Fous&fousek |
|
(28.4.2011 14:39:03) Dovoluji si založit tohle trochu odlehčené téma. V poslední době totiž kroutím hlavou při každé návštěvě v manželově rodině. Podotýkám, že o nic nejde, vím, že mnozí z vás řeší opravdu závažné problémy a tohle nic není, spíš jen takový podrbání při čtvrtku. S tchyní mám dobré vztahy a nemíním jí měnit, jen mě zajímá váš názor nebo jak to máte vy. Pro příklad uvádím oběd - jsou řízky. U nás doma a teď i v mé domácnosti, manžel nevaří, tak se jen podílí na úklidu po vaření apod: Řízky smažím až těsně před konzumací, uchovávám je ve vyhřáté troubě a pak se hnedka jí. Na talíř nakládám až když je dotyčná osoba u stolu, aby to nevychladlo. Řízky tak zůstanou křupavé a jídlo je teplé, já nesnáším vychladlé jídlo. Pravda, jsem trochu pomalejší a navíc mám malé dítě, takže oběd bývá někdy později, ale takhle to chodí i u mých rodičů. U tchyně: řízky se smaží den předem nebo ráno v osm, pak se ohřívají v mikrovlnce. Jistě si dokážete představit, co z nich je - maso tvrdé, strouhanka zvlhlá. Hnus. A jídlo se nakládá na talíř a pak se teprve shání strávník, takže porce často vychladne. Já třeba krmím malou a tchyně už mi nese moje jídlo, takže tam stojí a chladne... Já samozřejmě mlčím a ani do budoucna to řešit nechci, v podstatě se nic neděje a u pratchyně se to provozuje stejně. Jsem vděčná, že mi to někdo donese až pod nos a nevoli si nechávám na rodinu.cz Jen jsem si tak chtěla pokecat. Jak je to u vás?
|
x x |
|
(28.4.2011 14:42:38) No není nad křupavé řízečky, ale někdy je taky druhý den ohříváme, když zbydou. Je to jak kdy, ono je to u nás celkově takové hektické.
|
|
boží žena |
|
(28.4.2011 14:44:47) u nas jak kdy, ale spíš tak jak u tebe jako řízky miluju, a mikrovlnku používám ale radši než ohřátej řízek, tak radši uplně studenej, nejlepší jsou prostě čerstvě upečený
jinak u nas na takových těch oficiálnějších obědech, se řekne, jde se jíst, lidi si sednou a pak se servíruje
neoficiální u nas doma jen, žádný návštěvy u našich nebo tak, vypadaj různě, většinou velkej chaos
|
|
Len |
|
(28.4.2011 14:46:07) V rodine meho manzela se varilo maximalne v nedeli, jinak nic, takze se mnou je jak v raji
|
|
chape | •
|
(28.4.2011 14:46:12) konecne poradne tema :)
no tak k rizkum, kdyz je delame, tak po upeceni hned na talir, pripadne pokud se jich pece vice tak do trouby a pak se podavaji najednou. Za e osobne, nez ohrivany rizek, to radsi studeny a rozmoklou strouhanku nemusim, na rizku mam nejradeji prave ten krupavy a celistvy trojobal. Jinak standartni obed je tkaovy, ze se jidlo uvari, a zavola se ke stolu, obcas se uz se zavlanim serviruje, a nekdo prijde treba behem 5 minut nez neco dodela. Ono to jidlo v hrnci stejne vydrzi dlouho teple, takze je to OK. Pokud je k obedu jidlo od predchoziho dne, tak bud si ho kazdy ohreje v mikrovlnce v dobe kdy ma hlad a nebo se ohreje najednou v hrnci a postupuje se stejne jako v predchozim pripade. Ted na velikonoce jsme meli husu, a proste se reklo obed, a jak kdo prisel, tak si bral, stejne kazdy prisel behem 15 minut od dovareni a bylo to jeste teple. Takzezadne ohrivbani a nebo studena polevka nehrozila.
|
|
Feliz |
|
(28.4.2011 14:46:28) Jsem ráda, když za mě někdo uvaří a donese mi to až pod nos. Jím studený běžně, nestíhám a nebo oběd prožvaním. Ohřívám taky, řízky stejně nejím, tohle až tak neřeším.
Muž nesnáší horký jídlo, nechá si to vystydnout, můj táta to jí zase ještě bublající, má ocelový trubky v krku. My ženy to neřešíme
|
|
Žžena |
|
(28.4.2011 14:49:21) U tchánů se nejí žádná zelenina (oni za zeleninu považujou svíčkovou - ta omáčka obsahuje mrkev a petržel ze zavařovačky, že...). Pobyt tam je vždycky strašněj nápor na zažívání. Řízky smaží na pánvi na minimu tuku, takže jsou jak koblihy - mají světlý skorosyrový pruh strouhanky po obvodu.
|
x x |
|
(28.4.2011 14:51:09) Já do svíčkové dávám mraženou zeleninu.
|
|
Terinka4444 |
|
(28.4.2011 14:55:15) Jo, tak to je přesný, když tam jedeme a zrovna nedozrávají rajčata a já si ´je ještě dovolím koupit, tak se mi nadává, co utrácím, když koupím malé banán, tak jsem div ne za slepici, na co banán, když jsou ve sklepě jablka od podzimu, nesnáším půl roku stará jabka a když si koupíme pěkné tvrdé jablko v obchodě, tak ho musíme jíst potají.
|
|
|
Pišťucha |
|
(28.4.2011 14:50:58) V rodině mého přítele se to dělá podobně, udělá se jídlo, naloží na stůl (dobré teplé jídlo zrovna uvařené) a pak se volá na strávníka - a tomu se to několikrát ohřívá (v mikrovlnce). Mě osobně ani příteli jídlo z mikrovlnky nechutná, i když ji máme, tak ji téměř nepoužíváme a ochříváme vše na sporáku. U nás doma - oběd si vždy každý sehnal sám, večeře byly vždy (nebo téměř vždy) společné a servírovalo se až když byli všichni u stolu (nebo na cestě k němu). U prarodičů také tak
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(28.4.2011 14:51:32) miluju horký, vařící se jídlo....to se najím.....jenak ne ale ex tchýně byla výborná, vždy se ptala, kdo to chce jak ohřát a to MW nemá.....a ani ji do budoucna nechce takže nejdřív nanadala dětem, pak chlapům a já dostala to pořádně horké jídlo....a jako první jsem měla snědeno vždy mi vyhověla,m nikdy mi nedala na stůl jídlo aniž bych dokrmila dítě.....doédnes ju mám ráda, i když vztahy jsou už mizivé...
|
|
Terinka4444 |
|
(28.4.2011 14:52:49) Já tedy u tchýně taky mlčéla a léta jsem jedla, co bylo, teď mlčím a vařím si tam svoje jídlo. Vypadám asi nevděčně, ale já mám z jejích pokrmů tak rozhozený střeva, že tam po třech dnech můžu chcípnout. Tak řízky taky smaží dopředu a pak je ohřívá tím stylem, že je ječtš jednou prosmaží na pánvi. Olej se zásadně s pánví schovává, popřípadě je-li pánev potřeba, tak se už použitý olej, slovo olivový je u nich velmi sprosté, takže se ten přesmažený olej použije místo másla na brambora a zbytek se naleje zpět do lahve, vždyť se na něm osmažilo jen 6 řízků. A to je se vším, večeře cleba ve vajíčku samozřejmě se smaží na oleji a pořád pořád dokola. Já tam odtud jedu a normálně se za mnou táhne olejová skvrna. Blbý je, že je hodně daleko, tak když už tam jedem, tak vždy na týden, tak tam prostě musím jíst. vařím si tam suchou rýži a jím to.
|
boží žena |
|
(28.4.2011 14:55:35) jedna moje příbuzná je na ten olej/sádlo taky zatížená, taky ho slejvá a pak pořád dokola recykluje, takže smažený koblihy "voněli" po mase..
|
Feliz |
|
(28.4.2011 14:58:17)
|
|
|
Binturongg |
|
(28.4.2011 14:55:58) Terinko - není tchýně ze severní Moravy? S mým ex jsme jezdívali za jeho prarodiči a to, co popisuješ tam bylo běžné. A taky 3 míchaná vejce v oleji, přelitá do hlubokého talíře i s tím olejem
|
Terinka4444 |
|
(28.4.2011 15:12:57) Z Prostějova, jak jsi to poznala, to je zvyk Moravanů nebo co? Nejhorší je ten přepálený stolní olej na ty brambory, to mě chytá žlučníkový záchvat, jen to píšu. Ona ho tam nalila i malé, to jí byly 3 roky, no ten amok co malou chytil, tomu se směju ještě teď.
|
angrešt |
|
(28.4.2011 15:32:22) To by mohlo být, soused je ze Severní Moravy a tohle dělá a nutí svou ženu dělat taky - hyperšetření tukem Možná fakt krajový zvyk.
|
Hanka | •
|
(28.4.2011 16:23:41) No, já tukem nehyperšetřím, neuchovávám na další smažení a tak, ale na brambory mám nejraději právě ten olej s trochou strouhanky. Dětem jsme vždycky cpali máslo, ale od domy, co jim dovolujeme si vybrat, chtějí taky tuk zpod řízků. Ono to ty brambory tak krásně provoní
|
Hanka | •
|
(28.4.2011 16:24:06) ... od doby ...
|
|
Terinka4444 |
|
(28.4.2011 17:32:51) ty jo, tak u mě doma striktní zákaz, to mi nesmí na stůl a co myslíš, že dělá můj manžel, když dám ty osmažené řízky na talíř, pal je vysušuju ubrouskem a dávám na talíře na stole, tak on rychle běží a alespoň si ty brambory poválí na tom talíři z těch řízků.
|
|
|
Kukurice29+3. |
|
(28.4.2011 16:59:28) Hehe mi jsme taky ze severní moravy a i moje tchýně i můj manžel tohle dělá no mě je z toho zle vždycky říkám,že těch 30kč na olej máme tak vylívám ten starý,ale po kuchyni jsou kastrolky s přepáleným olejem případně tukem nebo máslem no fuuuj a to jsme ze severní moravy všichni a dělá to jen tchýně s manželem
|
|
Cimburčanka | •
|
(28.4.2011 18:37:38) Moji příbuzní ze severní Moravy tukem hyperplýtvali
|
|
mil007 |
|
(29.4.2011 21:44:27) Jsem ze Severní Moravy,nikdo z mých známých ,ani já sama nic podobného neděláme,ani jsem o tom neslyšela .
|
|
|
Binturongg |
|
(28.4.2011 20:47:55) Terinko - budu zas obviněna z toho, že jsem zaujatá proti Moravákům, ale od doby, co jsem na tu severní jezdívala (5 let) tvrdím, že Severomoraváci chlastaj olej jako Rusové vodku či Frantíci víno.
Teoreticky, ale opravdu TEORETICKY si dokážu představit, že si někdo poleje brambory výpekem z pánve, ale u expřítelových prarodičů si celá famílie nabírala olej na brambory z FRIŤÁKU SBĚRAČKOU!!!
|
|
|
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(28.4.2011 14:57:48) s tím olejem to dělala aj moje máti a já to občas prubnu taky to když mui dojde olej a ten po třeba topinkách nebo těch řízcích příjde ještě "dobrej".....
|
|
Fous&fousek |
|
(28.4.2011 14:59:05) Tak koukám, že moje tchyně je ještě svatá A vaří dobře, to zase jo, zapomněla jsem jí pochválit. Když jsou ty řízky čerstvě usmažené, tak jsou vynikající!
|
Terinka4444 |
|
(28.4.2011 15:17:19) Jo a ještě zhůvěřilost, my jíme jen kuřecí řízky, vepřoví nesnáším a milá tchýně zase jen vepřové, takže kvůli nám koupila kuře, řízky kupovat nebude, vykostila, se zbytku udělala omáčku a ta prsa nám obalila i s tou kůží, umíte si někdo představit, jak chutná kuřecí kůže pod trojobalem? Já myslela, že mě odvezou. Pořád prosím, ať nám jídlo nedělá, že uvařím sama, nebo že budu raději na chlebu, ale je to marné, ještě jsem za prudiče. Ona asi vaří dobře, všichni, celá rodina a že je velká tam vždycky za týden přibere minimálně 3 kila, jen já tam vždycky už druhý den dostanu průjem a žlučník mě zlobí ještě doma.
|
|
|
andie77 |
|
(28.4.2011 17:50:49) Terinko, pobavila mě představa "olejové skrvny", ale jinak hrůza a
|
|
zojanda |
|
(14.6.2011 10:41:35) Se jedná asi o starší ročníky a dle té Moravy soudě, jsou to lidé z vesnice nebo jinak, pravděpodobně lidi, kteří znají to, co už neznáme my, kdy se spotřebovalo všechno, protože si to sami vydřeli a obchodáky nebyly. Pak to v takové domácnosti vypadá tak, že jsou všude nějaké umyté kelímky a v nich olej a jiné zbytky, všechno se schovává, nic nevyhazuje. Kdysi to tak prostě bylo a jsou to zvyky, kterých se už asi starší osoby nezbaví. Dneska se žije jinak, vesnice už nevypadají jako kdysi, až na výjimky se už chová max pár kuřat, králiky ... a obchodáky praskají ve švech.
|
|
|
Binturongg |
|
(28.4.2011 14:53:23) U nás je havní rozdíl ten, že tcháni jedí přesně dle biohodin, tj. např. oběd ve 12.00. Dřív je brzo, později je pozdě - hlavně pro tchána.
Když jsou u nás, děsně se diví, že jedí sami - my do sebe prostě jídlo na povel a tak brtzo nenasoukáme.
Podařilo se mi zavést náš rodinný model, který, přiznávám, není ideální, ale mého přítele osvobodil z pravidelného, nuceného jídla - jíme, kdy nás napadne, vaříme jen o víkendu, svátcích, dovolené - vlastně pouze oběd, zato opravdu gurmánské hody o několika chodech, pojídáme to na gauči, u TV, v posteli, venku, v houpacím křesle...málokdy u stolu, to jen když je opravdu hodně chodů, mističek, talířků atp. nebo společný megatalíř s kachnou aj.
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(28.4.2011 14:59:25) já dělám oběd kolem 13.00 hodiny.....ale když spěchám, udělám aj na tu 12..ale ex tchýně pravdielně v 11
|
|
karma |
|
(28.4.2011 16:02:42) tj u nás to samý: u tchánů 12hodin=oběd, jinak je tchán nevrlý. My obědváme (když se dokopu o víkendu k vaření) mezi 15-17 hodinou.
|
boží žena |
|
(28.4.2011 16:04:06) já jsem zvyklá ještě z kanclu jíst hned po 11, kdy byla přestávka, teď taky ve 12 mam většinou po jídle
jinak u našich a obecně se jí kolem té 12, babička si na tom dokonce zakládá
|
|
|
|
Balbína |
|
(28.4.2011 14:59:56) tak řízky den předem ani omylem. Moc se mi líbí zvyky v manželově rodině. Všichni jí najednou u jednoho stolu (u nás táta v obýváku u TV a mamka později až když všechny obslouží), nanosí se na stůl a každý si sám nandá.
|
boží žena |
|
(28.4.2011 15:01:24) taky se mi líbí, když jedí všichni najednou a u stolu, ale s dvěma malejma dětma je to trošku ideál, ale do budoucna to snad přijde
|
|
|
Markéta, kluci 9 a 2 | •
|
(28.4.2011 15:00:12) U manželových rodičů se jí FURT! Babička pracovala jako kuchařka, vaří výborně, klasicky, spousta masa, spousta sladkostí, před obědem polívka, oběd i večeře teplé. Jí se u stolu, všechno je čerstvé a teplé.
Moje máma vaří výborně, výrazně zdravěji než babička, všechno je čerstvé, teplé a jí se u stolu.
U nás doma vařím já (výborně), jí se tam, kde to na nás přijde, prcek zvládne tak maximálně pět lžic a pak odchází, nebo si sedne na stůl, nebo chce mlíko do flašky. Jídlo je čerstvé a teplé.
|
Mamča + 4 ♥ |
|
(28.4.2011 15:02:23) závidím.....
|
Markéta, kluci 9 a 2 | •
|
(28.4.2011 15:39:04) Ještě kdyby ten malej uznal, že jídlo je k životu třeba!
|
|
|
|
No one |
|
(28.4.2011 15:00:20) U tchánovců musí být ke všemu papírový ubrousek, k jednomu chlebíčku se spotřebují i 3 ubrousky. A ke každému teplému nápoji musí být podšálek. A zásedně se pije jen voda bez ničeho a bez bublinek. U nás v rodině zas snad nikdo ubrousek v životě neviděl. Jo a co nesnášim je, když někdo odchází od stolu, když ostatní ještě jedí. Dělá to pravidelně můj partner, takže se mi stává klidně 3x do týdně, že zůstávám u večeře sama. Ale to od tchánovců nemá, to se jaksi naučil sám.
|
|
ALL |
|
(28.4.2011 20:29:58) Tak já naučila manžela používat právě ty ubrousky...
|
|
|