K_at |
|
(10.12.2022 17:44:56) Chci dělat poprvé vaječný koňak. A jsem nejistá ve věci syrového žloutku. Použít koupená či domácí vejce? Jak moc velké je riziko, že to může být blbý?
|
angrešt |
|
(10.12.2022 17:49:46) vaječný koňak dělám ze žloutků slehaných s cukrem v páře, přijde mi to i chutnější.
Jinak alkohol nemá na rizikovost syrových žloutků prakticky žádný vliv, tj. chce to použít fakt bezpečná vajíčka - což jsou kupovaná, domácí jsou citelně rizikovější. Z domácích pak buď v té páře, nebo je super cesta přes vařený cukrářský žloutkový kreém, který se pak vlastně jen rozředí alkoholem. tam je problém jen jeden, totiž nesežrat ten krém dřív, než je zkažen alkoholem
|
K_at |
|
(10.12.2022 17:56:46) Angrešte děkuju. kouknu na ten žloutek v páře.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(10.12.2022 17:58:16) To je dobrý nápad s tím krémem.
|
|
K_at |
|
(10.12.2022 19:18:29) Angrešte, nemůžu najít vysvětlivky k těm žloutkům slehanym v páře.... Pardon, nevím, jak to má vypadat. Poradíš prosím?
|
luthienka |
|
(10.12.2022 20:38:20) Kouknina postup třeba u Cuketky. Myslím ze je ani nedělá v pare, ale v rendliku. Pára je samozřejmě sichr. Já delalal vloni - koupila jsme pasterované žloutky (Makro). Používala jsem je i na peceni, aby mi nezbývaly bilky. (Kokosky, které děla mamka ze zbylých bílků, nesnáším)
|
K_at |
|
(10.12.2022 20:43:37) Luthienko děkuju, mám! Mně vyjížděly samý úplně jiný recepty.
|
|
holkamodroočka |
|
(10.12.2022 23:34:32) Vaječňák podle Cuketky jsem dělala letos, je mňam
|
|
|
|
|
Silvie+dva kluci |
|
(10.12.2022 19:52:23) Zrovna dneska jsem dělala koňak že syrových zloutku, máme domácí vejce, tak doufám, že jsou v pořádku. Je krásně žlutý, to z kupovaných nehrozí. Ale strach bych neměla asi ani z kupovaných.
|
|
susu. |
|
(12.12.2022 10:27:29) Já dělávám ze syrových, taky jsme vždycky poněkud napnutá, jestli to bude OK, zatím teda vždycky jo, takže riziko asi není velké, ale člověk může mít někdy holt smůlu. Vždycky si říkám, že to zkusím prohřát, ale vždycky nestíhám a tak to místo vaření jen umíchám večer u filmu.Ale letos ho už mám hotový a je výborný.
|
|
K_at |
|
(12.12.2022 10:54:05) Juillet, pokud vím, alkohol to fakt nevyřeší. Asi je udělám v páře. Dle Cuketky.
|
|
Koníček mořský |
|
(12.12.2022 11:12:42) Taky jím syrová vejce, navíc od domácích slepic. Dávám je do tatráku, občas jen ohřát do vývaru, dělám si domácí majonézu, vylizuju z misky syrové těsto se syrovým vejcem, jako dítě jsem si dělala žloutek s cukrem... Jím hodně i různé majonézové saláty, i v létě. Z vejce mi nikdy nic nebylo. Už se těším na adrenalin letošních vánoc - domácí majonéza se syrovým vejcem bude ležet tři dny v bramborovém salátu, syrové vejce dávám i do krémů do vánočního cukroví, bílková a žloutková poleva ze syrových vajec to taky vhodně doplní a bude ležet deset dní... Už chybí jen ten vaječňák. (Mimochodem - těch už jsem taky v životě plno ochutnala a vypila) Salmonela furt nikde.
|
K_at |
|
(12.12.2022 11:18:52) Gratuluji. Nebo co ti mám k tomu napsat?
|
|
mabela |
|
(13.12.2022 22:21:11) No vidíš a manzel ji měl z vajec už dva krát, asi i za tebe. Jednou skončil na dva týdny v nemocnici, nic příjemného to fakt není, tak buď ráda!
|
|
|
neznámá |
|
(13.12.2022 22:30:12) My také jíme syrová domácí vejce, miluji syrové žloutky. Vaječňák jedině ze syrových žloutků. Si říkám, jestli nejsme už salmonele nebo jinému SRBu ze syrových vajec imunní. A teď jsem to napsala a je mi jasné, že za týden budu psát, že máme salmonelu z domácí tatarky.
|
|
|