| Len | 108740 |
|
|
9.2.2025 14:02:21
Nedelaji prijimaci zkousky, pisou motivacni dopis a doporuceni od soucasnych pedagogu, plus pravdepodobny vysledek statni maturity z pozadovanych predmetu podle prubeznych zkousek. Podle toho dostanou nabidku mista na univerzite, podminene je to dosazenim alespon tech predpokladanych vysledku u maturity. Prijmaci rizeni na ty maturitni dva roky je v podstate stejne, takze pred VS uz to maji deti vyzkousene. Funguje to dobre, ale dulezite jsou v tom systemu statni zkousky jak po zakladce, tak maturita. Opravdu nejsou "davacka", alespon na "trojku" udela hlavni predmety zhruba 60% studentu a k prijeti na maturitni studium je treba, aby mel student alespon dvojku z peti hlavnich predmetu a jednicku z tech, ktere chce studovat jako maturitni (v nasi skole, tohle se lisi podle ustavu).
|
| monam | 158013 |
|
9.2.2025 13:55:36
Federiko, loni jsem zaznamenala, že to pár soukromých středních škol chtělo. Motivační dopisy tedy celkem často, ale i zdůraznění, že dostaneš body za dobrovolnickou činnost jsm zaznamenala. Přišlo mi to krapet střelené, těm dětem není ani 15.
|
| monam | 158013 |
|
9.2.2025 13:53:36
přesně, k tomu mě napadá ekonomka, veřejnosprávní činnost a tak.
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
9.2.2025 13:38:26
Tak to je třeba ekonomka, ne?
|
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 13:36:42
Ennywan,
myslela jsem, že k tomu slouží různé ty obchodky, nebo ne? |
| Ennywan | 4062 |
|
|
9.2.2025 13:34:59
Gympl jako všeobecný vnímám jako přípravu na vysokou školu. Ale kam s dětma, které nejspíš na vysokou nechtějí, učební obory je také nelákají, ale přece jen nejsou hloupé? Tak bych uvítala právě nějaké střední školy pro taková děcka, která v 15 neví, co by chtěli dělat, nejsou úplně marné a nejsou třeba technické typy. Uvítala bych tam předměty víc do života, klidně takové, které jsou potřeba pro administrativní pozice, různé referenty a kancelářské práce např. Trochu něco z bankovnictví, financí, práva, státní správy, daní apod. Možná nové typy předmětů jako sociální sítě, AI apod.
|
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 13:30:31
Renko,
určitě je spousta VŠ,kam vezmou všechny, kdo se přihlásí, stačí maturita.U nás, i v zahraničí. Ale jsou to školy,kde se prostě počítá s tím, že si pak udělají čistku sami, už v prváku. A obory,na které se tas tisíce lidí nehlásí, už kvůli obtížnosti. Ale na ty střední, nevím, jak by se to udělat udělat, bez přijímaček. |
| Federika | 14090 |
|
|
9.2.2025 13:25:41
Monam, ty motivační dopisy eseje a dobrovolnická práce je až na VŠ. A ne u nás, tedy.
|
| monam | 158013 |
|
9.2.2025 13:04:44
Enywan, co očekáváš od všeobecného lycea? Protože všeobecné je gymnázium. Všeobecné lyceum jako takové nedává smysl, A co očekáváš od volitelných předmětů, resp, jaké by sis představovala?
Mám dítě na lyceu, má méně matiky, fyziky a chemie, což jsou předměty, se kterými se opravdu moc nepřátelí. Ale zrovna v humanitním směru je celkem malý výběr. |
| Renka + 3 | 26652 |
|
|
9.2.2025 13:02:25
Tak pokud má škola jen SCIO testy a ne jiná kritéria, tak má student celkem jasno, že při slušném napsání se dostane. Pokud škole stačí maturita a vybírá se na základě motivačního dopisu a jen se čeká na výsledek, přičem kriteria jsou všelijaké zájmy a z jakého prostředí pochází, je to za mě o dost horší. To jestli je student líný se bohužel nezjistí asi nijak, i motivační dopis lze vyšperkovat a nepozná se z něj taky nic.
Podstatné je ale to, že neexistuje žádaná vysoká škola, kam vezmou každého jen proto, že má maturitu. To prostě logicky nejde. Těžko vezmou na práva do Prahy všechny, kteří se přihlásí a složí maturitu, tak prostě nějaké rozřazení být musí, ať už vědomostní nebo jiné. Tak nevím, k čemu by bylo zrušit přijímačky a nahradit jinými rozřazovacími kritérii. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.