holkamodroočka |
|
(7.5.2021 20:03:55) Inspirovaná diskuzí o tom, kolik utratíte za jídlo. Dejte tip na nějaké speciality všeho druhu, které rádi kupujete na Rohlíku? Chystá se oslava, tak se ráda inspiruji (i pro dny kdy se neoslavuje . A je jedno, jestli je to maso, sýry, máslo, uzeniny, pochutiny z ciziny, zmrzlina. Fantazii se meze nekladou
|
K_at |
|
(7.5.2021 20:18:39) Neporadím. Kupuju základ.
|
|
Marika Letní |
|
(7.5.2021 20:26:31) Ale přijde mi, že možná mají víc specialit na košíku, tam je můj oblíbený Delmart. (Já jsem došla postupně k tomu, že dodavatele střídám, jednou přijede košík podruhé rohlík )
|
|
Půlka psa |
|
(7.5.2021 20:35:59) Z toho, co jinde nemají, na Rohlíku kupuju různé exotické houby - shimeji, enoki, shiitake, hlívu máčkovou apod a dělám z toho ramen. Akorát to teda asi není kompatibilní s oslavou
|
Vítr z hor |
|
(8.5.2021 9:13:14) Půlko, miluju tě! Včera jsem zasadila zbytek chili papriček, co jsem objednala díky tobě. Kromě obligátního a každoročního jalapeňa (jak se sakra stalo, že jich mám 8?) jsi mě svedla na 2 rocota (dostaly důstojné květináče a budou se mnou zimovat v obýváku) a několik nepříliš ohnivých zajímavostí. Vybílila jsem místní growshop, takže dostaly luxusní lože na bázi kokosu, rašeliny, žížalinců a netopýřinců.
K tématu: z Rohlíku mám teď jako novou akvizici nesolené pistácie (ano, vím o levnějších, ale z Rohlíku jsem stejně něco potřebovala) a zítra chci zkusit pistáciovou zmrzlinu s vodou z pomerančových květů podle blízkovýchodní kuchařky, co jsem nedávno někde vyšťourala.
|
|
Půlka psa |
|
(8.5.2021 11:17:23) Jééé, tak to mám radost, že se papričkám daří. Měla jsi od nich semínka nebo ty sazničky? Nám přišly nádherný, ale fakt nádherný sazenice asi osmi druhů chilli. Myslela jsem, že dorazí sazenička a on ke to keř. Zatím se bojím je dát do skleníku, ale nemůžu se dočkat a taky přemýšlím, jak je zazimovat. Skleník má vyhřívání, takže je tam celou zimu nad nulou nebo možná těsně pod, ale na papriky to asi není.
|
Vítr z hor |
|
(8.5.2021 11:42:03) Dekuju! Koupila jsem taky sazenice - a krome tri jsou to taky vsechno kere jak hrom, jeden dorazil uz s plodem! Vsechny jsou v kvetinacich a ve skleniku, kde dotapim pres noc kostkou - topitkem za 3 stovky. Mam hlidani teploty, pod +10 jsem to nikdy nepustila, tak nevim, kolik by vydrzely. Pozitri ho snad budu moci zrusit.
Pres zimu asi chteji chladneji, nez kolik mam v obyvaku, ale uz mi tam par zim prezil takovy paprikovy “stromek”. Pak ho sezraly msice, ale moc jsem nebojovala, bo mel asi pulcentimetrove plody, coz bylo vzhledem k rozloze rostliny trapne.
Taky to jakz takz prezivaji citrusy, byt nikoli s nadsenim.
Co mas za odrudy?
|
Půlka psa |
|
(8.5.2021 12:15:15) Co je ta kostka? To mě moc zajímá. Jak to vypadá, pls? Máme na chalupě prastarý skleník bez výhřevu a nechce se mi do něj moc investovat, protože mu asi moc nezbývá, ale kdyby se to dalo zařídit nějak jednoduše a ne solárem na střeše, tak do toho jdu.
Sazenice máme Big Black Mama, Carolina Reaper, Habanero Chocolate, Habanero Yellow, Trinidad Scorpion Moruga, Naga Morich a Elephant""s Trunk.
Speciálně na Big Black Mama se moc těším. Podle fotky má nepřestavitelně oškivou papričku. Asi takhle: https://www.seminka-chilli.cz/sazenice-big-black-mama-82829.html
|
Vítr z hor |
|
(8.5.2021 14:31:33) Kostka je úplně obyč elektrický topný ventilátor – taková ta věc, co je nejspíš určena do kadibudky, aby člověku nenamrzl zadek. Nastavím to tak nějak, aby se to spustilo samo, až bude moc zima (točí se primitivně kolečkem, takže to zvládám), a když se mi pak večer zdá, že křivka teploty moc klesá, nebo je tam nemravné teplo, tak jdu ještě v pyžamu pootočit kolečkem.
Edit: Lepím z vedlejší diskuze: https://www.obi.cz/elektricka-topidla/topny-ventilator-2-000-w/p/5596069
Tak z toho mám jen ten Elephant"s Trunk, neboť je fascinující i jedlý Strašně moc se mi líbí Big Black Mama, ale nějak jsem si nedokázala představit, k čemu by nám asi byla, když tak pálí, tak jsem ji tam s lítostí nechala. Ještě mám 4x Jalapeňo Early, 2x Maylon a 2x Mammoth (půjdou do mrazáku), pak Rocoto Arequipeňo Giant, Manzano Rocoto Red (ty se mnou budou v zimě bydlet), pak nějaké Tabasco (zapomněla jsem název) a Ring of Fire.
Myslím, že bych z něčeho z toho dokázala vyrobit práškovou papriku, neboť mám sušičku (jen bych to ještě předtím chtěla vyudit, ale copak vím, jak?), něco chci nakládat sladkokysele a do oleje.
|
Půlka psa |
|
(8.5.2021 20:59:28) Díky moc za tip, asi to koupím.
Uzení nevím, ale taky by mně to hodně zajímalo. Zkusím to nastudovat.
|
|
Bouřka |
|
(8.5.2021 21:14:57) Na vyuzení papriky by možná šel tekutý kouř. Možná jí potřít a pak sušit. K zelenině moc informací v české louži nenajde, ale v angličtině se určitě nějaké návody najdou.
|
Půlka psa |
|
(8.5.2021 21:23:34) Mrknu na to, dík.
|
|
Vítr z hor |
|
(9.5.2021 8:30:48) Tekuty kour neznam, je to koser postup, kdyz se clovek pipla s paprikama, a pak je natre? Ale diky za tip, prozkoumam. Myslela jsem, jestli treba nejak nezasmradit gril pilinami. Docela by se mi to hodilo i pro ty jalapenos, kdyz uz se mi to teda tak vymklo a bude uroda z 8 keru. Urcite to nestihnu obrat vsechno zelene, takze ty cervene bych pripadne vyudila (?) a nalozila do adobo.
|
Bouřka |
|
(9.5.2021 9:30:29) Vítr, to já netuším, k udění zeleniny tekutým kouřem moc informací není, spíš to maso a nebo se teda dáva rovnou do celého jídla. Asi to chce trochu experimentování. Zkusit třeba nějakou jen upéct, jestli to bude dobré. Ale jestli můžeš udit klasicky, tak na to jsem narazila vícekrát, chce to jen ty štěpky a mít kde udit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|