Nasuada |
|
(16.12.2011 15:38:43) Prosím pěkně, jestli někdo kysáte doma mléko, můžete mi dát návod, jak toho docílit? A jak dlouho to pak vydrží zkysnuté v lednici? Kupuji nepasterizované mléko ve skleněné lahvi.
|
Anicol |
|
(16.12.2011 16:07:13) Já na to používám kombuchu (houba), mám ji v lednici a vždycky ji dám do mléka, kysané mléko u nás moc dlouho nevydrží, protože ho manžel hned vypije. Ale myslím, že tak 4 dny v pohodě. Tohle jde kysat z jakýmkoliv mlékem. Ale jestlu kupuješ v automatu, tak podle mě pasterované je. U nás změnili dodavatele a občas se stalo, že samo zkysalo, když jsem ho nespotřebovala do 3dnů, bylo krásně kyselé, ale teď hořkne.
|
Nasuada |
|
(16.12.2011 16:18:46) Anicol, děkuji, kombuchu teda doma nemám. Ptala jsem se prodejkyně a mléko je skutečně nepasterizované. Na kysání si ho prý mám dát do pokojové teploty na několik dní, ale já se jí prostě zapoměla zeptat, jestli ho mám odvíčkovat a jak dlouho pak vydrží v lednici....no a taky mám ráda informace z více zdrojů, tak proto se ptám i tady.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(16.12.2011 16:21:55) Já jsem na to měla jogurtovou houbu. Ale pak jsme ji vyhodili, protože se to nemělo pít v těhotenství a kromě mně to nikdo nechtěl. Manžel dal půlku mámě pro tátu a ta to nechala zkazit.
|
|
Dobra1 |
|
(16.12.2011 16:32:48) Odvíčkovat nemusíš, důležitá je ta teplota, v lednici by zhořklo. Zkysnuté mléko v lednici vydrží 3-4 dny. Nedělám to, protože nemám kyselé mléko ráda, ale takhle to dělal můj táta, když zjistil, že mléko v lednici začíná být nakyslé.
|
|
|
|
arsiela, |
|
(16.12.2011 17:15:13) Dám do hrnku,přikryju pokličkou a nechám stát na kuchyni.Toť vše.A pasterizované kysnout jde,nejde kysnout UHT mléko.
|
|
Jahala. |
|
(16.12.2011 17:18:26) No měla by jsi ho nechat při pokojové teplotě klidně zavřené, že zkyslo poznáš zvenku, nebo kup zakysané mléko a tím to naočkuj a pak máš jistotu, že to kysá správnýma bakteriema.
|
Jahala. |
|
(16.12.2011 17:21:44) kysne ti i pasterované. Máma z něj za totáče dělala výbornej tvaroh
|
|
|
Miri30 |
|
(16.12.2011 21:30:05) Já ještě přidávám lžičku jogurtu nebo zakysané smetany do lahve, protřepu, nechám při pokojové teplotě nebo rovnou postavím na radiátor. Ale určitě zkysne i bez toho.
|
|
Jája | •
|
(17.12.2011 9:03:20) Nech ho v teple, zkysne samo. Z kyselého mléka je vynikající koktajl - našleháš ho s trochou sirupu. Lepší než kupovaný kefír. Taky je dobré do těsta nebo na lívance.
|
|
Nasuada |
|
(27.12.2011 9:51:37) Všem děkuji za rady. Ovšem mě se z toho mléka po třech dnech v pokojové teplotě stalo něco jako konzistence jogurtu...... tak nevím kde jsem udělala chybu.
|
petrK | •
|
(9.6.2014 11:13:20) Všechny předchozí rady jsou k ničemu. Např. "přidej zakysané mléko": Žádné zakysané mléko jsem nikde v ČR ke koupi neviděl (kefíry a acidofilní mléka jsou trochu něco jiného, poživatelnou polévku "kyselňačku" z nich neuděláme). "Maminka či kdo dělávala ...": ano, ale jde o přítomnost, nikoli o minulost. Mléko kyslo, ale již cca 20 let mléko zkrátka nekysne, nanejvýš po otevření odporně zhořkne (zplesniví). Krabicové, stejně jako "farmářské", dokonce často i z "automatu". Snad jen ten, kdo má vlastní krávu, si může dopřát kyselé mléko. Rady jako dát do něj lžíci zakysané smetany, jogurtu,... jsou rovněž mimo: vše co se prodává, neobsahuje žádné bakterie. Zakys.smetana, jogurt vydrží uzavřené v obalu v lednici klidně půl roku, otevřené po týdnu v lednici zplesniví a tím zhořkne. Z toho plyne, že uvnitř nemůže být nic živého (ani bakterie). Zkrátka nic čerstvého z mléka v obchodech dnes nedostaneme, a podle zákonů (nejspíš EU) asi ani dostat nesmíme. Jistě si snadno domyslíte, že to ani jinak není možné, pokud se do řetězu výroba prodej spotřeba zapojí soukromý sektor. Ten by nejspíš v honbě za maximálním ziskem otrávil většinu spotřebitelů do půl roku. Také by nebyl schopen zajistit prodej rychle se kazícího zboží (i automaty na mléko mizí, nebo do mléka přidají desinfekci, takže se neliší od krabicového). Tak pijme syrovátku (vodu) s homogenizovaným rostlinným tukem dochucenou chemicky a nazvanou "mléko", užívejme si "demokracie", zaplavme zeměkouli odpadky a dalšími svinstvy produkovanými v honbě za ziskem, rychle, než ze sterilních náhražek potrvin a z automobilových exhalací umřeme na rakovinu. Mléko co kysne přičtěme k neřádům totalitního režimu, který nám prodával nekvalitní kazící se mléko, ještě k tomu v obyčejném pytlíku a za dvě kačky.
|
|
|
|