Mám recept jednak na ten klasický kynutý, jednak na nekynutou tvarohovou variantu. V obou případech uvádím množství surovin na dva mazance, tak případně děl dvěma.
a/ Klasický kynutý velikonoční mazanec
60g droždí, 900g polohrubé mouky, špetka soli, asi 0,5l mléka, 220 g vlahého rozpuštěného másla, 220g cukru, 4 žloutky, citronová kůra z jednoho citronu (nemusí být nebo se dá použít kupovaná balená citronová kůra v menším množství), 70g sekaných mandlí, 40g rozinek (je dobré je předem namočit do rumu), 1 vejce na potření
Buď udělej těsto v pekárně (nejdřív tekuté přísady, pak sypké, nedostat sůl do kontaktu s droždím) nebo postupuj takto: Droždí nechat vzejít v troše vlahého mléka se lžičkou cukru. V míse promíchat mouku se špetkou soli, přidat žloutky, máslo, vykynutý kvásek, vlažné mléko a kůru a vypracovat hladké těsto. Přidat rozinky a část mandlí (něco si nechat na ozdobu). V míse poprášit moukou a nechat v teple kynout asi na dvojnásobek objemu. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem a nechat ještě chvíli kynout. Potřít vejcem, posypat mandlemi, vložit do trouby předehřáté na 180°C. Prvních deset minut troubu neotvírat. Po chvíli snížit teplotu asi na 150°C a nechat péct podle velikosti 45 minut až hodinu.
b/ Tvarohový mazanec
4 lžíce rozinek, 4 lžíce tuzemského rumu, 500 g hladké mouky, 2 prášky do pečiva, nastrouhaná kůra z jednoho citronu (viz. výše), 150g měkkého másla, 150g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 500g měkkého tvarohu, 60g sekaných mandlí + 10g plátků na ozdobu, 1 vejce na potření
Rozinky zalít rumem a nechat bobtnat asi 30 minut. Do mísy prosít mouku, přisypat prášek do pečiva a citronovou kůru. Promíchat. Do druhé mísy dát máslo, oba cukry a vejce, vyšlehat do světlé pěny. Potom přimíchat tvaroh. Tvarohovou směs spojit s moukou a do těsta zapracovat rozinky s rumem a mandle. Těsto rozdělit na dvě části, vytvořit bochánky, naříznout kříž, dát na plech vyložený papírem. Potřít vejce, posypat mandlemi. Asi 20 minut péct na 180°C, pak snížit teplotu na 150°C a dopékat asi 15 minut do zezlátnutí.