Otázka
Odpověď
Re: Vařená zelenina
21.11.2002 9:42:27 Lada Kovářová
Milá Jano,
vždy je lepší něco, nežli nic. Musíte doufat, že si časem na chuť zeleninu natolik zvykne a začne ji jíst. Základem úspěšného boje s cholesterolem je změna stravovacích návyků a dodržování nízkocholesterolové diety. Zkuste některý z tipů jak z nezdravých receptů udělat nízkocholesterolové:
- omáčky a polévky zahušťujte moukou rozmíchanou v tekutině, chlebem, nebo mixovanou zeleninou
- používejte rostlinný tuk, je vhodné ho přidat až do hotových pokrmů
- na chleba rostlinný tuk, nejlépe s vysokým obsahem vícenenasycených mastných kyselin nebo obohacený o rostlinné steroly
- vyvarujte se tučného masa, jezte masa bílá a 1-2x týdně rybu
- uzeninám se vyhněte, pokud nedokážete odolat, jezte jen libové maso bez viditelného tuku, nejlépe drůbeží
- z mléčných výrobků volte nízkotučné: sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %, jogurty do 2 % obsahu tuku, vhodné jsou kysané a zakysané mléčné výrobky
- z vajec pouze bílky nebo maximálně 2 celá vejce týdně
- upřednostňujte celozrnné pečivo
- denně by se v jídelníčku mělo objevit 300-400 g zeleniny a 200 g ovoce
Hodně úspěchů a trpělivosti
vždy je lepší něco, nežli nic. Musíte doufat, že si časem na chuť zeleninu natolik zvykne a začne ji jíst. Základem úspěšného boje s cholesterolem je změna stravovacích návyků a dodržování nízkocholesterolové diety. Zkuste některý z tipů jak z nezdravých receptů udělat nízkocholesterolové:
- omáčky a polévky zahušťujte moukou rozmíchanou v tekutině, chlebem, nebo mixovanou zeleninou
- používejte rostlinný tuk, je vhodné ho přidat až do hotových pokrmů
- na chleba rostlinný tuk, nejlépe s vysokým obsahem vícenenasycených mastných kyselin nebo obohacený o rostlinné steroly
- vyvarujte se tučného masa, jezte masa bílá a 1-2x týdně rybu
- uzeninám se vyhněte, pokud nedokážete odolat, jezte jen libové maso bez viditelného tuku, nejlépe drůbeží
- z mléčných výrobků volte nízkotučné: sýry s obsahem tuku v sušině do 30 %, jogurty do 2 % obsahu tuku, vhodné jsou kysané a zakysané mléčné výrobky
- z vajec pouze bílky nebo maximálně 2 celá vejce týdně
- upřednostňujte celozrnné pečivo
- denně by se v jídelníčku mělo objevit 300-400 g zeleniny a 200 g ovoce
Hodně úspěchů a trpělivosti