Hana +2 |
|
(29.12.2010 8:16:45) Máte nějaký dobrý,osvědčený recept?
|
Černá kronika |
|
(29.12.2010 8:22:38) Z Moravanky - jednu Moravanku scedit a nechat okapat a umlít s uvařenámi 4 vejci, 10 dkg Eidamu a 20 dkg měkkýho nebo polosuchýho salámu a promíchat s jednou malou majolkou. Pomazánky je hodně a na chlebíčkách jí zdobím už jen čerstvou zeleninou.
|
Černá kronika |
|
(29.12.2010 8:25:31) Ještě je moc dobrá pomazánka z Mimibazaru, kterou s dovolením sem zkopíruju. Je taková hodně lehká do žaludku. Jen rajčata nedávám dovnitř pomazánky, aby neřídla, ale zdobím na povrchu.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1 tatarka (100ml), 1-2 stroužky česneku, 10 dkg šunkového salámu, 10 dkg eidamu, 3 uvařená vejce, 1 větší zelená paprika, 2-3 středně velká rajčata, mletá nepálivá paprika
POSTUP PŘÍPRAVY
Smícháme tatarku s pomazánkovým máslem, prolisovaným česnekem a mletou paprikou...přidáme na kostičky nakrájený šunkový salám, jemně nastrouhaný eidam a nakrájené vejce - zamícháme a na závěr přimícháme nakrájenou papriku a rajčata.
|
*Kate*+ dve holky 05+08 |
|
(29.12.2010 10:11:27) tuhle jsem delala ted na vanoce a musim rict, ze jsem od ni cekala vic. pravda, nedodrzela jsem uplne recept a nedala tam tu tatarku....je to blby, my tatarky ani majonezy vubec nejime a skoro v kazde pomazance je toho nejlepe kvantum
|
|
|
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(29.12.2010 8:41:32) 1 díl mrkve 1 díl celeru spojit majonézou
|
|
Terinka4444 |
|
(29.12.2010 8:41:50) pomazánkové máslo, tuňák, nadrobounko vajíčko, nadrobounko může bát okurka, horčice. Mňam mňam
|
jak |
|
(29.12.2010 8:44:28) syr, tvrdy, niva, lucina a pizza koreni. smichat. u nas nejime nic, kde je majolka a tatarka, takze neporadim.
|
|
|
Gudrun |
|
(29.12.2010 8:43:37) Křenová - nastrouhat tvrdý sýr, trvanlivý salám, křen, přidat majonézu, tatarku, ochutit.
|
|
Anerri |
|
(29.12.2010 8:44:19) Krabí tyčinky nastrouhat na jemno, přidat majolku, trochu citronu, podle chuti sůl a pepř - u nás to jedí děti, takže nesolíme, nepepříme. Namazat na chlebíčky a ozdobit jen zeleninou - rajče, paprika, okurka.
|
Vr |
|
(29.12.2010 8:55:52) Vynikající česneková Kvalitní tvrdý sýr min. 45% nastrouhat, smíchat s majonezou a prolisovaným česnekem. Ozdobit vlašským ořechem. Neznám nikoho, komu by nechutnala
|
červík + V. 6/03 + L. 5/08 |
|
(29.12.2010 9:04:50) Vr, to dávám na jednohubky, já mám ráda zdobené hroznem, ananasem nebo olivou
|
|
zerat |
|
(29.12.2010 12:22:24) My dáváme 30% Eidam, na jemno nastrouhaný, prolisovaný česnek, sůl, pepř a Hollandia bílý jogurt + max. malou lžičku tatarky (tu dává manžel, já ne) příp. trošililinku plnotučné hořčice. Promíchat, nechat trošku uležet a mazat na jodnohubky(na chlebíčky mi nepasuje) a na to dáváme půlku olivy
|
|
|
|
anexa |
|
(29.12.2010 8:54:36) mrkev na jemno nastrouhat, přidat dle chuti utřený česnek, majonéza - MŇam
|
|
Persepolis |
|
(29.12.2010 9:07:30) Já vždycky dělám česnekovou, křenovou, humrovou, ale nejvíc u nás jede SLONÍ ŽRÁDLO:
Potřebujeme: 350 g měkkého salámu, 1 majolka, 1 cibule, 3 kyselé okurky, 2 PL oleje, 3 PL kečupu, 3 PL plnotučné hořčice, 100g eidamu PL je polévková lžice Jak na to: Kečup, hořčici, olej, společně povaříme asi minutu. Nastrouháme měkký salám, sýr a okurku. Smícháme s uvařenou směsí. Poté přidáme majolku a pečlivě promícháme. Sloní žrádlo necháme uležet a vychladit v lednici, nejméně hodinu, ale platí, že čím déle tím lépe.
|
|
perko |
|
(29.12.2010 9:08:52) Rumcajs salát: Moravanku steril.zeleninu,25 dkg měkkého salámu+1 sáček majolky.
|
|
madlenka+2 |
|
(29.12.2010 9:23:04) Sýrová pomazánka z MMB - dobrá a taková jako poctivá. Druhá nejoblíbenější z kategorie "pomazánky".
|
|
Horama |
|
(29.12.2010 9:25:24) Na 4 chlebíčky!
Na pomazánku * 2 lžíce lučiny * 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (eidamu, ementálu…) * 2 lžíce tatarské omáčky * 1 stroužek česneku, prolisovaný Na ozdobu * plátkový sýr (například ementál) * 4 dílky čerstvé mandarinky * případně řeřicha nebo petrželka
1. Lučinu prošlehat v misce, přidat nastrouhaný sýr, tatarskou omáčku a prolisovaný česnek. Utřít pomazánku. 2. Namazat na chlebíčky, ozdobit plátky sýra, dílkem mandarinky a případně lístkem řeřichy či petrželky.
Taky výborné s kouskem pomeranče nebo grepfruitu - prostě citrusy.
|
|
zerat |
|
(29.12.2010 9:38:24) Vařené brambory na jemno nastrouhané, vajíčka na tvrdo na jemno nastrouhaná, kyselé okurky na jemno nastrouhané, 1 tavený sýr, malá cibulka na jemno nakrájená, majonéza či sojanéza, sůl, pepř, na dochucení plnotučná hořčice. Poměry nevím, protože je dělám podle oka a chuti Chutnala zatím všem návštěvá, které ji ochutnaly
|
|
Katka a Mišáček |
|
(29.12.2010 9:43:31) Na chlebíčky u nás vede Sloní žrádlo
|
iren | •
|
(29.12.2010 10:28:37) asi 5 brambor uvařených ve slupce/oloupaných 4 vajíčka natvrdo uvařené několik sterilovaných okurek všechno nastrouhat na struhadle přidat najemno nakrájenou cibuli,tatarku,osolit a pokud je pomazánka moc hustá přilít trochu nálevu z okurek
|
|
|
Anadar |
|
(29.12.2010 10:46:37) Šunkový salám-krájený- rozkrájet na malé čtverečky Cibule nadrobno Kyselé okurky nadrobno
Nastavovaná majonéza:Uvaří se trocha husté kaše z mléka a mouky a tím se nastaví majonéza
Smíchat dohromady a dochutit,je to velká dobrota.
|
|
Fous&fousek |
|
(29.12.2010 10:52:20) Já jsem to letos vymyslela jednoduše, koupím pomazánkové máslo bez příchuti a do toho nastrouhám čerstvý křen, možná dle chuti trochu dosolím. Další varianta je nastrouhat Nivu nebo jiný modrý sýr. Pak už jen obložím klasicky - šunka, sýr, vajíčko, okurka. Já vím, že se dají pom.másla koupit i ochucená, ale já tomu moc nevěřím, je to samé éčko. Majolku ráda nemám.
|
Inka | •
|
(29.12.2010 10:55:05) Pod tu šunku, sýr je dobrý místo másla dát tatarku.
|
Fous&fousek |
|
(29.12.2010 11:03:51) No já to myslela tak, že se tam právě dá to pomazánkové máslo. Prosti gustu teda nic, ale já tatarku ráda nemám, dělám si domal vlastní z kysané smetany: Kelímek kysané smetany kousek hodně najemno nakrájené cibule 2-3 kyselé okurky cca 2 lžičky plnotučné hořčice sůl Vše se smíchá a jí, není tak těžká ani tak nezdravá jako ta klasická. Třeba ke smaženému květáku mňam.
|
|
|
|
Pavelčata |
|
(29.12.2010 11:18:24) 50 dkg měkkého salámu 3 velké cibule 1/2 l steril okurek 1 PL oleje 1/2 PL octa 1 PL hořčice pl. 11 dkg protlaku (pozor ne kečupu) 1/2 ČL soli 3 ČL cukru 1/2 ČL chili 20 dkg majonézy (pozor ne majolky)
Salám, cibuli okurky nadrobounko nasekat. Olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chili za stálého míchání povařit až se spolu spojí v dokonale hladkou hmotu. Přilijeme na salám s cibulí a okurkami a pořádně promícháme. Po vychladnutí (je to moc důležité jinak se srazí) směsi přidáme majonézu a necháme v chladničce proležet.
|
|
Insula |
|
(29.12.2010 11:19:11) Mohu vložit mnoho receptů na pomazánky. Ale nejraději mám tuhle.
Krůtí maso s vejci, 1 lučina, cibule, majolka
POSTUP PŘÍPRAVY
Krůtí maso s vejci rozmačkám vidličkou, přidám lučinu, nadrobno nakrájenou cibulku (podle chuti) a majolku (podle chuti). Vše se důkladně promíchá a je to. Většinou to dělám z dvojnásobné dávky.
|
Inka | •
|
(29.12.2010 11:52:13) To je moc dobrý, to jsem už zkoušela. Přidávám do toho ještě hořčici.
|
|
|
bono |
|
(29.12.2010 11:42:44) Z kysaného zelí nakrájet najemno kysané zelí, nastrouhat vajíčko natvrdo, trochu tvrdýho sýru a spojit majonézou
|
|
Hovňousek |
|
(29.12.2010 12:53:00) Bulharská pomazánka 300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule. Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme. Čertova pomazánka Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citrónová šťáva, sůl. Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme. Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet. Česneková pomazánka 150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř. Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky. Česneková pomazánka II. 3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku. Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme. Vhodné na jednohubky i na chlebíčky. Česneková pikantní pomazánka 1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření. Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady. Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením. Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami 200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz). Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme. Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky. Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce. Česneková pomazánka - výborná Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku, na ozdobení paprika. Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná! Česneková pomazánka z tvrdých sýrů 200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice. Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
|
Hovňousek |
|
(29.12.2010 12:56:03) Hamina cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti, slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli. Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch. Játrová pomazánka 200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g), 2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku. Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky 1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme. Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou. Pomazánka slouží jako základ na chlebíčky nebo jednohubky. Jednoduchá krabí pomazánka 250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu. Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku. Kapiová pomazánka Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu, 1 malá cibule, sůl, pepř. Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií. Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.
Krabí pomazánka 1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva. Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet. Krabí pomazánka II větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl. Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká . Křenová pomazánka 1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř. Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
Křenová pomazánka
100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka. Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii. Křenová pomazánka se salámem 200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl. Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme. Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec. Letní pomazánka 1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř. Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme. Lososová pomazánka 50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl. Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme. Maďarská pomazánka 12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa, 4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl. Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!! Míchaná sýrová pomazánka 2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky, 3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice. Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami. Mňam krabí pomazánka balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř. Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat. Mozaiková pomazánka 200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule, 1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka. Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny. Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů... Mrkvová pomazánka s křenem 100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr. Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo. Mrkvová pomazánka s křenem II. 300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem. Očková pomazánka Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe). Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti. Ostrá pomazánka 200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka, 2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl. Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete. Paštiková pomazánka Játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka. Pažitkové žervé Tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka. Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku. Pepkova pomazánka 150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme. Pikantní mrkvová pomazánka 3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc), 1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla. Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu. Pikantní pomazánka 1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl. Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky. Pikantní pomazánka ála celer 1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody. Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem. Pikantni pomazánka na chlebíčky 250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy. Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem). Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka. Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
Pikantní rybí pomazánka z olejovek
1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl. Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu. Pomazánka "á la" humr
400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř. Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti. Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu. Pomazánka na chlebíčky 300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř. Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky). Pomazánka všehochuť 100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl. Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme. Pomazánka z celeru 150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr. Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s majonézou. Pomazánka z cizrny 1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g). Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme. Pomazánka z krabích tyčinek 1 Balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl. Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající). Pomazánka z krabích tyčinek 2 krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu. Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou. Pomazánka z krabích tyčinek 3 krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek. K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi. Pomazánka z lučiny Lučina, 2 lžíce kečupu a 2 stroužky česneku. Pomazánka z lučiny 2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru. Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo. Pomazánka z míchaných vajec 3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra. Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou. Pomazánka z olejovek 1 olejovky, 2 žervé, cibule a sladkokyselá okurka. Pomazánka z paštiky 1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibu-lová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice. Umícháme sýr, přidáme paštiku a žlou-tek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku. Pomazánka z treščích jater
2 krabičky tresčích jater, cibule, 1 - 2 vejce, pažitka a dochutíme solí. Pomazánka z tresčích jater.
100gr. másla, tresčí játra z konzervy, citrónová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky. Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku, pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdo-bíme petrželkou, plátky rajčat, okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou. Pomazánka z tresčích jater 60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka. Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou. Pomazánka z tuňáka 2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu, 1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř. Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici. Pomazánka z uherského salámu 100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelené papriky, 2 vejce, petrželka, sůl. Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou. Pomazánka z uzeného sýra.
50gr. másla,vařený žloutek,200gr.uzeného sýra. Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat. Pomazánka z vajec a salámu. 2 vejce,100gr. salámu,100gr. másla,1lžíce hořčice, okurka. Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka. Pomazánka z vaječných žloutků 150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka. Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou. Pomazánka ze sardinek 1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester. Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme. Pomazánka ze škvarků 250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl. Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli. Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme. Provensálská pomazánka 200 g Lučiny, 1 lžíce másla nebo ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti. Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety. Rybí pomazánka Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl. Vše dobře promícháme. Rybí pomazánka Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu. Rybí pomazánka
4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky. Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
Rybí pomazánka bez kostí 1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice. V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete. Rybí pomazánka s avokádem 1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl. Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky. Rychlá lososová pomazánka Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení. Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu. Rychlá vajíčková pomazánka 4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka. Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř. Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech. Salámová pomazánka 250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl. Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo. Osolíme a namažeme na rozkrojené housky. Silvestrovská pomazánka Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sarde- lová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě. Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouhá-me, smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sar-delovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakáp-neme citronovou šťávou. Sloní mls 1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli. V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením. Sloní mlsanec 2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky). Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy. Sloní žrádlo 500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru. Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme. Mažeme na nakrájenou večku. Sloní žrádlo II. 1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky. Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli. Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne. Podáváme jako chlebíčky nebo jednohubky. Světová pomazánka na chlebíčky 3 větší vařené brambory, 1 střední cibule, lžíce plnotučné hořčice, 1 majolka, nebo bílý jogurt, sůl. Brambory jemně nastrouhat, cibuli nakrájet nadrobno a přidat ostatní suroviny. Vše dobře promíchat. Světovou dobrou chuť! Sýrová pomazánka 300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka. Sýrová pomazánka Tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř. Sýrová pomazánka s burskými oříšky 100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen. Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem. Sýrová pomazánka na topinky 120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka. V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince. Sýrová pomazánka s česnekem 3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko. Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí. Sýrová pomazánka s jogurtem 150 g sýra (gouda, primátor...), jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, sůl. Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme. Sýrová šunková pomazánka 2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl. Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou. Ševcovský mls 500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.
|
Hovňousek |
|
(29.12.2010 12:58:20) Škvarková pomazánka A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná. B/ - škvarky, skladkokyselé okurky, majoránka, trochu česneku a vajíčko natvrdo. Škvarková pomazánka Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř. Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem. (Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.) Škvarková pomazánka II. Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl. Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí. Šunková pěna 6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky. Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem. Šunková pomazánka
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo. Šunkové balíčky 1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru. Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem. Tavená pomazánka 100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester. Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku. Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem. Tetina pomazánka 1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a sladkou paprikou. Tomatová rybí pomazánka 250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř. Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme. Tuňáková pomazánka 185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl. Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí. Podáváme s pečivem. Tuňáková pomazánka light 1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř. Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát. Tuňáková pomazánka na Moničin způsob 2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice. Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme. Mažeme na jednohubky či veku (množství vystačí na 50 chlebíčků) a klademe olivami, ananasem, nakládanými papričkami, kolečky natvrdo uvařených vajec, sterilovanými okurkami... Uherská pomazánka
Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení. Vaječná pomazánka 250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice. Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady. Mažeme na plátky veky nebo celozrnného pečiva. Vaječná pomazánka
6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku. Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou. Vaječná pomazánka s česnekem 4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka. Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou. Vajíčková pomazánka Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky nastrouháme na jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí. Vajíčková pomazánka A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá strouhanka.
B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr. Vajíčková lahůdková pomazánka 6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí. Mažeme na plátky tmavého pečiva, zapíjíme studeným mlékem nebo pivem. Vampíří strach 2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme. Vlašská pomazánka 1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu, 100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti. Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme. Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem. Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek. Zabijačková pomazánka 250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl. Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty. Příloha topinky nebo chleba. Zeleninová pomazánka 2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva. Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme. Zeleninová pomazánka II. 3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu. Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky. Zeleninová pomazánka se sýrem 200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy. Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou. Zeleninová pomazánka se šunkou 100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku, lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky. Zelná pomazánka Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek. Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem nebo jako podklad na chlebíčky. Židovská pomazánka z vajec a cibule 4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát. Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme, podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu. Pomazánky
|
Persepolis |
|
(29.12.2010 14:44:43) Ježiši Lentilko, kolik těch chlebíčků děláš?
|
Bochi,Davča+Verunka |
|
(29.12.2010 15:34:43) Já mám spešl krabí falešnou. Krabí tyčky majolka dle potřeby 2 lučiny cibulka na jemno mrkev-dle potřeby sůl a pepř zakápnout citronem a vše rozmixovat na ozdobu proužek citronu
každýmu zatím moc chutnala
|
|
|
Epepe |
|
(29.12.2010 23:37:24) Ty máš všechny ověřený?
|
|
|
|
|
|