| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Polenta, jáhly, pohanka aj

 Celkem 33 názorů.
 Sam01 


Téma: Polenta, jáhly, pohanka aj 

(27.1.2019 19:35:14)
Jak vaříte polentu, pohanku,jáhly. K čemu to dáváte jako přílohu?

V Itálii jsem měla výbornou polévku a v ní knedlík z polenty. Nevíte někdo, jak se to dělá?
 ALL 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 20:58:21)
Jáhly a pohanku používáme občas místo rýže (a stejně tak je i vaříme) - jako přílohu, do "rizota" apod. Pokud člověk není na jejich chuť zvyklý, doporučuju nejdřív míchat s tou rýží, zejména u pohanky. Teplá polenta se hodí třeba jako příloha místo bramborové kaše. Dá se i všelijak dochutit, přidat koření, bylinky, pokrájenou zeleninu, osmaženou cibulku, sýr... Polenta při chladnutí tuhne a drží pak pohromadě - my ji obvykle zatepla rozetřeme na talíř, pak se dá po vychladnutí krájet jako koláč a jíst i studená. Takhle nějak možná vznikají ty knedlíky, ale jak je vytvarovat, to nevím. V prodejnách se zdravou výživou dá koupit hotový knedlík, hodí se třeba místo bramborového knedlíku.
 Bouřka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 21:47:14)
Polenta - někdy jí dělám jako kaši, ale mnohem častěji ji používám jako ten knedlík. To je jen hustší kaše, která se napěchuje do nějaké formy a nechá ztuhnout. Pak jí lze ohřát, opéct, osmahnout...Bez formy vyloženě na tvar knedlíku jí dělám v potravinové folii. Nechám trochu zchladnout, pak vyklopím na folii a pomocí jí vytvaruju, zabalím a nechám ztuhnout. Nic složitého. Je dobrá jako příloha k dušenému tmavšímu masu nebo jí třeba dělám k fazolkám na kyselo. Ale využití bude mít širší, je poměrně neutrální. Lze dochutit různýma přísadama, co se vmíchají do hotové kaše. U našich jí dělají hodně s vajíčkem a podušeným porkem se zazvorem. To je taky dobrý. Zbytky knedlíku ráda opékám a jíme jen tak.
Jáhly - sluší jim ladění na sladko, krom vyloženě sladkých jídel jako kaše, jahelník, nákyp jí samotnou používám jako přílohu k omáčkám s tmavšímu masem, vyloženě dobře ladí k těm sladším - dělám ke zvěřině šípkovou, povidlovou... Někdy z nich dělám knedlíky nebo šíšky na způsob bramborových, obdobné využití. Pak dělám špenátové jáhly - takový slaný nákyp. Zbytky zužitkovávám do polívky, do těst, do placek, přimíchám k rizetu
Pohanka - suverénně vede zapečená s mletým masem na způsob sekané. Jinak ala halušky/strapečky - s brynzou, se zelím a slaninou/uzeným. Dobrá je i s houbama. Sem tam jako příloha nebo smíchaná s rýží do rizeta. Dobrý je taky něco jako džuveč, ale s pohankou místo rýže. Zbytky opět jako jáhly. Nedělám z ní kaši, to nás moc neoslovilo. Ještě pohankový kuba, samotná nebo namíchaná s kroupama.
 rišulka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 21:47:37)
Polentu chci už dlouho zkusit, ale pořád nějak nevím, co s tím, k čemu a jak..

Pohanku přidávám do polívky. Teď v zimě máme rádi husté polívky třeba i na večeři, tak vsypu hrstku třeba do vločkové, než se to povaří, je to hotové všechno dohromady, stejně tak do hrstkové, nebo na zahuštění hrstku trošku červené čočky a trošku té pohanky. Jo jáhly stejně tak.
 Bouřka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 21:52:15)
rišulko, tak pro začátek jako kaši - to se dělá řidší. Do uvařené vmíchej po chuti smetanu a oslaď. Jíst rychle teplé, jak tuhne, už to není ono. Jako příloha na způsob toho knedlíku třeba k hovězímu guláši.
 libik 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 22:09:41)
Polenta je takový tužší kukuřičný knedlík, neurazí, nenadchne.

Pohanku jsem si vsugerovala jako superpotravinu s ochranou funkcí cév a vařenou ji jím s ovocem nebo se zeleninou, případně jako přílohu, bohužel mé děti tomu teda neholdují, takže když ji dám do bramboračky, poznají to, potvory, v malém množství ji dokážu skrýt v karbanátcích nebo v sekané, jinak s tím neprorazím.

Jáhly, to je taková hezká rustikální záležitost, pokud člověk nepotřebuje vyřazovat lepek, netlačila bych na pilu,sice to nějaké minerály má, ale celkem nijak to nechutná:-)

 Pruhovaná 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 22:50:57)
No ale když se do uvařenejch horkejch jáhel zastrkaj kousky nějaký prima čokolády a pomalu se tam rozpouštěj, tak je to docela dobrý :-).
Pohance teda pro mne nepomůže ani ta čokoška ~;)
 libik 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 23:20:00)
To je zajímavý, mně naopak pohanka přijde jako jedno z mála zrn "s ksichtem", je to specifický, chuťově výrazný, předurčený ke kombinacím:-)
 Bouřka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 23:57:50)
libik, no právě ten ksicht spoustě lidem dělá potíže :-) Někde jsem četla, že snad je to o citlivosti na nějakou látku, co obsahuje, že kdo ji víc vnímá, tak tomu obvykle nechutná.
 neznámá 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:26:53)
To sedí "pohanka je zrno s ksichtem", dle mého je nepoživatelná, nedokážu tu pachuť definovat, ale je šílená.
Jediná možnost, kdy ji dokážu s odporem pozřít je pohanka přeražená česnekem a majoránkou jako příloha, hooodně česneku a majoránky.~t~

Nepoživatelný byl i pohankový čaj a i polštářek s pohankovými slupkami byl po zahřátí cítit tím ksichtem.~t~


 byvala radka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:37:51)
miluju ten pohankový ksicht
dokonce bych řekla až na úrovni závislosti:-)
 angrešt 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:41:23)
pohanka mi intenzivně smrdí po dezinfekci spitaderm :)

Když jsem ji musela začít používat kvůli bezlepkové dietě svých dětí, tak jsem se s ní nějak sžila, ale lásku ve mně nevzbudila. Když už to musí bejt, tak docela dobře snáším křehké těsto pečené z pohankové mouky - tím peením se ten smrad zmírní a trochu to přerazí oříšková připečenost. Taky docela beru na milost pohankové galettes, tam se to taky při opékání vysmradí.

Nepřerazí to ani česnek, takže všemožné pokusy o pohankový prejt apod. u nás končily nezdarem.

Trochu snesitelnější jsou taky pohankové vločky, z toho jsem dělem kaši vařila, aniž bych měla chuť utéct z kuchyně.
 neznámá 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:48:03)
Angreště, prosím, máš nějaký typ na pohankové palačinky?
Taky mám dítě na dietě, pohankové palačinky jsou celkem poživatelné i pro mne, ale většinou se těsto brutálně na pánvi trhá, nejde otočit.

Zkoušela jsem jak nějaký klasický recept i recept s kváskem, ten kváskový je chutnější a trhá se o něco méně, ale i tak to nefunguje.

Asi nebude problém v receptu, protože ten samý recept jednou funguje a podruhé nefunguje. Možná teplota pánve, odležení těsta.... já fakt už nevím.~a~
 angrešt 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:50:59)
to těsto (nebo klidně jen předem namočená pohanková mouka, zbytek můžeš přidat později) musí opravdu dlouho stát, aby se z pohankové mouky uvolnil takový ten sliz, co to drží pohromadě. Já to nechávala stát klidně hodinu i dýl.
 neznámá 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 11:14:23)
Dík, zkusím teda těsto nechat dýl odstát.
 byvala radka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 13:34:29)
pohankové palačinky dělám běžně, jen místo hladké mouky dám pohankovou
nic se netrhá
dělala jsem je i s vodou místo mléka (vejce vždy)
máš dietu jen na lepek?
 byvala radka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 13:35:24)
je fakt, že těsto na palačinky nechávám odstát vždy, i klasické
 neznámá 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 13:46:28)
I na vejce a většinu běžných potravin~a~, není to nějaká hrozná hodnota, takže se jen snažit omezit.
Ještě mě napadlo není rozdíl mezi značkami pohankových mouk? Někdy mám palačinky moc dobré a jindy jsou takové, no nevím jak to popsat, na jazyku chutnají jak vařená kaše, mají divnou konzistenci.
 byvala radka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 13:36:20)
nevíš, jaká látka v pohance by mohla způsobovat až závislostní chování? resp. mám na ni šílenou chuť....
 Mr. Miçkey 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 19:41:27)
Pohanka je vyborna, jim ji jen tak jako kasi, spoustu osmahnuty cibule, na to pohanku, a ve vode (a trochu sojovky, idealne Tamari) dusit do zmeknuti... to muzu klidne kazdej den~:-D
 byvala radka 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 9:04:42)
pohanka je výborná, můžu v jakékoli podobě
nejradši ji mám s restovanou zeleninou - normálně hodím všechno na olej (namočenou pohanku i nakrájenou zeleninu a koření) restuju, chvilku nechám podusit, ať zelenina pustí šťávu a pohanka tím změkne
nebo jako příloha místo rýže (hrnek pohanky, hrnek vody, osolím a povařím do vyvaření vody)
nebo jako hrstková do polévek
nebo z ní dělám pomazánku - když mi zbyde pohankoto (pohanka s restovanou zeleninou), jen rozmixuji, případně tam hodím i nějaké to semínko nebo ještě trochu oleje
polenta a jáhly mě neoslovily
kuskus a červenou čočku používám podobně jako pohanku
 Půlka psa 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 22:25:28)
Polenta je pro mě pozdně snídaňová záležitost. Mexická snídaně s polentovou kaší, s volskámi oky, slaninou a s falozema z plechovky. Miluju ji od dětství.
 Vranice 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(27.1.2019 23:41:16)
Jáhly nasladko jako jahelník, v létě třeba s meruňkami, na podzim se švestkami, jablky. Kdykoli jáhly s mrkví jako přílohu místo rýže.

Pohanku ve formě vloček míchám ke snídani do jogurtu ještě s jinými semínky, podle toho, co je zrovna doma. Přijde mi, že vločky nemaj tak výraznou chuť jako samotná pohanka.
 angrešt 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:34:40)
knedlík z polenty do vývaru se dělá z uvařené polenty, která se nechá částečně vychladnout a zamíchá se do ní vejce a strouhaný parmazán a případně trochu hladké mouky, aby se z hmoty daly tvarovat knedlíky.
Buď se pak právě zavařuje do vývaru (najdeš jako gnocco, popr. canederli di polenta in brodo), což se dělá spíš jižněji, a nebo v severnějších částech Itálie se dělají ty polentové knedlíky mimo vývar, často se plní, třeba sýrem nebo tyrolským špekem, připomíná to naše bramborové knedlíky plněné uzeným.
 Koníček mořský 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:46:27)
Pohanka mě teda taky nijak neoslovila - divně smrdí, divně "chutná"

Polenta mi celkem chutná, takové bramborové těsto na knedlíky, škubánky, ale z kukuřice. V Itálii to hodně dávaji ke všemu, i třeba ogrilovanou, opečenou, ale Italové to moc nejedli. Asi to považují za jídlo pro chudinu a české turisty.

Jáhly mám ještě před sebou, vyzkouším v blízké době.
 Rodinová 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 10:49:29)
Pohanku do karbosu a sekane, ostatni ne e.

Ale za to navic kroupy, ty mam moc rada do polivky, prejt, kuba ... a jsem schopna je jist samotne nebo s maslem ~:-D
 Koníček mořský 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 11:11:30)
Kroupy jsou vynikající. Taky je mám ráda. Objevila jsem nastavovanou kaši - bramborová kaše do které se přidají vařené kroupy, majoránka a česnek. Minulý víkend jsem ji podávala k pečené divoké kachně s brusinkami - super. Nebo s uzeným.
 neznámá 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 11:17:36)
Já miluji kroupové rizoto s kořenovou zeleninou. Pro rodinu ho dělám jako přílohu k masu, klidně i k rybě, ke pstruhovy nebo k lososovy.

Nebo je klasická lepenice.
 kysnutá knedla 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 11:20:08)
Vždy mám dopredu uvarené niečo z "bandy" pohanka-jáhly-krúpy-quinoa + nejaká strukovina.
Tými potom obohacujem polievky a niekedy aj hlavné jedlo.
 kosatka2 


Re: Polenta,jáhly,pohanka aj 

(28.1.2019 15:39:34)
Z pohankových vloček si ráda dělám kaši. K pohance skvěle ladí chuť skořice.
Pak jsem měla ještě ráda gruzínskou snídani - pohanka (celá loupaná) s jogurtem.
pohankové placky děti milují na sladko, já je mám ráda s kozím sýrem a rukolou.
Přisypávám hrst pohanky do sekané - skvěle na sebe natáhne šťávu z masa. Zkoušela jsem i jako nádivku do drůbeže, ale chtělo to asi nějak okořenit ochutit.

Přivezla jsem si z Itálie mouku na pizzoccheri a těším se, až se na to vrhnu a manžel bude frńat, co je to za divný nudle...

Do polívky dělávám polentové knedlíčky - nasekané bylinky, muškátový ořech a vajíčko, vytvarovat, uvařit. Jinak polentu moc nemusím, nezvykla jsem si na konzistenci. Pohanka mi je sympatičtější.

Z jáhel je dobrý jahelník, ale nejsem moc na sladké. Z jáhel mě občas pálí žáha, nebo z toho neumím vyprat tu hořkost.

Ještě mě baví tapiokové perly na puding z kokosového "mléka".

 Violetina 


Re: Polenta, jáhly, pohanka aj 

(28.1.2019 21:25:24)
Jako bezlepek mám doma zásoby "všeho", nejčastěji asi dělám pohanku. Florentýna tuhle měla pěkný článek o pohance, že je rozhodně lepší kupovat loupanou mechanicky, že chutná mnohem lépe a bez toho divného "ocasu" jako pohanka loupaná termicky (která je mnohem častěji k sehnání).

Mě naštěstí chutná i ta termicky loupaná, jen se musí předtím pořádně propláchnout. Jáhly dám občas pro změnu, polentu mám sice doma taky, ale vlastně jsem z ní ještě nevařila (manžel ji používal kdysi za "lepkových časů" k podsypání anglických muffinů pro vejce benedikt.

Hodně používám jahelnou a pohankovou mouku - na palačinky, jako přídavek do omelet, tuhle jsem dělala celestýnské nudle z jáhlvé mouky a byly senzační.
 Bouřka 


Re: Polenta, jáhly, pohanka aj 

(28.1.2019 21:35:10)
Já jsem divná, mně ta mechanicky loupaná až tak nechutná, preferuju tu termicky :-)
 Hanka 75 


pohanka - dobrý recept 

(29.1.2019 11:12:44)
od rodilé Ukrajinky. Je to tedy dobré v rámci zdravé výtivy, ne vysloveně gurmálných szážitek.
Na másle osmažit cibuli a mrkev (klidně více) a přidat pohanku (celou, velkou ne lámanku) a zalít vodou trochu podusit a nechat dojít nejlépe pod peřinou nebo na mírném stupni na plotně s poklicí, aby pohanka i mrkev byla měkká (lze podusit dopředu it rochu mrkev, pohanka dojde vždy)... je to fakt v rámci jídel z pohanky to nejlepší co jsem kdy ochutnala, lze jak přloha k vepřovéu masu (dušenému, minutka), k jídlům kde se dává jak příloha brambor a na Ukrajině se to jedlo ají i jako hlavní jídlo (cudý kraj)

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.