Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 10:25:10) naše domácí svačinky jsou zhruba stejně hodnotné jako kupované děti preferují toustový chléb s pomazánkovým máslem nebo pomazánkou, sem tam šunku... přidají jogurt (holky), jablko, mandarinku nebo okurku, rajče a je to... syn dokonce jen ten toust... já (když už domácí), dělám si toustový chléb amerického typu s burákovým máslem, pomerančovou marmeládou a šunkou... to už je možná lepší ten kupovaný sýrový rohlík
|
TaJ |
|
(27.2.2019 10:29:51) Rose, jo, tak z tohohle pohledu je to asi jedno, to je pravda, jinak kupované svačinky můžou někdy znamenat taky třeba chipsy, balíček sušenek a colu...tak to už je lepší ten toustový chleba s něčím
|
Buřt |
|
(27.2.2019 10:39:19) Ja jenom nechapu ten mentalni rozpor, ze se Monty tvari, jak je pro ni kvalita jidla dulezita (viz zadne kure z velkochovu) a je ji fuk, co si syn kupuje k svacine.
|
Monty |
|
(27.2.2019 10:43:15) Buřte, no, nejspíš proto, že si kuře z velkochovu k svačině fakt nekupuje. Neříkám, že jednou za čas nesní něco v KFC, ale hnusný kuře jednou za měsíc ještě nikoho zdravotně nezruinovalo.
|
Buřt |
|
(27.2.2019 10:48:13) To mas hnusny kure z KFC, nekvalitni maso v kebabu, presmazeny hranolky, nekvalitni uzenina v bagete plna konzervantu ... jojo
|
Monty |
|
(27.2.2019 10:54:09) Buřte, jo, a nekvalitní ryba v Nordsee, nekvalitní running sushi, nekvalitní jarní závitky v čínský restauraci, nekvalitní quiche od Paula... kam se podíváš, všude nějaký humus. Pokud doma nemažu dítěti doma pečený housky z nejlevnější mouky Ramou ve slevě, s plátkem rajčátka vypěstovanýho na balkóně, je chudák odsouzený k vředový chorobě už v osmnácti.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 11:02:46) Monty, fuj, Rama...my třeba kupujeme jen klasické máslo a syn má ještě rád Lučinu, nebo nějaký podobný sýr...a i tam sleduju složení, jsou mezi nimi docela rozdíly...
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 11:14:05) Tino "kupujeme jen klasické máslo a syn má ještě rád Lučinu, nebo nějaký podobný sýr...a i tam sleduju složení, jsou mezi nimi docela rozdíly"
Asi tak, margarín jsem roky nejedla a nechutnal mi nikdy. Jediné pozitivum, že se dal natírat hned. Ale stačí máslo vyndat hned, jak vstanu a za chvíli je změklé, to není nic náročného.
Lučinu mám ráda, kupuju neochucenou, využiju ji jako základ některých pomazánek. A tu pažitku si do ní umím nasekat sama, když chci a chuťově je to nesrovnatelné.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 11:19:01) Marko, jo, taky kupujeme tu neochucenou, syn ani jinou nejí a ani nám ty ochucené nechutnají, pažitku rád nemá, ale z bylinek mi u něj prochází řeřicha, kterou prakticky nepřetržitě pěstujeme na tácku, ale ne do té Lučiny, tu jí jen samotnou (na pečivu), řeřichu sypeme skoro na všechno - na brambory, rýži, těstoviny s něčím...prostě jako zelený doplněk
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 11:37:50) Tino jo řeřicha je dobrá. Já ji pěstuju tedy jen na jaře, když trefím načasování tak je místo jarního osení k velikonocům. Účel to splní, je to zelené a sní se to.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 11:45:30) Marko, my řeřichu pěstujeme právě přes zimu, než máme na zahrádce různé jiné bylinky a synovi ta řeřicha chutná, že je taková jemná, pažitka je taková hrubší...jako myslím konzistenci...a i chuťově mu chutná víc...
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 11:19:46) Lučinu kupuju jen občas, přesedlala jsem na lidláckou Goldessu, je levnější a dítěti víc chutná.
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 11:25:57) Bouřko a je tam taky jen tvaroh, smetana, sůl...? My občas koupíme třeba Palouček, nebo Gervais, jenž ty tam většinou mají ještě x dalších přísad...teď jsem zkusila v Kauflandu ve vaničce President, nebo jak se to jmenuje...taky jen smetana, mléko, sůl...dneska jsem mu to ráno namazala a neřekla nic...a on taky ne, tak to asi prošlo, kdybych mu ukázala dopředu obal, tak se bude vytáčet, že to třeba někdy příště zkusí a kdesi cosi
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 11:55:38) TaJ, Goldessa je smetana, odstředěné mléko, sůl a sýrařské kultury. Je fakt dobrá, syn sýrům až tak moc nedá, ale tenhle si oblíbil, mažu jí kolikrát místo másla do obloženého pečiva a někdy si jí dává třeba jen tak nabíranou zeleninou nebo tyčinkama (taková lepší verze těch tyčinek s taveňákem).
|
TaJ |
|
(27.2.2019 11:57:53) Bouřko, díky, kouknu na to a zkusíme...jinak my taveňáky nekupujeme (respektive jen manžel si občas koupí, ale já se synem je nejíme)...zeleninu mi syrovou syn taky bohužel nejí, jednou za čas kousek okurky, to je všechno
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 12:05:21) My taveňáky taky nevedeme, syn viděl ty tyčinky u jiných dětí a samozřejmě se mu to líbilo, tak mu to jednou za měsíc-dva koupím do školy a doma si občas místo toho dává tu Goldessu.
|
|
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(27.2.2019 13:04:52) Monty, tak houska s Ramou je úplně stejný humus, jako ty nekvalitní věci kupovaný v provozovnách, to dá rozum
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:25:48) Vy mi tady furt motáte hlavu Já jím housku s Ramou, taveňáky, chipsy, kuřecí skelety i rybičky z konzervy, a další a další zde několikrát zmiňované humusy. Jo i hummus si někdy dám. A taky jím máslo, sádlo, řepkový i olivový olej. Francouzské, holandské, španělské a italské sýry i sýry domácí výroby, taktéž sýry od lokálních výrobců. Zeleninové chipsy, ořechy, oříšky a další semena. Mořské a sladkovodní ryby a plody. Hovězí, vepřové, kuřecí, slepičí, kachní, husí, perliččí, křepelčí, skopové a jehněčí, i kůzlečí, zvěřinu, králíky. Výrobní salám, paštiky, pomazánky z pochybných provozoven. Mouku, cukr, sůl. Avokádo, mango, liči ze super hyper. Jablka ze zahrady a taky angrešt, rybíz, švestky. Borůvky, maliny, jahody z přírody. Žampiony z obchodu, hlívu z domácího pařezu, lišky, sluky a holubinky z lesa. To samé jsem naučila jíst své děti. Je něco špatně ???
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:29:22) Koníčku, ne není to špatně, je to úplně v pořádku, zlatá střední cesta, od každého něco...je to jako se vším, nic se nemá přehánět, není potřeba se úzkostlivě držet výhradně bio potravin...na druhou stranu, živit se jen levnými potravinami špatné kvality a složení taky není to pravé...prostě zdravý selský rozum, no...
|
Monty |
|
(27.2.2019 13:33:21) TaJ, levné potraviny nevalné kvality jsou přesně co? Nevím, tohle je zas typická Rodinná debata o absurditě na entou, protože udělat doma zapečenej párek z obchodu nebo si ten zapečenej párek koupit v pekárně je sice LEVNĚJŠÍ, ale suroviny jsou v tom úplně stejný. I když tady skoro věřím tomu, že někdo napíše, že má mouku z vlastní pšenice a párky z vlastního masa ze zvířat chovaných na lodžii zvládne udělat za pět minut během sledování televizního zpravodajství.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:35:37) Monty, tak tím myslím třeba ty různé levné salámy, ve kterých je všechno možné apod...jako pokud to někomu chutná, tak ať si to klidně jednou za čas dá, ale kupovat pořád jenom podobné věci asi nebude ta nejlepší cesta...tak jsem to myslela...
|
|
K_at |
|
(27.2.2019 13:36:47) Monty, ne, ale muzu si vybrat parek, kterej ma maso. U toho parku v pecivu to bude asi hnus. I kdyz jednou za rok si ho taky koupim. Ale treba oblozenej zitnej chleba a krabice ovoce a zeleniny se treba kupuje blbe ale ja si treba taky rada koupim sladky pecivo nebo holka takivy ty ruzny housky syr,sunka. Ale kazdy den, to by me asi porazilo.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 13:44:10) kat, moje typická svačina (kupovaná) je nějaké pečivo, k tomu čerstvý sýr, šunka nebo plátkový sýr, nějaké ovoce nebo zelenina (aktuálně nejčastěji mandarinka, banán, jablko, rajčátka nebo baby okurky), jogurt nebo zakysaná smetana (to jím odpoledne) nevidím důvod dělat si svačinu doma z včerejšího pečiva, když si můžu koupit čerstvé...
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 13:43:15) Monty, doma si můžeš vybrat vlastní párek z masa a v domácím rohlíku nemáš kdejaký vylepšovadlo, když na to přijde. Nicméně s ohledem na frekvenci ten párek v rohlíku obvykle kupuju. Kdyby se ho dítě dožadovalo často, tak to asi vyrábím.
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 13:44:20) Monty " suroviny jsou v tom úplně stejný"
Což není pravda.
|
Monty |
|
(27.2.2019 13:54:26) Marko, tak když ti dělá dobře tomu věřit, vymlouvat ti to nebudu.
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 14:10:10) Monty věřím tomu na základě výsledků testů, které provádějí nezávislé laboratoře. Vymluvit mi to můžeš, pokud máš k dispozici nějaké spolehlivější relevantní zdroje.
|
Monty |
|
(27.2.2019 15:30:46) Marko, no jestli věříš tomu, že Marks & Spencer nebo Paul používá do pečiva nebo sendvičů horší ingredience než jsou ty, které si kupuješ v Albertu, věř tomu klidně dál.
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:34:09) Monty, kde jsi zase vzala tohle tvrzení? Asi přestáváš chytat realitu.
Mimochodem ty víš kde a co nakupuju?
|
Monty |
|
(27.2.2019 15:35:27) Marko, tam, kde bereš ty svoji jistotu, že já (potažmo moje dítě) si kupujeme samé nekvalitní sračky.
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:38:04) Monty, připisuješ mi tvrzení, která jsem nenapsala. Asi ses ztratila v diskuzi, nevím.
|
Monty |
|
(27.2.2019 15:44:46) Marko, nevím kdo se v čem ztratil. Já psala, že v kupovaném hotovém a doma dělaném není rozdíl. OK, pokud budeme brát nějaký zapečený párky z Alberta, lze se domnívat, že tam nebude párek obsahující maso. Jenže on není jen zapečenej párek z Alberta. A protože vím, kde tak běžně nakupuju já nebo co jí moje dítě - bez ohledu na to, že si čas od času nějakou prasárnu typu KFC dopřejeme všichni - dovolila jsem si nesouhlasit s tím, že je to kupované vždy horší. Není, no.
|
Konzerva |
|
(27.2.2019 16:12:22) Ano, kupované může být kvalitní i nekvalitní.
totéž ale platí i o domácím.
A navíc, často to není jen o kvalitě ale i o individuálních chutích. I doma dělané a kvalitní se od dvou kuchařů bude lišit.
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 16:22:32) Konzervo, to je sice pravda, ale řekněme že rodič, který nemá zájem, aby měl potomek sváči samokupované z důvodu zajištění kvalitní stravy, obvykle mívá nějaké alespoň elementární vědomosti o tom, jak tu lepší svačinu teda dát dohromady.
|
1kulička |
|
(27.2.2019 17:23:15) Bouřko, to ale musíš mít dítě, které tvoje kvalitní sváči sní. Moje se často vracely a ještě jsem zjistila, že je ve škole handlovala - dostávala třeba mrkev, okurku, kaiserku s krůtí šunkou a vyměnila to za pytlík bonbonů
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 17:35:24) kuličko, jo to je blbý. Ale já mám holt dítě, co jí rádo, svačinu nepovažuje za opruz, ale těší se na ní a pytlík bonbonů pro něj zas až tak atraktivní není. Pokud jí nesní, tak proto, že to z nějakého důvodu nestihne, obvykle si ji dojí doma jako odpolední.
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 16:16:51) Monty ztratila ses v tom, že mi připisuješ tvrzení, která jsem nenapsala.
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:41:06) Monty, diskuse se nese v obecném duchu. M&S a Paul jsou naprosto okrajová záležitosti dostupné jen někomu, jakož celý pražský gastrobistro sortiment. Většina má k dispozici obyčejný hypersuper, obyčejný pekařství a vietnamské krámky.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 15:47:56) Já teda na jídle fakt nešetřím, utratíme za ně majlant. Ale Paul fakt ne, je to nesmyslně předražený celkem obyčejný pečivo. Párkrát jsem si to koupila a fakt nic moc.
|
Monty |
|
(27.2.2019 15:51:13) Inko, však to nemusí být na michelinskou hvězdu, stačí že je to lepší než "pečivo z Alberta".
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 15:52:35) Tak to nepochybně, ale čekala jsem od toho víc.
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 16:06:19) Tak v místním pekařství taky máme mnohem lepší pečivo než z Alberta. To nic nemění na tom, že suchá houska není nejvýživnější svačina a sladké věci jsou akorát tak kaloričtější. Aby si kupoval vlašák k svačině, o to taky nestojím (by mu ani nechutnal). Takže stejně končíme u té domácí svačiny. Kdyby byl schopnější dřív vstávat, tak by maximálně měl čerstvější pečivo a pomazánku v krabičce místo namazané.
|
|
|
Len |
|
(27.2.2019 15:57:17) Ty jo, mit Paula bliz, tak jsem na nem zavisla. M&S bliz mam a zakazuju si tam chodit (i na ty sendvice). A jeste horsi je Pret a manger, tam bych mohla jist 24/7/365
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 15:59:07) V M&S miluju tu sýrovou náplň borůvkový a brusinkvý sýr.
|
|
Len |
|
(27.2.2019 16:01:52) Ovsem me deti by pohrdly obojim, mozna tak suchy chleba by si tam daly. Zadnou hotovku do nich bohuzel nedostanu vcetne tech sendvicu. Takze musim delat svaciny/obedy tak jako tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 13:52:32) V pekárně v kynutým většinou nemaj, samý drobivý listový nebo plundra. A párky taky dám nějaký lepší.
|
|
. . |
|
(27.2.2019 13:58:17) Suroviny mohou být stejné a nemusí. Především většinou člověk neví, jaké suroviny jsou v hotovém výrobku z pekárny, takže to nemůže porovnat. No a pak samozřejmě nemusím si zrovna pěstovat svoje bioprase, abych měla přehled o tom, co za párek do těsta dávám. Na druhou stranu on člověk ohledně stravy obecně dost vydrží (pokud nemá nějaké alergie, nesnášenlivosti atd...), takže ve výsledku jde hlavně o tu cenu a chuť. Někdo umí vyrobit doma lepší, aniž by ho to časově zruinovalo, někomu chutná víc kupované.
JO, to mi připomíná dávnější zdejší dotaz, jak vyrobit míchaná vajíčka stejná, jako se vyskytují na hotelových snídaních.
Míchala jsem tuhle 12 vajec na snídani pro kamarády shodou okolností na málo rozpálených kamnech na chalupě, a dopadlo to přesně jako ta hotelová vajíčka... Takže asi to bude v tom, že v hotelové kuchyni míchají hodně vajec na mírném plameni (teplotě plotny), míchají je dlouho - jsou důkladně promíchaná, a hmota tuhne do výsledné podoby pomaleji a postupněji, než když si doma umíchám během dvaceti vteřin ta svoje dvě vajíčka.
|
Rodinová |
|
(27.2.2019 13:59:39) V hotelich, aby byla vlacna, do nich pridavaji smetanu (v lepsim pripade ...), zkousela jsem, funguje.
|
. . |
|
(27.2.2019 14:05:48) Zřejmě existuje více cest, jak dojít k hotelovým vajíčkům
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 14:15:27) Asi má taky každý hotel (kuchař) svůj recept.
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 14:14:02) Rodinová, smetana není vůbec nutná, jde o pomalou výrobu na mírném plameni, jak psala Slupka. Dvacet vteřin na prudko je vysuší.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 14:18:29) Marko, to mi připomíná, že tu myslím před časem byla i podobná diskuze o krupicové kaši, že někde ji dělají takovou nenapodobitelnou...a taky tam myslím šlo o to, že se vařila pomaličku a dlouho...takže to má logiku...
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 14:22:18) Že bych hodila krupicovou kaši do pomalého hrnce? Třeba bych docílila té nostalgické jídelnové chuti.
|
. . |
|
(27.2.2019 14:27:35) Míhá se mi pamětí nějaká povídka, ve které se nakonec ukázalo, že "ta správná krupicová kaše" pro dotyčného byla lehce připálená. Byl na ni odmala zvyklý, a nepřipálená mu přišla divná, nedobrá
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 14:33:49) Slupko, jo znám podobnou historku s bramborovou kaší. Lehká jako dech byla špatná, ale gumová kejda (zalitá studeným mlékem), ta pravá.
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 14:46:54) Slupko, tu povídku si pamatuju, bylo to v Bakalářích
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 14:38:53) Bouřko, to já právě nevím, jaká je ta "nostalgická chuť jídelny", já nikdy do jídelny nechodila, nechodila jsem ani do školky, ani ve škole do jídelny...a později už jsem si krupicovou kaši nikde nedávala, jen jsem si ji dělala doma...a my ji teda zase nějak moc dlouho nevaříme, necháme ji chvilku, až začne houstnout, nemám ráda moc hustou, spíš řidší...
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 14:43:43) TaJ, o nic jsi nepřišla. Možná jsi tak vyrovnaný člověk díky tomu, že tě minulo trauma mateřské školky a školní jídelny
|
TaJ |
|
(27.2.2019 14:53:57) Ropucho, kdo ví, no...každopádně jsem zjistila, že mám výhodu v tom, že spoustu jídel nemám znechucených tím, jak hrozně chutnaly v těch jídelnách...jelikož jsme je dělali doma a byly dobré...třeba rýžový nákyp miluju, to taky vím, že má dost lidí spojené s nějakým blivajzem ze školní jídelny...a našlo by se toho určitě víc...pamatuju se, jak se jedna spolužačka na základce ošklíbala při čtení jídelního lístku - fuj, čevabčiči, fuj tohle, fuj tamto...a přitom to byla normální jídla, která jsme doma dělali taky a chutnalo mi to...
|
Senedra |
|
(27.2.2019 14:58:07) TaJ, to jsem vždycky rostla ve školce - starší dítě je spíš nejedlík, takže jsem před jídelním lístkem taktně zamlčovala jídla, která dítěti moc nechutnala a spíš poukazovala na oblíbené potraviny. A vedle mě si stoupla maminka spolužáka a začala " Polévka - vývar, ježíš, snad bude aspoň s nudlema... hm, rajská, no, to se nenajíš, tu moc nejíš..."
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 15:00:12) senedro, přesně... tenhle přístup jsem nikdy nepochopila, proč rodiče předjímají a hlásí dítěti, že to mu chutnat nebude? dělávala to moje teta svému synovi - když odjela, nápadně se bratranci rozšířil jídelníček
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:04:33) Senedro, syn měl dneska ve škole svíčkovou, ráno se tvářil docela potěšeně, když jsem mu to řekla...akorát že ona ta svíčková chutná všude trochu jinak a jemu teda nejvíc chutná ta v Globusu v té jejich jídelně...když jsme udělali doma poctivou, se spoustou zeleniny, tak jednak byla moc oranžová a taky chutnala prostě jinak...takže ji teda tak nějak snědl s proslovem "tati, jako bez urážky, je dobrá, ale mě víc chutná ta v Globusu" (vařil manžel a byla fakt výborná...)a tak je to u nás se vším no, on si zvykne, že něco má určitou chuť a když to někde jinde udělají malinko jinak, tak je z toho vždycky rozčarovaný, i když je to jídlo jinak dobré... A pamatuju si jednu příhodu z dovolené, to mu bylo asi 5...paní v penzionu se s námi vždycky večer domlouvala, co bychom si dali druhý den, buď jsme měli na výběr ze dvou věcí, nebo se nás přímo ptala, na co bychom měli chuť...jednou nabízela ovocné tvarohové knedlíky, načež synek zajásal, že jo...druhý den nám přinesli k večeři výborné jahodové knedlíky, synek je rozkrojil, zmateně se na ně chvíli koukal...tak jsem se ptala, co se děje, že si je přece přál...a on mi s takovým povzdechem povídá "ale když já jsem chtěl ovocný..."
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:02:15) Mně nákyp v jídelně chutnal. I čivabčiči, Nicméně jídelnové vody jsem opustila v 6. třídě, příliš často vařili věci, který jsem nejedla ani doma, hlavně knedlíková jídla. Vrátila jsem se k ní až v menze, tam vařili tehdy dobře a šlo si vybírat, takže knedlům jsem se mohla spokojeně vyhýbat. Později se to prý zmršilo.
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 15:10:10) Bouřko, u nás v jídelně se pod názvem nákyp skrývala hromádka nedovařené rýže s červivými kompotovanými švestkami, vydatně posypaná práškovým cukrem. To bylo "velký špatný".
|
K_at |
|
(27.2.2019 15:12:34) Ropucho, ty nam udelali ted o jarkach k obedu! Jsem myslela, ze to nekomu vyklopim na hlavu.
|
|
Rodinová |
|
(27.2.2019 15:13:20) U nas taky, trauma mam do dneska...
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:17:29) Tak nákyp, který jsem potkávala v několika jídelnách já, byl suchý oproti domácí variantě, ale když se to zalilo tou šťávou, tak to šlo. Jinak docela dobrý. V menze mu dělávali bílkovou čepici, to mi strašně chutnalo.
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 15:21:05) Bouřko, přesně, vysušený. Tipuji, že šetřili na tom třeném základu, pokud ho tam vůbec dávali, podle mě spíš ani nedávali. Přitom poctivě udělaný nákyp je velká dobrota.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 15:22:42) zrovna nákyp dělali u nás na zš božský... krémový, se švestkama a skořicí nebo meruňkama, zapečená sněhová čepice na vrchu... mňam a stejně to hromada dětí nejedla
|
Len |
|
(27.2.2019 16:13:21) No jo, kazdy ma jinou chut. Nakyp jsem taky nejedla a pak jeste plnene knedliky, z toho se mi skutecne navalovalo. A mlikovku. Jinak v prvni skolni jidelne varili dobre, ve druhe naprosto hnusne a dal uz jsem to ani nezkousela, protoze treti jidelna silene silene smrdela. A koprovku miluju uplne nezrizene (s vejcem a knedlikem nebo bramborama).
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:24:02) Ropucho, přesně, poctivě udělaný je dobrý, ale je s tím asi víc práce, no...ten šlehaný základ, uvařená rýže, ušlehaný sníh...u našich jsem ho dělávala dost často já, nebyla jsem líná se s tím patlat , mňam, taky bych si dala, švestkový, nebo meruňkový
|
|
|
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 15:04:54) TaJ, jojo, jídelny dokázaly znechutit jídla, která jsou při domácí přípravě výborná. Typicky ten rýžový nákyp, špenát, maso v mrkvi .. nebo i jen vařené brambory. Moje děti naštěstí ty domácí varianty normálně jedí, já jsem to měla také tak. Ona jsou to kolikrát hodně odlišná jídla v domácí podobě
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:07:53) Ropucho, přesně, špenát, vepřové v mrkvi, to miluju...což mi připomíná, že už jsme to hoooodně dlouho nedělali
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:12:52) Jediný jídlo, co mi jídelna zmršila, byla mlíkovka. Tu už jsme pak nemohla pozřít ani doma. Ale možná jsem prostě odrostla teplému mlíku , obecně jsme ho od konce školkového věku přestala snášet. Hromadu jídel jsem nejedla ani doma, měla jsem poměrně úzký repertoár. Ovšem njevětší jídelnový hnus byla chlebová polívka. Se mi navaluje jen z té vzpomínky.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:15:21) Bouřko, já jsem jako malá nenáviděla teplé mléko...jako samotné...kakao, to jo, ale třeba teplé mléko, nebo třeba s medem, to vůbec...když už mlíko, tak studené a třeba jako koktejl apod...syn má naopak mlíko rád samotné, jen trošičku ohřáté (a nebo teda pak to kakao)
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 15:20:06) miluju teplé mléko, jen na mne působí jako uspávadlo... hrnek teplého mléka a mám problém dojít do postele... a když si někdy udělám teplé kakao, s kapkou rumu, je to jak narkóza
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:21:46) Rose, aha, tak kakao s kapkou rumu, to jsem nikdy nezkoušela, musím to někdy ochutnat
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:23:50) Mně ve školce teplé mléko nevadilo, ale pak jsem ho nějak přestala pít. Po letech jsem si na něj vzpomněla a jednou si ho zkusila ohřát. Málem jsem se poblinkala U tý mlíkovky mi hlavně vadilo, že oni v ní měli rozmixovaný škraloup - byl na malé kousky, kterým se nešlo vyhnout. To že nebyla tak dobrá jako mámina, to bych zvládla, ale ze škraloupu mi vždy bylo blivno.Angrešt někde psala, že správně by to mléko vůbec nemělo být svařený. Máma ho teda svařovala, ale škraloup stáhla vcelku.
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:17:57) Bouřko, jinak mně takhle naprosto znechutili játra, ledvinky a jakékoli vnitřnosti v nemocnici, když mi bylo 9, cpali nás tam tím pořád, taková ta hnědá omáčka, játra a k tomu rýže...od té doby se mi z toho zvedá žaludek už když to jenom vidím a cítím a prostě to od té doby do pusy nevezmu...jedinou výjimkou byly játrové knedlíčky v polévce, tam se to nějak ztratilo, ale nijak je nevyhledávám, nevaříme je...když tu polívku někde dostanu, tak tu trochu sním, ale dobrovolně si to nikde nedám...
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:22:09) Tino jé játra s omáčkou a rýže, opět jídlo z jídelny, které jsem měla ráda, protože jsem mohla splnit úkol a sníst to.
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:19:34) Bouřko mlíkovka, jako polévka z mléka? Chlebovou také neznám. Tak to asi ta naše jídelna nevařila, nebo nevím. Teplé mléko mi taky vadilo a vadí. Buď studené nebo kakao, to je ok.
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:26:56) Marko, je to polívka z mléka, do který se dávají nudle. Pokud jde o chlebovou, o nic si fakt nepřišla. To bylo strašný. Asi existujou i dobré chlebové polévky, ale tohle byl takový vyvařený šlem v kterém s trochou zeleniny plavaly nerozvařené kousky rozmoklé chlebové kůrky a chutnalo to s prominutím jako slané smrkance. Blééé
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:30:42) Bouřko to je strašný popis. To asi fakt u nás nedělali (nebo jsem chyběla )
Já tedy tak půlku jídel nesnášela. Rýžový nákyp, zemlbába, škubánky, buchtičky se šodó... to jsem ráda neměla, ale aspoň jsem se snažila to částečně pozřít. Nemám to ráda ani v domácí variantě. Dobrovolně to nejím.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:36:45) Žemlovku miluju, když je doma dělaná a není nahoře připálená, škubánky dělala výborné moje babička a buchtičky se šodó děláme občas doma - teda jen s pudinkem, ne klasické šodó, syn to má taky rád...i v jídelně se na to těší, když je jednou za čas mají...
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 15:40:29) tyhle sladký jídla jsem taky mívala moc ráda... moje děti to ovšem nepovažují za oběd a většinu z toho prostě vůbec nejí... a pro sebe bych si je teda nevařila (i když buchtičky se šodó bych si fakt dala) maximálně míváme žemlovku, ale jen na svačinku
|
|
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 19:40:41) "Rýžový nákyp, zemlbába, škubánky, buchtičky se šodó..."
Marko, to jsou všechno výborné věci, když se udělají mimo školní jídelnu
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 20:36:41) Valkýro, nevím jak dneska, ale naše školní jídelna v sedmdesátých - osmdesátých letech určitě nebyla nejhorší. Některá jídla byla domácímu standardu více vzdálená, jiná méně, repertoár byl poplatný době, ale každopádně nevařili z polotovarů a většinu jídel jsem neměla problém sníst.
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 20:30:18) Ropu "to jsou všechno výborné věci, když se udělají mimo školní jídelnu"
Pro mě ne. Ani kdyby je uvařil kuchař s michelinskou kvězdou.
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 20:42:51) Marko, máš divné chutě
Já vím, že někdo nemá rád sladká jídla. Já naopak, v tom jsem Čech jako poleno, miluji jako hlavní chod nákypy, žemlovku, buchty, kaše, palačinky, lívance a všechno podobné. Ale musí to být dobře udělané.
|
|
Evelyn1968,2děti |
|
(27.2.2019 20:45:35) Taky nepozřu teplé sladké MÍSTO jídla, jedině jako dezert a studený.
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 18:59:45) Valkýro, já jí znám nekořeněnou. Někde byla se strouháním místo nudlí, to mi nechutnalo. Tuším se tam dával ještě ždibec másla a nejsem si jistá, jestli ji máma i trošičku nepřislazovala. No vařit to asi nikdy nebudu
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 19:50:34) Bouřko, ano, mléková polévka se strouháním Tu domácí variantu od maminky jsem měla moc ráda. Ale sama jsem ji nikdy nevařila, moje rodina nemá ráda mléko, nikdo by to nepozřel.
|
|
|
|
|
|
|
Senedra |
|
(27.2.2019 16:09:04) Ropucho, tak já pochválím naši školní jídelnu - občas tedy vyprodukuje cosi až ne tak zcela valné chuti, ale třeba zemlbábu a špekové knedlíky umí úplně špičkově. Přitom jsou to jídla, která a) normálně moc nejím b) ani doma je nevaříme
Nedávno jsem manželovi přinesla játra ( přesně, ve školce je do mě cpali násilím, tak je nepozřu) a manžel spráskl celou porci a moc si liboval.
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:17:30) Tina "fuj, čevabčiči"
Zrovna čevabčiči jsem z domova neznala vůbec, ale chutnalo mi. Protože bylo mleté a já nesnášela klasické jídelnové hovězí maso a to bývalo často. Takže mleté byla záchrana. Nás nutili dojídat, vraceli od okýnka, stála tam služba a kdo neměl snědeno, tak nedovolili odevzdat tác. Jo, zlatá osmdesátá léta.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:20:14) Marko, no, tohle jsem právě já naštěstí nezažila...ještě mě napadla koprovka, ta byla taky hodně zatracovaná...přitom já ji doma milovala a syn ji má taky rád...
|
Ropucha + 2 |
|
(27.2.2019 15:22:12) Koprovka byla podobně špatná jako všechny omáčky.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 15:25:04) koprovka byla jedno z mála jídel, které bych nepozřela... když byla koprovka, odmítala jsem jít i do jídelny, ten pach mě zabíjel... kopr patří maximálně malá snítka do okurek, jinak nebrat
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:26:08) Tino, ne koprovku jsem nejedla ani doma. Jak byla ve škole koprovka, byla jsem v průšvihu. Mohla jsem sníst jen suché knedlíky. Omáčku jsem nezvládla a žvýkací hovězí, ze kterého koukaly blány a žíly, to už teprve ne. Když si na to vzpomenu, jímá mě děs ještě teď. Nechali mě vždycky nad tím trápit jako poslední, že to sním, ale to nešlo. Časem jsem už uměla schovat maso pod druhý knedlík a rychle proklouznout, někdy to vyšlo, někdy ne.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:31:27) Marko, my doma děláme bez masa, jen s bramborem a vařeným vejcem...a nebo třeba zase jen s knedlíkem...ale třeba v tom Globusu, jak si syn dává svíčkovou, tak mívají dost často dobré měkké hovězí maso...ale my doma hovězí moc neděláme...a syn obecně maso moc nemusí, momentálně je u něj z "masa" top vinná klobása
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 15:41:46) Tino koprovku s vejcem bych asi snědla. To jsem vlastně už slyšela, že někdo dělá takto. Navíc jsem postupně ke kopru trochu odpor ztratila. Třeba tzatziky mám vyloženě ráda.
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 15:43:45) Koprovku jedině s vejcem a bramborem, dávat si ji s masem a knedlíkem je kažení kopru
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 15:54:58) Koprovku s masem a bramborama. Vejce v omáčce nerada.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 14:50:29) Tahle diskuse mě zabíjí. Nejdřív jsem dostala chuť na aspik a teď mám chuť na krupicovou kaši. Malý pomaláč je obsazený, takže si ji schovám třeba na zítra
|
Senedra |
|
(27.2.2019 14:52:59) Bouřko
Já teda nemám chuť skoro na nic.
Občas jsem zhřešila a u nás kupovala aspik se šunkou a olivami.
Krupicovou kaši mi jednou uvařil manžel v prvním trimestru těhotenství a po reakci svého těla ji od té doby nejím.
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 14:58:53) Bouřko jo, krupicovou kaši bych si teď taky klidně dala...takovou lahodnou, řídkou a na ní čerstvé jahůdky...ale to si počkám na ty naše ze zahrady, teď to ještě není ono...
|
K_at |
|
(27.2.2019 15:08:55) Tino, jo. Ridsi, kakao, cukr a maslo.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 15:11:23) Kat, já ani to máslo nemusím, kakao jo, nebo skořici, to je taky moc dobrý, nebo syn si dává většinou i kakao i skořici...
|
|
|
|
|
|
|
|
kysnutá knedla |
|
(27.2.2019 14:23:58) Marí sa mi, že Pohlreich kdesi radil variť najprv na velmi miernom ohni a osoliť a pridat teplotu až v závere. Ja mlieko či smotanu (ak je otvorená) pridám vždy.
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 14:17:52) než začal strašák salmonela, dělávala nám maminka krásně krémová míchaná vajíčka, pak je začala dělat sušší a abychom nebrblaly, přidávala právě smetanu nebo trochu hořčice... osobně jsem se vrátila k pomalu míchaným, krémovým
|
K_at |
|
(27.2.2019 14:31:12) Rose, ano, takova jeste skoro misty tekuta. Mnam.
|
|
|
|
|
|
|
. . |
|
(27.2.2019 13:32:08) Koníčku, takhle je to dobře, a děti se tudíž neměly vůči čemu vymezovat, normálně přebraly normální jídelníček od normální matky
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:36:04) Díky za uznání. Stran stravování si připadám docela normální. V ostatních oblastech jsem plna pochyb.
|
|
|
Rodinová |
|
(27.2.2019 13:34:17) Konicku, je, treba lici je super hnusny
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:40:46) Já liči miluju. Jak chuťově , tak vzhledově - vyloupne se z něj něco jako produkt mimozemšťana, Vetřelčí vejce. A ta pecka je strašně napínavá - někdy veliká, někdy zakrnělá. I kompot si kupuju. A nejlepší a velice vzácně ke koupi je cherimoja (druh anony). Super. Můj sen vždy byl, ochutnat různé druhy exotického ovoce, takže jsem šťastná, že mám tyto možnosti a zhusta je využívám. Nejlepší by bylo, jíst to hned u zdroje. Ale i tu se něco sežene.
|
Rodinová |
|
(27.2.2019 13:45:06) Konicku, ja ti to preju, ja totiz nejsem milovnik exotickeho ovoce. Jeste tak mango vezmu na milost, ale lici ... to je proste hlenovitej chrchel
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 13:47:20) Rodinová "to je proste hlenovitej chrchel "
To jsi vystihla. Koníček promine.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:48:49) Marko, jo, taky mi to přijde výstižné
|
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:45:51) Koníčku, mně teda liči naopak vůbec nechutná, přišlo mi odporné, taková divná chuť i vzhled... A Ramu a různé margaríny jsme jeden čas ochutnali a hodně rychle jsme se vrátili zpátky ke klasickému máslu...sice je dražší, ale už tenkrát jsem prohlásila, že radši si namažu housku hodně tence a nebo jen občas, ale máslem, než abych si na ní dala margarín
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:48:46) Já mám právě strašně ráda divný věci. Čím divnější, tím lepší. Třeba mozeček, ten je taky docela divnej. Prasečí nožičky. A na ovoci se mi líbí ta různorodost. Např. Pitahaya je krásná.
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 13:51:37) U nás je liči v oblibě
|
|
|
|
|
Marika Letní |
|
(27.2.2019 13:39:50) Koníčku "Výrobní salám, pomazánky z pochybných provozoven"
Tohle jsem nesnědla nikdy v životě. Ramu jsem neměla nejmíň dvacet let.
Ovšem, že bych nikdy nesnědla fastfood to zase ne. To je mé "guilty pleasure". Ovšem vím, že to není zdravé, neobhajuji si to výmluvami a nejím to x-krát do týdne.
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:41:48) Marko, tak to je jasné, to má asi každý, nějaké oblíbené jídlo, které není zrovna nejzdravější...jednou za čas si to člověk přece může klidně dopřát...já si taky občas dám čínu, nebo gyros, nebo něco podobného...ale nejím to x-krát to týdne, že...
|
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:44:59) Já zkouším co vydržím. Jsem odborník přes Vlašské saláty. Dnešní den jsem si maximálně užila. Ráno jablko, Krajanka čokoládová s karamelem, ruské vejce v aspiku, celozrný sezámek a jedovatý rohlík z bílé mouky - snídaně. Jablko, mandarinka. K obědu škvarky vlastnoručního vyškvaření a chléb, k tomu ledový salát bez ničeho. Večer si dám těstoviny s rajčaty, pórkem, smetanou a mnou opečovávanou a následně zavražděnou a uvařenou slepicí. Ale dnes jsem měla trochu zvěrský den, to uznávám.
|
K_at |
|
(27.2.2019 13:48:01) Konicku, vyradim vejce v aspiku a jdu do toho.
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:49:53) Aspik je zdravý - želatina, kolagen. Chutný a zajímavě průhledný.
|
K_at |
|
(27.2.2019 13:51:13) Konicku, je to amaroun. A s temi ja mam problem. Hlavne je to ale tezky. Takze snist by to slo, ale s velkou opatrnosti.
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:52:10) Koníčku, mně tohle chutná akorát ve sladké podobě, třeba na těch ovocných dortech...ale takhle naslano ne, ani šunkové závitky, prostě nic v aspiku bych si nedala...klasické ruské vejce jednou za čas klidně, ale aspik ne...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(27.2.2019 13:54:21) Šunkový závitky s křenem v aspiku mám ráda.
|
Rodinová |
|
(27.2.2019 13:58:09) Ja taky, aspik na slano mi moc chutna, i treba uzeny jazyk v aspiku. Ostatne jsme si kdysi delali aspik domaci z veprovach nozicek, mnam.
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 13:57:27) Aspik miluju, ale vadí mi složení těch věcí, co do něj cpou. Kdyby to někdo v rodině ještě jedl, tak se s tím občas popatlám doma. Takhle si 2x do roka koupím aspikovou bábovku, v který je hlavně zelenina, a jindy si nechávám zajít chuť.
|
|
|
TaJ |
|
(27.2.2019 13:50:35) Kat, přesně, jediné vejce v aspiku bych z toho nejedla, jinak zbytek klidně
|
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(27.2.2019 13:53:08) vlašák a podpbné majonézové saláty mi nechutnají, ale jinak tvůj dnešní jídelníček bych si klidně dala taky mmch liči miluju
|
|
|
|
Bouřka |
|
(27.2.2019 13:50:25) Koníčku, někdo nerad zbytečné přísady v jídle a náhražky. Takže Ramu, taveňáky, výrobní salám (co to vlastně je?), hotové pomazánky, běžné paštiky a podobné prostě ne . A i u toho co kupuju zpracované, si vybírám to kvalitnější, co si můžu dovolit.
|
Koníček mořský |
|
(27.2.2019 13:57:34) Výrobní salám probírala v jiné diskuzi Valkýra. To je nejlevnější a nejhnusnější salám, co se dává do salátů. Jenže mě nevadí separáty, kosti, chrupavky ani Ečka a další prapodivné věci. Když mi to chutná, klidně to jím. Neštuduju, neřeším, jím a jím. Řídím se zkušenostmi a instinktem lovce a sběrače.
|
|
|
|
|
|
|