| Jarca75 | 101772 |
|
8.8.2025 14:02:15
Asi bych zacala tim, ze prijmes to, jak se citi.
Muzete si nastavit i oslovovani zenskym rodem a jim zvolenym jmenem. Je mu dvacet, asi to nebude uplne pubertalni rozmar, nicmene... U naseho ditete se osvedcila prace s psycholozkou a terapie. Pani psycholozka byla schopna s ditetem, mluvit tak, ze slyselo. Ja jsem pro vyjadreni toho sameho nenasla spravna slova. Hlavni informace byla, ze pro nase dite to muze byt projev nejakeho hledani se, takova zivotni krizovatka. A zminila, ze muze byt dobre zustat na teto krizovatce (tj. osloveni zvolenou formou, ale bez brani hormonu atd.) co nejdele. K hormonum samotnym rekla, ze to nadela paseku v psychice lidem, co jsou v pohode a vyrovnani, natoz nasemu ditku ve stavu, v jakem je. Podstatne je, ze je to psycholozka a terapeutka, nikoliv sexuolog. Proste pomaha diteti se vyznat samo v sobe. A samo sebou stale oslovujeme zvolenou formou. Neni to tak, ze by mu nekdo neco rozmluvil. Proste jsme na te krizovatce a je to tak v pohode. Jeste dodam, vrstevnici nase dite berou uplne v pohode, koncilo tou dobou zakladku a slo na ucnak. Spoluzaci ok, vetsina ucitelu taky. Nekteri s tim bojuji. Drzim palce, preji hodne trpelivosti. |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
8.8.2025 13:58:42
Nezažila jsem to.
Ale teoreticky mám celá léta pro podobné situace předpřipravenou reakci ve stylu cca "Děkuji, že mi to říkáš, vážím si té důvěry, budu vždycky při tobě, ale budu potřebovat čas. Budu potřebovat informace, od tebe, od odborníků. Poraď mi, co bych měla vědět, a řekni si, co pro tebe mohu udělat." K problematice bych ti doporučila vyhledat si na sociálních sítích paní Lenku Královou, která podle mě moc hezkým způsobem sdílí, vysvětluje a radí. |
| Gavašetka | 111364 |
|
|
8.8.2025 13:14:23
Chápu, že tě to zaskočilo, jak jinak. A stejně jako synovi trvalo, než našel vysvětlení, tak i ty jako máma (a samozřejmě i další členové rodiny) potřebujete čas na to vstřebat to. Jak už tu někdo psal, syna čeká, pokud se rozhodne pro tranzici, dlouhý proces, kdy se může ukázat, že to je ještě nějak jinak, než se to právě v tomto okamžiku jeví. Doporučila bych ti obrátit se jako máma např. na poradnu pro rodiče v rámci toho, co nabízí projekt Ester Janečkové www.sbarvouven.cz. A přišlo by mi fajn, kdyby syn zažíval přijetí nejen ve skupině lidí, co zvažují změnu pohlaví, ale obecně mezi svými vrstevníky. Teď ze mně mluví to, že jestli měl vždy problémy s přijetím, tak bych se zaměřila i na tohle. Hodně sil a rodičovské lásky! Jo, u věřících to může být ještě víc komplikované, ale už asi 30 let je aktivní spolek Logos (https://www.logoscr.cz/).
|
| K_at | 121378 |
|
8.8.2025 9:02:08
Pearl, ještě upřesním, pro změnu pohlaví - tedy i oficiálně v dokladech, rodné číslo atd, bylo do loňska potřeba v ČR i operace. Legislativa se změnila. Tedy tvůj syn by nejdříve musel navštěvovat psycholog, psychiatr, sexuolog a endokrinologii. Pokud by tam zhodnotili, že ano, nejedná se o zástupný problém, začal by chodit na hormonální injekce. Trvá to nějakou dobu, než se začne něco dít fyzicky.
|
| Salamajka | 156972 |
|
|
8.8.2025 8:23:07
Vyjádřila bych mu podporu, také si říkám co za strašnou matku jsem a co jsem udělala tak špatně, že dítě o sobě pohybuje. Sama jsem si kolikrát říkala, že bych byla raději chlap. V tomto věku jsou děti citlivé na změny, konec konců četla jsem v článku od jedné doktorky, že se chlapec zhroutil z toho když zjistili, že už bude muset celý život pracovat. Určitě bych synovi řekla že by bylo dobré se jít poradit a i ty bež. Bohužel chlapy bývají v tomto strašně radikální, takže počkat se sdělením a spíš řešit pocity dítě tak, že ho podporuješ a miluješ, zkusit najít tu terapii. Ps dej tomu čas opravdu to někdy pomůže.
|
| Listerova žena | 112666 |
|
|
7.8.2025 21:10:28
Třebas toto video/rozhovor/příběh: https://youtu.be/OGQk1u3K_TY?si=ggZY56DyTft2Ng8b
Ale mrkni i na další.. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
7.8.2025 20:59:58
"a ne se točit kolem pohlaví, osobnost cloveka je to podstatné."
přesně tak ![]() |
| Čumča. | 160024 |
|
|
7.8.2025 20:58:37
pearl, pořád máš hodné, milé dítě, to zůstává, je zdravý, chytrý - v porovnání s rodiči, kterým se stala opravdová katastrofa, jsi na tom velmi dobře
potřebujete na jeho cestě nějaké dobré odborné vedení, někoho, kdo na vaše otázky zná ty správné odpovědi nejsi v tom sama, podobnou zkušenost mají tisíce rodičů po celém světě žijete na malém městě/na vesnici, kde víš, že to bude jen obtížně přijato? má tvoje dítě dost přátel, kteří ho podrží, když mu bude mizerně? věřící manžel, je v jeho komunitě někdo, s kým tohle může prodiskutovat? stále to nemusí být definitivní, třeba se zatím jen hledá ![]() kdyby ne, pořád máš dítě, které tě jistě bezpodmínečně miluje , ale potřebuje jít jiným směrem![]() |
|
|
7.8.2025 20:44:03
Co by pomohlo mně..
Vědomí, že moje dítě může být šťastné/najít si,tu svou cestu životem, "přestože" mě představy byly jiné a pro jeho zivot jednodušší. Mrkni na profil "V tranzu", doporučím vícero videí a rozhovorů, jak mnoho zpusobů, jak prožít fajn zivot.. Maminka jednoho dítka mluví o tom, jak si myslela, jak otevřená a tolerantni.. a když toto téma otevřelo jeji dítě, jak musela hledat svou cestu, nerest sebe, prekrocit své ego a představy, jak tu být pro něj na té cestě a pomoci mu.. a ne se točit kolem pohlaví, osobnost cloveka je to podstatné. |
|
|
7.8.2025 20:44:03
Co by pomohlo mně..
Vědomí, že moje dítě může být šťastné/najít si,tu svou cestu životem, "přestože" mě představy byly jiné a pro jeho zivot jednodušší. Mrkni na profil "V tranzu", doporučím vícero videí a rozhovorů, jak mnoho zpusobů, jak prožít fajn zivot.. Maminka jednoho dítka mluví o tom, jak si myslela, jak otevřená a tolerantni.. a když toto téma otevřelo jeji dítě, jak musela hledat svou cestu, nerest sebe, prekrocit své ego a představy, jak tu být pro něj na té cestě a pomoci mu.. a ne se točit kolem pohlaví, osobnost cloveka je to podstatné. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.