| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Záliby : Květiny a zahrada

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 18134  [Dalších 18114 >>]
Vítr z hor 100046
27.2.2024 16:34:12
Angrest, no nadhernou… dekuji, ale je to tu spis takovy neprakticky chaos, ktery jsem zaminovala rostlinami, s nekolika zakoutimi, kde by se dalo sedet, kdyby byl cas…

Je tu dost nepriznive klima, pestujeme najednou nejak vic nez driv, a tak musim optimalizovat pestovani.Taky to zacina vypadat dost divne. Poloha nic moc, z jihu kopec, takze v zime tma, zima, mokro, mrazova kotlina. Pak vyleze slunce v pozdnim jaru nad kopec a nekolik mesicu je tu suchy zar. Kdyz v lete prsi, kvuli uzavrene poloze plisne a houby. Nedavno dorazily japonske octomilky.

No a ty vyvysene zahony se uplne neosvedcily a maji jen kratkou zivotnost. Drevo je hezke, ale bud nevydrzi, nebo se da dovnitr pro prodlouzeni zivotnosti nopova folie - a slimaci jsou z toho uplne nadseni. Sehnala jsem hromadu zulovych dlazebnich kostek…ach!

O vikendu budeme sazet, tesim se, ale az vyjde najevo, co je vsechno v tech balicich, asi dostanu vynadano ~:-D
Vítr z hor 100046
27.2.2024 16:21:48
Neznama, s hlivou jsem doexperimentovala - chyta me to vzdycky v zime, kdyz nic jineho neni.
Na logru to docela slo, ale problem byl v mnozstvi. Ona ta hliva potrebuje strasne velky zaklad materialu, ktery zivi plodnice, aby to za neco stalo. Takze jsem sice uspesne zakladala a osidlovala dalsi a dalsi substraty v pixlach od rakouskych vanocnich pernicku (hezky se to stohovalo na sebe a vzdycky z nejake pixly neco rostlo. Ale plodilo to hrozne malo. To by ty pixly musely byt tak petilitrove, aby to za neco stalo.

Jinak jsem mela stesti, i kdyz jsem moc hygienu neresila, nikdy jsem si do substratu nezatahla nejakou konkurencni plisnohoubu.
Pixly byly kulate, siroke, s hornim vikem a plastove. Po stranach jsem udelala nekolik der a prelepila jsem je porezni paskou (tudy to pak rostlo).

Nejdriv jsem parkrat vysypala kavovar do pixly a uchovavala to v lednici. Pak jsem do toho pridala trochu osidleneho substratu, vyndala ven a v pokojove teplote prisypavala logr, jak se generoval v kavovaru. Obcas jsem prinesla z prace, aby bylo vic. Kdyz se pixla zaplnila, zalozila jsem v lednici dalsi. A tak porad dokola. Mela jsem asi 6-7 pixel, tak to tak akorat vychazelo.

Mozna, ze kdybych mela vetsi pixly, tak by se ta prace a nelad v kuchyni s tou hlivovou pixlovou pyramidou vyplatil.

Pestovala jsem hlivu ruzovou, ktera vypada a chutna bozsky, ale je mala a uroda je jen tak na zpestreni jidelnicku, nic zasadniho. Vstupni zdroj byl normalni hotovy substrat, kupodivu se to chytlo a nemusela jsem objednavat injekce s tekutou sadbou.

Hliva ustricna je mnohem vetsi, ale tu tyhle male pixly neuzivily.

Hodne stesti!
angrešt 114837
27.2.2024 16:02:18
Moniko, takový skleník jsme měla na minulé zahradě. Voda se mi tam sice obvykle nedržela, ale zato jsem z těch schůdků s náručí plnou zahradnických propriet vzala tak náádhernou držku... ~t~ že jsem se na stávající zahradě jednoznačně rozhodla pro stavbu skleníku s podezdívkou.
Monika 123907
27.2.2024 15:11:16
Angrešte, mamka takhle mívala ve skleníku (tedy spíš foliovníku) vyrobené "vyvýšené záhony" tak, že záhony byly ve skutečnosti normálně v úrovni povrchu a v prostřed byl vykutaný "výkop" s bedněním jako ulička. Bylo by to úplně geniální, nebýt vysoké úrovně spodní vody, která v zimě vyvzlínala nahoru, zamrzla (byla to báječná klouzačka ~;)) a na jaře nejdřív tál led, pak trvalo, než voda opadla ... Mamka pak chodila "po lávce" na cihlách, aby mohla do skleníku něco zasázet. Takže když začalo bednění trouchnivět, příkop byl zase zasypán a další skleník už je jen normálně posazen na zemi :-)
angrešt 114837
27.2.2024 14:52:11
TaJ, dřinu s hmotou to zhorší. Běžnou práci při ošetřování rostlin to zlepší. Takže je to něco za něco.
Já mám v podobě zvýšeného záhonu celý skleník - mám ho 70 cm nadzemní výšky, v anglickém stylu. S tím, že skleník se staví opravdu s dlouhým výhledem, takže ho doufám jednou budu ošetřovat i neohýbatelná :) A na tu výměnu zeminy (která fakt dřina v té výšce je, vyměňuju cca horních 20 - 30 cm) prostě jednou ročně seženu nějakého zdatného jedince, zatímco drobné pinožení s pletím a přesazováním... si v té výšce snadno obstarám.
zvýšené záhony mi přijdou pro mě spíš teď nepraktické, jelikož ohýbání se mi vůbec nevadí, zatímco dřina s hmotou je pro mě opruz (ale zas ne tak velkej, abych sháněla toho zdatného jedince :) )
angrešt 114837
27.2.2024 14:46:00
Větře - předělávat zahradu? Tu nádhernou zahradu? kterou už není jak vylepšit? To snad ne ~t~
TaJ 81121
27.2.2024 14:42:04
Angrešte, díky, dřinu právě hodlám na zahradě co nejvíc eliminovat, takže jsem asi zpátky u těch cihel (teď tam máme teda 20 let cihly, co tam nechal kdysi manželův dědeček při stavbě domu, takže jim bude už o hodně víc...) a nebo ty betonové obrubníky. A nebo nic...
Rodinová 140078
27.2.2024 14:40:44
Vetre, ano, vysychaji, protoze jsou nizky a relativne malo hliny, mame kapkovou zavlahu, to pomuze.
Zvazuju je nechat doslouzit a pak to budu resit dal.
neznámá 91073
27.2.2024 14:37:56
Větře, prosím tě, před delším časem jsem se zmínila manželovi, že uspěšně pěstuješ hlívu a používáš k tomu logr. Pořád do mě reje, ať se tě zeptám na podrobnosti. Mohla bys napsat něco víc?
Má také touhu začít experimentovat s hlívou.
Vítr z hor 100046
27.2.2024 14:34:16
Z důvodu slimáků a následkem covidu jsem si pořídila to, co má Rodinová.
Mám obvykle cca 2 rámy na sobě, což slimáky citelně zpomalí a některé slabší povahy i odradí. Drží to čtvrtým rokem, není to zásadně ošklivé. Tenkrát to bylo za asi poloviční cenu.

Záhony však bohužel příliš rychle vysychají. V dalším kole zakládání záhonů už jsem dávala jen 1 rám, což úplně stačí, je to nižší, levnější, méně to vysychá a sežere to méně hlíny. Snažím se tam sázet spíše slug-proof rostliny.

Musím to ale nějak předělat, protože bych potřebovala upgradovat agrotechniku. Sice tam letos natáhneme kapkovou závlahu, aby to nebylo tak vysušené, ale plánuji trochu přeorganizovat zahradu a letos ji na podzim začít předělávat.

Zvažovala jsem buď klinkery jako Angrešt (mám je asi 20 let ve sklepě v prakticky neustálém vlhku až mokru a sem tam i mrazu - a jsou jako nové), nebo tu mám pár tun žulových kostiček na chodníčky (ale k těm záhonům se mi to moc nehodí).

Potřebuji ale nějaký systém na věčné zakrývání záhonů. Tu pletivem (kočky), tam netkanou textilií (teď houbomilka, jindy mráz, různé vrtalky atd.). Také bych do toho chtěla natahat hadice na samozalévání.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 18134  [Dalších 18114 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.