neznámá |
|
(4.10.2018 9:26:58) Prosím o základní rady. Třeba jaké je základní dělení mouk? Dnes mi chybí Jizerka zelená, je možné ji nahradit Schar mix nebo Doves farm červenou? Kde sehnat recepty? Jde mi o základní vaření, dotyčný asi nebude jíst špeky jako je třeba koláč z nějaké exotické mouky. Nebo co se stane, když použiji v kynutém těstě pohankovou nebo rýžovou mouku, bude to jedlé? Potřebuji fakt základní rady.
Dnes jsem zadělala na housky a těsto je řídké, je to tak správně, nebo to mám radši rovnou nalejt do formy? Párkrát mi těsto v troubě kleslo a výsledný produkt nebyl tak dobrý, čím to? Zatím teda pečeme pouze z krabiček, ale ráda bych najela na klasické pečení, nějak se v tom zatím plácám.
Děkuji
|
Klauri |
|
(4.10.2018 9:55:22) U bezlepkového pečení hlavně neexperimentovat. Pokud máš FB je dobrá tato skupina : https://www.facebook.com/groups/518843438126490/files/
chleba jureček je hrozně dobrý Z DF peču raději než z jizerky. Nebo i z Schar. Jizerku nepoužívám nejde mi to z ní moc dobře.
|
|
Velšice |
|
(4.10.2018 10:34:15) Napr do sladkeho peceni pridavam vzdy o vejce az dve navic, jinak se to rozpada. Do knedlu napriklad davam jednodruhovou kukuricnou a ryzovou. Pohankova je dost vyrazna, takze otazka, zda bude chutnat. Schar pouzivam jakoukoli na cokoli. Jizerku taky, ale obe jsou samej skrob, takze nic zdravyho. Ja ale pecu straaaasne malo.
|
|
Simeona+3 |
|
(4.10.2018 11:12:42) Rohliky a chleba kupuju, bezlepkove se mi nikdy nepodarily upect pozivatelne. Sladke je lepsi, ale kynute testo moc mi taky moc nefunguje. Bezlepkove smesi reaguji uplne jinak, holt tam lepek chybi. Jinak bezl. Smesi pouzivam vsechny na preskacku.
|
magrata1 |
|
(4.10.2018 11:46:59) Kynuté (dle mojí mamky)- dát víc vajec a udělat řidší- trochu hustší než na lívance. Nečekat, že se to bude dát nějak krásně tvarovat. Pokud chceš péct chleba, ségra pekla v domácí pekárně, to máš rovnou formu. Sladké se dají dělat různé koláče (mluvím o kynutém těstě)
|
neznámá |
|
(4.10.2018 11:54:01) HOlky dík, ale aj vejce bude muset omezit. Dle doktora - pokud padne jedno vejce na plech buchty, tak neřešit, ale hlídat a zbytečně nedávat pečivo s více vejci.
|
Monika |
|
(4.10.2018 12:21:36) No, tak asi budeš muset omezit pečivo jako takové a jíst víc jiného jídla, tj. holt víc vařit nebo se cpát banánama, jogurtama, tvarohama ... Doufám, že nemáš zakázané taky mléko?
|
neznámá |
|
(4.10.2018 12:29:59) Nejedná se o mě. Mléko ne, ale dost druhů zeleniny a ovoce jo. Potřebuji nějaké slané pečivo k svačině, sladké mě tolik nepálí. Jsem hloupá, vůbec mě nenapadlo, že ty mouky budou škrob, nevím z čeho jsem si myslela, že budou. Achjo.
|
lampetra |
|
(4.10.2018 12:43:58) Tak to opravdu doporucuje ten kukuricny chleba z www.celorocnikucharka.cz.
|
|
Monika |
|
(4.10.2018 13:09:04) Pečivo na jednu svačinu denně bych asi spíš kupovala hotové, vyzkoušet, co bude dotyčnému chutnat. Pokud se něčeho prodává větší množství naráz v jednom balení (toustový chleba, bagety ...), jde část zamrazit, aby to zbytečně neztvrdlo, když je to tak drahé. A když ztvrdne, můžeš aspoň udělat bezlepkovou strouhanku. Švagrová má pro děti s celiakií nějaké příspěvky na dietní stravu od zdravotní pojišťovny (tuším VZP), je to několik tisíc na rok.
|
|
|
|
|
|
|
lampetra |
|
(4.10.2018 12:24:36) Jsem dospela, pro me je cesta nesnazit se nahrazovat, u deti to bude jine. Pecu podle angrestovych receptu, kukuricnyy chleba ve forme je ok. Obecne, pokud nechci používat smesi plne skrobu a pridatnych latek, je forma cestou jak upect. Pecivo jsem z 99 % vyradila. Obcas si koupim schar chkeba, cca 2 x za rok. Ale chapu, ze nekdo se chce i bezpepkove stravovat vice konvencne.
|
Simeona+3 |
|
(4.10.2018 12:52:06) Tohle je dobry postreh, nejlepsi je vyradit pecivo pokud mozno. "Pizza" se da delat z vareneho kvetaku nebo dyne, na svacinu jogurty, syry, zelenina, orechy. Daji se pouzivat pohankova, kukuricna, mouka, jahly, quinoa, ale rohliky z toho neupeces. Nebo orechovy mouky jako zaklad treba jablecneho kolace, ale chutna to proste jinak. Nepises, co vsechno dotycny nesmi, tak tezko radit. Se svacinama je holt kriz, dcera nema rada zakysane mlecne vyrobky, takze svacina do skoly je fakt bezl. rohlik a sunka, ovoce, zelenina.
|
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(4.10.2018 13:43:19) A tak normální pšeničná mouka je taky z většiny škrob, ne?
Mně se osvědčilo dávat do moučných věcí ingredience, které drží vlhkost - ať už vejce (pro vás teda nepoužitelný), nebo ovocné pyré, podmáslí či kefír, drcený len, psyllium, pohankovou mouku.... Obecně se na BL velice snadno převádí recepty, kde je mouky tak jako tak málo ve vztahu k ostatním ingrediencím.
Experimentovat se mi naopak vyplácí, většinou je to k jídlu. Chleba momentálně děláme kvasový, z rýžové a pohankové mouky. BL směsi používám minimálně, mám dobrou zkušenosti se směsmi Adveni, zejména Bake-A-Cake.
Ale souhlasím, že je fajn tvořit jídelníček, který nestojí na pečivu a buchtách. Hrnec rýže nebo jahel se uvaří v podstatě sám a v předstihu a snídaně nebo večeře se z toho chystá jedna radost.
|
neznámá |
|
(4.10.2018 13:53:36) Je kváskový chleba chutný? U nás se jedná o alergii a ještě celkem slabou, ale snad na vše, takže se alergeny během dne nasčítaj a koncem dne je špatně. Doporučení od lékaře je hlídat, alergenům se vyvarovat, ale nehrotit.
Kváskový bezlepkový chleba mě láká, asi bych kvásek nepřeváděla na bezlepkový, v našem případě je ta lžička žitné mouky jedno. Je tam nějaký háček nebo mám postupovat jakou klasického chleba akorát použít pohankovou a rýžovou mouku? Jaký dáváš poměr mouk? Stačí mi přibližně, jestli víc pohanky nebo rýže.
Blbé je, že je alergie aj na jabka (ta je teda silnější), hrušky se netestovaly, ale dítě tvrdí, že je mu špatně i po nich, takže většina pyré a přesnídávek taky odpadá.
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(4.10.2018 14:55:12) Dávám od oka, když dáš do směsi z rýžové mouky a vody startér z žitného kvásku, tak máš pravdu, že lepku tam moc nebude (měl by se i rozpadat během kvašení). Kolik vzešlého rýžového kvasu, tolik rýžové hladké a tolik pohankové hladké. Sůl, kmín od oka a vody tak, aby bylo těsto roztíratelné stěrkou, ale neteklo.
Tak jako přiměřeně
Akorát mě štve, že mám ten kvásek nějakej pomalej, trvá mu to dvakrát dýl než žitnýmu.
|
neznámá |
|
(4.10.2018 15:02:18) Děkuji.
Teď jsem si vzpomněla, že v nějakém pořadu v televizi jsem viděla rozhovor s lidmi z mlýnu Šmajstrla a tam dělali chleba pouze z pohankové mouky, dokonce nebylo potřeba kypřidla, pohanková mouka má prý samokypřící schopnost, ale musí být snad speciálně mletá nebo zbavená slupky, to musím někde dohledat. Akorát pohanka má dost specifickou chuť, obávám se, že to dítě jíst nebude.
|
byvala radka |
|
(5.10.2018 10:28:50) dělám pohankové palačinky pohanku na slano, jako přílohu, k tomu dušená zelenina nebo klasické valašské jídlo - brambory, kysané zelí, pohanka a kousek klobásy mňam
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(4.10.2018 14:30:01) pšeničná mouka je cca z poloviny škrob. Bezlepkové směsi obsahují až 50 % přidaného škrobu a pak nějakou jinou mouku, z níž je taky 50 % škrobu, takže je ho tam o dost víc v porovnání s normální moukou.
|
|
|
lampetra |
|
(4.10.2018 15:34:43) Ja mam intoleranci histaminu, u cehoz se doporucuje se konzervantum a pridatnym latkam vyvarovat, tak tedy vynechavam prumyslove vyrabene pecivo. Silnou alergii mam na jablka atd. Ale osvedcilo se mi opravdu drzet BL a potom i pripadna dietni chyba neni tak fatální.
|
|
|