Nakonec jsem to sestrouhala a udělala nepečené kuličky. To fakt nikdo z vás nepeče, ani na Vánoce, ani na Velikonoce?
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 20:34:09)
já peču, perníčky mám přijatelně měkký, nemám ráda úplně pěnový, a na medovník mám jiný recept, zase bez problémů, ocet a sodu v žádným receptu nemám, takže nějak nevím, proč by to tak mělo být
 Bouřka 


Re: Medovník 

(10.3.2021 20:44:01)
Já je peču jen občas, recept vybírám náhodně z knížky o perníku a už několik let se odhodlávám k pravému fermentovanému těstu. Ovšem co mi paměť slouží, ocet se sodou se memíchá nikde. Leda že by to sloužilo k invertování cukru, aby se ušetřil med.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(10.3.2021 23:36:22)
Bouřko, BINGO!!!! Máš Řád zlatého bludišťáka! Tohle jsem fakt nečekala! Klobouk dolů!!

Teď jen nastudovat, jak se to invertování cukru dělá, smícháním octa a sody fakt neeee.
Já teď nemám čas, přidám k tomu pár postřehů zítra, teď ale jdu spát.
 Bouřka 


Re: Medovník 

(11.3.2021 18:46:34)
Tak postup třeba tady https://www.lidovky.cz/relax/veda/vyrobte-si-doma-z-cukru-umely-med.A110628_184619_ln_veda_kim

kdysi jsem na to narazila a utkvělo mi to v hlavě. No umím si představit, že léty to modifikovalo do octa se sodou :-)
 Slonisko 


Re: Medovník 

(11.3.2021 19:07:56)
Bouřko, to je zajímavý. O existenci invertniho cukru vím od té doby, co jsem ho viděla ve složení nějaké potraviny, název mě zaujal, tak jsem hledala co to je.
Při čtení téhle diskuze jsem si vzpomněla že tu mám několik sklenic pampeliškového medu, který nikomu nechutná, že bych ho zpracovala při pečení?
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(13.3.2021 0:01:26)
Slonisko, klidně, taky jsem podobně zpracovala staré zásoby a jsme živí.
 Cimbur 


Re: Medovník 

(11.3.2021 6:55:07)
K invertování cukru přeci neslouží ocet se sodou! Rozhodně ne smíchaný. To bys musela dost dlouho vařit sacharozu v kyselém prostředí a leda až potom neutralizovat.
 neznámá 


Re: Medovník 

(10.3.2021 17:46:22)
Analfabetko, neotáčim, jsem líná kuchařka, jen vrazím do hrce s vodou a nechám vařit.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 19:32:56)
já jsem karamelizovaný Salko jednou už viděla, ale než bych ho sháněla, to je teda rychlejší hodit do hrnce a sednout si :)
nebo když už v té kuchyni stejně vařím, tak je mi to jedno. Neotáčím, ale dávám dost vody a někdy ho dám naležato, ono se koulí a provaří se líp než na stojáka
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Medovník 

(10.3.2021 19:39:17)
Maj to i na Rohlíku, teď zrovna v akci. Připadá mi, že to maj docela normálně. Strašně mi to chutná, jsem schopná tu plechovku sníst. Nesmím to kupovat
 Bouřka 


Re: Medovník 

(10.3.2021 19:52:44)
Inko, no je před Velikonocemi :-) Jeden asi nebude objednávat Rohlík nebo oblítávat obchody, aby pořídil karamelizované Salko, to je fakt snazší hodit vařit to normální. Ale v běžných obchodech to standardní zboží nebývá.
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 20:04:37)
nevíte někdo, jestli existuje něco jako salko bez laktózy?
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(11.3.2021 16:22:17)
Tak jsem se dívala na to karamelizované Salko. Coop-Jednota, 66,- Kč/plechovka, výrobce Mlékárna Hlinsko. Docela drahá prča, takže se nedivím, že se to vaří po domácku, protože úspora na pixle může být cca 30,- Kč/pixla. Ale koupit se dá běžně, i když naše drahé super- hyper občas před českými výrobky upřednostňují ty zahraniční, ty naše se ale třeba v Coop-Jednotě koupit dají. Jen jsou tam o něco dražší, než to, co je v super- hyper-.
 Vranice 


Re: Medovník 

(11.3.2021 16:37:48)
Analfabeto, karamelizované salko má košík za 55 Kč i s dovozem po celé ČR. A v super- hyper- bývá po Vánocích ve slevě za cca 39. Ne, že bych na to číhala, ale když potkám, tak radši koupím, energie na vaření není zadarmo a mám to hotové hned, navíc salko se jen tak nezkazí.
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(11.3.2021 18:58:56)
Vranice, díky za info. Já ho právě nekupuju, kdybych potřebovala karamelizované Salko, zkaramelizuju cukr, přidám smetanu a nechám povařit, zas tak složité to není.
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Medovník 

(11.3.2021 19:01:34)
Na Rohlíku je teď za 45
 Yuki 00,03,07 


Re: Medovník 

(10.3.2021 19:30:46)
ocet by naopak to vajíčko srazil
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(12.3.2021 1:49:11)
Dámy, děkuji za to, že jste se účastnily diskuse. Ano, cílem opravdu nebylo pečení medovníků ani perníčků, byl to hlavně test ohledně vzdělání. Když tu občas diskutujeme, tak k politice nebo ke školství se tu vyjadřuje kdekdo, jsou tu různé názory. Co mě tu ale teda neskutečně sejří, je dehonestace některých diskutujících. Někdo opomene maličkost, něco si třeba neuvědomí, a pokud je jeho názor odlišný od většiny, sesypete se tu na něj jako vosy a místo inteligentní diskuse tu posíláte do Koreje, k psychiatrovi, titulujete diskutující komunistickými pohrobky, atd. Prostě se tu nevede rozumná diskuse, kdy se tříbí názory a věcně vysvětlují stanoviska. A protože k politice a ke školství se může vyjádřit každý, kdo má lidově řečeno "do (_).(_) ďourku", tak jsem sem dala testovací dotaz z úplně jiného oboru. Neboť co to je vzdělání? Je to maturita? Státní zkoušky z vysoké školy? Ó nikoli, to je prostě schopnost aplikovat teorii do praxe a na základě teoretických poznatků i nabytých zkušeností nedělat nesmysly. Kolik nás sem chodí? Možná 200? A z těch možná 200 lidí jediná Cimbur okamžitě zareagovala, že popsaný postup je nesmysl, protože když přece zneutralizujeme kyselinu zásadou, tak jsme tam mohli rovnou nalít čistou vodu. Cimbur tam vložila svůj příspěvek 5 minut!! po jeho vložení. Pak už se nehlásil nikdo, až Bouřka věděla, k čemu ocet a soda slouží, že to asi bude inverze cukru. A díky i Yuki, která přispěchala na pomoc s jiným receptem, když viděla, že potřebuju pomoc.

A teď k věci: všechny přece vaříme a pečeme a občas hledáme inspiraci na netu. Ježkovy voči, ale v receptech je tam přece kolikrát tolik hovadin, že si někdy říkám, že ti, co to na net kopírují, snad ani nemají základní vzdělání. I toto byl praktický příklad totálního nesmyslu, který je ale v hodně receptech na perníčky "zaručeně měkké" (ale když je udělám, tak si na nich leda tak vylámu zuby, neb měkké opravdu nejsou).

Neutralizace kyselin je ale učivo 8.třídy základní školy:
ŠVP: Kyseliny, hydroxidy, pH, neutralizace, amoniak
Očekávané výstupy:
Žák zná pojem identifikátor, pH, neutralizace, dovede zjistit pH neznámé látky, orientuje se na pH stupnici.
Žák porovná vlastnosti a použití vybraných významných kyselin a hydroxidů a posoudí vliv těchto látek na životní prostředí.
Žák uvede příklady uplatňování neutralizace v praxi.
Učivo:
- měření kyselosti a zásaditosti látek (pH)
- neutralizace
Zdroj: https://www.zsvm.cz/wp-content/svp-2013/ucebni-osnovy_8_chemie.htm
Chcete mi říct, že jste to už zapomněly, nebo jste zrovna chyběly, když se to probíralo? Ale no ták, to je výmluva 10-letých dětí, nehodná dospělých a vzdělaných lidí.
Protože vzdělání není jen o tom, navrčet se nazpaměť vyňatá slova (třeba po z: drzý, jazyk, brzy, Ruzyně), životopisy Lumírovců a odrecitovat Máchův Máj, o určení přístavku ve větě nebo řešení rovnice o dvou neznámých ani nemluvím. Co je mi platné, když umím nazpaměť Máchův Máj, když se neumím orientovat na mapě a v neznámém terénu netrefím s mapou do sousední vesnice? Co je mi platné, když sice znám různé vzorečky z fyziky, ale neumím poznatky aplikovat do praxe? No, stane se mi třeba toto:
https://www.youtube.com/watch?v=XkWB4CdAONA

Takže: postup z příkladu je špatně. Je to zářný příklad toho, co naše babičky uměly, ale my už jsme zapomněli. Postup je špatně proto, že si to holt někdo asi špatně napsal (protože třeba v kuchařce z přelomu 19.a 20.stol. byl postup popsán dobře). Prostě se to "tak dělalo vždycky". A nikdo nedovedl aplikovat jednoduchý teoretický poznatek do praxe, a sice, že smíchat sodu s octem je nesmysl (inverze už je pak složitější postup, vyšší level, přímo vyšší dívčí).

A jakže se teda ten cukr invertuje? A proč se vlastně invertuje? No protože pečeme perníčky (nebo medovník), ale med je drahý. Tudíž ho musíme něčím nahradit. Něčím levnějším. Cukrem to nejde. Protože cukr je disacharid, zahříváním karamelizuje a tvrdne. Med je naproti tomu směsí dvou monosacharidů, glukózy a fruktózy (a ještě dalších látek), které po zahřátí netvrdou. Tudíž cukr musíme tzv. invertovat, rozložit ho právě na ty monosacharidy. No, a to se dělá tak, že vezmeme 1 kg krupicového cukru, 400 g vody, 2 g kyseliny vinné nebo citronové, 4 g jedlé sody. Krupicový cukr svaříme s vodou na hustší sirup, pak přerušíme var a přidáme kyselinu, rozpuštěnou v malém množství vody. Dojde k rozkladu cukru a roztok se zbarví do světle citrónové barvy. Roztok by měl dosáhnout teploty 91 st. Reomíra (což je 113,5 st. Celsia) a trvá to cca 5 minut. Při této teplotě fakt ne déle! Inverzi pak přerušíme přidáním jedlé sody, čímž kyselinu zneutralizujeme. A POZOR, po přidání sody roztok silně pění! Je možné to dělat i na nižší teplotu, ale pak to trvá déle, třeba i několik hodin.
Nebo se na invertování vykašleme, sáhneme do kešeně a místo cukru použijeme dražší med.

Ale dosti pindání, je moc hodin, takže povídání o důležitosti vzdělání ukončím, jak jinak, než humorem. Pamatujete si scénu z úžasné komedie Pane, vy jste vdova!? Kterak profesor Somr s týmem tvoří dvojnici herečky Kelletyové:
Somr: „Kdo dělal žaludek?“
Asistent: „Já prosím...“
Somr: „To jsem si mohl myslet... Jak vás mohlo napadnout dát tam bachor, čepec, knihu a slez? Vždyť by přežvykovala! Somnambule! Abych z vás neudělal nezaměstnaného!“
Neboť jen nevzdělaný operatér použije mladé telecí a krásné herečce ponechá bachor, čepec, knihu a slez!

PS: a mimochodem: v invertování cukru jsou mistři Číňani. Z levného cukru obratem ruky dovedou udělat drahý med. A med patří dneska k nejvíce pančovaným potravinám na trhu!
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/med-je-druhou-nejcasteji-falsovanou-potravinou-jak-ho-poznat-322646
 Analfabeta 


Re: Medovník 

(12.3.2021 7:49:31)
Jen dodatek k tomu pančování: invertovat se dají všechny polysacharidy. Je možno zinvertovat i škrob. A víte třeba, co to znamená v potravinách? Že se při velkovýrobě nepoužije med, ten se hodně drahej (cukr 10,- Kč/Kč v akci x med 140,- Kg a i víc, za 140,- se už pomalu nesežene), on se už nepoužije ani cukr. Použije se škrob, toho je dost. Ale cena se vypálí tak, jako kdyby tam bylo toho medu nejméně 50%.
Med se ještě před nějakými 30 roky pančovat téměř nedal, dneska je to pomalu nejvíce pančovaná potravina.
A opět se vrátím ke vzdělání: vzdělaný člověk ví, že invert je levný a je to náhražka. Čímž ale netvrdím, že všechny náhražky jsou špatné, někdy je to dobře, když jednu věc nahradíme jinou. Jenže málo vzdělaný člověk bude kolikrát té náhražce tleskat: hele, jak ten velkovýrobce myslí na naše zdraví, on tam dá invert. Ne, jemu naše zdraví viselo u řiti, jemu šlo o JEHO vlastní peněženku. Nevzdělance utáhnete na vařený nudli, vzdělance ale ne. Proto je škoda, když MY SAMI si degradujeme vzdělání našich dětí, třeba ve jménu bohulibosti "aby tu maturitu mohl mít každý".

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.