Stáňa * |
|
(13.10.2023 21:55:38) Letos jsem podlehla hezkému obrázku na balení a koupila šarlatové popínavé fazole.
Teď tu mám dva plné kýble plochých fazolových lusků a nevím, co s nimi. Máte někdo nějaký osvědčený recept? Je jich opravdu strašně moc.
|
Jojona |
|
(14.10.2023 7:32:52) Kde jsou už fazole, tak vyloupat. Miluji polevku z nedozralych velkych popinavych fazoli, je to jedna chuti z detstvi Z lusku techto fazoli jsem nikdy nic nedelala a ani nevim, jestli to jde, jsou takove tuhe. Nam slo vzdycky jen o mlade fazole nebo fazole na ususeni.
|
apo-lena |
|
(14.10.2023 10:52:05) Z lusků jde vařit taky, ale na lusky jsou i lepší odrůdy. Ty fazole jsou ovšem nejlepší (aspoň pro mně). Lusky, které mají větší fazolky uvnitř, tak ty vyloupu a lusk vyhodím. Těm mladým ulomím špičku i konec a stáhnu i s vláknem. Používám jako zelené fazolky. Polévka z lusků - brambory, cibule, mrkev, uzená kůže nebo uzené, voda, trochu povařit, přidat nakrájené (nalámané) lusky. Povařit a přidat kysanou smetanu rozmíchanou s trochou mouky. Povařit. Když nechci dávat uzené, tak zeleninu vzorně orestuji, ale naši to nedělají a je to taky dobré.
|
|
|
Jerry G. |
|
(14.10.2023 10:57:02) Stano, ono je nechce nechat dozrat. V NL se pouzivaji hodne rika se jim `snijbonen- krajene fazole. Nakraji se na prouzky a pak je pouzivam jako fazoleve lusky.
https://sl.bing.net/h5Da2elyVQO
|
|
|