Simeona+3 |
|
(27.10.2014 18:16:54) Dcerce byla nedávno diagnostikována celiakie, jsem v bezlepkovém pečení nováček. Založila jsem si bezlepkový kvásek z pohankové mouky a upekla první chleba, vypadá krásně, voní hezky, a je to taková mokrá bramborová buchta (podle chuti). Nakynul dobře, jsou v něm krásné bubliny, ale chuť katastrofa. Podotýkám, že dceři to nevadí, ale já se s tím nechci spokojit. Nemáte někdo prosím nějaký osvědčený recept ? Pekla jsem z pohankového kvásku, zadělávala Jizerkou, dala jsem trochu oleje a jednu menší vařenou bramboru (recept jsem našla na Cuketkovi v diskuzi, brambora byla moje iniciativa - četla jsem, že bezlepkové pečivo se hodně drobí- no, můj chleba teda ani náhodou). Díky.
|
A. | •
|
(27.10.2014 18:41:04) to ti udělala ta brambora, zmokrovatělo to, jinak MM přidává různé koření a bylinky do chleba, takže třeba anýz, fenykl, kmín a další, aby to mělo nějakou chuť a vůni
|
angrešt |
|
(27.10.2014 18:52:46) Jo, asi ta brambora, zvlášť, pokud byla lojovatá, moučnaté tomu těstu prospívají víc. Jinak s přistrouháváním brambor do bezlepkového chleba mám doboru zkušenost, ale právě při použití normálních skutečných mouk. Když se to smíchá s Jizerkou, tak se to míchá vlastně nikoli s moukou, ale se škrobem, a tak se to stává blemcavým.
Drobivost bezlepkového pečiva ( o které jsem psala na Cuketku) se týká opravdu těch mletých obilovin, Jizerky ne.
|
|
|
angrešt |
|
(27.10.2014 18:50:12) Nepeču zatím z kvásku (možná výhledově budu, ale teď mám dost fofr kolem kojence a šašit s kváskem se mi nechce), peču z droždí. A nepoužívám Jizerku ani nic podobného, činí to pak pečivo o dost méně kvalitním, je v tom pak strašně škrobu, v Jizerce tvoří škrob většinu hmoty. Peču především z pohankové mouky (té dávám tak 2/3), dosypávám jinými moukami - jahelnou, rýžovou.... Chleba chutná na bezlepkovost poměrně dobře, konzistenci má úplně dobrou. Mám na facebooku fotku, tak ji zkusím vložit.
|
Martina, 2 kluci |
|
(27.10.2014 19:22:48) Vidíš, já to mám opačně - droždí pořád musím hlídat, zato kvásek hodina sem, hodina tam...ráda s ním pracuju Jinak moc díky za postup v tvé kuchařce na kváskový chléb, dovychytala jsem díky němu konzistenci a práci s těstem a výsledkem je pohádkový chleba. peču jen z žitné mouky a jsou s ní daleko větší starosti než bývaly s pšeničnou.
A k tématu - použila bych pro začátek nějakou směs na bezlepkový chléb, chce to hodně experimentovat, než člověk dostane do ruky ten postup. Já nejraději peču z pohankové s rýžovou, popř. jáhlovou...nejradši míchám druhy. Drobivost beru jako vlastnost
|
angrešt |
|
(27.10.2014 19:30:27) Díky, ale původním autorem receptu na kváskový chléb v mé knížce je pan Cuketka (recept je použit s jeho souhlasem, poskytl mi i fotku).
Já na kvásek teď nejsem dost konsolidovaná. Musím totiž vařit nejen bez lepku, ale i bez mléka, vajec a soji, a je to fakt fuška. Zároveň totiž staršímu synovi a manželovi vařím celkem normálně, resp. vejce a mléko jim nevynechávám, takže skáču mezi tlupou kastrolů...a ještě kvásek do toho, to by mi tak scházelo
Taky mi kdysi trvalo, než jsem bezlepkové pečení vychytala. Ale hlavně, když už starší mohl přejít na lepkové, tak pro sebe peču minimálně, nedělá mi zas takový problém si přenastavit hlavu na primárně bezlepková jídla a nevyrábím zbytečně moc náhražkových produktů. Akorát si teda peču na svačiny mimo domov, to se hodně špatně něco transportuje. A to pak taky peču hlavně na pohankovém základu a přidávám další mouky podobně jak Ty. Ale říkám si, že nebudu kojit věčně, takže až skončím, tak se přežeru žitným chlebem, bagetama, hovězíma steakama a parmazánem
|
anemon |
|
(27.10.2014 20:51:26) Bramboráky máme dokonalý, místo mouky dáváme polentu, jsou žlutý a křupavý.
Začínám mít hlad.
|
|
|
Ambrosie |
|
(6.11.2014 11:06:21) Ja jsem ted objevila vyborny smesi do pekarny, od firmy 4fitness. Maji ehsop. Maji tam i smesi na knedliky a podobne. Chleba je chutove uplne super, nadychany a dlouho vydrzi cerstvy, navic cenove to vyjde bezvadne. Muzu doporucit.
|
|
|
|
|