Janinka a dvě princezny |
|
(15.1.2024 11:23:00) ahoj, často tady čtu, že jste některé pravidelné "sledovatelky". Statistika ukazuje na výraznou sledovanost. Narazila jsem dnes na zajímavý pohled na věc
https://medium.seznam.cz/clanek/zuzana-raulova-pece-cela-zeme-a-take-kvuli-tomu-tloustne-a-blbne-40116#dop_ab_variant=3&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Co myslíte, opravdu tyhle pořady podporují konzumaci sladkého případně jinak hodně kalorického jídla? Pokud sledujete, je výsledkem "tohle taky vyzkouším" a tím pádem pečete víc?
Já osobně nekoukám, mimo jiné i proto, že opravdu kvůli nadváze v rodině peču opravdu minimálně.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(15.1.2024 11:35:51) četla jsem a musela jsem se smát... takový malý naivní blábol každopádně teda na pořad se nedívám, nějak moc nesouzním s tím konceptem, nelíbí se mi úkoly a jejich provedení... ale rozhodně nemám pocit, že by pod vlivem takového pořadu nějak masivně přibylo pekařů - z toho mála, co jsem viděla, bych si na valnou většinu výzev vůbec netroufla, natož abych dostala nějaké chutě... autorka článku má vůbec očividně problém se sebeovládáním, když ji rozhodí nabídka sladkostí v obchodě (ano, vím, psala o dětech, ale mám dojem, že tohle bude spíš její osobní pocit)... běžně chodím kolem spousty obchodů s různým zbožím a přesto nemám problém s nenakupováním věcí, které nechci... je to jako by psala, že kriminálky, detektivky, horory nás nutí zabíjet a když bude každý pátek v tv kriminálka, stoupne počet vražd
|
|
Fern |
|
(15.1.2024 11:41:02) Porad jsem videla max v rekl.upoutavkach - a jak se pise vyse,clivek by nemohl vlezt s takovym to uvazovanim vubec do obchodu ci se kouknout na net,vsude je preci lakadel milionpadesat a to nejen tech k jidlu.
Takze tema na urovni absolventu MS.
|
|
Begonie |
|
(15.1.2024 11:44:23) Me prijdou hlavne debilni vsechny ty clanky na Seznam Medium. Nicim nepodlozene blaboly lidi, co maji klavesnici a internet a pocit, ze rozumi vsemu. Povetsinou jsou ty vyplody uplne slaboduchy, na urovni uvahy zaka ZS, navic plny pravopisnych chyb. Ale hlavne se pisatele nezapomenou pochvalit, jak oni to delaji vyborne.
Ale k podstate dotazu - nemyslim si, ze kucharska nebo pekarska soutez podporuje obezitu. Ja videla cast nejake starsi rady, v tech dilech, co jsem shledla pekli nejake umelecke vytvory typu pernikova chalouka, nebo dort ve tvaru kabelky a ve me to teda neprobouzi zadnou touhu si to taky upect . Ale mozna v jinych domacnostech zasednou hned druhy den pekari k misam a troubam a zkousi, jestli to taky dokazou, to nevim. A pak uz to teda musi sezrat, kdyz uz to maji a tim tloustnou . No nevim, trochu mi tam ta souvislost unika.
|
|
Žžena |
|
(15.1.2024 11:45:48) Tenhle článek jsem nečetla, ale vzhledem i tomu, že na seznam Médium bývají vesměs akorát ublížené fňuky a texty, které zaslouží spíš zapadnutí na internetové kecárně, neznepokojovala bych se tím. Je to taková prodloužená ruka komentářů na Novinkách pro ty přispěvatele, co jsou schopni vyplodit delší text.
Obezita je mnohem komplexnější problém.
|
TaJ |
|
(15.1.2024 12:01:17) Žženo, asi tak...Seznam Médium snad nikdo nemůže brát vážně
|
Lída+2 |
|
(15.1.2024 18:20:20) TAJ, to sice ano, ale nedávno mi docvaklo, díky jednomu článku prekontrolovat ten zdigitalizovany registr vozidel. A ani jedno auto tam není zadáno dobře. Odkud to tahali by mě zajímalo, protože to ve velkých techničácich je vše dobře a myslela jsem, že se to nasalo odtud.
No kdyby to nebylo k pláči, tak se člověk pobaví. My máme jen u jednoho spotřebu jinak jezdí údajně za 0 litrů. A co mě točí hodně, že tam jsou špatně velikosti kol.
Kolega má nula sedadel.
Další tam nemá všechny auta. Blby je, že s ním jezdí. ( což Teda manžel též ne, chybí tam auto z roku pořízení 1995, tím už aspoň nejezdím, čert to vem)
Takže za mě super, vůbec bych si na to nevzdechla.
|
|
|
Drypetis |
|
(15.1.2024 12:12:47) Žženo, "Je to taková prodloužená ruka komentářů na Novinkách pro ty přispěvatele, co jsou schopni vyplodit delší text", hezky napsáno. Pekařská soutěž mě spíš od pečení odrazuje, protože nikdy neupeču nic tak složitého v tak krátkém čase
|
|
|
Stáňa * |
|
(15.1.2024 11:46:25) Dívám se, ale rozhodně mě to nemotivuje k tomu, abych podle toho pekla. Není to pečení buchty na plech, ty recepty jsou už na mnohem vyšším levelu.
Peču několikrát týdně, obvykle z malého množství mouky, cukru, ale hodně ovoce. Různé bublaniny, hrnkové buchty, crumbble apod.
|
|
Len |
|
(15.1.2024 11:51:39) Koukam, pecu vic narocne recepty misto kolace na plech. Obezitou netrpim. U nas se peklo vzdy a nikdo nema ani nadvahu, natoz obezitu.
|
|
TaJ |
|
(15.1.2024 11:58:26) Já na podobné pořady koukám občas, ne úplně pravidelně, ale peču pořád stejně, cca 1-2x týdně, podle toho, co to je a jak je to velké. Peču tak, aby se to snědlo, nepůjdu něco upéct jen proto, že to chci zrovna hned teď vyzkoušet. Recept si uložím a vyzkouším třeba později, až se sní to, co tady je.
|
|
neznámá |
|
(15.1.2024 11:59:41) Njn, medium.seznam, tam chodím vždy když se chci pobavit a ještě vtipnější jsou ty diskuze pod těmi bláboly v článku. Na "peče celá země" občas koukám, protože je to celé krásně kýčovité. Někdy se i inspiruji, ale stejně bych pekla, takže je jedno dle čeho upeču. ALe inspirace je to dobrá, jak píše Len, když už peču pro radost, tak peču složitosti, takže ty jejich recepty a postupy jsou fajn.
|
|
Len |
|
(15.1.2024 12:00:55) Ted jsem si ten "clanek" (hodici se do pisanky treti tridy) precetla. PRoblem ma ta pani. Se vsim, od cestiny, pres postavu po neschopnost jist normalne. Kdyby nejvetsi problem Britu byl Great British Bake off, tak si viskame.
|
Begonie |
|
(15.1.2024 12:44:42) Co se tyka Britanie, tak me v posledni dobe zaujalo toto: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-britanii-otrasa-postovni-skandal-obri-justicni-omyl-znicil-stovky-zivotu-40456990
Cetla jsem teda jenom tenhle clanek, nepidila jsem se po zdrojich z Britanie, ale prijde mi to uplne neuveritelny. To jako za cely ty roky nikomu nepripadalo divny, ze najednou zacly stovky lidi krast? A nastalo nikomu za to, to opravdu poradne proverit?
|
Len |
|
(15.1.2024 12:58:17) Blanko, o tom, ze to neni v poradku, se mluvilo urcite pres deset let, slysela a cetla jsem o tom mnohokrat. Ale az to televizni zpracovani (ne tedy dokument, ktery byl uz pred x lety) nejak pohnul politiky. Ona ta justice, dostupnost prava je tu spatna skrz na skrz, navic skutecni vinici jsou opet napojeni na politiku.
|
|
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(15.1.2024 12:01:54) Nesmysl. Copak někdo někoho nutí to zkoušet? A pokud chci péct, peču bet ohledu na TV. A to občas ráda experimentuju a zkoušém nové recepty. Pravda, mě tyhle vařící pořady vůbec neberou.
|
|
Rodinová |
|
(15.1.2024 12:15:33) To je podobna uvaha jako Nemely by se davat v telce detektivky, kazdej si to bude chtit vyzkouset a stoupne kriminalita
|
Janinka a dvě princezny |
|
(15.1.2024 14:40:17) to není, protože cokoliv s kriminalitou je protizákonné a tudíž v kategorii "to se nesmí", ale cpát se koblihama nebo dortem se smí
|
|
|
K_at |
|
(15.1.2024 12:33:17) Sekce Seznam Medium je pozoruhodné místo s mnoha pozoruhodnými příspěvky. Jinak bych řekla, že tyto pořady pracují s kvalitními surovinami. Takže v principu nepodporují obezitu.
|
Monika |
|
(15.1.2024 12:41:13) Kat, tak z velmi kvalitních surovin můžeš ztloustnout úplně stejně jako z nekvalitních, záleží na množství (a na dalších okolnostech) Ale ten pořad je o pečení, ne o tom, že pekař/ka má upéct a pak sama sníst celý dort nebo pekáč buchet. Když to upeče velmi dobré a předloží společnosti, naopak na ni třeba vůbec nezbude
|
|
Tatramelka+3 |
|
(15.1.2024 13:01:58) K_at,
cukr je pořád cukr neexsistuje zdravý nebo nezdravý.
Poněvadž nemám televizi, tak takové pořady nevyhledávám, ale třeba na Herbář koukáme pravidelně, to mě baví a čerpám tam hodně inspirace.
Doma peču nebo vytvářím různé nepečené dezerty - zpravidla to co ochutnáme někde u někoho, tak už mám sbírku receptů a vím tak cca co u nás doma bude mít úspěch. Peču/vytvářím dezerty cca 1-2x v týdnu a dorty k narozeninám a svátkům se skoro vždycky hecnu. Ale hodně je u nás základem tvaroh, různé ovoce, hořká čokoláda, sirupy a snažím se nepodceňovat přípravu v létě - ovoce a různé bobuloviny mrazíme, sušíme, kompotujeme a marmeládujeme.
Čím je to jednodušší, tím to, na štěstí, u nás většinou více chutná .
|
K_at |
|
(15.1.2024 14:07:06) Tatramelko, cukr ale není jed. Problém je - jako u většiny věcí - množství. Raději dobrý kus dortu, než flašku fanty, coly, nebo jiných šmakulád.
|
Monika |
|
(15.1.2024 14:11:47) Kat, z hlediska obezity je to asi dost jedno, jestli si dáš kus dortu nebo Fantu, mám obavu. I kdyby dort byl ze smetánky od té nejzdravější a nejšťastnější kravičky s bio moukou a vajíčky od slepiček běhajících na trávě a slunci ... Zásadní bude energetický příjem x výdej. A lidé s tendencemi k obezitě bych řekla, že nejčastěji zvolí kombinaci dort + sladké pití (ať už fanta nebo sladké kafe apod.)
|
apo-lena |
|
(15.1.2024 17:43:54) Moniko, u mne to platí. Fantu bych si nedala, ale od doby, co jsem obézní, mi chutnají tučná jídla. Tučná a sladká taky. Dřív bych si tučné sladké taky dala, ale jen tučné nikdy. Jinak peču od 12 let. Pořad mě dokáže vyhovovat k vyzkoušení něčeho nového.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.1.2024 20:47:46) Tučná jídla mám ráda od puberty, snidavala jsem anglickou slaninu, ach jo, to byly časy .
Sladký tak nemusím.
|
Velšice |
|
(15.1.2024 20:56:09) Evelyn, já taky. Škvarky, vypraženou slaninku, opečenou kůžičku, aaaach…
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 20:59:30) Tak to vůbec nejím, nic takvýho. I na zabijačce mám nejradši dorty.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.1.2024 21:01:18) Kolikrát už v krámě držím škvarkovou pomazánku, ale v duchu se praštím přes ruku a vezmu tvaroh
|
Monika |
|
(15.1.2024 21:07:39) Evelyn a je velký rozdíl v kalorické hodnotě tenké vrstvy škvarkové pomazánky a silnější vrstvy tvarohu? Nechci tě teda pokoušet, ale docela by mě to zajímalo
|
babi_ |
|
(15.1.2024 21:19:06) Kaloricky možná ne, výživově zcela jistě ano.
|
Stáňa * |
|
(15.1.2024 21:27:53) Skvarkovou pomazánku jsem dělala v sobotu a dnes skvarkove placky
Placky -Domácí škvarky, brambory, trochu mouky, vejce. Upéct na pečícím papíře. Něco jsmexsn2dli my, něco beru zítra do práce kolegům.
Když se toho nesni moc, k tomu zelenina, tak to občas nevadí.
|
|
|
K_at |
|
(15.1.2024 21:39:18) Tipla bych, že po sádle bude brzy hlad.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.1.2024 22:24:57) Evelyn a je velký rozdíl v kalorické hodnotě tenké vrstvy škvarkové pomazánky a silnější vrstvy tvarohu? Nechci tě teda pokoušet, ale docela by mě to zajímalo
Rozdíl je asi 50g tuku a asi 1000 kj na 100g
Pomazánka má míň bílkovin, musela bych si jí dát víc, ne že bych nechtěla
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(15.1.2024 21:32:47) Tučná jídla nemám ráda, zvedá se mi z nich žaludek. Ze škvarkové pomazánky mi jednou bylo tak blbě, že už ji nechci v životě vidět. Sladké miluju a kdybych mohla, jim ho každý den, ale to bych neprošla dveřma. Takže jen zřídka.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 21:35:26) Mohla bych jíst jenom sladký, ale omezuju se kvůli linii. Mastný nejím vůbec.
|
Stáňa * |
|
(15.1.2024 22:00:20) Čemu říkáš mastné? Jestli smažené a tučně sýry, to nejím taky. Ale občas si dám pecenou plec nebo kotlety na šlehačku, nebo nebo smetanovou polévku jako kulajda, a to je taky mastné. O sladkem jako cheesecake ani nemluvím...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 22:10:36) Myslela jsem tučné maso, slaninu, salámy, klobásy a tak. A smažené jako bramboráky, koblihy, langoše. Šlehačka a dorty s krémem mi nevadí.
|
|
TaJ |
|
(15.1.2024 22:13:41) Stáňo, přesně to mě taky napadlo...že i ty moučníky a sladkosti obsahují často hodně tuku - šlehačka, krém, v těstech je často máslo, nebo olej...
|
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(15.1.2024 14:16:26) Kat, ve Fante a pod uz ani neni cukr. Maximalne hroznovy, vetsinou nejaka horsi nahrazka. Obcas si dam colu s cukrem (u nas se pozna podle toho, ze je podstatne drazsi, aneb dan z cukru v praxi), tak jednou za par mesicu. Zbytek neni k piti, ve vsem je nejake umele sladidlo a v CR zase ten hroznovy cukr = veskere takove piti ma ruznou pachut. Ja teda sladim i kafe a tak, na zizen piju vetsinou jen vodu. Ale pecu porad, zrovna premyslim, ze udelam kremrole, mam spoustu bilku. Nebo laskonky, hmm.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 21:19:18) Nejlepší je RC cola. Tam je cukr, třtinový.
|
|
|
Tatramelka+3 |
|
(15.1.2024 14:29:24) Nikde nic o tom, že cukr je jed nepíšu.
|
|
|
|
|
Monika |
|
(15.1.2024 12:34:51) Jo, jo, to jsem četla, fakt vtipný článek. Navíc hlavním závěrem samotné autorky je, že ji hrozně rozčilují různé "hlášky" typu "pečeme, teď" a pod. To chápu, také jsem často alergická na podobné věci (toto mi tedy nevadí), ale beru to jako můj problém. A v tomto případě to nijak nesouvisí s případnou podporou obezity kvůli pečení. Přitom sama autorka píše, jak sama peče různé vytůněné recepty, protože to, co se dá koupit v obchodech je samý cukr a tuky ... S tím souhlasím a teoreticky bych taky ráda pekla spíš sama doma než abychom jedli to "průmyslové", jen tedy to naráží často na mou pohodlnost, případně dám přednost jinému programu před pečením.
|
Monika |
|
(15.1.2024 12:38:17) Jinak ten pořad se mi moc líbí, ráda se dívám, jak se pečou různé složité věci, i když do toho bych se nikdy nepustila, jsem nepečlivá a má problém s pečením jen podle receptu, obvykle neumím posoudit nějaký pokyn typu "míchejte do husta", "vypracujte pevné těsto" apod. a nastávají neúspěchy. Naposledy jsem takto neuspěla s piškotovým korpusem na dort (když jsem odmítla zaplatit téměř 800 Kč za dort o průměru 21 cm - piškot s tvarohem a ovocem se želatinou), korpus byl splasklý (ale i tak jsem ho použila, 5 vajec je 5 vajec a času málo ) Krém jsem raději velmi podrobně konzultovala s kamarádkou, která hodně peče a klaplo to, podle receptu z internetu by se mi dle jejího názoru a zkušeností roztekl ...
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(15.1.2024 12:57:34) To je přeci blbost, pečení v TV nemůže podporovat obezitu. Mě osobně tenhle pořad zklamal. Viděla jsem první řadu a moc jsem se na to těšila. Ale tam je špatně snad úplně všechno Soutěžící dostanou čas, který nikdy na přípravu stačit nemůže a pak jsou kritizováni, že těsto není dost vykynuté nebo dopečené. Pokud sám profík řekne, že za daný čas by to on sám nestihl, tak jak to může stihnout laik co danou věc nikdy nedělal? Tenhle koncept mi hrozně vadí. Navíc doplněný trapnými hláškami moderátorů
|
Monika |
|
(15.1.2024 13:20:11) Lenko, já tedy myslím (jestli jsem to dobře pochopila), že ten první a poslední úkol (osobní výzva a kreativní výzva) znají soutěžící předem a zejmna u té osobní výzvy mají i čas si to natrénovat, resp. zvolit v rámci zadání takový recept, aby to stihnout v daném čase zvládli. Tu kreativní výzvu jim asi řeknou "jen" den předem.
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 10:02:51) Mě na tom pořadu asi nejvíc zklamalo, že ve výzvách dělali takové ty typické české zákusky které mi nechutnají a nemám potřebu je zkoušet. Jako laskonka, věneček nebo rakvička. Čekala jsem moderní pečení, nové techniky zdobení, různé fígle a vychytávky, nic takového tam nebylo. Buzerovali je kvůli chybám, které byly důsledkem stresu a nedostatku času. Na to se dívat nemusím.
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 20:50:41) Ona i ta porotkyně není moc profesionálka.
|
|
|
Stará husa |
|
(15.1.2024 14:26:27) Je pravda, že v posledních letech se s různými pořady o jídle roztrhl pytel. Mě osobně to vůbec nebaví, takže na nic z toho nekoukám, jen mě štve, že místo toho není nějaký zajímavý pořad, třeba dobrá kriminálka. Jestli lidi na základě těchto pořadů víc pečou a vaří a víc jedí, tudíž víc přibírají, to nedokážu posoudit.
|
Monika |
|
(15.1.2024 14:29:44) Stará huso, zrovna s kriminálkami se ale pytel roztrhl taky, ne? Já je mám taky celkem ráda (pro mě je to taková pohádka pro dospělé) a jednu dobu jich šlo i víc ve stejném čase na různých programech
|
Stará husa |
|
(15.1.2024 14:48:48) Moniko, kriminálek není nikdy dost
|
Anadar |
|
(15.1.2024 22:10:36) Jasně, dobrá kriminálka je dobrá kriminálka. Kam se na ni hrabě pořad o pečení. Dort ve tvaru čehokoli je moje noční můra. Kus těsta obalený hnusnou protahovací hmotou,kdo by to jedl...
|
Anadar |
|
(15.1.2024 22:11:04) Potahovací
|
Žžena |
|
(15.1.2024 22:14:02) Tak mně potahovací hmota, popř. marcipán, na tom dortu chutná asi nejvíc. Celkově teda dort není něco, co bych byla ochotna jíst i jindy, než na narozeninách, a pokud je čokoládový, tak ani tam ne.
|
TaJ |
|
(15.1.2024 22:18:59) Žženo, tak já naopak právě zase ty potahované dorty nemusím. Mám ráda dorty s pravou šlehačkou, žádné máslové krémy apod. Náš nejoblíbenější dort je čokoládový nízký korpus, proříznutý a promazaný klasickou šlehačkou a navrch potřený taky šlehačkou a na tom naskládané kolečka banánů a kompotované mandarinky. A celý posypaný hoblinkami hořké čokolády. Někdy použijeme jen bílou šlehačku, někdy kombinujeme bílou a hnědou. Tenhle dort děláme skoro na všechny oslavy, máme ho rádi fakt celá rodina, je úžasně jedlý a není těžký.
|
|
Stará husa |
|
(15.1.2024 22:26:06) Potahovaci hmota je hnus největší. Z takových dortů maximálně vydloubu vnitřek. Čokoládový dort miluju, mám ráda čokoládové všechno. A chutnají mi hodně dorty s ovocem a tvarohovým krémem. Miluju ale i sladká jídla k obědu jako jsou palačinky, ovocné knedlíky, nudle s mákem, buchtičky s krémem. A nejvíc miluju mléčnou oříškovou čokoládu, té bych se ujedla. U sladkostí mi ten tuk nevadí.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 8:36:21) tak ono i záleží na tom, jaká ta potahovací hmota je... rp. z čeho je... třeba fondán je vlastně jenom cukr, pokud se nebarví a nedochucuje umělými barvami a aromaty, je prostě jen sladký a rozpouští se na jazyku... marcipán (pravý) jsou mandle a cukr... mléčný "marcipán" je ze sušeného mléka a cukru... marshmallow je cukr, želatina, trocha škrobu, citrónová šťáva... druhá věc jsou pak potahovky průmyslové, kde bude asi víc škrobu a pak různé přídatné látky, tam já mívám problém, že z nich cítím divné pachutě jako je nahořklost, zatuchlost, pach z plastu nebo povlak na jazyku... myslím, že problém pak nastane v množství (příliš sladké), špatném skladování a zpracování nebo daleko častěji v kreativitě - barviva a umělá aromata... za mne platí, že aby potah na dortu nerušil, měl by být vyválen spíš natenko, což teda zase vyžaduje důkladné a hladké podmazání, žádné velké záhyby, aby prostě na dortu bylo jen malé množství potahu... ozdoby pak by měly jít vždycky sundat, aby si mohl každý rozhodnout, jestli je na svém kousku dortu chce nebo ne... ale uznávám, že sama preferuju spíš dorty naháče a nejraději mám ve stylu bezé rolády nebo piškoty se zakysankou a ovocem jenže ty holt nejsou tak "krásné"
|
TaJ |
|
(16.1.2024 9:10:01) Rose, tak to je taky otázka, co komu připadá krásné. Mně se třeba ty potahované dorty vůbec nelíbí, přijde mi to takové umělé a připomíná mi to spíš dekoraci, nebo hračku, než něco, na co bych měla chuť. Líbí s mi právě ty ovocné, ony se taky dají načinčat a vypadají hezky. My jsme i na svatbě měli patrový dort celý obložený jahodami, žádné ozdobičky, kytičky, panenky, postavičky, to vůbec...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 9:27:14) tinko, to je jasné, proto slovo krásné bylo v uvozovkách ale někdy se holt hodí i ta úhlednost... třeba dodnes jsem pyšná na svůj dort pro babičku a dědu k diamantové svatbě - byl čtvercový, třípatrový, potažený bílým fondánem s krajkovým vzorem, na vrchu byla jedlá svatební fotka babičky a dědy, ozdobený stříbrnými růžemi (byly jedlé, ale my je nejedli ) a živým asparágusem... a prostě byl KRÁSNÝ (prohlašuji zcela neskromně ) stejně tak děti často ocenily různé tématické dorty, to bych z krému nevytvořila teď už jsou všichni velcí a ocení spíš chuť než design, takže potahované dorty už téměř nedělám
|
TaJ |
|
(16.1.2024 9:40:25) Rose, to je právě ono, takový dort je sice dokonalý, krásný, ale mně se třeba vůbec takové dorty nelíbí. Asi jsem divná. Jinak u nás syn ani jako malý neocenil nějaké tématické dorty, pokus teda byl, ale výsledek byl ten, že ho nechtěl jíst, nechtěl ho vlastně ani naříznout, prostě to bral spíš jako věc, nebo hračku, než něco k jídlu. A žádné velké nadšení se nekonalo. Akorát ve 2 letech měl úspěch "dort" z bábovkového těsta, upečený ve velké formě medvěda, politý čokoládou a ozdobený lentilkami. Ale jakmile jsme pak jednou udělali ten ovocný dort, co jsem tu psala, tak už chtěl vždycky tenhle.
|
|
Stará husa |
|
(16.1.2024 9:47:50) Dort byl asi krásný a taky pracný, ale já musím mít na dort chuť. Tenhle bych sníst určitě nechtěla. Když jsme měli 50 let od první třídy, nechala nám jedná spolužačka udělat potahovaný dort s fotkou z první třídy. Na pohled krása, ale jíst jsem to nechtěla. Pak jsme to samozřejmě jedli, já vydloubala trochu vnitřku. Já mám chuť na dorty s krémem, šlehačkou, ovocem. Tahle umělecká díla mi k snědku nepřijdou.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 10:20:25) huso, ale pod tou potahovkou samozřejmě JE dort s krémem, ovocem, marmeládou... konkrétně tady bylo každé patro jiné, nepamatuju si přesně, jak to bylo, ale myslím ořechový korpus, meruňkový džem, mandlový krém; čokoládový pivní korpus, višňový džem, ganache, višně; světlý korpus, vanilkový krém, jahody... navíc teda na té porci dortu je pak jenom ta tenká vrstva potahu, co se dá sundat, nic nedloubeš jen ta šlehačka tam pak není, no
|
TaJ |
|
(16.1.2024 11:32:56) Rose, jo, tak jasně, že pod tou hmotou je nějaký dort. Ale právě většinou s krémem, marmeládou apod. a to já nemusím. Nechutnají mi máslové a podobné krémy, mám ráda fakt tu čistou šlehačku, jen malinko přislazenou, plus to ovoce. A nebo tvarohový krém se želatinou...Ale aby se ten dort dal potáhnout, tak musí být prostě pevnější a trochu jiný, to je jasné. Mně třeba z kupovaných dortů, kromě těch ovocných, chutná strašně moc třeba kubánský - prostě korpus, pařížská nebo bílá šlehačka, banány a navrch polité tmavou čokoládou. Nebo sachr...a jednou za čas dostanu chuť na punčák
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 11:45:50) Potahovaný dort nemusí být nutně s máslovým krémem. V podstatě tam můžeš dát cokoliv, i tu šlehačku. Stačí to celé obmazat tenounkou vrstvou máslového krému, kterou ani nezaznamenáš Běžně dělám 3D dorty plněné krémem ze šlehačky a tvarohu s ovocem a normálně to drží. Ganache (čokoláda + smetana) se dokonce používá jako podkladový krém.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 11:56:34) Lenko, jo, tak asi to jde udělat různě, já jsem jenom nikdy nenarazila na potahovaný dort, kde by mi ten vnitřek chutnal (když jsme byli pozvaní na různé oslavy a tak).
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 12:11:56) Mě taky ne. Proto peču sama.
|
|
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(16.1.2024 9:49:26) TaJ, v tomto se s tebou shoduji, potahované dorty se mi nelíbí a vůbec mě nelákají k jídlu. Uznávám je jako umělecké dílo, ale jako potravina mě neoslovují. Na svatbě jsme měli dort pouze politý čokoládovou polevou, to se mi líbí a tak jsem si to přála, byl patrový a navrchu jen tři květy (jedlé) shodné s mou kyticí. Dětem jsem dělala k narozeninám také čokoládové nebo piškot s ovocem a želatinou, to mají nejraději dodnes.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 9:57:40) Ropucho, přesně, jsou to často umělecká díla a obdivuju šikovnost a trpělivost těch tvůrců, ale prostě pro mě to není nic k jídlu, neláká mě to vůbec ochutnat...
|
|
|
|
|
|
susu. |
|
(16.1.2024 10:49:12) Taky se nehroutím z potahovací hmoty. Marcipán je marcipán - mandle a cukr, potahovací hmota holt hlavně cukr. Není tam chuť mandlí, ale ani to není nic k šílenému ošklíbání, to mi přijde hlavně jako póza. Naopak nemusím moc ovocné dorty (jako, sním to, každý dort dobrý, pokud je poctivě udělaný), ale není to moje volba.
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.1.2024 20:18:09) Tak, a po přečtení mám chuť na potahovaný dort, kde ho teď vezmu, bude mi stačit jogurt se stévií?
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 22:12:36) Potahovací hmota ne, ale pravý marcipán mi chutná.
|
|
neznámá |
|
(15.1.2024 22:29:10) A ještě tu potahovací hmotu někdo několikrát žmoulal a bral do ruky než ten dort potáhl a vyrobil ty figurky a ozdoby. POtahované dorty jsou moje noční můra, to prostě nejím a přitom marcipán si občas i dám, ovšem ne ve tvaru figurky.
Ale já se také hlasím do klubu, který nemusí sladké, ale miluje tučné a slané.
|
TaJ |
|
(15.1.2024 22:40:46) Neznámá, já ani ten marcipán jako takový nemám ráda, přijde mi hrozně sladký, stejně jako třeba nemám ráda karamel.
|
Stáňa * |
|
(16.1.2024 6:46:00) TaJ, pravý marcipan z mandli je výborná záležitost. S potahovaci hmotou nemá absolutně nic společného. Občas si ho kupuju v akci Lidlu, ten pod jejich značkou.
|
Čumča. |
|
(16.1.2024 7:30:32) já teda taky miluju pravý kvalitní marcipán, dopřála jsem si ho teď na Vánoce, pochutnám si ohromně - ale jediná v rodině, všichni ostatní marcipán nesnášejí
|
Stáňa * |
|
(16.1.2024 7:49:41) Já taky, vzala jsem si do práce, aby mi ho doma nikdo neujidal😃
|
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 9:05:36) Stáňo, když mně to i tak přijde hrozně sladké. Já sice mám ráda sladké, ale takové ne až tak hrozně moc sladké, proto miluju hořkou čokoládu, třeba ta mléčná mi právě už přijde moc sladká. A proto mám ráda spíš ty ovocné dorty - když uděláme třeba ten tmavý kakaový korpus, na něj jen trošičku oslazenou šlehačku, to ovoce a na to ty hoblinky hořké čokolády...
|
|
Rodinová |
|
(16.1.2024 9:55:49) Ad marcipan, nejsem zadny fanousek, ale v lete jsme byli v Lubecku proslavenem vyrobou marcipanu a navstivili tamni nejslavnejsi prodejnu. Jednak sama prodejna byl zazitek a ukazalo se, ze marcipan, co jsme koupili ("ja jen malinko ochutnam"), byl sice vynikajici, ale bylo ho malo
|
Ropucha + 2 |
|
(16.1.2024 11:54:29) Klasický marcipán je vynikající, prostě sladké mandle, to mi chutná moc. Ale dort obalený vrstvami jedovatě barevného čehosi mě neoslovuje, neoslovují mě ani třpytivé cukrové kuličky, barevné sypání apod.. Chápu, že potravinářské barvivo ani cukr nejsou vyloženě jedy, ale není to pochutina pro mě.
|
|
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.1.2024 6:57:12) Marcipán a karamel mám ráda, nebo mléčnou čokoládu Lindt s celými lískovými ořechy, nemám ráda mdlé sladké, třeba buchticky s krémem nebo žemlovku bych nevzala do pusy
|
Evelyn1968,2děti |
|
(16.1.2024 7:00:23) Na Vánoce jsme s dětmi dělávali nepečené mandlové hříbečky, to byla dobrota, ale piplačka.
|
|
Čumča. |
|
(16.1.2024 7:33:15) Evelyn, ale když se udělá šodó ze žloutků, vanilky, rumu a smetany - mdlé to určitě není
|
|
|
|
Len |
|
(16.1.2024 10:13:26) Neznama, presne. Potahovane dorty, ruzne vyrezavane ovoce na dortu a podobne veci odhalujici mnozstvi telesneho kontaktu dortu s vyrobcem me spolehlive odradi. Nechci dort zdobeny jinak nez zdobicim sackem. Mam dva nejoblibenejsi dorty, puncak a harlekyn, jinak mam radsi zakusky. Marcipan teda miluju, podle me neni moc sladky, spis nahorkly a stavnaty. Moc sladky je ten nepravy marcipan, kde je malo mandli.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 11:35:16) Cukráři na práci s potahovkou používají rukavice. Nikdo nic nežmoulá v ruce Ale přesně z tohoto důvodu nejím nepečené cukroví. Odpuzuje mě představa, že se v tom někdo cizí patlal. Protože doma určitě nikdo rukavice nepoužívá.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 11:39:01) Lenko, tak cukráři asi jo...ale spousta lidí dělá potahované dorty i doma. Zas na druhou stranu, to by člověk nemohl ani nikam do restaurace, protože kdo ví, kdo a jak na to jídlo sahal...a určitě všichni kuchaři a cukráři nenosí u vaření roušky, aby do toho nedýchali, nebo neprskali při mluvení. To by člověk musel jíst jenom to, co si připraví on sám doma.
|
Len |
|
(16.1.2024 11:49:26) To je o pocitu, ja nejim u nikoho, kdo neni blizka rodina, proste mi to od narozeni vadi. Restaurace mi vadi o neco min, ale nevyhledavam je. Vanocni cukrovi bych si v zivote nikde nekoupila a nikdy jsem cizi neochutnala. Potahovane dorty kupuju detem pravidelne, maji je radi. Mne to hodne nechutna.
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 11:52:12) Len, taky tak. Vánoční cukroví jedině moje
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 11:59:00) Len, tak to já právě ráda ochutnávám cukroví od někoho jiného, protože to naše už známe, že jo.... A některé druhy třeba vůbec neděláme a tak. Ale chápu, někomu vadí ta představa, že na to někdo sahal a nějak s tím manipuloval. Já to zas takhle neberu, to bych si nemohla dát jídlo nikde jinde, než doma a to by zas bylo jenom to, co si sami uvaříme a to teda ne...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 12:14:09) když čtu ty fóbie z osahaného jídla, vždycky si vzpomenu na denní počítání rohlíků v kantýně - na každičký rohlík jsem musela sahat o závodní kuchyni nebo studené kuchyni ani nemluvě
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 12:31:53) Rose, já to vnímám tak, že v "provozu" se musí dodržovat nějaké hygienické zásady a někdo na to dohlíží. I když všichni víme že to tak není. Takže tam tu divnou představu nemám. Ale u někoho doma nevíš Pracovala jsem v pekárně, takže vím jak se zachází s pečivem a stejně si ho koupím
|
Len |
|
(16.1.2024 12:45:36) Ja to mam podobne, i kdyz spis nevedome. U me je to proste o pocitu. Nemam potrebu to nejak menit.
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 12:56:58) Lenko, no právě...víš, že se mají v provozech dodržovat nějaká pravidla a víš, že to tak není...tam ti to nevadí. Ale u někoho doma je to stejné, taky může nějaká pravidla hygieny dodržovat a nemusí. Dokonce ani ten, koho dobře znáš...ono je to prostě v hlavě no, nemá to žádný reálný podklad.
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 13:02:08) Ano, je to v hlavě. Já si vybavím, jak se jednou syn rozčiloval, že mu brácha sáhl na jídlo. Brácha na to: Máma ti na to přeci taky sahá když ho dělá. A odpověď: Ale máma si pořád myje ruce
|
|
|
|
|
susu. |
|
(16.1.2024 12:42:41) TaJ, taky ráda ochutnávám. Vyloženě si užívám druhy, co mám ráda, ale sama je nepeču, nebyly u nás zvykem. Olizování/osahání neřeším, to bych nemohla jíst nic a současně předpokládám, že lidi, se kterými se stýkám, jsou přiměřeně soudní a čistotní.
|
|
|
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 11:50:35) Vycházím z toho, že si umyje ruce, než začne ten dort dělat. A pokud mi to dělá problém, nebudu si u nikoho objednávat dort a koupím si ho v cukrárně. To byla reakce na Neznámou, že se jí ekluje představa, že na tu hmotu někdo sahal, takže chce jedině zdobený pytlíkem. I když za mne, na ten korpus dotyčný taky sahal
|
|
|
neznámá |
|
(16.1.2024 12:33:02) "Cukráři na práci s potahovkou používají rukavice. Nikdo nic nežmoulá v ruce"
No to nevim. CO občas sleduji různé pořady a výrobě dortů, kolikrát od profesionálů, jeden čas běželo "Dorty od Markéty" nebo i soutěžící v Peče celá země, nikdy nikdo neměl rukavice. KDyž už si někdo rukavice vezme, tak třeba na červenou řepu nebo jiné barvící potraviny. A potahované dorty většinou pečou soukromé a příležitostné cukrářky, nevěřím, že mají rukavice.
|
Koníček mořský |
|
(16.1.2024 12:37:30) Já jsem si dokonce u některých vařících či pečících pořadů všimla, že si soutěžící vařič či pekař zhusta olizoval prsty. Nechce se mi věřit, že si je stejně zhusta oplachoval.
Na tyhlety nehygienický věci vůbec nemyslím a chutná mi všechno od všech. Popření se tomu říká. To by člověk fakt nemohl jíst nic.
|
Stará husa |
|
(16.1.2024 12:47:50) Koníčku, přesně. Já se řídím příslovím, co oči nevidí, to srdce nebolí. Klidně jím i u cizích cukroví, dorty, buchty, jakákoliv jídla, klidně se dotýkám madel vozíků v obchodě a držadel v MHD. To by se člověk musel zbláznit, kdyby si představoval všechny ty bakterie, které kolem nás žijí. Naštěstí nemám místo očí mikroskopy a ani netrpím OCD.
|
Len |
|
(16.1.2024 12:58:19) MHD, madla a tak dale mi nevadi, verejne prostory jsou proste verejne. Nebojim se bacilu a tak. Ale jidlo je pro me uplne neco jineho, od uplne ranneho detstvi. Fakt mi nevadi, ze nejim cizi jidlo, v nicem me to neomezuje, co chci jist, to si uvarim.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 13:03:44) Len, jo, já to chápu, každý máme něco. Já si zas docela ráda dám občas někde jinde něco jiného, než co si sami uvaříme, takže radši nepřemýšlím, co se s tím dělo
|
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 13:01:05) Stará huso, mám to podobně. I když teda zrovna madla v MHD, na ty nemusím mít ani mikroskop, stačí se koukat kolem sebe. Manžel u několikrát viděl brzy po ránu, když jezdil do práce, jak ukrajinští dělníci se vysmrkali do ruky, otřeli ji o sebe a pak klidně sáhli na madla...nebo někdo kýchne, dá si ruku před obličej, ale pak hned sáhne na madlo...ale to by člověk nemohl vylézt z baráku. A jelikož MHD jezdím několikrát denně a na madla sahám tudíž často, tak se snažím venku nejíst holýma rukama, doma, nebo v práci si jako první jdu umýt ruce a tam kde to nejde, tak nosím malý rozprašovač s dezinfekcí, nebo ubrousky, pokud vím, že budu něco jíst. Jinak to neřeším. A v té restauraci, to není jen o manipulaci s jídlem, ale nikdy nemůžu vědět, kdo a jak sahal na příbory, talíře a skleničky, jak byly myté a kdesi cosi. To bych fakt nemohla nikam
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 12:39:04) a když se dělají dorty s krémem, nikdy jsi nezahlédla, jak cukrářce ujede ruka a ona to setře prstíkem?
|
neznámá |
|
(16.1.2024 12:46:44) ALe zahlédla, ale to mi až tolik nevadí. Mě vadí to neustálé žmoulání marcipánu nebo hmoty při tvoření dekorací. KDyž vidím, jak to hňácají a jak jim to taje pod rukama, no ble.
Nebo, jak píše Len, vykrajované ovoce a zelenina. Vždy si říkám, že je to krásné, ale tolik plýtvání, tolik zmařené ovozel, co přijde vyhodit.
U cukroví mi to tolik nevadí, okoknu dárce a když uznám, že to není šmudla, tak neřeším. Nejím cizí nepečené a nejím perníčky, ty beru spíš jako dekoraci, tak se berou moc do ruky. Linecké miluji, tam olizování marmelády vytěsňuji.
|
Lenka Pražanda |
|
(16.1.2024 12:57:33) "KDyž vidím, jak to hňácají a jak jim to taje pod rukama, no ble." Když to napíšeš takhle, tak se neubráním stejné představě, fuj. A tohle přesně si vybavím u nepečeného cukroví. Jak to někdo žmoulá aby se to spojilo a pak z toho tvaruje kuličky
|
susu. |
|
(16.1.2024 13:03:36) Já nevím, když to žmoulá umytýma rukama, čemu to jako vadí. Já u cukroví a pod (třeba i chlebíčků) víceméně z principu nic neolizuju a mám umyté ruce. ty si koneckonců u vaření myju pořád.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 13:05:30) Susu, no já si taky při vaření ruce pořád myju...ale jestli to tak dělá každý, nebo jestli něco sem tam neolízne, to nikdy nevíš. A to je asi to, co na tom někomu vadí.
|
|
susu. |
|
(16.1.2024 13:13:34) A chlebíčky nebo jednohubky teda taky jako nikde nejíte?
|
TaJ |
|
(16.1.2024 13:16:50) Susu, no, nebo zeleninové saláty a oblohy v restauracích a milión dalších věcí...Tak asi pokud někomu vadí ta představa, že někdo na to jídlo sahal, tak asi nemůže chodit na jídlo nikam, protože to reálně hrozí všude...
|
Len |
|
(16.1.2024 13:23:07) Moje uplna nocni mura je ovocny salat. Vetsinu ovoce i tak nejim, nesnasim nakrajene ovoce na pohled, cich i dotek a jeste pripravene nekym jinym, to mi zvedne zaludek spolehlive. Zeleninove oblohy jim, jen kdyz nevypadaji unavene a nejsou tvarove narocne. Popravde, nejradsi mam takovy ten klasicky cesky zelny salat🙂
|
Stará husa |
|
(16.1.2024 13:31:20) Mně teda některé jídlo taky nechutná, ale nechutná mi kvůli chuti a zápachu, ne kvůli tomu, jestli na něj někdo při krájení sahal rukama nebo jestli má nějaký tvar.
|
susu. |
|
(16.1.2024 13:34:20) Huso, asi tak. Já asi nejsem moc cimprlich.
|
|
|
Rodinová |
|
(16.1.2024 13:31:24) Ovocny salat nesnasim z principu, ani ne tak matlani rukama, to bych prezila, ale to uplne zbytecny vzajemny pomichani jednotlive prijemnych chuti a tvaru ovoce do jednolite tutti frutti hmoty, to fakt nejim
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 13:38:14) tak ovocný salát je něco, co se u nás sní spolehlivě... a ještě tam můžu namíchat i věci, co by dětičky jinak moc nejedly, jak se to smíchá s dalšími druhy, snědí skoro cokoliv přes ovocné špízy s čokoládou se syn naučil jíst ovoce původně jedl jen banány, některá jablka a některé hrušky - hlavně nic příliš měkkého, nic co pouští šťávu... přes špízy přijal i víno, jahody, postupně i mandarinky a pomeranče, nejdřív to všechno rozebíral a sundaval, pak si asi zvykl... dneska jí už většinu druhů... a když do ovocného salátu přidám nějaký alkohol, mizí ještě rychleji
|
neznámá |
|
(16.1.2024 13:47:24) Já jsem chtěla Len připsat, že do ovocného salátu se nechá přimíchat alkohol a pak je dobrý vždy, ale pak jsem si to rozmyslela a smazala.
|
Len |
|
(16.1.2024 13:49:15) Tak ja nepiju ani alkohol, takze jeste vetsi hruza, ovocny salat jeste s alkoholem.
|
|
|
Rodinová |
|
(16.1.2024 13:50:40) Mi to nejde ani s alkoholem Po dlouhych letech jsem zkusila vzit na milost silvestrovskou bowli a proste nemuzu, sladky, rozpatlany, navic se do vetsiny ovocnych salatu dava banan
|
Len |
|
(16.1.2024 13:54:02) Banan. Problem ve vsem, neda se ani koupit smoothie, ve vsech ta hruza je. K me smule moje dite banany miluje, jako jedine ovoce, takze je musim mit doma.
|
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 14:15:49) Rose, u nás na syna s ovocem nezafungovalo zatím nic. Salát už vůbec ne, protože nemá moc rád tyhle smíchané věci, pořád by to pitval, co je tohle a tamto...Pořád jí jen samotná jablka (ale už nemusí být oloupaná, stačí, když jsou nakrájená) a banán, ale ten jí jenom nakrájený na tom dortu se šlehačkou. Mandarinky jen kompotované, syrové vůbec, ani pomeranče. V létě občas vezme na milost pár malin, ale fakt třeba 4-5 a pak už nechce. Jeden čas si sem tam dal rád meloun, samozřejmě bez toho okraje a bez jediného jadýrka, ale loni už nechtěl ani ten. Zajímavé je, že třeba syrové borůvky nedá do pusy, ale borůvkový dort, nahoře s tou želatinou, kde jsou vlastně ty borůvky taky v podstatě syrové (nebo mražené), tak ten miluje. Nebo když upeču bublaninu, tu sní skoro s čímkoli, nejradši má s červeným rybízem, který by syrový nedal do pusy. To samé s třešněmi, meruňkami, švestkami - ovocné koláče a buchty klidně, i knedlíky, ale syrové ne. O syrové zelenině ani nemluvím, salát opět ani neochutná a jediné, co jí syrové, jsou okurky. Ale třeba v polívce sní skoro jakoukoli zeleninu, nebo prostě tepelně upravenou...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 14:40:05) tinko, já mám pocit, že náš syn z toho dost vyrostl, jsou věci, které dodnes nejí, něco z toho bude návyk, něco prostě opravdu problém, ale zlepšilo se to neskutečně přestaly mu vadit i výšky, skleněné výtahy, dokonce je ochoten něco uplácat i z modelíny nebo sáhnout na hlínu - věc dříve nepřijatelná jako je vidět, že se v některých situacích dodnes cítí nekomfortně, ale dokáže to překonat... a hlavně si obvykle uvědomuje, že je problém v jeho vnímání, ne v té vnější okolnosti... pokud teda nemá hlad, jak má hlad (rp. klesne mu asi cukr), je na zabití (což má asi po mně )
|
TaJ |
|
(16.1.2024 14:54:23) Rose, jo, syn taky vyrostl ze spousty věcí, to, co ještě před rokem, dvěma, bylo nemyslitelné, tak dneska v pohodě. I v jídle už celkově jí v podstatě normálně, až na to ovoce a zeleninu, no. Už je přístupný i ochutnávat, dá si v restauraci normálně jídlo, aniž by vzápětí byl problém, že chutná malinko jinak, než je zvyklý apod. Ale ty vitamíny prostě ne... Tak třeba to taky ještě přijde. Jinak s hladem on to má tak, že pokud je něčím zaujatý - na výletě, u kolejí, focením...tak klidně prostě vůbec nejí, nemá hlad, nevnímá to, nevezme si nic, i když s sebou svačinu má a třeba mu to i připomeneme, nebo jede s kamarádem, který si prostě normálně někam sedne, klidně i na zem a vybalí svačinu. Ale náš syn nic...maximálně se napije, ale to spíš když je vedro. Až teprve když třeba jedou domů a takové to zaujetí opadne, tak si vzpomene na jídlo. No a někdy si taky vzpomene třeba až večer doma. Vzhledem k tomu, že je jak kostřička, se mi to samozřejmě nelíbí, ale to je asi tak všechno, co s tím můžu dělat... (kromě neustálého opakování, ať si na chvilku někde sedne a něco sní) Doufala jsem, že s pubertou přijde aspoň nějaká minimální žravost, ale zatím nic. Když na výletech s jeho kroužkem někdy jedu s ním a vidím, co ostatní kluci cestou spořádají...a i kdyby jedli všichni okolo něj, tak jemu je to šumák, když už, tak sní jeden trojúhelníček toustu a dál ho jídlo nezajímá.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 15:16:50) tinko, jo, syn taky pro zaujetí zapomínal jíst, ale pak právě náhle asi klesla hladina cukru a i když nevěděl, že je to hlad, najednou propad v náladě, hysterie, fňukání... stačila sušenka nebo kousek sýra a v pohodě... teď teda už ví, že je to hlad, tak je to snazší, občas i chvilku vydrží já sama mám hlad málokdy, klidně celý den si na jídlo ani nevzpomenu (a ano, je to pokud mám jinou zábavu, výlety nebo pochůzky po městě jsou spolehlivé ), ale pokud už dostanu hlad, musím se rychle najíst, ne že bych fňukala jako syn, ale začnu být trochu víc protivná a zlá
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(16.1.2024 13:43:33) Ovocný salát mám ráda, že se v něm chutě míchají mi nevadí. V zeleninovém salátů se taky míchají. Ve většině jídel se chutě míchají.
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 14:08:28) Rodinová, mně právě ovocný salát zase chutná proto, že se to tam trochu smíchá a vybalancuje. Třeba když je kyselejší pomeranč, tak samotný bych ho nejedla, nebo mandarinka...ne vždycky jsou všechny sladké. Tak když si tam dám banán a třeba hroznové víno, tak mi to hned chutná víc.
|
|
|
neznámá |
|
(16.1.2024 13:35:58) Ovocný salát mi nevadí, ale vyřezávané ovoce a zelenina už jo.
Před lety jsem před vánoci dostala marcipánovou vánoční hvězdu, krásná práce, květináč byl z terakoty, ale hlína už byla marcipánová, tvarované listy a tak. Ale nějak jsem nepochopila k čemu to, tolik zničeného marcipánu, vždyť to po vánocích přijde vyhodit. NEbo perníkové chaloupky, krásné, ale škoda všeho, vždyť to bude několik týdnů ležet na stole a pak to přijde vyhodit. Nebo moje babička má sbírku perníkových srdíček, některá stará snad desátky let, ta nemá sílu je vyhodit, ale opět, u moduritu by to alespoň nebylo tolika zničených surovin.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 13:40:35) když mi muž poprvé kupoval na pouti perníkové srdce, okamžitě jsem ho upozornila, ať vybírá nějaké pěkně měkké, že ho hodlám sníst málem ho nekoupil... pak si zvykl, že když mi dá (dobré) jídlo, sním ho mám ráda perník
|
|
TaJ |
|
(16.1.2024 14:23:53) Neznámá, já ovoce ani zeleninu nevyřezávám, vlastně jen někdy, když mám náladu, tak dělám z ředkviček nožem ty zubaté kytičky, to je v pohodě, protože z toho žádný odpad vůbec není.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(16.1.2024 14:33:57) když už vykrajujeme z ovoce nebo zeleniny, vždycky se snědí i ty odkrojky... v salátech, na vaření nebo jen tak... neumím si moc představit, že bych to vyhodila
|
neznámá |
|
(16.1.2024 14:36:13) Ono nejde o odkrojky, ty se asi nějak spotřebují, ale to osahávání ovoce při tvoření díla. PRostě to samé jak potahované dorty, moc lidského tepla na ovoci.
|
|
|
|
|
|
|
Len |
|
(16.1.2024 13:19:56) Chlebicek z chlebickarny klidne, na navsteve mimo rodinu ne. Jednohubky jedine svoje. Ja nemam presne pravidlo, ridim se svym zaludkem, kdyz se pri pohledu na jidlo stahne, tak se proste nepremaham. Treba kdyz hral manzel cricket a v pulce byla prestavka s jidlem, tak jidlo pripravene nekterymi indickymi ci pakistanskymi manzelky jsem si dala, anglicke sendvice nikoliv. Zaludek si rekne.
|
|
neznámá |
|
(16.1.2024 13:20:11) Vždy okouknu hostitele a pokud mám možnost, tak domácnost a pak se rozhodnu. Dělám to tak se vším jídlem, ale obecně mi chlebíčky nevadí tolik, jako ta potahová hmota. ALe třeba bramborový salát jím pouze svůj, mamky, babičky a v restauraci, nikde jinde ho nepozřu. A pak jsou jídla, která prostě dochucujeme jinak než ostatní, takže třeba svíčkovou, rajskou, křenovou nebo koprovku jím pouze svojí a mamky, jinou nepozřu.
Celkově jsem hrozná citlivka, když kupuji něco bazarového, tak zkoumám okolí fotky, když vidím bordel, nekoupím. Nebo když mi někdo ukazuje fotky třeba z dovolené nebo nějakého zvířete, ja se první nevědomky zaměřím na okolí a vidím třeba skládku v rohu dříve než krásného vysmátého psa.
|
susu. |
|
(16.1.2024 14:48:26) "Vždy okouknu hostitele a pokud mám možnost, tak domácnost a pak se rozhodnu. "
Neznámá, já ti nevím, jak často dostáváš jídlo od lidí, které neznáš tak, abys je musela okukovat? já dostávám jídlo od rodiny, od kolegů v práci, od kamarádek, od lidí, třeba v kursu, kdy donesou něco dobrého, ale ty všechny aspoň trochu znám. Přemýšlím, jestli jsme si vzala někdy jídlo od úplně cizího člověka (mimo hospodu), a současně abych třeba mělo možnost ho okukovat nebo jeho domácnost. Asi ne.
|
susu. |
|
(16.1.2024 14:50:36) Max školkové akce, tam byly dobrůtky i od lidí, co neznám ale zase jsem ani nevěděla, co je od koho.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 14:59:18) Susu, u syna i ve škole...vždycky před Vánocemi mají jarmark, každý den patří stánek jedné třídě a prodávají tam svoje výrobky, nebo něco, co vyrobili rodiče. A taky jídlo - cukroví, nebo třeba nějaké bábovky, koláčky, muffiny, byly tam třeba i výborné pohankové karbanátky, nebo malé chlebíčky s pomazánkami. Nikdy jsem za ty roky neslyšela, že by měl někdo problém, asi tam byli samí příčetní a čistotní rodiče. Ale asi to není pro lidi, kterým vadí, že na jídlo někdo sahal...Vždycky jsme tam hrozně rádi chodili, setkali jsme se ráno před vyučování na tu chvilku v hale a s ostatními rodiči z celé školy jsme různě ochutnávali, občas si vyměňovali recepty...to je jedna z věcí, na kterou budu určitě ráda vzpomínat, až syn letos po těch 10 letech ve škole skončí...
|
neznámá |
|
(16.1.2024 15:07:32) MYslíš, že by sis všimla, kdyby někdo měl problém? Prostě by to neochutnal a neventiloval by to na veřejnosti. NA takových akcí si dám něco, co sním a vyřešeno.
Nebo třeba koupím jako příspěvek škole balíček perníčků nebo dekorace, každý rok od školy kupuji adventní věnec, beru to jako charitu a buď to vyhodím rovnou, pokud se mi to fakt nehodí nebo třeba věnec dám na stůl na terasu, tam tolik neruší mojí výzdobu.
|
TaJ |
|
(16.1.2024 15:24:46) Neznámá, já jsem to spíš myslela tak, že nikdy nebyl problém, že by po tom někomu něco bylo, je to malá škola, to by se hned rozneslo...někde jsou tyhle akce s jídlem z domova úplně zakázané, my to mohli nosit i do školky... Jinak samozřejmě, kdo nechtěl ochutnávat, tak si nic nekoupil, nebo to koupil dítěti
|
|
|
|
|
Lei |
|
(17.1.2024 8:02:49) My třeba pořádáme už roky Férovou snidani a účastnili jsme se několikrát i Restaurant Day (jako kuchaři), tam přijdou úplně cizi lidé s jídlem, na snídani jsem coby organizátorka korzovala a mluvila s účastníky, kteří mi samozřejmě nabízeli, co si přinesli, tam víc než je okouknout nešlo . Pamatuju si na jednu rodinu se skvělou arabskou/libanonskou kuchyní . No a na Restaurant Day se předpokládá, že si kupuješ jídlo od kuchařů amatérů, my měli vždy vyprodáno .
|
|
|
|
|
|
Stará husa |
|
(16.1.2024 13:04:09) Na vánoce dělám rumové kuličky, hňácám to samozřejmě rukama, ale vždy si je předtím umyju a neolizuju je. Nevím, co víc bych mohla pro hygienu udělat a zároveň nevím, co je na tom nehygienického nebo odpudivého.
|
|
neznámá |
|
(16.1.2024 13:06:13) No právě, už jen ta představa. ALe i kdyby měli rukavice, stejně jim to taje pod rukama, prostě fuj a potahovaný dort nikdy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(15.1.2024 14:53:14) To nevím. Já se najím očima a pak už nemusím nic. 😀 Stejně tak listuju před spaním kuchařky, když mě honí mlsná. Hned je po hladu. 😀
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(15.1.2024 15:35:57) Na pořád nekoukám, ale jsem typ, kterej vidí jídlo a okamžitě na něj dostane chuť. Třeba při seriálu Eliška a Damian jsem dostávala pravidelně chuť na marmeládu
U lidí jako jsem já to obezitu podporovat může, určitě bych si běžela aspoň pro větrník.
Naopak Jste to, co jíte, mě naučilo jist pravidelně a zhubnout.
|
|
Lída+2 |
|
(15.1.2024 18:28:13) Koukám, ve středu od 14h a nechápu, že někteří neumí ani kynuté těsto. A další věci. Rok od roku je to horší.
Nedělám podle nich nic.
Jinak peču, Hodně minimálně 1x týdně. Třeba ráno udělám třeba čerstvě perník, muffiny a když kluci vstávají mají je čerstvé.
Po obědě teda o víkendu sladké vždy.
No asi jsem doma nejtlustší. Kluci všichni mají podvahu. Takže asi můžeme.
|
Stáňa * |
|
(15.1.2024 19:27:04) Lído, myslím, že kynuté pečivo zvládnou všichni - za domácích podmínek. Ale tady mají k dispozici úplně jiné přístroje a jsou v neznámých podmínkách.
|
Len |
|
(15.1.2024 19:45:09) Presne, Stano. Nezname prostredi, nezname spotrebice vcetne tech, jejichz obdobu lide vetsinou doma nemaji, malo casu atd. Je to stres, nesla bych tam, ale divam se rada na britskou i ceskou verzi.
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 20:33:54) Když mám čas sleduju, ale nepeču proto víc.
|
Velšice |
|
(15.1.2024 20:38:59) Já viděla jen první řadu, ale taky se to na mně nepodepsalo :) Teď přes zimu dělám štrůdl a jinak peču tak jednou za tři měsíce, možná ani to ne. Naštěstí to po mně nikdo nechce. Stejně se to nikdy nedojí.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.1.2024 20:58:22) Já peču ráda, zkouším různý věci a když to nesníme, manžel to nosí do práce. Nejvíc peču mrkvový dort.
|
|
|
|
angrešt |
|
(16.1.2024 10:30:57) Odkazovaný článek je něco mezi ublíženectvím a chlubením se, já to dělám nejlíp :) Bohužel o tématu samotném v něm není nic.
Přitom téma by to mohlo být zajímavé, nakolik různé TV pořady o vaření můžou mít dopad na různé trendy a třeba i jejich zdravotní důsledky. Zkusila jsem jen letmou rešerši, pár studií na tohle téma zjevně existuje, ale jejich výsledky jsou spíš nevýrazné, na hraně nebo pod hranicí statistické významnosti, a to na obě strany, jak pozitivní, tak negativní korelace s BMI, což může souviset s (podle mě - ale nejsem schopna to moc posoudit) slabou metodikou a velmi malými soubory. Takže kdyby to někdo zpracoval pořádně, zajímalo by mě to docela dost.
Mně samotné se Peče celá země víc nelíbí než líbí, minimálně vymůžu vždykcy vypnutí před koncem, ty citové výlevy na konci jsou pro mě nesnesitelné. Bohužel i v průběhu se tam tyhle věci objevují, vadí mi i to, jak některým zdrobňují jména za mě až pejorativním způsobem apod. Ale moje děti ten pořad kdovíproč milují :) Takže nám organizují koukání na každý nový díl a občas nám pouštějí i ty staré. Takže můžu zodpovědně říct, že mně Peče celá země skutečně způsobilo upečení toho, co jsem neplánovala Když jsem byla o Vánocích nemocná, pustily mi děti několik dílů a byla tam bylinková sekaná plněná vajíčky a pečená v křehkém těstě... a na tu jsem dostala takovou chuť, že jsem ji pak týden nato upekla - a přiznávám, že bez Peče celá země bych na ni chuť nedostala a vůbec by mě nenapadla
|
angrešt |
|
(16.1.2024 10:41:19) Jo, a teda víc než riziko, že by Peče celá země podporovalo obezitu, mě znervóznělo riziko, že Peče celá země podporuje otravy V minulém díle byl totiž jeden dort zdobený hromadou čerstvých pryskyřníků, které jsou v čerstvém stavu kontaktně toxické, tj. i když je dotyčný nesní, ale sahá na řeznou stranu, ev. má řeznou stranou potřísněný ten dort, tak se může přiotrávit. A schválně jsem koukala, jestli tam tedy neukážou takové ty krytky na stonky živých rostlin pro zdobení dortů, které se tedy ev. dají v nouzi použít u jedovatých rostlin (i když za mě tedy jedovaté rostliny na jídlo nepatří vůbec) a používají se hlavně u rostlin nejedovatých, které roní víc šťávy, aby to neteklo do dortu. A teda fákt jsem tam krytky nezahlídla.
|
Žžena |
|
(16.1.2024 11:29:56) Zdobení dortu pryskyřníky mi fakt nedává smysl. A ještě v televizi, aby to dali jako námět k imitaci běžné populaci Vždyť je tolik jedlých květin, které se i normálně dodávají do restaurací, takže je kuchař nemusí ani rvát v lese při měsíčku...
|
|
apo-lena |
|
(17.1.2024 6:46:38) Angrešt, na ty pryskyřníky jsem taky zírala. To bych brala jako hrubou chybu. Já na pořady o vaření koukám ráda, ale děsí mě, když zdobí jídlo denivkou a překládají to jako lilii.
|
|
Lei |
|
(17.1.2024 8:09:55) angrešte, jooo, hned jsem u televize rozhořčeně hučela, co to má znamenat…(nám také sledování organizují děti, včetně pohoštění (měli jsme zbylé limety ještě ze Silvestra, tak mladší dělala Key (tedy technicky vzato ne-key) lime pie, ten je zkázyvzdorný, a pak ho se starší hodnotili při degustaci
|
Stáňa * |
|
(17.1.2024 9:57:25) Lei, prosím tě, co je to "zkázyvzdorný" pie? Že bych to navrhla puberťákovi.
|
Lei |
|
(17.1.2024 10:09:23) Stáňo, no ve smyslu, že se povede každému , korpus je sušenkový, náplň smíchaná ze tři ingrediencí, pak nahoru šlehačka, finito
|
|
|
|
|
|
Koníček mořský |
|
(16.1.2024 12:08:35) Nevím, zda pořady o vaření a pečení podporují obezitu. Mojí teda určitě ne a obecně obezitu podporuje nenažranost a nedisciplovanost konkrétního jedince. Dívám se na Peče celí země, trochu na MasterChefa, na Prostřeno i na Pečení na neděli. Protože se ráda dívám na šikovné a kreativní lidi. Jo mám cukání, že něco uvařím nebo upeču. Ale to mám i když si prohlížím kuchařky, nebo někde vidím nějaký recept. Přesto vařím a peču uměřěně a jednoduše, nemám čas ztrácet čas (pečením). Občas si zajdu na nějaký dobrý, kvalitní a drahý zákusek. Ty levné už mi nechutnají. Poznám to. Tučné a sladké mám ráda, nemám problém ani se žlučníkem ani s línií. Občas se mi zdá, že jím zákusek - je to můj oblíbený a frekventovaný sen. Dnes jsem teda měla ke snídani pečenou studenou kachnu, ale klidně si dám ke snídani dort i cukroví, které matlaly cizí ruce. Na tyhle věci vůbec nemyslím, to bych si nemohla dát ani rohlík. Potahované dorty se mi líbí a věřím, že se pod uměleckým realistickým dílem často skrývá i něco jedlého a dobrého. Co teda nemusím je marcipán, protože mandle mám ráda jen jako plod a jinak mi je mandlová chuť nepříjemná. Takže makronky taky nic moc. Obarvené jídlo moc nemusím, měla jsem problém i s fialovými bramborami. Nemám ráda všechny ty umělé řvavé modré, fialové, růžové a zelené. A trend jedlých květů mi přijde už trošku úsměvný. Za chvíli se budou kytky sypat i na řízek. Včetně pryskyřníků, náprstníků a čemeřic.
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(16.1.2024 18:37:48) To je sloh jak v sedmé třídě ZŠ
|
|
magrata1 |
|
(16.1.2024 19:46:35) Peču asi desetinu, co pekla v mém dětství moje mamka, ta pekla míň než babička, přesto jsme byly hubené, což moje děti nejsou. Pořad sledujeme, přesto jsem za posledních 14 dní, co běží, zhubla 3 kg. Žádné chutě mi nedělá, přibrala jsem mnohem dřív, než tohle začali vysílat. A ani jsem nezačala tančit, přestože jsem sledovala i Stardance
|
|
Pruhovaná |
|
(16.1.2024 23:17:20) Vůbec nechápu, co je to za módu podivných přiblblých slohovek na tom Seznam médiu. Jinak ten pořad sleduju jen tak, líbí se mi, jak pečou, obdivuju, gak jsou šikovní a není to agresivní 😄. A ne, nic podle toho nedělám. Mám pár svých receptů a moc nepeču, protože bych to pak žrala.
|
|
|