Piggy |
|
(29.11.2019 13:34:52) Ahoj ještě nikdy jsem nepekla, ale chutnaly mi. Na netu je spousta receptů ale různí se moc, tak nevím, který se blíží k pravému atd. Jaké ořechy jsou lepší v těstě - vlaššské nebo mandle? A v krému? Četla jsem i o lískových.. Také se recepty dosti liší v poměru mouka/ořechy mleté, máslo(hera)/cukr..třeba A čokoládová poleva - jak ji děláte? Nemá někdo dobrý recept na dobrou polevu bez použití umělých tuků? Díky moc.
MMch, někde jsem jedla něco jako kávová? kolečka plněná kávovým krémem, bylo to dobré, jen netuším, jak se to jmenuje..? Nezná to někdo náhodou?
|
susu. |
|
(29.11.2019 13:59:18) Išlské dělám roky, "skoro pravý" recept asi mám, ale doma. Nicméně pracuje s tím těstem hrozně blbě. Od okrajů šíleně praská a nikdy mi nešlo vyválet úplně na tenko. Ono prababičky nedělaly tak mrňavé a tenké cukroví, jaké se chce dnes. Takže používám recept na linecké (1-2-3), přidám kakao a koření. Válí se to o něco líp, a jinak si říkám, že to má být išlský "dortíček", tak tenkost není tak nezbytná, i té náplně dávám tlustší vrstvu. Do náplně používám jen vlašáky, mandle ani náhodou.
|
susu. |
|
(29.11.2019 14:01:59)
Máme ho takové víc než 50 let. Nicméně spodní sušenka je taky hnědá, v těstě je kakao.
|
Piggy |
|
(29.11.2019 14:12:59) vypadá to hezky mnam
|
|
|
Stáňa * |
|
(29.11.2019 14:08:14) Jakou děláš náplň?
Já dávám jen rybízovou marmeládu a mleté vlašské ořechy, ale četla jsem, že správně by měla být meruňková a kromě ořechů i syrové vejce.
S tím těstem to mám podobně, taky se hrozně trhá a upečené je hodně křehké.
Jinak recept na těsto mám nějaký z Mimibazaru. Peču jen z másla, polevu dělám z čokolády na vaření z Lidlu (cca 54 % kakaa) a másla.
|
susu. |
|
(2.12.2019 7:05:19) Náplň dělávám - vlašské ořechy, cukr, koření(tuším skořice, vanilka, hřebířek?), rum, a ano 2 syrové žloutky. Přiznám se, že v posledních letech je nahrazuju máslem. Minimálně, ta náplń má být ořechová, ne máslová, jen aby to trochu drželo pohromadě. Marmeláda by být měla, ne moc, nedávám ji, možná to s ní letos zkusím, měla by být meruňková.
|
|
|
Piggy |
|
(29.11.2019 14:12:41) Takže používám recept na linecké (1-2-3), přidám kakao a koření. Máš na mysli poměr ořechy, maslo, mouka, to 1-2-3?
|
|
Lenka Pražanda |
|
(29.11.2019 14:14:14) Susu, co je linecké 1-2-3? Dělala jsem před týdnem, recept podle kterého peču 15 let a dopadlo to katastrofálně. Drobilo se, praskalo, vůbec to nešlo vyválet. I chuťově bylo zlé. Nevím proč
|
Stáňa * |
|
(29.11.2019 14:45:39) 1: poměr mouky, tj. 300 g hladké mouky 2: poměr tuku, tj. 200 g másla 3: poměr cukru, tj. 100 g cukru
Přidávám dva žloutky a šťávu z 1 citronu. Povedou se vždy
|
Kaipa |
|
(29.11.2019 17:29:00) Stáňo, vždyť to máš celé obráceně. Žádný 1. a další poměr (poměr je jen jeden), ale suroviny v poměru 1:2:3, tedy 1 díl cukru, 2 díly másla a 3 díly mouky.
|
Stáňa * |
|
(29.11.2019 17:33:09) Jj, máš pravdu, ale rozpis je dobře Odběhla jsem zrovna od těsta.
300 g mouky, 200 g tuku, 100 g cukru. 3:2:1
|
susu. |
|
(2.12.2019 7:09:33) Ano, 1-2-3 znamená jeden díl cukru, 2 díly ,másla, 3 díly mouky. Dvě žloutka a vanilkový cukr. Nejsem si jistá, ale mám za to, že mám 1 díl míň než 100 g.
|
|
|
|
|
|
|
Marta. |
|
(29.11.2019 15:40:22) Kávové cukroví dělala moje babička. Recept na kávové oválky nebo kolečka je zde:
https://vanoce-silvestr.cz/vanocni-cukrovi-recepty/mocca-cukrovi/
Išlské dortíčky dělám podle rodinného receptu. Do těsta používáme mleté oloupané mandle, na slepování mleté pražené lískové oříšky s rybízovou zavařeninou. Poléváme je čokoládovou polevou a zdobíme ne ořechy, ale rozpůlenou oloupanou mandlí.
Těsto: 225 g másla, 300 g hladké mouky, 45 g mletých oloupaných mandlí,105 g cukru moučky, vanilka, 30 g kakaa, 2 žloutky.
Náplň: 120 g cukru, 120 g pražených strouhaných oříšků, lžíce rybízové zavařeniny, 1 celé vejce. Vejce s cukrem utřít do pěny, pak zapracovat ostatní suroviny.
Navrch čokoládová poleva a půlená oloupaná mandle na ozdobu.
|
Stáňa * |
|
(29.11.2019 16:55:09) Marto, koukám, že do náplně na išelské dortíčky dáváš syrové vajíčko. Nebojíš se toho, když se pak to cukroví jí třeba i déle než týden?
|
Marta. |
|
(29.11.2019 17:46:23) Stáňo, my to plníme tak 2 dny před Štědrým dnem a nijak dlouho to neskladujeme. Nás je hodně, tady se velmi brzy všechno sní. Vajíčka mám domácí od příbuzných ze Šumavy.
|
Stáňa * |
|
(29.11.2019 18:37:40) Určitě jsou vynikající Taky se na ně letos chystám, jen vynechám to syrové vajíčko.
|
Marta. |
|
(29.11.2019 18:45:59) Stáňo, máš pravdu, jsou vynikající. Ať se ti podaří!
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(30.11.2019 8:52:15) Minulý rok jsem psala článek právě o išlských dortíčcích, jejich historii a samozřejmě včetně rakouského receptu z Bad Ischl :) :
https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/islske-dorticky-cukrovi-oblibene-i-na-cisarskem-stole.html
|
|
|