Konzistence mýdlového slizu
Máte ji pokaždé stejnou? Jak se liší v závislosti na použití různých surovin a postupů? Vyráběla jsem ho včera po dlouhé době, a to takhle: rozpustit nastrouhané mýdlo (Marseilleské olivové, cca 100g), přidat sodu (práškovou, cca 85g), dolít horkou vodou (5l kyblík), nechat vychladnout. Je docela řídký, takový řídký gel. Dříve jsem používala krystalickou sodu, jakou mívají běžně v drogeriích, a mělo to takový zajímavý krémový mezistupeň, než se rozpustila, výsledek byl (při stejném podílu surovin a vody) hustší, skoro jako pudink. Kdysi jsem zkusila rozpustit mýdlo a krystalickou sodu zvlášť, krémový mezistupeň se nekonal, výsledkem byl ale vesměs stejný pudink. Předpokládám, že prací účinnost to snad bude mít stejnou (?)
Odpovědět