žanika |
|
(7.1.2010 12:00:06) Tak tohle se mne právě zeptal čtyřletý syn a mne samotnou by zajímala odpověď... Má někdo nějaké informace aspoň nějaké přibližné a stručné, či odkaz na něco
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:12:05) No, ani wikipedie neví http://cs.wikipedia.org/wiki/Sojov%C3%A9_ml%C3%A9ko
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:13:23) http://www.o-zdravi.cz/clanky/soja-sojove-mleko-potraviny-pro-zdravi.html
????
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:23:28) Bibio, hned jsem dala bobtnat jeden hrnec bobu! Na pripravu na klimakterium neni nikdy pozde
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:29:32)
Já se rozhodla, že je dnes koupím a vyzkouším to. Nekazí se to mlíko. Já si nejsem jistá, že 7 litrů jsem schopna vypít naráz
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:35:36) Bibio, ale lepsi vic nez min , kdyztak to rozdas. Kdyby to slo zamrazit, to by bylo docela prakticke, protoze delat se pokazde s jednim litrem, se mi nechce.
Jsem ale docela prekvapena, ze se ty boby predem nevari?
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:43:57) To je fakt. Že to změkne. Ale na druhou stranu, tak asi zůstanou ty vitamíny... má to i vlákninu?
|
šatranka |
|
(7.1.2010 13:08:14) Bibio, ja vubec netusim Boby delam strasne casto, ale mleko jeste nikdy.
|
|
|
|
Cipora |
|
(7.1.2010 13:00:27) Ohledne mnozstvi mleka - ja delam polovicni mnozstvi vseho, takze mam ty 3 litry. V lednici vydrzi 3-5 dni.
|
|
Cipora |
|
(7.1.2010 13:13:22) Duvezite je to mleko neprevarit a neustale michat., mrazit jsem nikdy nemrazila. Mleko je mozne osladit medem nebo karobovym praskem a je z toho kakao
|
|
|
|
|
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:13:22) Tady jen postup vyroby (spis pro me, protoze ja nevedela, jak se presne dela):
Sójové boby namočte do studené vody. V létě, při třicetistupňových teplotách, nabobtnají za 2 hodiny, při nižších teplotách je nechte namočené 5 až 6 hodin. Potom je propláchněte čistou vodou a rozmixujte. Boby dávejte do mixéru po částech, spolu s vodou. Na rozmixování 1 kilogramu bobů potřebujete 3 litry vody. Mixujte tak dlouho, až bude z bobů řídká kaše. Čím jemnější, tím lepší. Kaši vylévejte do většího hrnce. Až všechny boby rozmixujete, přidejte do hrnce další 3 litry vody a obsah promíchejte. Pak kaši přeceďte přes plátýnko nebo přes husté síto (osvědčilo se silonové síto na mouku). Drť, která zbude na sítu, dejte do zvláštního hrnce, přidejte trochu vody a znovu ji přeceďte. Až bude sójová drť suchá, nelepkavá, znamená to, že už neobsahuje žádné mléko. (Ze zbylé drtě připravují v Číně jednoduché smažené jídlo. Říká se mu jídlo chudých. Dnes se drť většinou využívá jako krmivo pro hospodářská zvířata.) Z 1 kilogramu bobů uděláte asi 7 litrů mléka.
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:14:33) To je dobrý!!!!
|
|
Cipora |
|
(7.1.2010 12:17:22) Zovjanko mas to napsane presneji Taky se da "zdrcnout" citronem ci octem a udelat z nej tofu
|
Cipora |
|
(7.1.2010 12:19:06) Nemas to z Vegetarianske kucharky od Sundkvistove? Me to naucila znama z Hong Kongu P.S V.K je super
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:24:48) Elleez, ja zrovna nejakou takovou kucharku shanim, kouknu se na tuhle. Muj recept byl z internetu.
|
Cipora |
|
(7.1.2010 12:27:18) Veg. od Sundkvistove doporucuju. Neni to jen kucharka, nybrz pruvodce zdravim stravovanim. Jsou tam treba nutricni tabulky atd.,
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:32:19) Jsem to na internetu nenašla. Taky bych si ji koupila
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:38:27) Ja ji tak nenasla. Jen v jinych jazycich.
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:44:33) A v knihkupectvích to mají v češtině? Nevíš?
|
Cipora |
|
(7.1.2010 13:07:39) Vegetarianska kucharka Inga-Britta Sundquistova IKAR, 2005 www.euromedia.cz
Jestli se da bezne sehnat, nevim, ja ji dostala od kamaradky k svatbe a fakt je to jedna z nejpouzivanejsich knizek u nas doma
|
šatranka |
|
(7.1.2010 13:10:26) Elleez, diky za info, urcite se po ni podivam
|
|
Bibia |
|
(7.1.2010 13:15:20) Taky děkuju.
|
Cipora |
|
(7.1.2010 13:20:12) kuk sem: http://www.knihkupec.com/vypis.php?out=detail&did=56205
|
Bibia |
|
(7.1.2010 13:33:06) Jo, jo díky.... škoda , že ji nemají, hned bych ji objednala
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:19:15) Jako co zdrnout. Tofu mám ráda... jak?
|
Cipora |
|
(7.1.2010 12:24:52) Bibio to mleko., octem nebo citronem., zabalit do latky a vymackavat., hooodne dlouho
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:30:59) No, tak do toho jdu!!! díky...
|
|
|
|
šatranka |
|
(7.1.2010 12:19:43) Mam to odsud: http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=12645
Ja sama vubec nevedela, jak se mleko dela. Nez na nej dojde, jsou boby snezene
|
|
|
|
Cipora |
|
(7.1.2010 12:15:21) Vyrabely jste nekdy sojove mleko? Sojove lusky namocime na 12 hod. do vody, vodu scedime, rozmixujeme na kasi, pridame do varici vody, kratce povarime a scedime. Sojove mleko je vlastne vedlejsi produkt pri zpracovani soji. Puvod - Cina, Japonsko - ale tam spis misu atd.,
|
pega | •
|
(7.1.2010 13:31:53) Ano, sojove mleko je vedlejsi produkt pri vyrobe tofu. Ziju v Cine a tady je sojove mleko a tofu na dennim jidelnicku. Cinane do nedavne doby vubec nepili kravske mleko, misto toho pili sojove. Dodnes se to tu podomacku vyrabi - nabobtnale sojove boby se umelou, rozemleta smes se da do drevenych sit, do nich se vlozi plena nebo jina latka. Huste zustane v plene, to je tofu, ridke protece skrz sito, to je sojove mleko. Na dalsim zpusobu zpracovani zalezi, jaky druh tofu to bude.
|
žanika |
|
(7.1.2010 20:36:00) Pego, to husté přece myslím není tofu, ale okara - soy bean curd.. aspoň co jsem se dívala na Arirang Tv před pár lety, jak to tradičně vyrábí v Koreji - a tak to děláme i my. Teprve až se mléko srazí, tak potom když se cedí, tak to tuhé je tofu a to vycezené sojová syrovátka....
|
|
|
|
Bibia |
|
(7.1.2010 12:58:29) pako
|
daba+holčička |
|
(7.1.2010 13:10:04) no myslím, že by se tohle vysvětlení 4leťákovi líbilo
|
|
|
šatranka |
|
(7.1.2010 13:06:52)
|
|
|
zerat |
|
(7.1.2010 14:32:17) Nevím, kdo vymyslel Nicméně už léta dělám svíčkovou a smetanové omáčky bez použití smetany či kravského mléka a používám vážené sušené tuším z country life( nevím přesně páč ona ho ve velkém objednává vegamka sestra a pak rozprodává) a vesměs se každý diví a nevěří, že tak úžasně výborná a smetanová omáčka kravskou smetanu ani neviděla
|
žanika |
|
(7.1.2010 20:33:23) Hm, tak jste si tady popovídali o sojovém mléku, ale asi budu muset opravdu zůstat u odpovědi, že to už je dlouho používaná věc - viz třeba v Azii. Nebude na to konkrétní odpověd jako, jak se k nám dostali do Evropy brambory. Otázka totiž vznikla, když jsme si při jídle povídali, kdo vymyslel corn flakes - ale tehdy to "zalévali" většinou kravským mlékem. A jinak domácí výrobu sojového mléka mohu jen doporučit (jen tak v hrnci), vyrostla jsem na tom a není to žádná obtížná či nedobrá záležitost Tak dobrou chuť na rostlinná mlíčka není nutno ani přát. No a jen tak mimochodem, mne poslední dobou moc moc chutná špaldové mléko.
|
|
|
|