| Evelyn1968,2děti | 6269 |
|
|
4.12.2025 14:11:12
S věkem mi potřeba spánku neklesá, když můžu, spím klidně 12 hodin.
Jako Sova mám ráno do 12 hod a odpoledne tak do 19. 20 - 23.30 je večer, pak noc. Dopoledne u nás doma asi ani nemáme , jen v práci. |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
4.12.2025 14:03:59
jo, uklízecí soboty a předvánoční úklid - oboje jsem z duše nenáviděla a nikdy nechápala, proč jako zrovínka v půli prosince je nutný umýt okna
![]() máma i táta na tom trvali, byli tak vycvičení od babičky, ta kdysi jezdívala i na kontrolu, když naši začali spolu bydlet sami... opravdu se vším všudy, včetně přejíždění prstem po horní hraně dveří a podobně... hrůza... dneska chápu, že to babička vnímala jako pokračování své péče a výchovy, přece jen, máma byla holka z děcáku, co ji musela naučit vést domácnost... a tátu tvrdě trénovala odjakživa - babička byla malinkatý generál ![]() já vánoční úklid zrušila úplně, obvykle se spokojím s klasickým povrchovým úklidem průběžně před svátky, nedělá mi vrásky, že pověsím světýlka na neumytá okna já se obvykle odstřelím tím pečením, případně balením dárků, to mi bohatě stačí ![]() |
| Tatramelka+3 | 66284 |
|
|
4.12.2025 13:55:00
Moje máma vždy pořádala takový hromadný uklízecí a pečící soboty. Jako dítě jsem to nesnášela, chtěla jsem si užívat předvánoční čas v pohodě.
Já si tak nějak uklízím průběžně. Takové ty hloubkové úklidy dělám postupně v průběhu roku. Bydlíme v bytě 3kk, tak se postupně vždycky na něco zaměřím - různá zákoutí. "Vánoční úklid" pro mne tedy znamená, že ve čtvrtek po práci( to je můj uklízecí den- abych v pátek už měla krásný víkend) odprachuji, vyluxuji, vytřu a začátkem prosince vyperu všechny deky, polštářky a takové ty dekorativní věci - převléknu podzimní byt do zimního - mám pletené plédy a květované polštáře vyměním za různé jednobarevné a vytáhnu svícny, dotáhnu z lesa dřeviny, mechy, větve, šišky a dělám takové útulno k čaji a cukroví a pomalu přesouvám po bytě kytky, aby se nám později vešel stromeček. Mám to ráda a nikoho tím snad neotravuji. Děti mají své uklízecí rutiny v pokoji a 1x týdně dělají úklid koupelny, WC a luxují celý byt. Jeden den v týdnu si to střídají děti a jeden den v týdnu já nebo manžel.Cukroví peču dle nálady. V loni jsem tomu moc nedala, nestíhala jsem a nechtělo se mi. Letos se na Vánoce a adventní čas moc těším. Baví mě to, tak mám v plánu 6 druhů. Ale peču od všeho jednu dávku - pro radost a pro tu vůni. Jen linecké máme z 1/2kg mouky . Zatím mám dva druhy - perníčky a linecké. Dcerka mi nadšeně pomáhala. Tento víkend se chystáme udělat ořechy plněné krémem z vlašských ořechů a mandlové rohlíčky. Další víkend uděláme nepečená vosí hnízda a vaječňák. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
4.12.2025 13:54:19
Huso, a pila fakt třeba ovo-zel šťávy, vývary? Byla během těch dvou měsíců "jiná"?
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.12.2025 13:47:44
Inko, za účelem hubnutí pár dnů nemá význam, to maximálně pomůže vyprázdnit trávicí trakt. Váha to může ukázat, splaskne ti břicho, to je tak všechno. Žádná kvanta tuku neodejdou. Ale může to být dobrý start pro pokračování ve střídmém režimu.
|
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
4.12.2025 13:38:10
Já držela nejvíc asi 3 dny, to bylo s takovou šťávou, co se prodávala v plechovce a měla způsobovat hubnutí.
|
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
4.12.2025 13:33:21
Dva měsíce půst? To už je úctyhodný výkon!
Netuším, jestli to může být zdraví prospěšné, mně by se každopádně stýskalo po jídle. Umím jíst celkem disciplinovaně, ale mám jídlo moc ráda, neodbývám se a ty své dvě denní porce si umím tzv. vymazlit a užít. Chybělo by mi to. Na jeden den se hecnu, možná bych se vybičovala na týden, na delší dobu bych asi neměla motivaci. |
| babi_ | 48341 |
|
|
4.12.2025 13:33:16
Huso, a co jí to způsobilo za nemoci?
|
| Stará husa | 154854 |
|
4.12.2025 13:08:37
Já jsem kdysi měla v práci kolegyni, která jednou ročně držela půst tak, že dva měsíce nejedla vůbec, jen pila. Vždycky zhubla tak 15 kg, což za ten rok postupně nabrala do dalšího půstu. Ona byla celkově divná, ale tohle mi přišlo mega nezdravé.
|
| Stará husa | 154854 |
|
4.12.2025 13:04:27
Ropucho, moje maminka všechny domácí práce dělala jen proto, že se to "musí". A stejně tak ten úklid před Vánoci. Cukroví pekla hodně druhů, protože to bylo zvykem, dělala to už babička, tak v tom pokračovala. V důchodu potom hodně zvolnila a po osmdesátce už jsem jí okna umyla já, jinak všechno zvládala, ovšem parkety už nedrátkovala a koberce taky neklepala.
Já tak nějak uklízím stejně celý rok, když se mi chce, tak i ty skleničky a hrníčky umyju, ale že bych oprašovala zadní stěny skříní a uklízela za sporákem, to teda nedělám nikdy. Cukroví už peču jen 4 druhy, tedy peču dva a dva jsou nepečené. Dělám to po troškách, nechce se mi u toho stát celý den, tak jeden den udělám úly, jeden den těsta, další den upeču, další den naplním, další den udělám kuličky, prostě piánko, jako vždy všechno. A zásadně přes den, večer (a tím myslím fakt od 18 hodin) jsem už unavená a nechce se mi dělat nic. |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.