| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob

 Celkem 11 názorů.
 Girili 


Téma: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(2.12.2024 16:25:50)
Prosím, kdo děláte bramborový salát na vídeňský způsob, podělíte se o recept?
Někteří z rodiny klasiku moc nemusí a ve Vídni jsem před pár lety jedla výborný jednoduchý bramborový salát - byla v tom cibule, kopr a nějaká kyselejší zálivka. Ráda bych to zkusila i doma.
Potřebovala bych případně přesný návod, ideálně včetně množství a všech vychytávek. ~;)

Moc díky!
 Sabi + 2 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(2.12.2024 17:13:03)
Do pravého vídeňského salátu se nedává kopr. Ale to, co popisuješ, přesně odpovídá skandinávskému bramborovému salátu. Už jsem ho hrozně dlouho nedělala, úplně jsi mi na něj přivolala chuť, mňam ~:-D.
Třeba tady: https://fresh.iprima.cz/recepty/skandinavsky-bramborovy-salat
 Stará husa 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(2.12.2024 18:10:10)
Nevím, jestli je to pravý vídeňský bramborový salát, ale napíšu ti, jak jsme ho dělali u nás: uvařit brambory ve slupce (na osobu 4 střední brambory), horké oloupat a nakrájet na kostky. Svařit půl litru vody se solí a lžičkou cukru, do vařící vody nalít trochu octa. Brambory nasypat do mísy, posypat na drobno nakrájenou cibulí, zalít horkým nálevem, promíchat, posypat pepřem a zakryté pokličkou chladit v ledničce. Vyndat půl hodiny před podáváním.
 angrešt 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(2.12.2024 20:37:44)
Podstatou vídeňského bramborového salátu je uvolnění škrobu z horkých brambor do zálivky založené na horkém hovězím vývaru.

takže se uvaří brambory ve slupce v osolené vodě a ještě horké oloupou a nakrájejí na plátky - já na to místo nože používám kráječ na vajíčka. Dají se do mísy a zvlášť se přivede k varu hovězí vývar (bez tuku, ten se předem sebere), do toho se dá sůl, pepř, bílý vinný ocet a olej neutrální chuti, já používám řepkový. A to celé horké se opatrně v míse potřásá a promíchává dvěma dřevěnýma měchačkama, aby brambory pustily do zálivky škrob a tím ji zahustily, ale zároveň, aby se co nejmíň polámaly ty brambory. Chce to trochu cvik a taky hlavně lojovitou odrůdu brambor.
Přesné poměry - no, já to dělám od oka, ale dělám salát obvykle ze 2 kg brambor a na to tak 600 - 700 ml vývaru, sůl a pepř fakt podle chuti (celkem dost, brambory to vsajou), bílý vinný ocet cca 50 ml a olej cca 100 ml.

No a tenhle základ potom můžeš obohacovat vším možným. Mně v tom chutná jemně pokrájená červená cibule, kterou proliju vařící vodou, pak propláchnu studenou a promnu se solí (potom v salátu tolik nečpí) a jemně nakrájená pažitka. Ale můžeš přidat i kyselé okurky, plátky vařených vajíček, čerstvé bylinky, např. stragon... klině i ten kopr (kopr standardně dávám do jiného salátu - Kartoffel-Gurken Salat, ten jsem popisovala kdysi v tomhle článku https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/letni-bramborove-salaty-podle-sousedu-bez-majonezy-a-s-cerstvou-zeleninou.html).

No a třeba u Figlmullera se vídeňský servíruje posypaný hromadou polníčku pokapaného štýrským dýňovým olejem, což je extra dobrota :)
 neznámá 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(2.12.2024 20:50:17)
Děláme stejně, akorát nedáváme ocet, ale strouhanou kyselou okurku a cibuli na jemné proužky a nespařuji ji.
 Girili 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(3.12.2024 1:01:11)
Děvčata, moc všem děkuji! Určitě vyzkouším. ~R^
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(5.12.2024 8:46:33)
mám tenhle bezmajonézový salát ráda, ale nejraději ještě teplý... jednu dobu jsem na něj chodila do xxxlutz ~t~ (všichni chodili do ikea na kulička a já do xxxlutz na salát ~:-D)
a mám ráda i ten, kdy se majonéza míchá do horkých brambor - neudělá to tu bílou břečku, ale vsákne se a je to (za mne) mnohem lepší... bohužel rodina dost trvá na bílém salátu s viditelnou majonézou... prý dost na tom, že tam nedávám žádnou uzeninu ~t~ (moje noční můra je salát mé tchýně s výrobním salámem a vejci, všechno na velké kostky, hodně majonézy... nikdy jsem nepochopila, proč bych měla jíst řízek a k němu jako přílohu salám ~t~)
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(5.12.2024 10:37:33)
Taky salám do salátu nechápu.
Místo majonézy dávám tatarku. Tu mám hodně ráda.
 byvala radka 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(3.12.2024 17:33:09)
Tento kyselak jsem si uzivala cele detstvi na jizni Morave. Delam jen majonezovy, o kterem jsem vzdy snila. Jinak je to proste salat, ve kterem je zalivka typu lak z okurek, octova
 Evelyn1968,2děti 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(4.12.2024 23:48:37)
Jo, kyselákem je mi jedna kolegyně z jižní Moravy přivodila frustraci~t~. Tvrdila, že budou ve třídě vyrábět vánoční bramborový salát, tak jsem si vyprosila ochutnávku a to vůbec nebyl salát, ale ocet s kouskama zeleniny~t~. Bylo mi blbý to vyhodit hned, když jsem žebrala, já salát miluju, ale pěkně s kořenovou zeleninou a majonezou.
 Zizala Fialova 


Re: Bramborový salát na rakouský/vídeňský způsob 

(4.12.2024 22:54:08)
Taky ho mám ráda, ale ač nejsem žádný začátečník ve vaření, tak tohle je opravdu tricky a může se nepovést.
Když jsem ho dělala podle receptu poprvé, vytvořilo mi to místo salátu takovou hnusnou kaši.
Od tý doby používám fígl, který jsem se také někde dočetla... rovnám plátky brambor do pekáčku hezky na dno, na to pokrájenou červenou cibuli a naložené okurky, na to opět plátky brambor, a celé zalít nálevem, na který se dá taky někde najít recept (určitě obsahuje lák z okurek).
Nechat v lednici nasáknout nálevem do druhého dne, a až pak lehce promíchat.

Kdyby tu měl někdo ale bezprostřední zkušenost, jak to dělají němci nebo rakušáci, tak by mě to taky zajímalo.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.