Černá kronika |
|
(1.2.2021 16:41:36) Máte nějaký svůj oblíbený recept? Hlavně jednoduchý s minimem surovin? Já peču kuře jen s máslem, solí a kmínem, ale nikdy není tak dobrý jako babičky, přitom ta ho dělala stejně, nic navíc tam nedávala. Nevím, v čem byla ta její finta propečeného kuřátka s výborným máslovým sůskem a křupavou kůžičkou. A pak mi chutnalo kuře ve škole, tam ho něčím při dopečení potírali, řekla bych, že tam mohla být červená paprika a česnek nebo gril. koření. Jednou jsem se tehdy na to ptala kuchařek a jen mi právě řekly, že ho potírají před dopečením.... Bylo jako grilovný. A ještě dotaz - pečete někdo kuře už porcované nebo vždy pouze vcelku?
|
Silvie+dva kluci |
|
(1.2.2021 16:54:05) Máme rádi dva druhy, klasické pečené jen sůl a koření pečené kure, před doplněním polevam vypekem, šťáva je silná a chutná. Někdy dělám kure na soli, položím kure na kilo soli, osolim a upecu. Tam není šťáva, dělám s bramborovou kaší a dáváme si k tomu kompot, je sušší, ale klukům chutná
|
La Pepa |
|
(1.2.2021 16:59:42) Nejlepší je kuře z remosky, na chalupě, k němu dát cca půl cibule a stroužek česneku, jinak jen sůl, trochu podlít a nešetřit máslem. Tedy většinou jsme pekli hlavně stehna. Součástí chutoveho zážitku bylo, že děti mohly po obědě odnést kosti psovi k sousedům. Nezapomněly na to ani po letech.
|
Pole levandulové |
|
(1.2.2021 17:11:54) LaPepo, moc se přimlouvám, těm psům dejte cokoli jiného, pečené kuřecí kosti jsou pro psy naprosto nevhodné a ohrožují je na životě.
|
La Pepa |
|
(1.2.2021 17:14:37) Chalupu už nemáme, nicméně jednalo se o vesnické vorisky, dávali jsme jim to po domluvě s majitelem. Myslím, že v tomto případě vrcholem péče o psa bylo, že nebyl na řetězu u boudy.
|
|
Analfabeta |
|
(2.2.2021 12:21:47) Pole, další pověra. NIKDY, opakuji že fakt NIKDY psům po pečených drůbežích kostech nic nebylo. A že nám jich domem prošlo neurekom. I vetka tvrdí, že psi kosti dostávat musejí, pokud je chce chovatel udržet zdravé a v kondici. Dtto mléko, to prý kočkám a psům nikdy. Zeptáš se několika vetů a dozvíš se, že některé zvíře mléko v pohodě stráví, jiné má problémy. Takže radí vyzkoušet a držet se toho.
|
Koníček mořský |
|
(2.2.2021 12:33:42) Podle mě se ani kosti nedají úplně paušalizovat. Záleží na velikosti psa a množství zkonzumovaných kostí. Taky psům dávám kosti z kuřete, ale jenom v malém množství - syrové, vařené i pečené. Malému psovi by asi všechny kosti z kuřete najednou dobře neudělaly. Pečené kosti jsou takové ostřejší, tvrdší. Pokud se množství kostí přežene, psovi je nedobře, špatně se mu kaká. Takže kosti s rozvahou. Ty dlouhé stehenní raději vůbec - štěpí se. Mléko taky psovi i kočce občas dávám. Taky jogurt, tvaroh, šlehačku. Kočka nechce mléko z obchodu, jenom přímo od krav, vše musí být tučné, neošizené. Pes moc nechce jogurt. Na mléčné výrobky jsou zvyklí od malička. Jako my.
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(1.2.2021 17:02:17) Myslím, že tvoje babička nepekla dnešní kuře vykrmené granulema za šest týdnů, to bude ten rozdíl.
Já mám nejradší kuře pečené na kyselém zelí.
|
Černá kronika |
|
(1.2.2021 17:07:32) To je možný. Vidíš a tohle mě vůbec nenapadlo. Dřív bylo kuře pěkně žlutý, dneska jsou skoro bílý a takový ne přirozeně naducaný.
|
neznámá |
|
(1.2.2021 17:11:31) Kuřata jsou i žlutý, granulema obarvený. Čekám, jestli budou mít kuřata i jiné barvičky. Ale ta namodrale bílá je fakt nehezká, se nedivím, že lidi radši sáhnou po žlutém kuřeti.
|
Fern |
|
(1.2.2021 19:29:42) Jo, po "zlatem" od babise
|
|
|
Fern |
|
(1.2.2021 19:31:45) Kroniko,zas takove brutalni tema vecer! Uz vimco spacham zitra k obedu: uvarim si stehynko-bude tedy i dobra polivcicka a k nemu pekne hranolky s tatarkou,mnam!
|
|
|
|
Len |
|
(1.2.2021 17:04:30) Ja kure nerada, ale deti nejradeji pomalene na zelenine, ktere na zaver strcim do trouby na kurcicku. Je hodne stavnate. Pod kuzi strkam maslo. Kuzi jen solim, deti nechteji koreni.
|
Černá kronika |
|
(1.2.2021 17:06:35) Kuře jsem v pomaláči dělala jen jednou. Nechutnalo mi. Ale je fakt, že jsem ho nedala zapéct, nemám mísu přímo do trouby a nechtělo se mi maso přendavat.
|
|
|
Senedra |
|
(1.2.2021 17:15:19) Sůl, pepř, kmín, česnek, máslo. Když je, tak kousky anglické slaniny. Podlévám silným vývarem. Někdy přidám i jedno, dvě jablka ( na půlku nebo na čtvrtky). Ke konci trochu jednou až dvakrát posypu grilovacím kořením. Většinou ho peču i s nádivkou. A spíš peču celé nebo jen paličky nebo křidélka.
|
|
Natascha |
|
(1.2.2021 17:16:27) S nádivkou, která se dá vedle. Neznám nic lepšího.
|
jů |
|
(2.2.2021 2:01:27) Natascho, prosím jak děláš nádivku? Děkuji
Co se týče pečení, tak já jen sůl, kmín a máslo. Peču dvě půlky, kůží nahoru. Nepředstavitelné pro mě je upéct kuře za 40 minut, jak tady někdo píše. Jsem zastáncem pomalého pečení a to jakéhokoliv masa. Když mi někdo řekne, že upeče krocana za 2 hodiny, tak to se mu rovnou vysměju
|
Natascha |
|
(2.2.2021 9:27:33) Jů, úplně jednoduše! Jenom namočím rohlíky (můžou být i bílý toasty) do smetany, přidám 1 vejce, sůl, muškátový květ. Chuť to má díky výpeku z kuřete s másílkem a kořením, mňam!
|
Koníček mořský |
|
(2.2.2021 10:00:02) Mně nejvíc a jenom chutná nádivka s játry. Takže žemle, vejce, sůl, trochu pepře, trošku krupičky na spojení. A hlavně: pokrájená kuřecí játra a petrželka. Plus nasákne výpek z kuřete, je výborná i studená. Když už jí dělám, tak jí udělám hodně.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(2.2.2021 10:21:41) A s mandlema.
|
|
|
jů |
|
(3.2.2021 2:25:23) Natascho, díky moc!
|
|
|
Analfabeta |
|
(2.2.2021 14:00:40) Nebo rohlíky, pokrájené droby (ne teda žaludek, ten do polévky), koření stylem co mi padne pod ruku, všeho přiměřeně přiměřeně, trochu smetany nebo vajíčko (klidně i víc). Dám do kuřete, zbytek vedle a přikreju alobalem. Vynikající to je, když se do toho přidá menší kyselé jablko, ale toho musí být dost málo, jinak to chuť jablek zničí. Ono to nasákne výpek a je to tak lahodné a šťavnaté, že se to dá jíst i samotné. My kdysi dosáhli dokonalosti, když jsme pekli kuře s nádivkou v poměru 1:1, všichni chtěli jíst hlavně tu nádivku, kuře tam bylo jaxi navíc
|
|
|
|
Kaipa |
|
(1.2.2021 17:21:45) Kroniko, nepekla ho babička v obyčejných kamnech na dřevo? Nikdy jsem nejedla lepší kuře než práv z těchto kamen.
|
|
angrešt |
|
(1.2.2021 17:28:54) na dobrý kuře je fajn mít dobrý kuře. Někdy dostaneme domácí. Když kupujeme online, kupujeme na klasický pečený kuře francouzská kuřata. Ne, že by se česká nedala sehnat dobrá, ale prostě francouzské jsme ještě nikdy neměli nedobré, zatímco české už bohužel víckrát, a okdyž to kupujeme v "online pytli", tak radši berem jistotu.
pak co se týká přípravy - já nepeču vcelku, protože máme všichni rádi opečenou kůžičku a té se prostě u celého kuřete kus nutně utopí dole a to je škoda takže já krájím na porce, manžel, když peče kuře, ho podélně rozpůlí a peče ty půlky kůží nahoru. Pokud se peče celé, tak ho to chce svázat, aby bylo kompaktní a nevysoušely se mu některé části.
Nebát se soli. Je potřeba ho dost osolit. Pak rozpustím máslo a celý povrch potřu máslem. Zbytek másla vyliju pod kuře.
Lepší pečené kuře je takové, ke kterému může sálat teplo trouby ze všech stran a není odstíněné boky pekáče. Takže bd péci na stojánku na kuře (příslušenství trouby), nebo ho položit na mřížku a pod něj dát pekáč na zachycení šťávy (do toho lze dát brambory, aby to do nich kapalo). Nebo, pokud chceš mít klasický výpek, tak péci na něčem co nejplacatějším. A to něco co nejplacatější by mělo být z materiálu, který kumuluje teplo. Tj. lepší keramika než plech.
Lepší chuti pečeného kuřete dosáhneš v plynové troubě než v elektrické. Což může být kouzlo babiččina kuřete. V elektrické je lepší nepéci příliš zvolna. Francouzi pečou na 230, na to já nemám koule, dávám jen 200, ale záleží i na troubě. Všší teplota víc simuluje tu plynovou troubu. Já peču zpočátku třeba 20 min zakryté, než se tak celkově prohřeje a začne se mu tavit podkožní tuk. Potom už odkryté. A pravidelně přelévám výpekem. Je dobré neuspěchat případné podlití vodou. Když kuře přeléváš, pouští samo víc tekutiny, jak ten horký výpek zas nataví ten podkožní tuk. Pokud chceš výpeku víc, tak až na konci pečení "déglacer" - prostě trchou horkého vývaru nebo vody podlít, necht pár minut propojit s výpekem a pak kuře vyndat. Vyndané nechat aspoň 10 min odstát, aby se tekutina distribuovala rovnoměrně v mae a nemělo pocitově suché kousky. A do výpeku zašlehat kousky studeného másla a tím přelít na talíři.
|
angrešt |
|
(1.2.2021 17:34:08) Jitys, na Rohlíku. Jinak ho mají normálně v kamenném GLobusu a i jinde občas, třeba v Bille, ale když vidím, co kupuju, tka to francouzské neberu tak často, protože si můžu stav prohlídnout. Takže o těch kamenných prodejnách tolik přehled nemám
|
|
|
|