| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Ostatní : Vánoce

O všem, co se pojí k Vánocům
  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 59053  [Dalších 59033 >>]
Monika 123907
1.12.2025 12:48:56
Rose, to s tím máslem se mi jednou taky stalo. Já mám z vánoček vždycky nervy, protože obecně moc nekamarádím s kynutými těsty a vánočky jsou přeci jen "důležité" a pracné. Takže se snažím velmi soustředit, abych měla fakt všechny suroviny doma, v pokojové teplotě, poctivě sítuju mouku (na což u obyčejných moučníků prdím) atd. A tuším předloni jsem byla taková celkem spokojená, jak jsem pěkně to těsto umíchala, zdálo se mi takové pěkné a nesu ho (málem s motlitbou, byť neznaboh) kynout a najednou koukám, že máslo (pěkně rozehřáté a opět zchladlé dle předpisu) stojí stále na lince!!! Málem mě kleplo, ale nakonec ty vánočky po domíchání másla dopadly, myslím, taky dobře.
Stáňa * 7932
1.12.2025 12:43:41
Rose, vypadá luxusně, nádhera! A vůbec se ti nerozjela.

Muškátový oříšek dávám taky. Citron bud mám doma BIO nebo pořád mám zásobu BIO strouhané sušené kury z DM Drogerie. Nahoru dávám mandle.
Ale ani po 30 letech nemám zautomatizované pletení, takže to dělám každý rok podle Youtube ~7~
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 39806
1.12.2025 9:59:55
stáňo, ropucho, díky za varování, ten stejný recept jsem si taky vyhlédla, takže už jsem si poznamenala "ubrat cukr" ~t~
je pravda, že ubírám skoro na všem, jen u dortů jsem se musela přinutit neubírat do těsta, protože pak je horší konzistence ~t~
každopádně mám za sebou cvičnou vánočku a musím se pochválit, že se mi povedla až nečekaně ~:-D nemohla jsem najít citrónovou kůru, tak jsem dala pomerančovou, místo rozinek brusinky naložené v rumu, zázvor, muškát a navrch půlky vlašáků... mňam ~:-D
a jak jsem na ni vlastně neměla moc času, dělal jsem jiné věci, tak jsem jí dala opravdu hodně času na kynutí a konečně mám vláčnou kyprou vánočku ~:-D jo a možná i proto, že jsem tam zapomněla dát máslo a přidávala jsem ho až úplně nakonec, tak asi i o to lépe kynula :-)
Stáňa * 7932
30.11.2025 15:15:50
Jen trochu medu na 300 g mouky? Zo bych u nas jedla asi jen ja😀 vase rodina je evidentne zvykla na malo sladke peceni.
Ropucha + 2 120300
30.11.2025 14:29:49
Stáňo, já jsem ten cukr úplně vynechala, ale dala jsem více medu a bylo to nadbytečné.
Tu sladkost si asi musí každý vychytat individuálně, každopádně dezert je to na zimní sezónu výborný.
Ani nevím, jestli mu dáme šanci prokázat trvanlivost několik týdnů, jak tu někdo zmiňoval :-)
Stáňa * 7932
30.11.2025 14:16:22
Divala jsem de na recept a na 300 g mouky tam je 200 g cukru + med. Na pernicky mam recept 650 g mouky, 200 g cukru + 90 g medu. Tj. cukr cca polovina hmotnosti mouky. A jsou sldke hodne. Takze bych cukr taky ubrala, i kdyz sladke veci mam opravdu rada, ale ne preslazene.
Ropucha + 2 120300
30.11.2025 13:42:06
Knedli, šla jsem na stránky Apetit Online, to je pro mě taková osvědčená stálice.
Mám domácí povidla, která jsou hodně výrazná, dávám je do obvykle do neslazeného těsta.
kysnutá knedla 99495
30.11.2025 13:03:59
Tak super, Ropu!
Podľa ktorého receptu si to robila? Zaujímal by ma pomer cukru, mne to totiž nepríde presladené, a to som na cukor pes, tj znižujem všade jak sa len dá.
Ropucha + 2 120300
30.11.2025 12:36:58
Knedli, chci poděkovat za tip na perníkový závin!
Nějakou dobu jsem se odhodlávala vstoupit do neznámých vod, ale je to velmi jednoduché a velmi dobré! (Na mě tedy hodně sladké, pro ideální výsledek budu do těsta vynechávat cukr a zmenšovat dávku medu a rumu.)
TaJ 81121
29.11.2025 23:14:02
Ropucho, přesně, nezabalené dárky zaberou míň místa, než zabalené:-)...jinak, my tedy nejvíc využíváme dárkové taštičky a různě nám pak po rodině kolují, do papíru balím jen sem tam něco a dřív jsem balila do papíru dárky synovi, protože to rád trhal a rozbaloval.
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 59053  [Dalších 59033 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.