heroes |
|
(30.6.2024 20:19:41) Potřebovala jsem narychlo nachystat dětem na zítřek oběd. Měla jsem v mrazáku zbytek omáčky na špagety s mletým masem tak jsem to vytáhla a nechala rozmrznout v kuchyni. A pak jsem to bezmyšlenkovitě nachystala do krabiček - špagety, omáčka, sýr-aby si to zítra jen strcili do mikrovlnky. A teď mi došlo že jsem omáčku neprevarila. Vždycky to dělám, po rozmrazeni prevarim.... A teď přemýšlím jestli si děti neotravim botulotoxinem nebo něcim jiným. Prevarujete vždy?
|
DaVinci |
|
(30.6.2024 20:52:19) Řekni jim, až si to zítra v mikrovlnce pořádně prohřejí. Myslím že to bude lepší než kdybys dneska prohrivala, pak nechávala opět vychladnout a dávala do chladničky.
|
heroes |
|
(30.6.2024 21:06:35) No Da Vinci tak přesně to jsem udělala 🙄 nechala celý hodně ohřát v mw a teď to chci strčit do lednice až to vystydne. Tak myslím že to radši rovnou zlikviduju....
|
CisloPi |
|
(1.7.2024 10:19:22) To bych asi taky vyhodila.
|
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(1.7.2024 9:24:26) když si představím, kolik hotových jídel se prodává mražených a jen se rozmrazí a ohřejí v mikrovlnce, asi bych se toho nijak nebála... jestli byla dobře provařená omáčka před zamražením a pak zamražená dobře a včas, věřila bych tomu... btw zrovna ty mražený jídla bývají dost často typu lasagne nebo špagety s boloňskou...
|
|
Lenka Pražanda |
|
(1.7.2024 10:15:36) Neměj strach, ničím se neotráví. Já to nemíchám dohromady, ohříváme na pánvi. Děti si tam hodí omáčku, ohřejí a pak těstoviny. Je to jako čerstvé. Kdybych se bála, že se otráví, tak jedině tím ohřátím v MW v platové krabici. Navíc se ta omáčka teď bude vařit 2x, když už jsi to jednou ohřívala.
|
|
angrešt |
|
(1.7.2024 15:00:54) Asi jsem ztratila přehled ve střídání zahřívání a chlazení :)
Omáčka s mletým masem - myšleno boloňská? Tj. s rajčaty?
Z mrazáku se botulotoxinem neotráví, C.botulinum v mrazáku neroste. Navíc pokud to byla boloňská (proto se na to výše ptám), ka rajčata jsou natolik výrazně kyselá, ženízké pH významně brzdí růst C.botulinum i mimo mrazák. Takže botulotoxinu bych se nebála.
Ale pochopila jsem to tak, žes to vyndala, trochu v mikrovlnce ohřála, nandala do krabiček a zas strčila do lednice a zítra by se to zas mělo ohřívat. Tak to už mi blbý přijde, ne kvůli botulinu, ale kvůli jiným bakteriím, v tomhle případě např. listerii, campylobacter a takový tyhle věci, který v dobrý kondici přežívají mrazáku - to částečné přihřátí a pomalé ochlazení jen lednicí je dobrý prostředí pro růst kdečeho. Takže to bych v téhle podobě nejedla jen ohřáté. Leda skutečně převařené aspoň tak 5 minut, aby to případně pochcípalo. Jestli jsem to pochopila blbě, jen to bylo zmrzlé vyndané a rozdělené do krabiček do lednice, tak bych se toho zítra při ohřívání nebála vůbec :)
Jinak teda převařování jídla z mrazáku - jak co, jak komu. V mrazáku výborně přežívá právě zmíněná listerie, která je nebezpečná pro imunitně oslabené a pro těhotné, takže těm bych nic nepřevařeného nedala (viz několik úmrtí na listerii ze zmrazené kukuřice v roce 2018). U kupovaných jídel je to jiný, ta by měla být připravovaná ve speciálních podmínkách a hlavně pak šokově zmrazovaná, což doma nejde docílit. Navíc mívají často i konzervanty, které bakterie blokují.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(1.7.2024 16:15:36) Dětem to dát můžeš. Nedávat Ostravákům. Ostraváci totiž boloňskou nejedí.
Proč? Bo loňskou by nejedl nikdo.
|
Čumča. |
|
(1.7.2024 16:24:10) Ano, bo loňská by byla na pi.u.
|
|
|
|