holkamodroočka |
|
(22.5.2022 10:44:35) Budu hlídat děti, a přály by si krupicovou kaši jako z jídelny. Googlovala jsem, a zatím mám tyto poznatky: - poměr 1 l mléka a 80g krupice hrubé (ne dehytratovaná dětská krupička) - chtějí řídkou krupici, ne kejdu - špetka soli - zalít mlékem a nechat přes noc nabobtnat - pomalu provářet na slabém plameni
A teď dotazy: -čím se to sypalo - směr cukru a kakaa (určitě to nebylo granko, to jsem si jistá)?Byl na to nějaký poměr? - polévalo se to rozpuštěným máslem - dalo by se to vařit v keramickém pomalém hrnci a nebo je to blbost? - nebo je lepší pořídit mlékovat, aby se to nepřipalovalo? Krupici jíme čas od času i sami - jak dlouho ji provářet - jako třeba jíšku, tzn. 20 min.? Nebo déle? - sladit mléko už při vaření a nebo až na talíři?
Pokud máte ještě nějaké tipy, sem s nimi Díky.
|
TaJ |
|
(22.5.2022 10:52:24) Se školní jídelnou nemám zkušenosti, já dávám dětskou krupičku, na 2 porce půl litru mléka a tři lžíce krupičky, cukr podle chuti, u nás asi 1 polévkovou lžíci...sůl nedávám, všechno dám do kastrolu a za stálého míchání vařím pomalinku, až je hustá jak chceme, taky máme rádi řídkou. Sypeme Grankem, skořicí, někdo obojím, kdo chce, tak nahoru rozpuštěné máslo.
|
holkamodroočka |
|
(22.5.2022 10:59:36) Díky TaJ, ale potřebuji recepis na tu z jídelny : -)
|
|
|
darinaa |
|
(22.5.2022 11:00:45) Přes noc namáčet krupici je zbytečné, stačí pár minut, já nenamáčím vůbec. Posyp byl ze směsi kakaa a moučkového cukru, ale v čem může být největší háček je přepuštěné máslo. To voní nenahraditelně. Nevím ovšem, jestli ho ze školní jídelny znají dnešní děti, za nás to byl standard.
|
K_at |
|
(22.5.2022 11:02:20) Máslo neznají. Používají se jiné tuky. Pravé máslo je drahé. Už takhle jsou ceny surovin pro jídelny pěkná pakárna.
|
Ropucha + 2 |
|
(22.5.2022 11:34:36) Kat, to je hrozné Zrovna děti by měly mít kvalitní jídlo a v kolektivních zařízeních 3x denně jedí to nejlacinější šizené Mě to tak štvalo, když chodily do školky a do školy moje děti, zkoušela jsem (naivně) diskutovat s vedením, a zdá se, že ještě i moje vnoučata budou řešit totéž ...
|
|
K_at |
|
(22.5.2022 12:15:38) Valkýro, kaše jsou občas -většinou k svačině. Nemaštěné, myslím, že instantní. Vše už je v tom zamíchané. Navíc u nás se nevaří, jen vydává, než dojdeme na svačinu, je to většinou studené a konzistence pudinku. Chuťově nejsou špatné, krupička, nebo jáhlová, nebo ovesná. Rozpuštěný tuk je tak na ovo knedlíky, když jsou taky tak 1x měsíčně.
|
|
|
|
holkamodroočka |
|
(22.5.2022 11:04:19) Přepuštěné máslo mám domácí, to je to nejmenší.
|
|
Bouřka |
|
(22.5.2022 11:07:18) Z namočené krupice ha kaše mnohem lepší. Zvláště u hrubé je to znát.
|
|
|