| Hmm... | 160112 |
|
5.5.2025 9:55:50
My nejsme slavící, narozeniny slavím jen se svou rodinou, do práce maximálně donesu nějaké muffiny či slaný štrůdl protože se to tam "tak dělá". Když už se stane že se s kamarádkou vidíme běhěm období kdy má některá z nás narozeniny, tak si jen popřejem, maximálně zajdeme na kafe či dáme nějakou malou pozornost, ale u většiny ani nevím kdy mají narozeniny - to už mne musí upozornit třeba sociální sítě, nebo se samy zmínit.
Takže pokud máte nějaké zažité vzorce ve společnosti - jakože spolupracovníkům nějaké malé pohoštění, tak bych asi něco málo donesla. Pokud ale každý slaví v uzavřené společnosti beze mě, vůbec bych se nenamáhala s nějakým hoštěním. Mě dost vyděsilo teď s mladšími dětmi ve školce, jak se změnilo slavení narozenin. Před 15 lety stačily 2 sáčky bonbonů a všichni byli happy. Dneska se očekává (aspoň u nás), že oslavenec přinese malou dárkovou taštičku pro každého spolužáka i kdyby za 20 kč / dítě a ideálně i nějaký dezert (třeba ovoce, nebo muffiny) k obědu "na oslavu". a to jsme na vesnici. |
| Točená vanilková | 18271 |
|
|
5.5.2025 9:47:28
Elso, ty jsi taková dobrá duše, že se trochu bojím, abys nebyla zklamaná. Ty máš narozeniny, ty bys měla dostávat dárky a případné gratulanty pohostit. Nosit cukroví nebo dort do hospody mi nepřijde jako dobrý nápad, pokud to u vás není zvykem. Navíc - zrovna v den tvých narozenin končí škola, rozdává se vysvědčení a spousta lidí okamžitě startuje auto a hurá na prázdniny. Asi bych koupila nějakou "lepší" trvanlivou dobrotu, kterou bych případným gratulantům rozdávala, abych nemusela pak řešit, co s nesnězeným dortem.
Ještě mě napadá - ví ti lidé, že budeš mít kulatiny? |
| apo-lena | 159305 |
|
5.5.2025 8:04:41
Udělej si to tak, aby ti to vyhovovalo.
Já slavila 50 obědem se tchánem, manželem a synem u nás doma. O víkendu jsem pozvala 4 nejlepší kamarádky do vinotéky. Aspoň se konečně seznámily. Naši mi jen popřáli, když jsem je byla navštívit. Sourozenci mi poslali SMS. Mám hodně sourozenců, každý slaví jinak. Že nedělám oslavy, jim nevadí nebo si zvykli. Na jejich kulatiny jezdím a kupuji dárky, našim i peču dorty. Muž slavil 50 týden. Měl pět různých oslav, z toho jednu celý víkend. Pro mne noční můra, on si to skvěle užil. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
4.5.2025 23:13:36
Elso, mám pocit, že svoje narozeniny vnímáš hlavně jako soubor nějakých závazků a povinnosti vůči svému okolí.
![]() Předně, ty jsi oslavenec, takže by ten den měl být pro tebe co nejpříjemnější. Zařaď si tam jen akce, které tobě osobně budou dělat radost. Jestli se cítíš na větší oslavu s více lidmi u grilovaného prasátka, se spoustou koláčů a dortem - super. A jestli ne, oslavíte jen jednoduše s rodinou, která má nyní starosti, a pro tebe ty čtyřicátiny nejsou převratnou událostí - tak taky super. Mysli co nejvíce na sebe, na to, co tebe samotnou těší... |
| Gladya, bývalá dasa, | 63023 |
|
|
4.5.2025 21:03:21
Elso, oslavu zorganizuj nebo nezorganizuj podle toho,jak se cítíš.
Cukroví nebo dort není špatný nápad. A oslava není povinnost, to snad lidé pochopí. Zvlášť když máte v rodině nějaké problémy. |
| Katka. | 13699 |
|
|
4.5.2025 19:34:42
Elso, oslav narozeniny tak, jak je u tebe a ve tvé "bublině" zvykem a tak, aby to tobě bylo příjemné.
Nechápu, proč by se měl někdo z cizích lidí urazit, že neděláš oslavu. U nás ani u manžela v rodině se narozeniny neslaví. Až se potkáme, popřejeme si, posedíme u kávy, ale žádné cílené oslavy neděláme. Ty se dělaly jen dětem dokud měly zájem. Pravda, na své 40. narozeniny jsem pozvala rodiče, sestru a dvě nejlepší kamarádky s rodinami a poseděli jsme u grilování na zahradě. Mám narozeiny v zimě, oslava byla o půl roku později, v létě. Možná na 50 narozeniny udělám podobné malé posezení ![]() ![]() ![]() |
| K_at | 121378 |
|
4.5.2025 19:17:42
Elso, udělej to tak, jak to tobě přijde ok. Myslím, že neformální posezení v hospůdce, kde zajistíš třeba dort nebo nějaké zákusky, a k tomu třeba opékání, zní dobře.
Určitě můžeš vyhlásit, že místo daru mohou přispět třeba na nějaký QR tebou vybraného útulku. Držím palce, určitě je to fajn nápad. A předem vše nejlepší! |
| Elsa30 | 132901 |
|
4.5.2025 18:57:29
Hezký podvečer,
Letos 27. června mě čekají 40. narozeniny. Jakým způsobem se tyto kulatiny slaví? Měli jste spíše domácí oslavu nebo v restauraci? Já neplánuju nic honosného. Spíš to vzhledem k závažným rodinným problémům bude v menším měřítku. Ale chtěla bych něco dát i lidem z vesnice se kterými třeba plánujeme dětské dny , scházíme se na hřišti v hospůdce atd. Jejich oslav jsem se nikdy nezúčastnila ale považuju je za přátele. Myslíte , že by se hodilo dát jim každému krabičku cukroví, nebo do hospůdky donést kousek dortu? Neurazí, se že nedělám větší oslavu a nepozvala jsem je? Já jsem původně uvažovala, že svoje narozky spojím třeba s nějakou charitativní akcí pro daný útulek, ale nevím zda to bude letos možné. Díky moc za postřehy a pohodový závěr týdne |
| Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 | 39806 |
|
|
6.3.2025 9:57:55
na chronicky přebývající bílky doporučuju bezé roládu
![]() https://www.apetitonline.cz/recept/beze-rolada já teda dávám většinou místo vlašských ořechů mleté mandle, zkoušeli jsme i lískáče (bez hnědé slupky) a taky ráda přidávám nějaké ovoce na šlehačku, největší úspěch mají vždycky maliny kdysi jsem ji dělala i jako dort, upečené pláty jsem nakrájela na 10 cm pruhy, namazala šlehačkou a stáčela jsem je do spirály až z toho byl klasický kulatý dort, pak jsem nacpala do mezer do šlehačky bobulové ovoce (z plátů mi to sjíždělo) byl to ve výsledku takový krásný letní dort ![]() |
| Inka ..|-.|-.-|.- | 141843 |
|
|
6.3.2025 9:45:36
Jasně, neuvědomila jsem si, že maj i kuchyň.
![]() |
Valašský mikulášský jarmekZlín
Radniční vánoční trhyČeské Budějovice
Adventní víkendČeský Krumlov
Valašská výstava betlémůZlín
Vánoční koncert Chorea BohemicaPraha 3 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.