26.3.2013 14:27:49 Horama
Re: Velikonoční menu podle katolických tradic
V pátek bude Velký pátek, tedy dle křesťanské tradice den Kristova zatčení, odsouzení a ukřižování, den smutku. Tradičně se pečou jidášky z bílé mouky a medu, které mají zabránit zrádnému Jidášovu uštknutí. Mají tvar válečku symbolizujícího provaz, na němž se Jidáš oběsil. Nemělo by se jíst maso.
Pak máš Bílou sobotu - den, kdy se opět rozezněly zvony. Nemá se nic půjčovat, máš dokončit úklid. Večer se podává tzv. hlavička.
Neděle = boží hod velikonoční - ze soboty na neděli údajně Kristus vstal z mrtvých. Jídlo: pečený beran, mazance, speciální velikonoční nádivka či holoubata. Hostí se návštěvy.
A nakonec Červené pondělí a pomlázka. Společně snědené vejce prý zaručí soudržnost v rodině.
Odpovědět