| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zdravější vánočka

 Celkem 22 názorů.
 žlutá růže 


Téma: Zdravější vánočka 

(22.11.2018 11:55:31)
Ahojte - máte prosím někdo vyzkoušený recept na vánočku (těsto budu zadělávat v pekárně) z ne-bílé-pšeničné mouky ? Nejde o recept kvůli celiakii, ale spíš jen o zdravější variantu. Má doma koupenou špaldovou, ale klidně koupím ještě jinou. Hlavně aby byl recept vyzkoušený, těsto vykynulo a pak se naopak nesrazilo ~g~
Děkuji ~3~
 neznámá 


Re: "zdravější" vánočka 

(22.11.2018 12:15:28)
Zkus kváskovou ze špaldy. Já dělám kváskový mazanec ze špaldy podle Maškrtnice, recept určitě bude mít na stránkách nebo bude na stránkách Apetitu.
Ale připrav se, že je to akce na dva spíš tři dny, ale je fakt dobrý.
 Len 


Re: "zdravější" vánočka 

(22.11.2018 13:21:31)
Ten jsem taky delala, byl vyborny, ale fakt zdlouhavy proces, pred Vanoci na to nemam moral~t~
 susu. 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 12:31:37)
U vánočky, kterou jíš jednou za rok to snad nemusíš řešit, ne?
 libik 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 12:37:18)
růže, je to tedy velká výzva, držím ti palce (podle mě to bude divný)
 Konzerva 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 13:03:27)
Podle mně je vánočka nejen o tvaru, ale i o chuti. A chuť je daná tím, že je to kynuté těsto z bílé mouky, mléka a másla. Když něco z toho ošidíš nebo změníš, tak to bude pečivo ve tvaru vánočky, ale už to nebude vánočka.
 Monika 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 13:09:04)
Vánočka je typické pečivo z bílé mouky, ne? Buď ji nebudu dělat vůbec (a dám na stůl něco jiného nebo nic místo ní) nebo tak, aby to chutnalo jako vánočka. Tmavá mouka není navíc podle mého nijak "zdravější" než tmavá, má možná víc některých látek, ale to při pestré další stravě nepotřebuješ řešit ...
 neznámá 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 13:19:56)
Tak zakladatelka píše, že koupila špaldovou mouku, to je vlastně původní pšenice, to je takové řešení - aby se vlk nažral...……….- pokud použije špaldovou v kombinaci s bílou moukou, tak tím naopak chuť vánočky obohatí. Špalda chutná po oříškách, ale obsahuje míň lepku, kynuté těsto pouze ze špaldy je hutné a špatně kyne, proto jí chce namíchat s obyč moukou.
Je dobré použít kvásek, pak se lepek ze špaldy lépe uvolní, ale chce to čas a hodně svalů nebo kvalitního robota.~;)
 Lada2 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 18:12:10)
Špalda naopak obsahuje více lepku.
 libik 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 14:03:53)
A tak nebuďte tak nevánoční.~:-D

Vánočka je něco, po čem se práší z huby, jak říkával děda, dělá se to na Vánoce a je to sladký. Pokud má někdo zrovna špaldové období, proč by ji nemohl mít ze špaldy.~d~
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 13:59:46)
Dej polovinu špaldové celozrnné, polovinu bílé a jinak zadělej, jak jsi zvyklá. Špalda krásně kyne, půjde to dobře, těsto asi vypije víc tekutiny, jinak nemusíš řešit nic.

Dá se udělat preferment, čili tu celozrnnou namočit do předpokládaného množství mléka přes noc se špetičkou suchého droždí. Druhý den přidat ostatní přísady a zbytek droždí a zadělat, jak jsi zvyklá.

Nebo jen zadělat všecko naráz, ale před vymícháváním těsta nechat 30 minut stát - autolyzovat. Pak teprv solit. Mouka se při autlýze nasákne, začne se vyvíjet lepek, nemusí se pak tak dlouho vymíchávat (a částečky otrub ve špaldové ti tím pádem nebudou tolik přesekávat provazce lepku). Autolýza je vůbec prima technika, říkám tomu "robot chudejch".
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 14:01:19)
Jinak my taky pečem celozrnnou vánočku a vánočka to normálně je :-)

Z čeho se asi pekla, dokud nebyly válcové mlýny?
 Konzerva 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 14:07:29)
Tak jedna věc je, jak jemně je mouka umletá. Máš pravdu, že dřív to určitě nebylo tak najemno. Ale myslím, že většina z nás má recepty po "babičce" a to už tedy hladká mouka byla.

Druhá věc je, aby to byla pšenice.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 14:09:03)
Pšenice to furt je. Z čehokoli jinýho než z pšenice se to bude blbě plést. Ale špalda funguje výborně, dělám z ní doma všecko sladké kynuté.
 Bouřka 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 15:40:08)
Na Vánočku nemusí být hladká, funguje i z polohrubé. A bělejší mouka nevyžaduje válcové mlýny, to se dá zvládnout i s primitivnějšíma technologiema, akorát to dá víc práce. Vánočka vznikla s vysokou pravděpodobností přímo jako bílé pečivo, byla to vyjímečná záležitost a ne pro každého.
 Rodinová 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 14:14:08)
Ja uz jsem asi stara ~n~ nez zdravou vanocku, to radsi zadnou...stejne mi moc nechutna.

Pardon zakladatelko, ale delala jsem ted ovesne brokolicove placicky se syrem a slaninou, byly super ~t~
 Bouřka 


Re: zdravější vánočka 

(22.11.2018 15:33:34)
Nějak nevím, co si představit pod pojmem zdravější. Vánočka je cukr, tuk, mouka, vajíčka, tekutina. Vajíčka a tekutina jsou nejméně kontraverzní suroviny. Nějakou "zdravější" variantu vytvoříš manipulací s těma ostatníma , ale moc smyslu u slavnostního pečiva to dle mého teda nemá, nic tím nezachráníš. Vyšla bych se známého receptu, který ti funguje. Můžeš ubrat cukr, aby byla méně sladká, to mi přijde když tak nejsmysluplnější a asi je to i nejjednodušší varianta. Můžeš nahradit mouku z části nějakou výživnější - celozrnnou, ale pokud toho nepořádáte hromady, velký výživový efekt to mít nebude, spíš experiment s chutí. To už může znamenat i nějakou manipulaci s tekutinama. A pokud jde o tuk - to bych se na to vybodla, vánočka je tukové pečivo a pokud mám problém s touto složkou, tak bych raději upekla něco jiného. Ubrat tam jde, ale je to riskantní a záleží na zkušenosti, jak to dokážeš vykompenzovat, aby to chuťově stálo za to. Pokud ti to nekyne a sráží se těsto, tak děláš nejspíš chybu v technologii, tohle není o receptu, vykyne kde co, když na to přijde. A i osvědčený recept se při špatném zacházení zvrtne.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: zdravější vánočka 

(23.11.2018 11:03:05)
Tak u nás právě není ta ambice něco vánočkou zachraňovat, pečeme z celozrnné celý rok a vánočka ani mazanec nejsou výjimka.
Do práce jsem pekla vánočku z bílé mouky, protože celkem chápu, že na moje racio kreace tam nejsou až tak zvědaví :-)

Do vanilkových rohlíčků a lineckého budu dávat taky celozrnnou, perníčky budu dělat z žitné.
 Ropucha + 2 


Re: zdravější vánočka 

(23.11.2018 11:54:54)
Souhlasím s Kopřivou, také peču běžně ze špaldové mouky, hladké i celozrnné, je výborná a vlastnostmi téměř totožná s klasickou pšeničnou.
Vánočka ze špaldové mouky, hnědého cukru, dobrého másla, pravé vanilky atd. bude chuťově luxus, kalorická ovšem bude samozřejmě stejně jako z obyčejnějších surovin.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: zdravější vánočka 

(23.11.2018 13:34:34)
Ropucho, jakákoli špaldová hladká, na kterou jsem narazila, byla nehorázně drahá.
Peču z CZ, tu melou tady u nás za slušný peníze.

Jakou špaldovou hladkou kupuješ?
 Ropucha + 2 


Re: zdravější vánočka 

(23.11.2018 16:40:30)
Kopřivo, drahá je, to máš pravdu.
Já používám koupenou v Německu, vyjde cenově lépe.
Ale teď mi došly zásoby a koupila jsem v Globusu hladkou z řady Babiccina volba. Zatím jsem ji ale nevyzkoušela.
 karma 


tvarohová, ale je nekynutá 

(22.11.2018 19:08:09)
dělávám každý rok, prostě mouku bílou nahradím špaldovou/trochou žitné....a je to.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.