| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Týrání a zneužívání

(?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 6081  [Dalších 6061 >>]
karma 94498
11.12.2024 12:01:39
Fakt divný.
Děti občas bankuju. Jednou se nabankovaly před preventivní návštěvou lékaře . Tzn na křížové kosti měla malá dcera, tehdy tak spolkového věku, obr kruhovou fialovou podlitinu 7x7 cm Mi bylo jasne, že to doktorku zaujme a rekla jsem jim, že pokud se bude ptát, musí vysvětlit, jak k tomu došlo ....a jó, doktorka hned zbystřila s vyslýchala je.... A byla jsem ráda, že je tak bdělá. Kdyby nedostala vysvětlení, jsem si jistá, že by řešila
Přijde mi, že preventivka by měla, krom váhy, růstu, kognitivní funkce, řešit i celkové přospívání.... A týrání znamená dost neprospěch...
byvala radka 154149
11.12.2024 11:52:23
A proc to neresi ta sousedka? Co kdyz si jenom s ni vyrizuje ucty a vymyslela si takovou pomstu?
Jinak krik jsem v byte v dome obcas aplikovala taky, nastesti me nikdo nikam nehlasil...
Nerikam, ze to nemuze byt pravda, ale asi bych to nejak prosondovala a hlavne bych se ptala sousedky, co teda udela
karma 94498
11.12.2024 11:50:12
Nechci bagatelizovat, ale ad křik:
Moji sousedé a kamarádi řvou strašně. Fakt strašně. Otec je šílený choler. Děti šílení choleričtí. Rve třeba s otevřeným oknem. Zní to hrozně. Druhá sousedka říkala, že opakovaně její různí návštěvníci chtěli volat sociálku. Já mám posunutou hranici a jižanské předky a vyrůstala jsem s urvanymi bratry, navíc je znám dobře a vím, že oni jsou jako rodina super, je to milující otec ( co bych dala za to, kdyby můj kulantni ex, co na mě vztáhl ruku, ale chování jak Oldřich Nový, byl z pětiny takový otec, jako je tento uřvaný soused). Lety se na o lepší, ale byly doby, kdy rev na celou ulici/ chodbu. Děti brečela, otec nakonec dost často taky~:-D. Několikrát za den.Neznat je hodně dobře, mám taky cukání volat sociálku, ale oni prostě mají "ciganskou mentalitu". ( Otec učí na VŠ, obě děti na gymplu, opravdu rodina až nadstandardně v pohodě, ale řev naprosto nestandardní).
Fakt nechci bagatelizovat, ale ta " hlasová kultura" uvnitř rodiny se hodně různí.
Janinka a dvě princezny 132403
11.12.2024 10:18:27
odbočuju trošku od tématu, ale s tím placením kroužku je to opravdu ožehavé. V rodinách, kde mají málo je třeba také vnímat další okolnosti. Zaplacení kroužku je totiž jen jedna věc, pokud by dítě muselo na kroužek dojíždět nebo ho tam matka doprovázet/vozit nebude chtít, protože to jsou další výdaje nebo časová blokace ve chvíli, kdy ona nemůže.
Navíc vícedětné matky samoživitelky často přemýšlí tak, že když to bude jen pro jedno dítě z více tak to raději nechtějí, nemůžou to dalším dětem kompenzovat a doma to mezi sourozenci dělá zlou krev.
Sněhulka a sněhuláčci 99425
11.12.2024 10:05:44
Ten dnešní článek je zde (ty jo, to je skoro jako znamení, když jsi včera zadala ten dotaz a běžně se tu takováhle témata neobjevují):
https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/biti-voditkem-na-psa-skrceni-a-paleni-cigaretami-sanci-pro-tyrane-deti-je_2412110800_epo
11.12.2024 10:03:46
Jen ještě dodám, že mi přijde správné si tu informaci ověřit. Zároveň ale pokud bych došla k tomu, že se tam něco děje, NEVÁHAT zavolat na ten OSPOD.
Paní může být milující máma, která "jen" momentálně nezvládá svůj život, netušíme, co se jí stalo. Může být klidně i špatná z toho, jak se k dítěti chová, jen to teď prostě líp nervama nedává. A jednou může být ráda za to, že to někdo nahlásil, někdo ji zachytil a pomohl jí.
A nebo taky ne. Může to být zlá osoba, které je to jedno, na chodbě se umí luxusně přetvařovat a působit mile a normálně, a doma má dítě peklo.
Nevíš ~d~~7~
A je zrovna před Vánoci, ach jo! Vánoce bývají pro týrané děti peklo...~n~
11.12.2024 9:57:41
Dari, zrovna dnes je článek na irozhlasu o týrání dětí a o tom, že jedinou šancí pro tyto děti je všímající okolí... Sousedce věříš. Určitě ji stálo hodně rozmýšlení, než se s tím za tebou vydala (pokud to není superdobrá kámoška a pak by o tom asi mluvila už dávno). Nicméně reálně nevíš nic. Takže, za sebe:
- poprosila bych sousedku o nahrání anebo o zavolání, až se to bude dít. Asi bych od ní chtěla vědět, jak to bývá často a jak dlouho se to děje, kdy si toho všimla.
- napadlo mě zeptat se staršího dítěte, ale děti se za situaci v rodině často stydí, takže pokud s ním nemáš žádný vztah, může klidně zapírat a nic se nedovíš.
- nabídnout oblečení mi přijde super nápad. Nicméně s tím ostatním bych byla opatrná, resp. dovolila bych si to možná tak na páté návštěvě (rady, dotazy jak ne/zvládá, upozornění, že to lidé vidí...).
- nabídnout platbu kroužku apod. - pozor, často lidé, kteří mají málo, mají také hrdost a toto je urazí, přestože by tu pomoc velice potřebovali. Je to hodně ožehavé a je potřeba našlapovat opatrně. Není to tak, že každý, kdo nemá, skočí kolem krku někomu, kdo mu "na ulici" nabídne "vy jste asi chudá a nemůžete to dítěti platit, já to zaplatím". Jako vím jak to myslíš, protože to mám stejně jako ty, a právě proto vím, jak je to ožehavé. Takže zase - to bych udělala až poté, co se s paní skamarádím.
- pokud se skamarádění nepodaří, ale bude tam od tebe ta snaha ne úplně jemná (tj. paní při snaze o skamarádění pozná, že víš a řešíš, a odmítne to), pak můžeš mít problém, když to bude potřeba nahlásit na OSPOD. I když to uděláš anonymně, paní bude rovnou předpokládat, odkud vítr fouká.
- na OSPOD lze nahlásit anonymně. Na policii ne, tam bude tvé jméno ve spisu a může do něj "viník" nahlédnout. (Ale to asi víš sama, jestli se nepletu v tvé profesi.)
- kdybych v té situaci byla já, tak bych: nejprve zavolala na linku bezpečí pro rodiče a s jejich zkušenostmi si sesumírovala svou situaci. Pak bych zkusila vymyslet, jak dostat jejich dítě ke mně na návštěvu ("přijede mi synovec a nemá tu žádného kamaráda, nemohl by Pepík přijít na návštěvu, že by si pohráli?"). Pokud bych neměla možnost "sehnat" žádné dítě v podobném věku a pohlaví, jako týrané dítě, pak třeba "plánuju péct cukroví a toho našeho už to nebaví, vyrostl z toho. Děsně ráda peču s dětmi, nechtěl by váš Pepík přijít v sobotu odpoledne na společné pečení?". Nebo cokoliv, co já vím, neznám vaše reálie. A z rozhovoru s dítětem bych zkusila nenápadně něco dostat.
- pak mě ještě napadá, kdyby mě sousedka zavolala ve chvíli, kdy by u nich byla scéna, prostě u nich zazvonit a zeptat se, jestli se něco nestalo, že ses lekla, jestli nemají problém. Vypadat mile a nápomocně, ne, že mám podezření, že týrá dítě, ale spíš že jí se něco stalo, třeba nějaká havárie v bytě nebo tak. Že jdu zrovna na návštěvu vedle k sousedům a slyším při cestě kolem jejich bytu, že se něco děje.

Tož asi tak za mě. Jen Dari, prosím, nenech to být!!!
Čumča. 160024
11.12.2024 9:22:46
"vezmu věci po mém dítěti a zajdu s tím za ní, že jí to nesu jako dárek (jestli to nepotřebuje, že bych to stejně vyhodila) a zkusím s ní probrat, jak jde život, jak to zvládá a jestli nepotřebuje s něčím pomoct... A chci jí dát nějak najevo, že chápu, že to má těžké, ale že takové chování je za čarou, že se o tom ví a že by se měla zkusit víc ovládat, jinak to budou muset řešit úřady..."

Dari, je obdivuhodné, že chceš jít do té "první linie" a řešit to sama, klobouk dolů, jsi skvělá~R^
Pokud se na tu návštěvu cítíš, a instinktivně ti to přijde jako dobré řešení, dřív než oznámení na Policii a Ospodu, tak to zkus. Nabídka občasného pohlídání toho dítěte by mohla pomoct.~7~

Gavašetka 111364
11.12.2024 8:58:13
Je hezké, že ti není lhostejné, že se možná děje něco neblahého. "Možná" píšu proto, že nejsi přímým svědkem, doslechla ses o tom, i když chápu, že máš asi dobré důvody té druhé druhé sousedce věřit. Nicméně, ohlašovací povinnost se týká toho, co víme nějak "hodnověrně", takže v tomhle případě by to měla ohlašovat především ta paní, co se ti svěřila. Jak už tu někdo psal, na OSPOD je možné nahlásit podezření i anonymně, i tak se tím zabývají, akorát samozřejmě bude to mít menší váhu v tom, že vždycky to může být nějaké vyřizování účtů apod. Ale nějak tu rodinu proklepnou. Paní by ale mohla na OSPOD zajít taky neanonymně a požádat, aby její údaje nebyly součástí spisu a byly vedeny odděleně, aby pak ta dotyčná matka nevěděla, kdo přesně ji nahlásil, to by mělo jít, bývalo to tak. Ano, nemusí to být happyend typu všechno se obrátí v dobré, ale i zmírnění křiku popř. dalších věcí, o kterých nevíme, může přinést úlevu. A taky, jak už tu někdo psal, s rodinou - matkou i dětmi se může pracovat jak terapeuticky v rámci nějakých návazných služeb, tak kontrolně (OSPOD se doptává ve škole, u lékaře...), tak tím, že pomůže prostřednictvím další soc. organizací např. s dávkami apod. Odebrání dětí je až ta poslední možnost, vždycky se hledá někdo v okolí, kdo by se mohl postarat, pomoci.
Klidně zavolej na nějakou linku, jak už taky někdo navrhoval. Ideálně bych volila Linku pro rodinu a školu (116000), tam takové případy často pomáhají řešit, mají s tím hodně zkušeností. Přijde mi fajn, že nad tím předem přemýšlíš, jak to uchopit co nejlépe...
Vítr z hor 100046
11.12.2024 8:41:14
OSPODu to muzes oznamit anonymne, nebo je muzes pozadat, aby tve oznameni brali jako anonymni. Stejne tak muzes dodat, ze to vis od sousedky te a te, dat na ni kontakt. Dobre take je, jestli vis, do jake skoly dite chodi - take se tam zeptaji. Musi zacit vysetrovat.

Zazila jsem kdysi neco podobneho, sousedka oznamila na OSPOD nestandardni a casty krik ditete. OSPOD se obratil na nasi skolu, ten sousedku podrzel. Po par rozhovorech s matkou se situace zlepsila.

Sama jsem kdysi take potrebovala oznamit anonymne, ac instituce (nebezpecny otec), tak jsem se domluvila s urednici a nakonec to stastnou nahodou vyslo tak, ze oznamovatele zamlzila jako nasledek zasahu hasicu v dome (skutecne byl a dotycna rodina si za to mohla sama - jen ti hasici to kupodivu nenahlasili, i kdyz se az u nas dotazovali, jestli mame dite v zarizeni, nebo zda s nim maji pocitat pri zasahu).
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 6081  [Dalších 6061 >>]
Zdejší témata

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.