| monam | 158013 |
|
9.2.2025 12:59:38
Federiko, ještě je rozdíl mezi OSP testy a oborovými testy. Pokud někde chtějí obojí, smysl to má.
|
| Ennywan | 4062 |
|
|
9.2.2025 12:59:23
Lepím na poslední příspěvek. Přiznám se, že nevím, jak to nejlépe udělat, aby všichni dostali nejlepší šanci, na jakou mají. Přijímačky pouze z češtiny a matiky za mě nejsou cajk a zárukou, že dotyčný má na to, SŠ úspěšně udělat, potažmo maturu, stejně jako známky, které na základce dostával, nejsou zárukou, zda je schopný SŠ vystudovat. Nevím, kolik je takových dětí, jako jsou ty naše, ale ani jeden syn nebyl studijní typ, nevěděl, co by chtěl dělat, jakou školu studovat. Spoustu věcí, které se ve škole učili, jim nedávalo smysl, chápali to tak, že se to učí jen pro ty známky a na chvíli, ne aby se něco naučili. Oba dva víc dávali spíš humanitní předměty a jazyky, logika není jejich silná stránka. Oba měli na základce trojky, protože prostě některým předmětům odmítali dávat víc, i třeba proto, jaký učitel a jak to učil. Starší šel na strojní prumku ekonomický obor, míval čtyřky, ale maturu udělat na 4x za dvě a 1x za jedna. Zkusil výšku, ale vybraný obor ho neoslovil, takže vydržel jen jeden semestr a od té té doby pracuje ve skladu e-shopu s knížkami. Dělá práci, na kterou dle mého matura není třeba, i když tam nikoho bez matury neberou. Jak se jeho profesní život bude vyvíjet dál, je ve hvězdách, ale vzhledem k jeho pohodlnosti to na nějakou velkou kariéru nevidím. Mladší syn na základce také trojky, škola mu nedávala ještě víc smysl než staršímu. Dostal se na obě SŠ s maturou, ale jeho výsledky z přijímaček byly horší než u staršího, oba měli samozřejmě lepší češtinu jak matiku. Kvůli psychickým problémům (sociální fobie a nechuť se učit), které jsem tady řešila, přešel na učňák, na obor, kde bylo místo, obor nikdy dělat nebude, bez práce má jedničky a dvojky, na SŠ by se trápil, protože by se dle mého neučil. Sám říká, že by si chtěl udělat maturu na učňáku jako nástavbu. Protože matura je dnes při hledání práce základ. Takže možná oba naši kluci by byli dobrými adepty na nějaké lyceum, všeobecné střední vzdělání, možná s volitelnými předměty.
|
| monam | 158013 |
|
9.2.2025 12:58:29
Yuki, to nic nemění na tom, že na vyhlášená gymnázia bude vždy přetlak. A pokud chce někdo na gympl, proč by chtěl na lyceum? Má přece samé jedničky, dobře se učí, je studijní typ.... proč by se tam zrovna "on" neměl dostat?
Úplně nesouzním s dnešním systémem ale chápu, že pokud je na žádaných školách méně míst než zájemců, nějaký systém v tom být asi musí. Motivační dopisy? Doklady o dobrovolnické práci? To mi přijde jako úplná cesta do pekel. Moje dcera je panikařící na matematiku nenadaný typ. Hledala jsem pro ni školu, která bude mít školní část, kde by mohla naopak prodat, co umí. Čistě teoreticky si umím představit, že by cermatí nebo jiné testy měly jinou váhu než 60 %. |
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 12:30:26
Renko,
ona asi žádná zkouška na světě nezaručí, že si škola vybere opravdu ty, co chce. Můj starší syn jde třeba napsat scio testy a má je, vždycky měl ,bez přípravy, téměř na 100 procent.Má ale AS a studijní typ rozhodně není. navíc je extrémně línej. |
| Renka + 3 | 26652 |
|
|
9.2.2025 12:24:05
Taky mi nepřipadá zrovna jako výhra rozeslat dopisy a čekat, jestli se nějaké škole budu líbit. A není ani jasné, kdo a jak to bude vybírat. Taková SCIA se můžou opakovat víckrát a podle výsledku už člověk ví, kam je reálné se dostat.
|
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 12:20:15
Naopak, právě.U nás máš rozhodně větší šanci ovlivnit své přijetí na VŠ. Na mnohých dobrých zahraničních školách je to daleko větší sázka do loterie.
|
| Renka + 3 | 26652 |
|
|
9.2.2025 12:15:57
"A v zahraničí se nedělají přijímačky na VŠ?
"Třeba nedělají, ale vždycky jsou nějaká kritéria, na základě kterých se vybírá. Dcery spolužák psal motivační dopis, dokládal jazykové zkoušky a pak čekal, zda a která škola si ho vybere. Takže ne přijímací zkoušky, ale rozhodně nevezmou každého, jak si zřejmě někteří myslí, když napíšou, že se nedělají přijímací zkoušky a považují to za výhodu. Školy nejsou nafukovací a vždy můžou vzít jen omezenou kapacitu. Ve výsledku teda vezmnou někoho, kdo má hodně kroužků a dobrovolnické práce nebo je úspěšný ve sportu a prospěch hraje třeba menší roli. Což taky nevím, jestli je lepší než dělat třeba SCIO testy. Za mě ne. |
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 12:07:38
Dari,ó, jak souzním s těma tvýma posledníma větama
![]() Hysterčí většinou spíš rodiče, děti mají často větší nadhled. |
| Dari79 | 114243 |
|
9.2.2025 12:02:32
Přesně.
Jednak teda desítky let si SŠ organizovaly své přijímačky samy, což bylo jistě náročnější, než současná situace. Kde se jim "po tom stýská" nebo chtějí mít větší důraz na vlastní výběr, pořád si mohou udělat svoje školní kola i dneska... Nebo důraz na prospěch atd- "náš" gympl č. 1 má za prospěch 18 bodů, gympl č. 2 dokonce 36 bodů (tj. samé jedničky na obou 8čkových vysvědčeních určitě "vykompenzuje" i část pokažených přijímaček, třeba kvůli stresu nebo (čehož se obávám u vlastního dítěte) kvůli neschopnosti pořádně přečíst zadání, přepsat zadání ...) Některé školy to nedávají vůbec, protože (klasika) "každá škola přece známkuje jinak a jednička z jedné školy = trojka na jiné", jiné holt věří tomu, že "dlouhodobý prospěch na ZŠ je vypovídající o schopnostech žáka víc, než jeden test" a že "myšlenka, že ZŠ schválně dá svým žákům samé jedničky, aby je zvýhodnila u přijímaček, je urban legend". Zaplať pánbůh, že žijeme ve svobodném světě, kde nemáme školy podle spádovosti, všechny všeobecné, na všechny zcela stejná kritéria atd. Pár let baby boomu přejde, jako vždycky, a pak se zase SŠ budou o žáky naopak rvát, bude se mluvit o jejich zavírání, slučování... Pořád platí, že 70% dětí se loni dostalo na první školu své volby, to je přece nádhera. A to i v situaci baby boomu. Až přijde slabší rok, tak to jistě bude ještě více... Ani stres z přijímaček mi nevadí, že musejí zažít... (a to mám dítě ve škole neznámkovací, nezkoušící a nebuzerující). Je třeba k tomu holt přistoupit ne jako ke strašáku, ale realisticky - je na tobě, jak moc se budeš připravovat (konec konců, to je podobná volba, jako jak moc se budeš učit na konkrétní písemku), někdo to holt zvládne s prstem v nose s minimální přípravou, někdo musí dřít na "slušnou dvojku", někdo s přiměřenou přípravou dá "na trojku" (učňák), protože na víc nemá. Vždy je něco za něco - chceš-li skvělý výsledek (elitní gympl), holt budeš muset makat jak fretka. Ale současně (i těm inteligentním dětem) říct, že elitní gympl nerovná se automaticky (jediný způsob, jak mít) životní štěstí, a cokoli jiného "ti posere celý život". Střední škola (a vzdělání obecně) je samozřejmě velmi důležité, ale život na tom nestojí a nepadá. |
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 11:46:28
I tak budou vždy školy, o které je větší zájem. A zkrátka nemůžou vzít všechny děti se samými jedničkami.
Nehledě na to, že ty samé jedničky mají často nesrovnatelně menší výpovědní hodnotu než Cermat testy. Samí jedničky má kdekdo. A naopak, pár dvojek má taky kdekdo, třebaže je schopnější než ten se samými jedničkami. Rozdíly ve školách,rozdíly mezi známkujícími, rozdílné požadavky. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.