Margot+1 |
|
(5.4.2012 8:27:47) Máte nějaké tipy? Chci nějaké vejce uvařit a obarvit už napřed, malá se těší na Velikonoce jako blázen. Mám tu i nějaká bílá, ale bojím se, že mi jich při vaření zase 50 procent popraská. Co dělám špatně?
|
Želvička78 |
|
(5.4.2012 8:30:51) Nedáváš je do vody hned z lednice? Měly by mít pokojovou teplotu, než je začneš vařit. A pak se říká dát do vody trochu soli.
|
Margot+1 |
|
(5.4.2012 8:33:27) jasně, že je dávám z lednice Tentokrát je tedy nechám ohřát. Díky za radu!
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(5.4.2012 8:34:43) stačí je ze začátku vařit pomalu. například mě na plynu popraskají každou chvíli, mamce na prapra plotýnkách, kterým to strašně dlouho trvá, než se rozpálí a voda se ohřívá pomalu, vlastně nikdy
|
Kalamity YANKA |
|
(5.4.2012 8:37:21) hele to me nikdy nenapadlo, mam starej elektrickej sporak s plotynkama a taky mi nepraskaj (kdyz na ne nezapomenu) a mati na plynu jo.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(5.4.2012 8:41:14) a pak tě nařkne, jak je to možný, že za to můžeš ty a že jíííí se to NIKDY nestalo, že jo?!
|
Kalamity YANKA |
|
(5.4.2012 8:46:53) ...jo a poddiva se na tebe chapavym pohledem a rekne "az budes tak zkusena jako ja...."
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(5.4.2012 8:47:24) ou jééé, maminky
|
|
|
|
|
|
|
Kopretina černá |
|
(5.4.2012 8:33:58) Souhlas, pokojová teplota + lžíce soli (někdo radí i k soli ještě trošku octa, to ale vyzkoušené nemám). Záleží i na vajíčkách, některá mají dost slabou skořápku, ty praskají častěji.
|
|
.ganesha. |
|
(5.4.2012 8:36:53) Já je dávám rovnou z lednice do vroucí vody a jestli mi praskne jedno z 10, tak je to hodně. Dřív praskala. Tak nevím, říkám si, jestli to třeba není i vejci
|
|
|
sevenofnine |
|
(5.4.2012 8:37:34) někde jsem četla, že bílá vajíčka mají tenčí skořápku :-( wéwéwé.dumazahrada.cz/bydleni/tipy-triky/2008/3/20/clanky/pro-dokonale-vybarvene-velikonoce/
|
|
Luc. |
|
(5.4.2012 8:37:42) Pokojová teplota + ocet, to mám vyzkoušené já
|
|
Bin bez čárky:( |
|
(5.4.2012 8:39:42) osol vodu
|
Cesmína | •
|
(5.4.2012 8:44:43) Po osolení vejce praskají klidně dál. Sůl jen způsobí, že vejce z prasklých skořápek nevyteče, že zůstane uvnitř. A když vejce vychladne, tak se opticky zacelí. Ovšem při barvení ty praskliny vylezou zase ven - díky barvě jsou hodně vidět a prasklinami také barva nateče dovnitř vejce.
Jediný recept na neprasknutá vejce - dávat je do vody ne z lednice, ale mírně ohřátá. Nedávat je do horké vody, ale studené a vařit pomalu, aby se teplota uvnitř vejce mohla vyrovnávat s teplotou vody (právě ten rozdíl teplot způsobuje prasknutí).
|
Margot+1 |
|
(5.4.2012 8:57:27) Jo, máš pravdu s tou solí - vodu solím, a vejce mi stejně praskají. Zkusím tedy tentokrát to pomalé ohřívání.
|
Cesmína | •
|
(5.4.2012 8:59:35) Důležité také je množství vody. Vody nesmí být málo - vejce mají být ponořená celá, ale nesmí jí být ani moc. Uvádí se, že jen cca 1 cm nad vejce.
Sakra, to je ale věda uvařit vajíčko .
|
Margot+1 |
|
(5.4.2012 9:02:57) No, věda Letos jsem si řekla, že se radši poradím, když už jsem pro ty vejce jela do Německa - nechci jich půlku sníst neobarvených už před Velikonocemi, jako obvykle
|
|
|
|
|
|
15.5Mišel12 |
|
(5.4.2012 8:51:30) Nasypu do vody sůl.Neprasknou.
|
|
Muumi |
|
(5.4.2012 9:02:25) Já na tom mám "propichovátko" - pak neprasknou.
http://koketcetera.se/produkter/marke/master-class/aggpickare
ale jestli se to prodává i u nás, netuším. koupila jsem to jako naprostou blbinu, ale nakonec to používám a funguje to.
|
boba | •
|
(5.4.2012 9:27:51) Já propíchávám jehlou, neprasknou. Vodu nesolím.
|
Taja |
|
(5.4.2012 10:01:45) Taky píchám jehlou.
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(5.4.2012 11:15:53) Také propíchnu jehlou v místě skořápky, kde je vzduchová bublina. Dávám na lžíci do vroucí vody tak, aby ta "píchnutá bublina" byla nahoře. Někdy praskne někdy ne. Vodu solím, ale to je proti vytečení vajíčka...
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(5.4.2012 9:04:44) Problém je v rozdílu teplot mezi vejcem a vodou, popř. posléze mezi vnější a vnitřní částí vejce. Teplotní roztažnost způsobí pnutí a vejce prasknou.
Pomůže stejná teplota vody i vajec - tj. buď vejce z lednice a voda ledová, nebo voda chladná + vejce předem zahřáté v místnosti na pokojovou teplotu. A pak zahřívat pomalu.
Vodu je dobré buď osolit, nebo okyselit - pokud vejce přece jen praskne, tak se zkombinuje tepelná denaturace s kyselou či s denaturací působenou solí a to, co teče, se rychle srazí a vejce nevyteče celé. Ocet navíc rozpouští vápenec ve skořápce, čímž skořápka trochu měkne a míň praská. Ocet se proto dává i k barvám - naruší povrch skořápky a ta líp přijme barvu.
|
.ganesha. |
|
(5.4.2012 9:27:36) To je úžasně vysvětlený
Akorát by mě teda fakt zajímalo, jakto, že mně nepraskají, i když je dávám rovnou z lednice do VROUCÍ vody. Bez soli, bez octa, na plyn. Co to mám proboha za vejce?!
|
angrešt |
|
(5.4.2012 10:21:35) Můžeš mít třeba vejce s hodně pevnou skořápkou, nebo naopak s velmi tenkou, málo vápnitou skořápkou. Ne všechna vejce, která se vloží do horké vody, prasknou prostě náhoda, neudělá se zrovinka pnutí na nějakém slabším místě skořápky nebo tak něco.
ale prevence praskání je opravdu pomalý ohřev.
|
|
Insula |
|
(5.4.2012 11:56:02) Podkladky????
|
|
|
|
Leny+3 |
|
(5.4.2012 11:27:53) Je úplně jednoduchá rada, do každýho vajíčka udělám na špičce malinkou dírku (jehlou nebo něčím takovým, já používám píchátka na ptáčky), pak je dáš normálně uvařit, nepraskne skoro žádný
|
Janet+sluníčko:-) |
|
(5.4.2012 12:55:25) Takže propíchnout na té špičatější straně? ne na té co je víc oblá?
|
Muumi |
|
(5.4.2012 14:18:13) na té kulaté.
|
Cesmína | •
|
(5.4.2012 15:48:44) Když je propíchneš, tak už dál sice neprasknou, ale k bílku se dostane barva na vajíčka, ne? Tfuj.
|
|
|
|
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(5.4.2012 11:40:57) Řekla bych, že rady jsou fajn, i logické, ale stejně je to těmi vejci Vařím je roky pořád stejně, žádná inovace, z lednice do studené vody a na prostřední hořák s velkým výkonem a někdy nepraskne žádné, jindy jedno ze sedmi /mám kastrolek akorát na 7 vajíček/, jindy prasknou skoro všechna.
|
Margot+1 |
|
(5.4.2012 12:04:33) Tedy, právě máme vařeno, uvařila jsem jich zatím sedm, čtyři bílá, tři hnědá, a neprasklo ani jedno!!!
|
|
|
|