holkamodroočka |
|
(9.2.2021 11:27:40) S jakými noži máte dobrou zkušenost? A kde je necháváte brousit (Praha)? Díky.
|
Fern |
|
(9.2.2021 11:42:44) Mam 1 spesl mensi vykostovaci a pak mam mnoho jinych,malych,vetsich,velkych,jsou mezi nima i supr kvalitni jakesik,ale to neresim,hl.se mi s nimi musi dobre pracovat. A od snachy jsem dostala jednou takove supr brousitko,akorat doruky,ktere mam v supleti a kdyz se mi zda,ze nuz by mohl byt ostrejsi,chmatnu jen v kuchyni do supliku a do minutky,ani ne,mam nuz jak britvu.
Driv jsem to resila pres manzela,ten poridil minim. 2 nejake extra brousky,ale kdyz neco delam v kuchyni,tak vetsinou neni cas, pospicham, a tak jsem maso radsi cupovala tupym nozem,nez bych se zdrzovala tim,nez muz nekde neco vylovi a nabrousi a nadavala si pritom,ze na to vzdy zapomenu mu rict dopredu.
No a nekam s tim jeste dokonce chodit,tak na to se mam hodne rada a misto toho si najdu smysluplnejsi cinnost.Prijde mi to jak vyjev ze zac. 20.st.
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.2.2021 12:22:47) mám směs nožů posbíraných za léta - aktuálně dva velké z KDS Sedlčany, dva malé na zeleninu no name (zahnuté ostří), dva nože santoku (jeden z lidlu, jeden z intersparu sambonet za body - jsou to mé naprosto nejoblíbenější nože), pak nůž z thajska - má tvar trochu jako sekáček... no a snídaňové nože (široká čepel a výrazné zoubky), stejkové nože, nějaké na sýry a paštiky (to moc nepoužívám... pak nějaké s kryty a tak... jo a keramický nůž na jablka... ty kuchařské nože si teda brousím sama úplně obyčejným brouskem (něco jako tenhle: https://www.ku-z-el.cz/Ostric-brousek-na-noze-UHD-d4569.htm?tab=description), čas od času (jednou za rok, dva) je beru ke strejdovi, ten mi je nabrousí profesionálně, ale vždycky se usmívá, že je mám vlastně nabroušené dobře (na rozdíl od mámy, která je brousí ocílkou)
jo a jako základ vidím blok na nože, aby nebyly nikdy v šuplíku na hromadě...
|
susu. |
|
(9.2.2021 13:20:50) Hele, já četla, že blok na nože nee, že se to nedá nijak čistit a drží se v tom špína. Jaký máš ty, je to rozebiratelné? Já je mám v šupleti a někdy mě to štve, ale tomu bloku se právě vyhýbám. Taky jsem je chtěla na zeď na magnetickou lištu, to je zase špatně podle feng šuej. Tak nevím, no.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.2.2021 13:32:41) mám klasický dřevěný blok, se sundavací základnou, aby se dal lépe vyklepat... popravdě se mi tam nijak moc bordel nedrží, nože tam dávám výhradně čisté a suché nevýhoda jsou teda předem dané výřezy a tím pádem omezení počtu a velikosti nožů, ale já tam mám prostě jen nože, které opravdu používám a vejdou se mi tam pak jsem viděla a dlouho chtěla blok s takovými jako gumovými špagetami, kde je variabilnější zasouvání nožů, ale tam by mě to právě asi svádělo k pochybnostem o čistotě - měla bych potřebu "špagety" vysypávat a omývat
|
Pole levandulové |
|
(9.2.2021 13:51:01) Rose, špagety jsou na nic, měla jsem je a časem, jak tam ty nože zastrkuješ, se polámou, překříží a už tam ty nože nedostaneš. Vydržel dva roky a šel z domu. Teď mám dřevěný zevnitř, kovový zvenku, dávám tam nože jen čisté a suché, takže se tam nemá co držet, je pořád jak nový i po několika letech. Na noše do šuplíku jsou dobré ty vkládací organizéry z Ikea, kde každá má svou přihrádku, tam mám ty velké sekáčky a podobné, které nepoužívám denně a do špalku se nevejdou. Je to tohleto, dá se jich dát vedle sebe víc https://www.ikea.com/cz/cs/p/variera-stojan-na-noze-bambus-10204695/
|
susu. |
|
(9.2.2021 13:56:40) Hmmm, tak jsem si zrovna objednala dřevěný magnetický. uvidím, jak to bude fungovat.
Jde to čistit.
|
Pole levandulové |
|
(9.2.2021 14:09:41) Pokud na něj máš místo, tak bude taky dobrý. Já na podobný kdysi koukala v obchodě a odradilo mi, jak je veliký, nemám na desce tolik místa, ale je krásný.
|
susu. |
|
(9.2.2021 14:11:39) Ahh, já doufala, že místa moc nezabere... že je to jen placka.
|
Pole levandulové |
|
(9.2.2021 14:49:34) susu, ten, co jsem viděla já, byl veliký a hluboký, aby držel na té noze. Placky s magnetem ve dřevě dělají snad na ty závěsné lišty /mívala to Ikea, ale nevím, jak teď, moc to nesleduju/.
|
susu. |
|
(9.2.2021 20:38:22) Prostě uvidím, až to přijde...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pole levandulové |
|
(9.2.2021 13:02:41) Mám nože Zwilling PRO S, už pár let a k nim používám brousek AnySharp /ocílku mám taky, ale neumím to s ní/, na chalupu jsem odvezla Zwilling Four star po cca 20 letech každodenního používání a pořád jsou jako nové a fungují bezvadně. Takže Zwilling můžu doporučit. Pak mám ještě blok s nožema od KitchenAid, ale ty mi tolik nesedí, jsou jen hezké Ty Zwilling se dají vysledovat na Amazonu ve slevách, pak vyjdou cenově slušně.
|
Vítr z hor |
|
(9.2.2021 14:34:15) Potvrzuji, mám tytéž už možná 15 let – taky z Amazonu, protože v ČR byly za úplně absurdní cenu. Brousím ocílkou, která k nim byla. Jsou pořád stejné, takže mě asi přežijí. Pak jsem dostala nějaký hodně ostrý a tvrdý nožík Dictum s japonským ostřím i s poukázkou na odeslání do Německa a nabroušení zdarma. To jsem tedy ještě nepraktikovala. Taky mám přes 20 let jeden nůž od Wusthoffu, který je kvalitou a vlastně i vzhledem prakticky totožný s těmi Zwillingy. Ještě mám jeden prastarý španělský lovecký, ten je dost dobrý, ale v kuchyni údržbově nepraktický (dřevo), tudíž ho nepoužívám. Měla jsem i hezký a super kvalitní finský určený snad na lov velryb nebo tuleňů, ale ten mi ukradli. Noname kuchyňské nože se většinou do pár let rozpadly.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(9.2.2021 14:49:09) k rozpadlým nožům - dostala jsem od tchýně celou sadu nožů právě v tom dřevěném boku, byla k tomu i ocílka, nůžky, vidlička a dřevěný vál (asi teda prkénko, ale velikostí fakt vál)... nože vypadaly krásně, ale měli strašně silnou čepel a nešly mi moc nabrousit, tak jsem je moc nepoužívala, spíš třeba ten největší na mazání krému na dort a tak... nejvíc jsem používala vidličku, ta byla super, pak jednoho dne se mi vidlička rozpadla, zůstala mi v ruce jen ta kovová část, rukojeť se rozsypala... ještě ten víkend jsem dělala dort a nůž na krém mi udělal totéž... vytahala jsem zbylé nože a nůžky ze sady z šuplíku a normálně se u všech rozsypala rukojeť, přestože nebyly téměř používané... prostě holt vypršela životnost toho plastu na rukojeti - nevidět to, neuvěřím zbyl mi teda jen blok, vál a ocílka
|
|
|
|
susu. |
|
(9.2.2021 13:13:48) Mám teda taky hromadu nožů, používám tak 4 nejoblíbenější. Nejlepší mi přijde keramický od Kyocery, je pořád ostrý a má tenkou čepel, mně se s ním dobře krájí, hodně nemám ráda tlusté nože.
Ty ostatní jsou obyčejné kovové, taky dost tenké čepele, ostřím je na normálním brousku na kosu. Mám i ocílku a nějaký elektrický brousek, ale používám tento na kosu, jde mi to s ním.
|
susu. |
|
(9.2.2021 13:16:33)
Tím brouskem na kosu skutečně myslím toto.
|
Koníček mořský |
|
(9.2.2021 14:17:18) Brousím nože (beze studu) taky brouskem na kosu a dobrý. Je to raz dva. Mám svoje staré oblíbené nože - jeden univerzál s dřevěnou rukojetí, tím krájím všechno: maso, chléb, sýry, zeleninu... Pak mám jeden užší - tím vykosťuju kuře, vepřové, i celé jehně spolu zvládneme. Jeden malý na houby a okrajování brambor. A jeden velký, ostrý a nebezpečný, srdcová záležitost = dar. Ten je na velké tvrdé věci a trochu se ho bojim. Nože mám normálně v zásuvce, ten nejpoužívanější leží v pohotovosti na lince. A když se mi zdaji línější, vezmu do ruky ten brousek na kosu. (Na srpy mám zase jinej na kosu). Můj muž má svoje tři nože - velký na maso, krátký na kuchání (ryb), úzký na stahování kapří kůže a speciální stahovák na zvířecí kožešiny. Na své nože si vzájemně moc nesaháme.
|
|
|
|
neznámá |
|
(9.2.2021 13:27:21) Můj manžel přísahá na nějaké "lepší" řeznické nože od KDS, brousí je jenom ocílkou a moc mu na ně nesahám, je na ně háklivý.
Já mám v kuchyni směsku nožů, něco od KDS, nějaké Dick, Victorinox a Fikars. Mám je tupé všechny. Moc se s nožem nemažu jsou hozené v šuplíku, klidně je použiji na plechu, když krájím buchtu. (proto má můj manžel svoje nože) Ty kvalitní se v domácích podmínkách špatně brousí, ale když se nabrousí, fakt řežou. Poslední dobou jsem si oblíbila brousek od Fiskarsu, z toho můj manžel šílí, on používá pouze ocílku.
|
|
Kaliope X |
|
(9.2.2021 13:53:51) My jsme přešli na keramické nože a jsme naprosto spokojení. Jen brousit asi moc nepůjdou, ale i ty nejstarší, co považuji už za tupé, jsou vlastně ostré. Dřív budou zubaté nebo bez špičky, než tupé. Potřebují něžnější péči, než se jim u nás dostává
|
|
Saamajna |
|
(9.2.2021 14:27:55) Dokud jsem si nekoupila jeden desne drahej japonskej, netusila jsem, co znamena "ostry nuz".
Vsechny ostatni ted jsou.. no jo no... Funguje uz nejmin 2 roky, obcas ho "dolestim" kvalitni ocilkou - musis to ale s ni umet.
A taky ten nuz umyvam zasadne opatrne v ruce, pak hned utrit a vsunout do drevenyho stojanu na lince.
|
Koníček mořský |
|
(9.2.2021 14:32:52) Vlastně nemám moc ráda moc ostré nože. Jak je nůž příliš ostrý, vždycky si do mě řízne. Nejsem ráda říznutá, protože mi to otravuje život. Jednou jsem viděla dokument o chlapech, co dělali na jatkách a ti měli drátěný košile, jak rytíři. Já bych vlastně moc ostrý a kvalitní nůž ani nechtěla. Chci vařit v klidu a pohodě, ne ve střehu a ohrožení.
|
Saamajna |
|
(9.2.2021 19:51:38) No nebezpecny to fakt je, musis se pekelne soustredit. Mekkou tkan by mi urizl ve vterine, chrupavku nejspis taky. Deti na nej nesmi sahnout.
Ale je to i fascinujici a velka zabava jim krajet.
|
neznámá |
|
(9.2.2021 19:56:28) Já jsem si před lety vykostila členek prstu a moc zábavné a fascinující mi to nepřišlo, ale lékaři na pohotovosti a manžel už měli jiný názor, těm to vtipné přišlo. Radši mám svoje tupé nože.
|
|
|
|
|
kachna_ |
|
(9.2.2021 18:07:38) Mám středně dlouhé vykošťovací a krájecí KDS v kombinaci se snadno brousitelnými plechovými noži a dvěma menšími krájecími. Když brousim, tak krájím jak vzteklá.
|
|
|