Analfabeta |
|
(10.3.2021 13:19:37) MEDOVNÍK 100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky. Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být). Postup: Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce. Když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat - nejlépe elektrickým hnětačem mouku - jde to ztuha a těžko, ale kdo vytrvá vyhraje :o) Hodinu nechat těsto v hrnci odležet. Z těsta pak vyválíme 6-7 placek ... atd.
Recept mám stažený z internetu a nezdá se mi postup. Můžete mi někdo poradit, jak upéct dobrý medovník?
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 13:24:52) No nechápu, proč ten ocet se sodou nechat reagovat hned, když tu práci má vykonat CO2 až při pečení.
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 13:35:43) Cimbur, děkuju za odpověď, jsi rychlá a klobouk dolů. Akorát jsi MOC rychlá. Já to sem totiž dala schválně. Protože hodně z nás vaří a tahle hovadina se v receptech na netu dost často opakuje. Z neznalosti. Já to sem dala proto, abych v praxi ukázala jak je důležité vzdělání.
Tudíž doplňující dotaz: PROČ je tam teda uvedeno, že máme smíchat ocet a sodu? Podotýkám, že odpověď na toto neznají vyučené cukrářky a ani absolventi střední školy potravinářské. Když jsem se ptala, co to je za hovadinu, tak ti první mi řekli, že se to tak učili na praxi, a druzí řekli, že jim na tom není nic divného. Ten postup skutečně není správně, byť suroviny dobře jsou. Tudíž dotaz zní: jak to tedy má být správně? Jaký je tedy správný technologický postup?
PS: blbě to bylo i na specializovaném cukrářském webu. Šimek s Grossmanem by řekli: "A teď se ukaž, blamáž..."
|
neznámá |
|
(10.3.2021 13:42:08) Tak zkus půlku placek s octem a půlku bez.
Mamka dělá s octem, placky jsou mírně bublinkaté, ale tvrdé. Změknou až po odležení, má pak nádech perníku. Dle mého bez octu bude také dobrý, ale placky budou více měkké. Pak vzknikne takový ten buchtovitý medovník.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 13:46:31) ta placka je tenká, není to jak buchta, já to moje množství mám na 6 vrstev velikost je obkreslený velký talíř plus 1,5 cm navíc, takže dost velká plocha, ten výsledný upečený kus nemá ani půl cm na tloušťku, z trouby to vytahuju ještě měkký, úplně to neztvrdne, ale po pár dnech v ledničce je rozhodně lepší, přece jenom to zvláční tím krémem
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(10.3.2021 13:28:03) Mě ten postup sedí. Sice medovník nedělám, protože nedostižný dělá moje mamka, ale dělá ho stejně, za tepla.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 13:36:57) vydrž, pošlu, ale musím si dojít pro recept :) mám úžasný
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 13:43:54) Prý je to medovník gruzínský Těsto: 3 vejce, 200 g cukru krupice, 1 Hera, 3 lžíce tmavého medu, 1 lžička sody, 400 g hladké mouky, Krém: 1 uvařené Salko, 300 g másla
Ušlehat těsto, rozdělit na 6 dílů, na plech s papírem, 200 stupňů asi tak 8 minut
Salko nemusí být uvařené, ale je to lepší
|
Sugar+3 |
|
(10.3.2021 16:29:53) Yuki, ted ctu o kousek dal - takze to testo roztiras (nerozvalujes)? Ten velky talir - to je cca 26 cm prumer? Ze bych rozetrela na cely plech (teda 3 plechy misto 6) a pak pred plnenim rozkrojila napul?
Dekuju Analfabete za zajimave tema a zaroven se ji omlouvam za off topic dotaz
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 16:42:05) Sugar+3, v pohodě, pokud je to k věci, klidně se ptej. Recept je tady, tvůj dotaz sem patří.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 16:48:26) sugar, já nevím, jak je talíř velký, ale namaluju ho tužkou na papír na pečení, papír dám čistou stranou nahoru, doprostřed naleju těsto a rozetřu za okraj, potom po upečení položím talíř na trochu vychladlý plát, obkrojím, stačí i příborový nůž, zbytky ze všech se nadrobí a tím se obalí a posype hotový medovník
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 16:49:37) ještě ono se to neroztírá úplně samo, tahá se to trochu
|
|
|
|
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 13:56:11) Holky, prosím, tady fakt nejde o medovník!! Tady jde o to, co a proč je na uvedeném postupu špatně aneb důležitost vzdělání. Doma přece vaříme a pečeme, i když na to nemáme výuční listy, že?
Musím teda podotknout, že Cimbur mi vzala vítr z plachet, čekala jsem delší diskusi. Cimbur na tu blbost, co je v receptu, přišla na první pohled. Ale i pro Cimbur: nejde tu dokonce ani o CO2, ale o něco jiného.
Takže znovu: jak to má správně být? (a pokud sem koukne Angrešt a zná odpověď, pak prosím, aby ji sem aspoň týden nepsala. Dík)
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 14:01:34) já myslela, že chceš i jiný recept, soda s octem dohromady je zbytečnost, samozřejmě, vybublá to ještě než se to dostane do trouby, možná to bubláním zlehčí to těsto, ale za tu dobu, než se mi upeče postupně 6 plátů, bude ten první možná nadýchaný, ale ten 6 už absolutně placatý, pokud tam dám ten ocet, nebo ne?
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 14:11:22) Yuki, jasně, ona bude tvrdá i ta první placka, protože je to prostě celé blbě.
Víš, co jsem si nalámala hlavu a nahledala na netu, než jsem našla odpověď? Chtěla jsem totiž, aby perníčky, co chci upéct, byly ty "zaručeně měkké" (protože v receptech na perníčky se ta pitomost se sodou a octem taky pořád vyskytuje. Ale nejen tam, je i v jiných receptech). Dneska už odpověď znám, ono je to složitější a fakt tu nejde o CO2. Aby byly "opravdu měkké", musí být těch faktorů splněno ještě o trochu víc.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 14:17:11) já jsem ještě sodu s octem v receptu neměla :) ale já mám většinu receptů od své babičky a to se ještě nevymýšlely ptákoviny :))) ten gruzínský medovník peču už asi 12 let, fakt výborný, a docela rychlý, za dvě hodiny od začátku je v ledničce, teda když si předem uvařím Salko, do to času nepočítám
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 14:22:26) Yuki, dík za recept, kopíruju si ho. Jen by mě zajímalo, jestli mi tu někdo odpoví.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 14:33:34) analfabeto, zeptala jsem se strýčka gůgla a našel mi třeba toto
https://itesco.cz/hello/clanek/10-nejcastejsich-chyb-pri-peceni-ktere-znici-vas-kolac/21421/
prý když se k tomu zásaditýmu (soda) nepřidá nic kyselého (ocet), tak to koláč zničí
v tom případě jsem minimálně dvacet let pekla zničený koláče
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 14:36:56) jiný zdroj
Chyba č. 1: Mícháte citron se sodou Kyselé prostředí, které právě jedlé sodě prospívá při pečení, v těstu vytvoří třeba citron (šťáva i kůra) nebo klasický či jablečný ocet. Čím vyšší je jejich koncentrace, tím rychleji vše proběhne. Pokud tedy zamícháte do těsta současně třeba citronovou kůru a sodu, těsto necháte stát, bublinky při míchání vyšumí a na pečení už nic nezbude. Ale pozor – v případě, že těsto nemá kyselé pH, začne soda pracovat až v teple, to, že ji před tím třeba rozpustíte ve vodě, na jejích účincích nic nezmění.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 14:39:53) myslím, že moje těsto, zvlášť na medovník, může klidně pracovat až v troubě, rozhodně není potřeba bublinky pustit ještě za studena
maminka mi vždycky říkala, že když dám do těsta prášek do pečiva, musím to do trouby strčit co nejdřív, účinkuje to hned, zato když dám sodu, není to tak rychlý a když si nachystám třeba dva plechy po sobě, ten druhý chvíli počká
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(10.3.2021 14:06:42) analfabeto, na tohle je jasná odpověď v mém oblíbeném vtipu: U manželů je na návštěvě tchýně (matka ženy), večer vyndavá dcera maso z mrazáku, dá ho rozmrazit do dřezu, položí přes něj plech. Matka se jí ptá, proč tam ten plech dává. Muž se toho hned chytí a říká "to jsem se jí taky mockrát ptal, ale vždycky jen říká, žes to tak dělala vždycky ty". Matka se usměje a povídá "vy ale nemáte doma kočky, ne?"
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 14:14:43) Jo, jo, a taky v tomhle: Manželka peče štrůdl. Předtím, než ho vloží na pekáč do trouby, tak odřízne oba konce. Manžel se na to dívá a ptá se, proč ty konce odřezáváš?? "Takhle jsem se to naučila od maminky,“ odpoví mu manželka. Za měsíc jedou navštívit manželčiny rodiče a tam manžel vidí, jak tchýně odřezává konce štrůdlu. Zeptá se tedy, proč? Tchýně mu odpoví: „Protože mám malej plech!“
|
Martina, 2 kluci |
|
(10.3.2021 14:27:32) Anebo: Manžel se ptá:"Proč pečeš husu rozporcovanou, proč ji nepečeš vcelku?" Manželka: "Říkala to maminka, to se musí, jinak se nepovede." Pak dotaz k mamince, odpověď "musí, i babička to dělala, jinak to nejde." Později návštěva babičky a tam vysvětleno, že babi měla malou troubu i pekáče.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(10.3.2021 15:17:12) Tenhle postup je špatně úplně celý. Ale pasáž s octem mě vyloženě praštila do očí. Soda s octem okamžitě reaguje, proto se přidává do hotového těsta úplně na konec. Lehce se vmíchá a hned do trouby. Těsto na medovník je tužší, podle receptu se buď vykrajují placky a ty se samostatně pečou, nebo se roztáhne na plech a vykrajují se pak, než vychladne. Takže soda ano, ale bez octa. Jako perníčky. Medovník jsem dělala jen párkrát, takže recept nemám. Nás to až tak neoslňuje. Raději si ten jeden kousek koupím než se s tím patlat.
|
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 15:27:17) Spousta z Vás je doma v karanténě, nebo Vám stát zavřel provozovnu, děcka se učí distančně, řada z nich bude maturovat a budou se připravovat na příjmací zkoušky, času máte... Kdo se aspoň trochu přiblíží, má u mě Řád zlatého bludišťáka!
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 15:42:24) No já mám tři dny jarních prázdnin. Jak jsi načala. Druhý silný důvod proč ne neutralizovat bikarbonu podle mě je zachování vyššího pH, prostě zachování alkalického prostředí k vytvoření tmavé zlaté barvičky, rozvoji vůně, prostě redukci těch sacharidů, viz Tebou zmiňovaná Maillardova reakce.
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 15:54:43) Cimbur, já Tě zbrzdím. Nejsem chemik a netuším, jestli má Maillardova reakce co do činění s pH. Já jen vím, že způsobuje hnědnutí pečených povrchů, tudíž i masa, nejenom chleba nebo jiného pečiva. Netuším, jaké pH má maso (i když i při vaření tužších mas se přidává víno i třeba pár kapek octa, ale při vaření k Maillardově reakci nedochází, tam jde o něco jiného).
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 16:00:45) Pro cukry pH ideálně 9 až 10.
|
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 16:01:29) Kyselé k masu spíš kvůli denaturaci bílkovin.
|
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 16:02:28) Analfabeto. Ale nevím, proč mě brzdíš. Co je špatně?
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 16:04:56) Protože nevím, jestli má Maillardova reakce co do činění s pH. Jinak dobrý, čekám zajímavou diskusi
|
|
|
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 15:47:55) ocet zbrzdí karamelizaci cukru?
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 15:51:36) Wiki: Míra karamelizace je nejnižší, pokud se pH blíží neutrálním hodnotám, naopak největší je na obou krajích acidobazického spektra: pod pH=3 a nad pH=9.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 16:03:55) sodu, ocet, cukr a med šleháš v teple teplo je podmínka pro reakci sody, ale cukr by karamelizoval moc rychle, tak se brzdí octem, o to delší dobu se bude šlehat, těsto bude mít hezčí barvu už před pečením a asi bude i nadýchanější
ale podmínkou je nespíš ten začátek, kdy se šlehá v teple, což já nedělám
|
Cimbur |
|
(10.3.2021 16:05:02) Cukr karamelizuje při 110 st.
|
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 16:12:36) ještě se dívám na původní recept, že se těsto nechá hodinu odležet a vyválí se, to znamená, že bude mít tužší konzistenci než to moje, který se na plech roztírá, mouka nabobtná, ale veškerý bublinky jsou přece v háji, to možná nevadí tak moc, placky jsou tenký
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 16:14:42) ještě je mi divný to vajíčko do teplýho, nebo spíš horkýho, to je předvařený ještě před pečením
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 16:36:18) Tam mám taky odbornou mezeru. Znám vynikající a trvanlivý krém do cukroví. Dělá se ze 100%ního tuku a vajec, vaří se to nad párou. Já to jedla, ale neumím to uvařit. Musím si to nechat ukázat, jak se tam do horkého tuku rozklepávají vejce nebo jak se to vlastně dělá.
|
|
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(10.3.2021 16:37:44) Dělám tento a je dobrej https://kousekdortu.cz/medovnik/
Jinak na těch stránkách je ještě jeden recept na odlehčenou verzi se zakysankou a ten je taky výborný.
|
|
neznámá |
|
(10.3.2021 16:47:33) Taky nechápu, čekám, co z toho vyleze.
|
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 17:02:47) Krajino, je to čistě odlehčující téma, něco ve stylu, že když říkám malému dítěti, aby nešmatalo na horkou plotnu, taky neví proč. Prostě se jen ptám, jestli tu třeba někdo neví, jak se to správně dělá a proč v receptu smíchají ocet se sodou, čímž tekutinu zneutralizujou. Neboť kdyby tam nalili čistou vodu bylo by to asi stejné. Prostě takové malé opáčko z vaření - chemie. Chlotar byl z historie, toto je z trochu jiného ranku. Suroviny máte doma, perníčky a cukroví snad taky pečete, nějaké zkušenosti máte, tak co byste si o tom, co znáte, trochu nepocvičily mozečky? Nic víc za tím nehledej.
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 17:21:42) Krajino, já tady a teď nikoho nikam nevedu, jen jsem se omluvila Cimbur s tím, že nevím nic o vztahu Maillardovy reakce a pH. Jinak čekám na názory. To není o tom, že já jsem borec, heč a já vím, co vy nevíte, to vůbec ne. To je spíš ilustrace toho, že na netu běhá hromada hovadin (tady konkrétně v receptu), všichni to tupě opisujou a kopírujou, ale když se v diskusi zeptáš, proč teda míchají sodu a ocet, tak se dozvíš, že se to tak dělalo vždycky a že jim to funguje (viz ty vtipy). Nevím, mně to teda nefungovalo, ale rozumnou odpověď jsem nedostala. Tak jsem to tu nahodila jen jako odlehčovací téma To máš stejné, jako když i v nových receptech na netu neustále vidíš, jak máš 2,5 hodiny vařil plechovku Salka... Proboha, proč, když už dneska existuje i Salko karamelizované? Ale musím teda přiznat, že odpověď fakt není jednoduchá.
|
|
|
Bouřka |
|
(10.3.2021 17:25:29) No ale sehnat to karamelizované Salko je vcelku umění, u nás je k mání leda kolem Vánoc nebo Velikonoc.
|
neznámá |
|
(10.3.2021 17:30:59) Hlavně je chuťově jiné než doma svařené salko.
Yuki, možná ten ocet reaguje s vejcem a vejce se tak nesráží. Když si naposledy dítě dělalo míchaná vajička a inovovalo je troškou octa (miluje ocet, cpe ho do všeho), vznikla podivná vazká hmota. (denaturace bílkovin? když už nás teda Anafabetka vzdělává)
Já snad zavolám mamce, jak medovník za tepla dělá, má ho fakt výborný.
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 17:39:12) No vidíš, já zas netušila,, že je chuťově jiné. Lepší, horší? Vím, že se Salko má při vaření obrátit, že někdy zkaramelizuje jen na jedné straně a na druhé ne, že to není zas tak jednoduché, jako "hoď to do vody a vař to 2,5 hodiny, vyndáš a dobré jest".
Holky fakt, plkací téma! Nebo se nechcete ztrapnit, že budete vypadat jako trubky? Ale, Bóže, tady už bylo hovadin... Pokud to nepřejde do osobních urážek a dehonestaci inteligence, vítám jakýkoli nápad nebo názor. Je to zcela demokratická diskuse, každý je vítán!
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 18:04:41) Krajino, podle válečné kuchařky z r. 1944 jsem pekla mrkvový dort. Mě totiž zaujalo, že se mámy i za války a v době, kdy byl nedostatek potravin, snažily dětem zpříjemnit dětství a třeba i k narozeninám upéct dort. A přiznám se, že výsledek byl naprosto famózní, to by se v cukrárně dalo prodávat klidně i dneska. Mrkev se rozpekla, nebyla tam vůbec cítit, výsledek super. Je škoda, že zrovna takovéhle recepty zapadly.
|
Senedra |
|
(10.3.2021 19:51:56) Analfabeto, asi před rokem jsem objevila recept na mrkvo-ořechovou bábovku a je naprosto boží...
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 20:30:47) Senedro, prosím, není to plevelení, můžeš sem dát recept?
Tak, holky, co, nikdo neví? To není debata o politice, schválně jsem zabrousila do trochu jiného oboru (nikoli mého, mám vzdělání humanitního směru). To se fakt nikdo nechce ztrapnit? Nebude ani posílání do Koreje? Neříkejte mi, že všichni pečete perníčky hned a zaručeně měkké. Můj rekord byl 2 roky, tvrdých jako šutr, nezměkly ani s doporučovaným jablíčkem. Nakonec jsem to sestrouhala a udělala nepečené kuličky. To fakt nikdo z vás nepeče, ani na Vánoce, ani na Velikonoce?
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 20:34:09) já peču, perníčky mám přijatelně měkký, nemám ráda úplně pěnový, a na medovník mám jiný recept, zase bez problémů, ocet a sodu v žádným receptu nemám, takže nějak nevím, proč by to tak mělo být
|
|
Bouřka |
|
(10.3.2021 20:44:01) Já je peču jen občas, recept vybírám náhodně z knížky o perníku a už několik let se odhodlávám k pravému fermentovanému těstu. Ovšem co mi paměť slouží, ocet se sodou se memíchá nikde. Leda že by to sloužilo k invertování cukru, aby se ušetřil med.
|
Analfabeta |
|
(10.3.2021 23:36:22) Bouřko, BINGO!!!! Máš Řád zlatého bludišťáka! Tohle jsem fakt nečekala! Klobouk dolů!!
Teď jen nastudovat, jak se to invertování cukru dělá, smícháním octa a sody fakt neeee. Já teď nemám čas, přidám k tomu pár postřehů zítra, teď ale jdu spát.
|
Bouřka |
|
(11.3.2021 18:46:34) Tak postup třeba tady https://www.lidovky.cz/relax/veda/vyrobte-si-doma-z-cukru-umely-med.A110628_184619_ln_veda_kim
kdysi jsem na to narazila a utkvělo mi to v hlavě. No umím si představit, že léty to modifikovalo do octa se sodou
|
Slonisko |
|
(11.3.2021 19:07:56) Bouřko, to je zajímavý. O existenci invertniho cukru vím od té doby, co jsem ho viděla ve složení nějaké potraviny, název mě zaujal, tak jsem hledala co to je. Při čtení téhle diskuze jsem si vzpomněla že tu mám několik sklenic pampeliškového medu, který nikomu nechutná, že bych ho zpracovala při pečení?
|
|
Analfabeta |
|
(13.3.2021 0:01:26) Slonisko, klidně, taky jsem podobně zpracovala staré zásoby a jsme živí.
|
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(11.3.2021 6:55:07) K invertování cukru přeci neslouží ocet se sodou! Rozhodně ne smíchaný. To bys musela dost dlouho vařit sacharozu v kyselém prostředí a leda až potom neutralizovat.
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(10.3.2021 17:46:22) Analfabetko, neotáčim, jsem líná kuchařka, jen vrazím do hrce s vodou a nechám vařit.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 19:32:56) já jsem karamelizovaný Salko jednou už viděla, ale než bych ho sháněla, to je teda rychlejší hodit do hrnce a sednout si :) nebo když už v té kuchyni stejně vařím, tak je mi to jedno. Neotáčím, ale dávám dost vody a někdy ho dám naležato, ono se koulí a provaří se líp než na stojáka
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.3.2021 19:39:17) Maj to i na Rohlíku, teď zrovna v akci. Připadá mi, že to maj docela normálně. Strašně mi to chutná, jsem schopná tu plechovku sníst. Nesmím to kupovat
|
Bouřka |
|
(10.3.2021 19:52:44) Inko, no je před Velikonocemi Jeden asi nebude objednávat Rohlík nebo oblítávat obchody, aby pořídil karamelizované Salko, to je fakt snazší hodit vařit to normální. Ale v běžných obchodech to standardní zboží nebývá.
|
Yuki 00,03,07 |
|
(10.3.2021 20:04:37) nevíte někdo, jestli existuje něco jako salko bez laktózy?
|
|
|
|
Analfabeta |
|
(11.3.2021 16:22:17) Tak jsem se dívala na to karamelizované Salko. Coop-Jednota, 66,- Kč/plechovka, výrobce Mlékárna Hlinsko. Docela drahá prča, takže se nedivím, že se to vaří po domácku, protože úspora na pixle může být cca 30,- Kč/pixla. Ale koupit se dá běžně, i když naše drahé super- hyper občas před českými výrobky upřednostňují ty zahraniční, ty naše se ale třeba v Coop-Jednotě koupit dají. Jen jsou tam o něco dražší, než to, co je v super- hyper-.
|
Vranice |
|
(11.3.2021 16:37:48) Analfabeto, karamelizované salko má košík za 55 Kč i s dovozem po celé ČR. A v super- hyper- bývá po Vánocích ve slevě za cca 39. Ne, že bych na to číhala, ale když potkám, tak radši koupím, energie na vaření není zadarmo a mám to hotové hned, navíc salko se jen tak nezkazí.
|
Analfabeta |
|
(11.3.2021 18:58:56) Vranice, díky za info. Já ho právě nekupuju, kdybych potřebovala karamelizované Salko, zkaramelizuju cukr, přidám smetanu a nechám povařit, zas tak složité to není.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(11.3.2021 19:01:34) Na Rohlíku je teď za 45
|
|
|
|
|
|
|