4.5.2025 18:03:33 Vítr z hor
Re: Fikovnik
Doporučuji koupit od pana Effenbergera “Pálavu”, někdo mu také říká “Přibický”. Sice je to taky Brown Turkey, ale tenhle je osvědčený, plodí hodně a pokud ti nevadí, že nedozraje druhá sklizeň, je ideální.
www.exoticka-zahrada.cz
Jsou i ranější odrůdy (teda spíš neoficiální přezdívky), takže jim dozraje i 2. sklizeň, ale já teda moc rozdíl nevidím. S nimi je potíž, nadšení fíkaři si tu rozmesli virovou mozaiku, takže s dobrou odrůdou si ji zatáhneš k sobě (jeden fíkovník jsem včas vyhodila), některé jsou in vitro, a těm někdy trvá spoustu let, než se urodí. Já takhle koukám už pár let na Ronde de Bordeaux a asi ho už brzy vykopu.
“Noname” Brown Turkey nedoporučuji, můžeš snadno natrefit na skoupý na plody. Do skleníku bych to nedávala, BT je plevel a stačí ti první sklizeň. My ještě jíme loňské zavařeniny. Skleník je spíš pro něco lepšího, když se ti chce tu potvoru řezat.
Obecně nepotřebuje ani zakrývat, jenže první sklizeň je na loňských přírůstcích, takže ty Pálavu je lepší zakrýt, abyses nepřipravila o sklizeň. Ve skleníku je obtížné ho udržet tak, aby měl dost loňských plodových větvií…
Odpovědět