| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Toxoplasmóza

  (?)
[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 376  [Dalších 356 >>]
Masalák 19026
30.5.2012 12:39:45
Ahoj, byla jsem ve stejné situaci před 5 lety. Bála jsem se postižení dítěte a chtěla jsem jít na potrat. Gynekoložka mě poslala ať to konzultuju na rizikové poradně v Brně na Obilňáku. Tam jsem jim dala výsledky z infekčního a řekli mně že nechápou co hysterčím, že podle těch výsledků není možné soudit na akutní toxoplasmozu. Tak zas já proč mně teda předepsali na celé těhotenství atb a tvrdili, že to akutní je. To zas že nechápou, že pro to neměli podklady, protože mně neudělali vyšetření na ten podstatný typ protilátek, aby vůbec mohli rozhodnout, jestli je ta infekce akutní nebo ne. Na rizikové poradně mně nechali udělat nové rozbory, poslali to do dvou různých laboratoří. Podle výsledků to nebyla akutní infekce a nasazení atb bylo naprosto zbytečné. Shoda u obou laboratoří.
Jo a na tom infekčním mně ještě předtím ty neplnohodnotné testy opakovali, ale ze stejnýho vzorku. To mě dost zarazilo, že neudělali nový odběr. Takže na rizikovém mně dr. řekl, že podle něho atb jsou zbytečná, ale že se mám domluvit na infekčním. Tam už jsem nechtěla jít, protože celý ten postup mně přišel neprofesionální a k tomu ještě arogantní jednání ...
Že se mně prý nediví... Tak jsem atb vyhodila v lékárně, dostala jsem doporučení na jeden kontrolní ultrazvuk navíc, malá je zdravá..
Nespoléhej na 1 doktora, ověřuj, prověřuj.... Nasazení atb může být oprávněné, ale nemusí..
.kili. 125672
19.5.2012 9:11:31
Sdělujete málo údajů k tomu, aby bylo možné se nějak seriosně vyjádřit aspoň v obecné rovině. Jedna zvětšená uzlina v podpaží může být způsobena zánětem, vyvolaným Toxoplasma g. Není to však příliš pravděpodobné, ale nevím, jaké byly další potíže.
Mimochodem - o které (levé - pravé) podpaží šlo ?

Změny v hladinác protilátek popisujete příliš obecně, také neuvádíte, jaká atb užívala. Nelze to nějak solidně interpretovat.

Počkejte raději na nález z onoho spec. pracoviště (které to je ? ) a nevěnujte příliš pozoronosti polopravdám a výmyslům na i-netu
Ajlina
  • 
18.5.2012 13:00:07
Přítomnost protilátek v séru nemusí vždy znamenat onemocnění a s tím spojené další léčení či dokonce riziko transplacentárního přenosu.

Opakovaně je nutno zdůraznit, že přítomnost protilátek v séru po dříve prožitém onemocnění naopak chrání ženu před primárním onemocněním v graviditě.
Inkubační doba onemocnění bývá kratší než 10 dnů a některé protilátky mohou být detekovány již koncem druhého týdne po infekci a zůstávají ve středních a nízkých titrech (hodnotách) po řadu let.. Po nákaze se vytvoří částečná (tzv. nesterilní) imunita, jejíž důsledkem je vytvoření rovnovážného stavu mezi hostitelem a parazitem. Onemocnění přechází do chronického nebo latentního stadia s typickými stabilními titry (hodnotami) protilátek. V případě jiného infekčního onemocnění, při oslabení imunity organismu, po některých lécích, nebo i v průběhu těhotenství může dojít k opětovnému vzestupu hladiny protilátek, což nemusí vždy znamenat reaktivaci onemocnění. Proto je nutný komplexní rozbor a správná interpretace každého pozitivního případu.

Dalalmánek 116042
18.5.2012 7:48:54
Ajli, tady jde zřejmě o opětovně vysokou hladinu specifických IgM protilátek, tedy jiné onemocnění jejich zvýšení určitě nevyvolá.
Dalalmánek 116042
18.5.2012 7:47:42
Poslyš, můžu se na to zeptat šéfa infekcionisty. Pokud to chápu, znovu se objevily specifické protilátky IgM, které už předtím klesly. Na toxoplasmózu nevzniká trvalá imunita, jedna z možností je tedy opakovaná infekce. Nemáte blízko zdroj? Kočka apod?
Haaribo 87262
17.5.2012 19:00:00
Mám stejný problém s mononukleozou, ale nikdo to neřeší, takže ti neporadím...
Ajlina
  • 
17.5.2012 15:14:28
nemůže mít takhle dlouho akutní fázi toxoplazmozy, má zřejmě jen vysokou hladinu protilátek v krvi, což může způsobit i jiné onemocnění, obecně tedy někdy toxoplazmozu prodělala a nikdy se z ní nevyléčí, toxoplazmoza v latentní fázi je v těle do konce života, aktivuje se oslabením organismu nebo nějakou jinou událostí třeba těhotenstvím, ale prodělat její akutní formu může člověkjen jednou v životě, může se ale přenést do oční formy toxoplazmozy, kde člověk pomalu ztrácí zrak nebo do zánětu mozkových blan, což se stane třeba v případě když člověk onemocní AIDS a zároveň má toxoplazmozu
7Olga 65905
17.5.2012 14:43:26
Dobrý den, dcera /5 let/ - v lednu jí z krve byla zjištěna akutní fáze toxoplasmózy /měla hodně zvětšenou uzlinu v podpaží/. Následně brala ATB, poté krev vykázala postakutní fázi čili hodnoty klesly. Nyní byla na kontrolních odběrech a opět zjištěna akutní fáze toxoplasmózy. Čili jdeme na spec. pracoviště, kde nám řeknou co a jak. Velmi mě to stresuje, nemáte někdo podobné zkušenosti? Děkuji, Olga
MarMat (+2) 113943
1.2.2012 11:13:18
je rozbitá ~n~
angrešt 114837
1.2.2012 11:11:43
Jinak o toxoplasmose jsem kdysi sepisovala krátký informační text, tu je, pokud si chceš přečíst obecné informace - akorát umáznu své jméno~:-D

Toxoplazmóza (zpracovala )

Toxoplazmóza je onemocnění vyvolané parazitem - kokcidií Toxoplasma gondii. Toxoplazma je vnitrobuněčný jednobuněčný parazit s kosmopolitním rozšírením. Konečným hostitelem této kokcidie jsou výlučně kočkovité šelmy, v jejichž střevě dochází k pohlavnímu rozmnožování Toxoplazmy a vytváření tzv. oocyst - infekčních částic. Oocysty jsou pak spolu s trusem vylučovány do prostředí, kde se jimi může nakazit mezihostitel. V těle mezihostitele probíhá nepohlavní rozmnožování parazita. Mezihostitelem se může stát v podstatě jakýkoliv teplokrevný živočich včetně člověka.
Toxoplazma v těle mezihostitele (člověka) vytvoří tkáňové cysty v různých tkáních a přetrvává doživotně.

K nákaze člověka může dojít jednak (častěji) z nedostatečně tepelně opracovaného masa z mezihostitelů Toxoplazmy (z tkáňových cyst), nebo (vzácněji - cca 6.5% nákaz) z trusu nakažených koček. Oocysty Toxoplazmy, obsahující tzv. sporozoity, v kočičím trusu nejsou infekční ihned po vyloučení, k jejich aktivaci dochází na volném vzduchu. Infekční pak zůstávají řadu měsíců.
Promořenost české populace toxoplazmózou je cca 30%, většina lidí se s ní ale setká spíše v pozdějším věku. Mladé ženy jsou zpravidla vnímavé (tedy nepromořené) - infekci toxoplazmózou prodělalo zhruba 15% žen v reprodukčním věku.

Infekce toxoplazmózou
Toxoplasma gondii je původcem onemocnění zvaného toxoplazmóza. U člověka probíhá ve většině případů podobně jako běžné, chřipce podobné horečnaté onemocnění, za které bývá často zaměněna. Po odeznění příznaků akutní infekce přežívá parazit v člověku ve formě tkáňových cyst až do konce života. Vážné následky může mít toxoplazmóza u osob s poruchami imunity (u pacientů s AIDS, nebo při podávání imunosupresiv apod). Nejnovější výzkumy ukazují, že přetrvávání cyst v nervové soustavě má vliv na chování nakaženého jedince. Prof. RNDr. Jaroslav Flegr (UK- PřF) mimo jiné publikoval docela šokující závěry obsáhlé studie, ve které doložil průkazně vyšší výskyt cyst toxoplazmy u účastníků dopravních nehod oproti běžné populaci. Zdá se, že lidé s toxoplazmou o něco pomaleji reagují v kritických situacích a jsou méně opatrní.
K tomuto tématu doporučuji Flegrovu knížku Pozor, toxo
Dále je uvažována možnost, že toxoplazmy mohou být spouštěčem schizofrenie, prostřednictvím ovlivnění dráhy dopaminu.

Toxoplazmóza a těhotenství.
K infekci plodu dochází v situaci, kdy těhotná žena vnímavá vůči infekci (tj. nepromořená) je infikována toxoplazmózou během těhotenství. Význam postižení plodu souvisí se stářím těhotenství, především v prvím a částečně druhém trimestru jsou postižení plodu velmi závažná a jsou indikací k přerušení těhotenství.

Typy postižení plodu:
• Rozmnožující se parazit způsobuje u plodu zánětlivou reakci s tkáňovými nekrozami (odumření částí tkáně), kde později dochází až k tvorbě kalcifikací (zvápenatění) - především v mozku a v očích - neurologické postižení, epilepsie, slepota...).
• V časnější graviditě díky chybění vlastní obranyschopnosti plodu může dojít k masivnímu zmnožení parazita a závažným následkům (encefalitida - zánět mozku, hydrocefalus - vodnatelnost mozku, hepatitis - zánět jater, ascites - vodnatelnost břišní dutiny apod.).
• V pozdějších fázích těhotenství jsou příznaky mírnější (ložiska v mozku, hydrocefalus) nebo zcela chybí, ale následky se mohou projevit v dětském věku – nejčastěji chorioretinitida - zánět oční sítnice.

[<<Předchozích 10] Názory 1120 z 376  [Dalších 356 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.