Sam01 |
|
(27.1.2019 19:35:14) Jak vaříte polentu, pohanku,jáhly. K čemu to dáváte jako přílohu?
V Itálii jsem měla výbornou polévku a v ní knedlík z polenty. Nevíte někdo, jak se to dělá?
|
ALL |
|
(27.1.2019 20:58:21) Jáhly a pohanku používáme občas místo rýže (a stejně tak je i vaříme) - jako přílohu, do "rizota" apod. Pokud člověk není na jejich chuť zvyklý, doporučuju nejdřív míchat s tou rýží, zejména u pohanky. Teplá polenta se hodí třeba jako příloha místo bramborové kaše. Dá se i všelijak dochutit, přidat koření, bylinky, pokrájenou zeleninu, osmaženou cibulku, sýr... Polenta při chladnutí tuhne a drží pak pohromadě - my ji obvykle zatepla rozetřeme na talíř, pak se dá po vychladnutí krájet jako koláč a jíst i studená. Takhle nějak možná vznikají ty knedlíky, ale jak je vytvarovat, to nevím. V prodejnách se zdravou výživou dá koupit hotový knedlík, hodí se třeba místo bramborového knedlíku.
|
|
Bouřka |
|
(27.1.2019 21:47:14) Polenta - někdy jí dělám jako kaši, ale mnohem častěji ji používám jako ten knedlík. To je jen hustší kaše, která se napěchuje do nějaké formy a nechá ztuhnout. Pak jí lze ohřát, opéct, osmahnout...Bez formy vyloženě na tvar knedlíku jí dělám v potravinové folii. Nechám trochu zchladnout, pak vyklopím na folii a pomocí jí vytvaruju, zabalím a nechám ztuhnout. Nic složitého. Je dobrá jako příloha k dušenému tmavšímu masu nebo jí třeba dělám k fazolkám na kyselo. Ale využití bude mít širší, je poměrně neutrální. Lze dochutit různýma přísadama, co se vmíchají do hotové kaše. U našich jí dělají hodně s vajíčkem a podušeným porkem se zazvorem. To je taky dobrý. Zbytky knedlíku ráda opékám a jíme jen tak. Jáhly - sluší jim ladění na sladko, krom vyloženě sladkých jídel jako kaše, jahelník, nákyp jí samotnou používám jako přílohu k omáčkám s tmavšímu masem, vyloženě dobře ladí k těm sladším - dělám ke zvěřině šípkovou, povidlovou... Někdy z nich dělám knedlíky nebo šíšky na způsob bramborových, obdobné využití. Pak dělám špenátové jáhly - takový slaný nákyp. Zbytky zužitkovávám do polívky, do těst, do placek, přimíchám k rizetu Pohanka - suverénně vede zapečená s mletým masem na způsob sekané. Jinak ala halušky/strapečky - s brynzou, se zelím a slaninou/uzeným. Dobrá je i s houbama. Sem tam jako příloha nebo smíchaná s rýží do rizeta. Dobrý je taky něco jako džuveč, ale s pohankou místo rýže. Zbytky opět jako jáhly. Nedělám z ní kaši, to nás moc neoslovilo. Ještě pohankový kuba, samotná nebo namíchaná s kroupama.
|
|
rišulka |
|
(27.1.2019 21:47:37) Polentu chci už dlouho zkusit, ale pořád nějak nevím, co s tím, k čemu a jak..
Pohanku přidávám do polívky. Teď v zimě máme rádi husté polívky třeba i na večeři, tak vsypu hrstku třeba do vločkové, než se to povaří, je to hotové všechno dohromady, stejně tak do hrstkové, nebo na zahuštění hrstku trošku červené čočky a trošku té pohanky. Jo jáhly stejně tak.
|
Bouřka |
|
(27.1.2019 21:52:15) rišulko, tak pro začátek jako kaši - to se dělá řidší. Do uvařené vmíchej po chuti smetanu a oslaď. Jíst rychle teplé, jak tuhne, už to není ono. Jako příloha na způsob toho knedlíku třeba k hovězímu guláši.
|
|
libik |
|
(27.1.2019 22:09:41) Polenta je takový tužší kukuřičný knedlík, neurazí, nenadchne.
Pohanku jsem si vsugerovala jako superpotravinu s ochranou funkcí cév a vařenou ji jím s ovocem nebo se zeleninou, případně jako přílohu, bohužel mé děti tomu teda neholdují, takže když ji dám do bramboračky, poznají to, potvory, v malém množství ji dokážu skrýt v karbanátcích nebo v sekané, jinak s tím neprorazím.
Jáhly, to je taková hezká rustikální záležitost, pokud člověk nepotřebuje vyřazovat lepek, netlačila bych na pilu,sice to nějaké minerály má, ale celkem nijak to nechutná
|
Pruhovaná |
|
(27.1.2019 22:50:57) No ale když se do uvařenejch horkejch jáhel zastrkaj kousky nějaký prima čokolády a pomalu se tam rozpouštěj, tak je to docela dobrý . Pohance teda pro mne nepomůže ani ta čokoška
|
libik |
|
(27.1.2019 23:20:00) To je zajímavý, mně naopak pohanka přijde jako jedno z mála zrn "s ksichtem", je to specifický, chuťově výrazný, předurčený ke kombinacím
|
Bouřka |
|
(27.1.2019 23:57:50) libik, no právě ten ksicht spoustě lidem dělá potíže Někde jsem četla, že snad je to o citlivosti na nějakou látku, co obsahuje, že kdo ji víc vnímá, tak tomu obvykle nechutná.
|
|
neznámá |
|
(28.1.2019 10:26:53) To sedí "pohanka je zrno s ksichtem", dle mého je nepoživatelná, nedokážu tu pachuť definovat, ale je šílená. Jediná možnost, kdy ji dokážu s odporem pozřít je pohanka přeražená česnekem a majoránkou jako příloha, hooodně česneku a majoránky.
Nepoživatelný byl i pohankový čaj a i polštářek s pohankovými slupkami byl po zahřátí cítit tím ksichtem.
|
byvala radka |
|
(28.1.2019 10:37:51) miluju ten pohankový ksicht dokonce bych řekla až na úrovni závislosti
|
|
angrešt |
|
(28.1.2019 10:41:23) pohanka mi intenzivně smrdí po dezinfekci spitaderm :)
Když jsem ji musela začít používat kvůli bezlepkové dietě svých dětí, tak jsem se s ní nějak sžila, ale lásku ve mně nevzbudila. Když už to musí bejt, tak docela dobře snáším křehké těsto pečené z pohankové mouky - tím peením se ten smrad zmírní a trochu to přerazí oříšková připečenost. Taky docela beru na milost pohankové galettes, tam se to taky při opékání vysmradí.
Nepřerazí to ani česnek, takže všemožné pokusy o pohankový prejt apod. u nás končily nezdarem.
Trochu snesitelnější jsou taky pohankové vločky, z toho jsem dělem kaši vařila, aniž bych měla chuť utéct z kuchyně.
|
neznámá |
|
(28.1.2019 10:48:03) Angreště, prosím, máš nějaký typ na pohankové palačinky? Taky mám dítě na dietě, pohankové palačinky jsou celkem poživatelné i pro mne, ale většinou se těsto brutálně na pánvi trhá, nejde otočit.
Zkoušela jsem jak nějaký klasický recept i recept s kváskem, ten kváskový je chutnější a trhá se o něco méně, ale i tak to nefunguje.
Asi nebude problém v receptu, protože ten samý recept jednou funguje a podruhé nefunguje. Možná teplota pánve, odležení těsta.... já fakt už nevím.
|
angrešt |
|
(28.1.2019 10:50:59) to těsto (nebo klidně jen předem namočená pohanková mouka, zbytek můžeš přidat později) musí opravdu dlouho stát, aby se z pohankové mouky uvolnil takový ten sliz, co to drží pohromadě. Já to nechávala stát klidně hodinu i dýl.
|
neznámá |
|
(28.1.2019 11:14:23) Dík, zkusím teda těsto nechat dýl odstát.
|
|
|
byvala radka |
|
(28.1.2019 13:34:29) pohankové palačinky dělám běžně, jen místo hladké mouky dám pohankovou nic se netrhá dělala jsem je i s vodou místo mléka (vejce vždy) máš dietu jen na lepek?
|
byvala radka |
|
(28.1.2019 13:35:24) je fakt, že těsto na palačinky nechávám odstát vždy, i klasické
|
|
neznámá |
|
(28.1.2019 13:46:28) I na vejce a většinu běžných potravin, není to nějaká hrozná hodnota, takže se jen snažit omezit. Ještě mě napadlo není rozdíl mezi značkami pohankových mouk? Někdy mám palačinky moc dobré a jindy jsou takové, no nevím jak to popsat, na jazyku chutnají jak vařená kaše, mají divnou konzistenci.
|
|
|
|
byvala radka |
|
(28.1.2019 13:36:20) nevíš, jaká látka v pohance by mohla způsobovat až závislostní chování? resp. mám na ni šílenou chuť....
|
|
|
Mr. Miçkey |
|
(28.1.2019 19:41:27) Pohanka je vyborna, jim ji jen tak jako kasi, spoustu osmahnuty cibule, na to pohanku, a ve vode (a trochu sojovky, idealne Tamari) dusit do zmeknuti... to muzu klidne kazdej den
|
|
|
|
byvala radka |
|
(28.1.2019 9:04:42) pohanka je výborná, můžu v jakékoli podobě nejradši ji mám s restovanou zeleninou - normálně hodím všechno na olej (namočenou pohanku i nakrájenou zeleninu a koření) restuju, chvilku nechám podusit, ať zelenina pustí šťávu a pohanka tím změkne nebo jako příloha místo rýže (hrnek pohanky, hrnek vody, osolím a povařím do vyvaření vody) nebo jako hrstková do polévek nebo z ní dělám pomazánku - když mi zbyde pohankoto (pohanka s restovanou zeleninou), jen rozmixuji, případně tam hodím i nějaké to semínko nebo ještě trochu oleje polenta a jáhly mě neoslovily kuskus a červenou čočku používám podobně jako pohanku
|
|
|
|
Půlka psa |
|
(27.1.2019 22:25:28) Polenta je pro mě pozdně snídaňová záležitost. Mexická snídaně s polentovou kaší, s volskámi oky, slaninou a s falozema z plechovky. Miluju ji od dětství.
|
|
|
Vranice |
|
(27.1.2019 23:41:16) Jáhly nasladko jako jahelník, v létě třeba s meruňkami, na podzim se švestkami, jablky. Kdykoli jáhly s mrkví jako přílohu místo rýže.
Pohanku ve formě vloček míchám ke snídani do jogurtu ještě s jinými semínky, podle toho, co je zrovna doma. Přijde mi, že vločky nemaj tak výraznou chuť jako samotná pohanka.
|
|
angrešt |
|
(28.1.2019 10:34:40) knedlík z polenty do vývaru se dělá z uvařené polenty, která se nechá částečně vychladnout a zamíchá se do ní vejce a strouhaný parmazán a případně trochu hladké mouky, aby se z hmoty daly tvarovat knedlíky. Buď se pak právě zavařuje do vývaru (najdeš jako gnocco, popr. canederli di polenta in brodo), což se dělá spíš jižněji, a nebo v severnějších částech Itálie se dělají ty polentové knedlíky mimo vývar, často se plní, třeba sýrem nebo tyrolským špekem, připomíná to naše bramborové knedlíky plněné uzeným.
|
|
Koníček mořský |
|
(28.1.2019 10:46:27) Pohanka mě teda taky nijak neoslovila - divně smrdí, divně "chutná"
Polenta mi celkem chutná, takové bramborové těsto na knedlíky, škubánky, ale z kukuřice. V Itálii to hodně dávaji ke všemu, i třeba ogrilovanou, opečenou, ale Italové to moc nejedli. Asi to považují za jídlo pro chudinu a české turisty.
Jáhly mám ještě před sebou, vyzkouším v blízké době.
|
|
Rodinová |
|
(28.1.2019 10:49:29) Pohanku do karbosu a sekane, ostatni ne e.
Ale za to navic kroupy, ty mam moc rada do polivky, prejt, kuba ... a jsem schopna je jist samotne nebo s maslem
|
Koníček mořský |
|
(28.1.2019 11:11:30) Kroupy jsou vynikající. Taky je mám ráda. Objevila jsem nastavovanou kaši - bramborová kaše do které se přidají vařené kroupy, majoránka a česnek. Minulý víkend jsem ji podávala k pečené divoké kachně s brusinkami - super. Nebo s uzeným.
|
neznámá |
|
(28.1.2019 11:17:36) Já miluji kroupové rizoto s kořenovou zeleninou. Pro rodinu ho dělám jako přílohu k masu, klidně i k rybě, ke pstruhovy nebo k lososovy.
Nebo je klasická lepenice.
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(28.1.2019 11:20:08) Vždy mám dopredu uvarené niečo z "bandy" pohanka-jáhly-krúpy-quinoa + nejaká strukovina. Tými potom obohacujem polievky a niekedy aj hlavné jedlo.
|
|
kosatka2 |
|
(28.1.2019 15:39:34) Z pohankových vloček si ráda dělám kaši. K pohance skvěle ladí chuť skořice. Pak jsem měla ještě ráda gruzínskou snídani - pohanka (celá loupaná) s jogurtem. pohankové placky děti milují na sladko, já je mám ráda s kozím sýrem a rukolou. Přisypávám hrst pohanky do sekané - skvěle na sebe natáhne šťávu z masa. Zkoušela jsem i jako nádivku do drůbeže, ale chtělo to asi nějak okořenit ochutit.
Přivezla jsem si z Itálie mouku na pizzoccheri a těším se, až se na to vrhnu a manžel bude frńat, co je to za divný nudle...
Do polívky dělávám polentové knedlíčky - nasekané bylinky, muškátový ořech a vajíčko, vytvarovat, uvařit. Jinak polentu moc nemusím, nezvykla jsem si na konzistenci. Pohanka mi je sympatičtější.
Z jáhel je dobrý jahelník, ale nejsem moc na sladké. Z jáhel mě občas pálí žáha, nebo z toho neumím vyprat tu hořkost.
Ještě mě baví tapiokové perly na puding z kokosového "mléka".
|
|
Violetina |
|
(28.1.2019 21:25:24) Jako bezlepek mám doma zásoby "všeho", nejčastěji asi dělám pohanku. Florentýna tuhle měla pěkný článek o pohance, že je rozhodně lepší kupovat loupanou mechanicky, že chutná mnohem lépe a bez toho divného "ocasu" jako pohanka loupaná termicky (která je mnohem častěji k sehnání).
Mě naštěstí chutná i ta termicky loupaná, jen se musí předtím pořádně propláchnout. Jáhly dám občas pro změnu, polentu mám sice doma taky, ale vlastně jsem z ní ještě nevařila (manžel ji používal kdysi za "lepkových časů" k podsypání anglických muffinů pro vejce benedikt.
Hodně používám jahelnou a pohankovou mouku - na palačinky, jako přídavek do omelet, tuhle jsem dělala celestýnské nudle z jáhlvé mouky a byly senzační.
|
Bouřka |
|
(28.1.2019 21:35:10) Já jsem divná, mně ta mechanicky loupaná až tak nechutná, preferuju tu termicky
|
|
|
Hanka 75 |
|
(29.1.2019 11:12:44) od rodilé Ukrajinky. Je to tedy dobré v rámci zdravé výtivy, ne vysloveně gurmálných szážitek. Na másle osmažit cibuli a mrkev (klidně více) a přidat pohanku (celou, velkou ne lámanku) a zalít vodou trochu podusit a nechat dojít nejlépe pod peřinou nebo na mírném stupni na plotně s poklicí, aby pohanka i mrkev byla měkká (lze podusit dopředu it rochu mrkev, pohanka dojde vždy)... je to fakt v rámci jídel z pohanky to nejlepší co jsem kdy ochutnala, lze jak přloha k vepřovéu masu (dušenému, minutka), k jídlům kde se dává jak příloha brambor a na Ukrajině se to jedlo ají i jako hlavní jídlo (cudý kraj)
|
|
|