12.1.2025 19:16:28 Senedra
Re: Drźite nějak masopust?
Stáňo, malé by určitě šly. Recept, podle kterého peču, je fakt vymazlený, ale když chvátám, tak všechno jen naházím do pekárny na chleba a jen jí nechám umíchat těsto. Vykrajuju tvary kytiček ( průměr tak 6 cm, víc ne), někdy navrch dávám ušlehanou šlehačku, do které ještě zašlehám tvaroh. nejlepší jsou čerstvé.
Bavorské vdolečky
Suroviny:
100 g máslo
50 g moučkový cukr
2-3 žloutky
200 ml mléko
20 g droždí
400 g polohrubá mouka
sůl
citronová kůra
1 lžíce rumu
rybízová zavařenina nebo švestková povidla
šlehačka, kysaná smetana, tvrdý tvaroh nebo jogurt na ozdobení
olej na smažení
Postup:
Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, citr. kůru, cukr a třeme cca 15-20 minut. Přidáme vykynutý kvásek, připravený z vlažného mléka, droždí a trochy cukru a prosátou mouku a rum. Vypracujeme těsto ( nesmí být tuhé) a necháme vykynout, během kynutá 1 až 2 těsto svalíme. Vykynuté těsto vyválíme placku, cca 2 cm vysokou a formičkou vykrajujeme vdolečky, které necháme na vále ještě vykynout. Během kynutí vdolečky ještě jednou otočíme. Před smažením do vdolečků uděláme důlek, do kterého po smažení dáváme zavařeninu nebo povidla ( rozředěná rumem). Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje, nejprve zakryté, po otočení odkryté. Před podávání zdobíme zavařeninou a ušlehanou šlehačkou, jogurtem ( zakysanou smetanou) nebo strouhaným tvrdým tvarohem.
Odpovědět