petluše |
|
(14.3.2021 17:29:35) Vaříte kuskus? Podělte se prosím o recept.
|
K_at |
|
(14.3.2021 17:43:22) Petluše, ideálně ho zalít domácím vývarem. V nouzi masox, nebo jen osolit a potom smichat s něčím okořeněným,nebo dresingem.
|
TaJ |
|
(14.3.2021 21:08:25) Kat, jak jsi psala, že dáváš vývar, nebo v nouzi masox...máš vyzkoušený nějaký "masox", který by nebyl snůška chemie? Třeba i dražší z nějaké bio prodejny...po tomhle jsem nikdy nikde nekoukala, ale občas by se něco jako náhražka vývaru hodilo - my polévky téměř neděláme (aspoň ne masové vývary) a jinak maso obvykle děláme na jiné způsoby, než vařené, takže vývar prostě doma nikdy nemám...
|
Rodinová |
|
(14.3.2021 21:11:10) Nejsem Kat, ale mam doma, obcas pouzivam a je to celkem dobry:
https://www.dm.cz/dmbio-sypky-zeleninovy-vyvar-bez-drozdi-p4058172333354.html
|
TaJ |
|
(14.3.2021 21:29:58) Rodinová, díky za tip, do DM chodím, kouknu tam...je to sice zeleninový, což bych doma asi neměla problém i vyrobit, zeleninové polévky občas dělám...naposledy dneska rychlovka k obědu - polévka s krupicovými noky, mrkví a brokolicí, šlo mi spíš o ten "masový"...ale i tak dík
|
Rodinová |
|
(14.3.2021 21:36:24) Maji taky jeste bio masovy kostky, ale ty mi nejak nechutnají. Zkus
|
TaJ |
|
(14.3.2021 21:39:42) Rodinová, díky, kouknu a vyzkouším...já v tom DM nikdy na ty potraviny moc nekoukala, většinou tam prosvištím jen pro pár už vyzkoušených věcí z kosmetiky a drogerie a zase jdu
|
|
|
|
|
K_at |
|
(14.3.2021 22:14:47) TaJ, promiň, já už to potom nečetla. Normálně Vitana dělá myslím bujón kostku bez glutamátu. A jinak složení nečtu. Raději. Používám právě jen pro nouzové akce. Jinak lze koupit už i hotový vývar přímo ve sklenici. Ale tuším, že to je cca 70-100kc. Ale je fakt dobrý. Většinou v nějaké té bio, lokální prodejně. Možná by ti stálo za to udělat prostě doma vývar a zmrazit si ho v pytlikách,nebo krabičkách.... Na omáčky, na občasnou polévku, jako když najdeš.
|
K_at |
|
(14.3.2021 22:17:28) Kupovala jsem teď kuřecí skelety na vývar, už nevím která farma to byla. A bylo na tom masa spousta. Váš kocour by se nadlabl a ještě hromada třeba do rizota by zbyla.
|
TaJ |
|
(14.3.2021 22:40:13) Kat, díky, už jsem o tom taky dřív přemýšlela, že bychom mohli něco uvařit a zamrazit...asi to tak zkusíme, ale počkám, až uděláme tu novou kuchyň, asi nakonec dáme i větší lednici a mrazák, protože pořád něco vaříme a na zahrádce toho taky každým rokem pěstujeme víc...tak se to hodí...z kuřecího by to šlo, asi bych radši ten hovězí, já nějak třeba kuřecí vývar jednou za čas sním, ale nijak to nezbožňuju...na kocoura bychom pamatovali v obou případech, vždyť už teď mu manžel kupuje kuřecí srdíčka, která u nás nikdo nejí
|
|
Analfabeta |
|
(15.3.2021 0:42:13) Já skelety taky kupovala, ale vývar byl neskutečně mastnej, to se nedalo, to bych mohla dodávat drůbeží sádlo do mýdlárny, co toho bylo. Už to nekupuju, škoda peněz.
|
Okolík |
|
(15.3.2021 0:51:28) Analfabeto, stačí po zchladnutí vyhodit ten tuk z povrchu...
|
|
K_at |
|
(15.3.2021 5:26:44) Analfabeto, můžeš z nich sebrat kůži. A jinak normálně nechat vychladnout a tuk sebrat. To dělám u všech vývarů.
|
|
|
|
|
|
|
Begonie |
|
(14.3.2021 17:44:56) Ja ho delam uplne jednoduse - v 1 hrnci smicham kuskus se lzickou soli a trochou oleje a zaleju to horkou vodou z konvice. Micham, dokud se voda nevsakne a necham stat.
Mezitim v panvi udelam cokoliv, jakoukoliv smes toho, co mam doma. Nejcasteji cibule, kureci maso na kousky, cervana a zluta paprika, naky koreni a kukurice z plechovky. Pak do toho vrhnu ten zmekly kuskus, zamicham, prohreju a hotovo. Mame to moc radi, je to rychly a vzdycky se to povede.
|
|
Vaitea |
|
(14.3.2021 17:47:39) Kuskus orestuju, zaleju horkou vodou, osolím, zamíchám, nechám dojít pod pokličkou.
|
|
Fern |
|
(14.3.2021 17:58:53) Mas ho na kazdym baleni proboha...
|
77kraska |
|
(14.3.2021 18:05:56) taky ho varim jen podle navodu na obalu...je to nejrychlejsi priloha
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.3.2021 18:11:26) A chutná vám ? Manžel sní úplně všechno, ale kuskus nechce. Já ho sním, když v jídelně není nic lepšího, ale nijak si v tom nelibuju.
|
77kraska |
|
(14.3.2021 18:12:33) Inko, mne chutna kuskus jen ten, co delam doma....jinak mi nikde nechutna
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(14.3.2021 18:14:31) Mně ani ten domácí, zkoušela jsem to kolikrát na různé způsoby a nezaujalo mě to.
|
Simeona+3 |
|
(14.3.2021 20:50:43) Kuskus máme rádi, je to zase jiná příloha na vystřídání. Kvůli bezlepkové dceři kupujeme kuskus z červené čočky. Chce to fakt zalít vývarem, ne vodou. Většinou ho dělám, když mám hrnec vývaru (polívky) se zeleninou a děcka ji už nechtějí. Vrhají se na to jak supi.
|
|
|
|
TaJ |
|
(14.3.2021 18:18:11) Inko, mně třeba chutná moc, ale chlapi ho moc nemusejí, radši mají klasické těstoviny...takže si ho spíš dělám třeba když jsem sama doma...třeba s tuňákem a nějakou zeleninou.
|
|
Fern |
|
(14.3.2021 21:27:15) Manžela to taký desi,oni ti chlapi jsou ,jak vidno,mnohem větší konzervy,než my ženské! Mě se na tom líbí ta blesková příprava a je to stejné tak bez chuti jako klas.ryze,takže tak,jeto hold jiné jídlo než kačenka, knedlík. Zeli
|
TaJ |
|
(14.3.2021 21:32:06) Fren, u nás to manžela ani syna neděsí, ale je to na ně prostě takové "divné", moc drobné asi...nebo nevím
|
Bouřka |
|
(14.3.2021 21:42:36) Tak u nás je kuskus oblíben a chlapi ještě prndají, když mají dojem, že ho bylo málo
|
|
|
|
byvala radka |
|
(15.3.2021 9:08:06) mám ho ráda ve směskách (kuskus+zelenina, kuskus+zelenina+maso) samotný ho ani nevařím ani nedávám jako přílohu
|
|
Mili+2 |
|
(15.3.2021 10:32:10) Vůbec mi nechutná, a to jsem všežravec.
|
|
|
Stará husa |
|
(14.3.2021 18:18:34) Taky dělám podle návodu, jen místo oleje dávám máslo, mně to chutná víc. Kuskus jim poměrně často, protože je hned hotový. Mícháme ho s různou zeleninou nebo i masem na kostičky. Zasypávánm sýrem nebo jarní cibulkou či pórkem. Chutná mi to.
|
77kraska |
|
(14.3.2021 18:23:19) taky do nej cpu maslo....cim vic masla, tim je lepsi
|
|
|
Fern |
|
(14.3.2021 21:23:17) Přesně tak!
|
|
|
petluše |
|
(14.3.2021 18:18:18) Miláčku, já myslela recept na celé jídlo, ne jako přílohu. A ostatní pochopily a podělily se. Takže si preslapni a uklidní se.
|
Vaitea |
|
(14.3.2021 18:29:11) Tak to Ti popíšu tenhle: orestuješ hovězí nebo vepřové maso, podle chuti postupně přidáváš zeleninu- od nejtvrdší (kořenová) po měkčí (luštěniny, rajčata) mírně podléváš až jsou všechny komponenty měkké a pokrm ma konzistenci husté polévky, hodně husté. Sůl, pepř, česnek, cibule, koření podle chuti V sítku nad hrncem se v páře připraví kuskus. Na pánvi orestuješ chilli papričky. Na talíř kuskus, masovozeleninovou směs a zakapnout olejem s papričkou.
|
|
Fern |
|
(14.3.2021 21:37:34) Neměj o mě péči, ty se hlavne nauč jasně vyjadrovat!
|
|
|
|
vlad. |
|
(14.3.2021 18:10:29) Varim ve vyvaru nebo dost osolene vode, troska oleje, necham vstrebat tekutinu. Podusim jakoukoli oblibenou zeleninu, ev pridam kosticky balkanu
|
jak |
|
(14.3.2021 18:20:42) Vařím ve vývaru.vedle na pánvi udělám zeleninu, slaninove kostičky a smíchám.
|
|
|
Lída+2 |
|
(14.3.2021 18:39:26) Na kostičky na másle usmazim kuřecí/krůtí maso s bylinkami.
Zimní verze:
V té vodě, když není vývar nevadí ,co potřebuju na kuskus ovarim rychle zeleninu mraženou většinou mrkev, hrách, kukuřice. Vypnu . Dosypu kuskus. Zamíchat. Přikrýt. Za 2 minuty promíchat. Za další 2 minuty přidám maso. Posypu parmazánem.
Letní verze:
Vývar ohreju. Vsypu kuskus. Za 2 minuty promíchat. Pak tam přidám rajčata, zelený papriky. Promícháme. Přidat maso. Posypeme parmazánem.
Zeleninu měním. S brokolicí taky s květákem.
|
|
luthienka |
|
(14.3.2021 18:46:01) Mam ho rada i jako tobouleh - i když ten má byt správně z bulguru. Takže hoooodne listové petržele, máta, olivac, citron nebo raději limeta (vymackat stavu), a trochu rajčat.
Jinak kdZ mi zbyde bolonske ragu, tak ho zamrazim a pak kdZ se hodí, udělám s kuskusem.
Jinak ho jíme i s tunakem a varianty všeho, co tu holky psaly.
|
|
Lonai |
|
(14.3.2021 18:50:09) Připravím podle návodu na obalu (jen s vodou) a pak smíchám s tuňákem a cherry rajčátky. Ale jím to jen já. Syn to nechce vůbec a manžel ho má rád jen s máslem a posypaný sýrem.
|
|
P.T. Cruiser |
|
(14.3.2021 18:52:23) Já z něj dělám jakoby rizoto (tu českou variantu) podusím hodně zeleniny s na kousíčky nakrájeným jakýmkoliv libovým masem, kuskus zaliju vývarem, nechám chvíli odstát, pak smíchám s hotovou směsí a posypu sýrem. Když nemám čas krájet a loupat zeleninu, stačí mražená směs.
|
|
RachelGreen |
|
(14.3.2021 18:56:18) Já ho mám nejraději smichany s ratatouille (lilek cuketa papriky....), k tomu nějaké maso, kotleta, kureci, ryba....
I s tuňákem...
A na jednom festaku jsem jedla s nakladanymi kousky ovciho sýra, rajcatky a rozinkami a to byla moc dobrá zajímavá kombinace.
|
RachelGreen |
|
(14.3.2021 18:56:55) To bylo studeny, jak salát...
|
|
|
Rodinová |
|
(14.3.2021 20:11:33) No varim ... Zaleju horkou vodou nebo vyvarem, pridam maslo. Korenim soli, peprem, petrzelkou, pridavam parmezan, strouhanou mrkev, hrasek. Muzu ho jist i jen tak, muz ho ji jako prilohu.
Ale vic, daleko vic, mi chutna celozrnny bulgur.
|
|
Bouřka |
|
(14.3.2021 21:07:00) Dělám ho jako přílohu, ne samostatné jídlo. Osolím, cintnu olivový olej, zaleju horkou vodou, přikryju, nechám stát a pak vmíchám salátovou zeleninu podle toho, cp mám doma. Většinou ho dělàm k mořským rybám.
|
Bouřka |
|
(14.3.2021 21:09:13) Jinak fajn je perlový kuskus. Uvařím podle návodu a upravím stejně. Nebo jen tak samotný jako příloha k masu se šťávou.
|
|
|
La Pepa |
|
(14.3.2021 22:19:14) Orestuju kureci maso (stehenní řízky), přidám zeleninu, papriku, strouhanou mrkev, rajčata klidně z plechovky, cizrnu, cuketu, rozinky, dusim doměkka. Trochu naredim vroucí vodou, přidám máslo a kuskus. Chviličku povarim a nechám dojít pod pokličkou. Někdy přidám kari. Obvykle vznikne příliš velké množství pokrmů, který nakrabickuju a nosím do práce... Po týdnu se to celkem přejí...
|
|
Okolík |
|
(14.3.2021 23:23:39) Nejvíc mi chutná podusit zeleninu ala lečo + česnek + cuketa, zalít vodou a nasypat kuskus. To je taaak dobrý. A pak ještě dělám dušená rajčata (klidně z konzervy) na cibuli a s česnekem, naředit a nasypat kuskus. V obou případech po uvaření přidat kousek másla.
|
TaJ |
|
(14.3.2021 23:30:09) Okolíku, mňam, to určitě zkusím, až budu potřebovat něco jen pro sebe...chlapi mi tohle asi jíst nebudou, ten menší rozhodně ne...cuketu ani rajčata, ani papriky nejí... ale zní to moc dobře
|
Okolík |
|
(15.3.2021 0:50:41) Hlavně nezapomenout na konec ten kousek másla, dodá tomu chuť 👍
|
|
|
|
Buřt |
|
(15.3.2021 7:25:17) Přicházím se dvěma bezmasými úpravami 1) Dle dětí "zelený kuskus" - mražený špenát (sekaný listový nebo protlak) normálně připravit - nezapomenout na česnek, pak zamíchat do kuskusu, přidat kelímek zakysané smetany. Sypat strouhaným sýrem nebo na pánvi opraženými slunečnicovým semínky. Zkuste, je to fakt překvapivě dobré.
2) "Růžový kuskus" - předvařenou řepu najemno nastrouhat, smíchat s připraveným kuskusem, zase zakysaná smetana a navrch sýr nebo semínka.
|
|
byvala radka |
|
(15.3.2021 9:06:29) většinou orestuji zeleninu a přihodím kuskus a koření a dělám vše v jedné pánvi - buď trochu zaleju nebo když mám vodnatou zeleninu (rajčata, cukety), tak ani nezalévám jídlo do čtvrt hodiny
|
Mi+3 |
|
(15.3.2021 11:06:22) Mě chutná mnohem víc než kuskus bulgur, příprava je stejně rychlá, ale chuť jiná. Zalívám vařící vodou se solí a chuť dodá příloha.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.3.2021 11:16:54) To už vůbec ne, to připomíná kroupy.
|
Bouřka |
|
(15.3.2021 14:14:05) Kroupy jsou taky dobrý Já dělám všechno, kuskus, bulgur, kroupy,kerneto, pohanku, jáhly, jinà zrna...zůstalo mi to z makrobiotického období.
|
TaJ |
|
(15.3.2021 14:44:41) Bouřko, tohle bych si občas klidně dala já...ale kluci mi to jíst nebudou, tam uspěju maximálně s čočkou...jáhly jedl syn naposled asi v roce a čtvrt, než přestal jíst většinu věcí, co do té doby normálně jedl
|
Bouřka |
|
(15.3.2021 14:56:05) TaJ, tak pokud se to dělá jako příloha, tak si udělej třeba jen pro sebe a mužským klasiku. Spousta toho není náročnější než rýže, akorát ten hrnec navíc. Přebytky zkus propašovat do polívky, třeba si zvyknou Mně manžel sní všechno a většina mu i doslova chutná. Synátor jako malej dlabal vše, ale pak něco přestal a něco s ní jen v malém množství a s kecy. Slečna nejí skoro nic a když náhodou zobne do něčeho nového zobne, tak se z toho týden radujeme.
|
Koníček mořský |
|
(15.3.2021 14:59:38) Můj muž taky principielně kuskus odmítal, ale jednou jsem mu udělala zeleninový k nějaké dobré rybce a vzal ho na milost, dokonce mu chutná ! Zkusili jsme i jáhly a pohanky, ale ty nám nezachutnaly nikomu. Ještě se chystáme vyzkoušet bulgur a uvidíme, zda obohatíme. Kroupy jíme rádi.
|
|
TaJ |
|
(15.3.2021 15:02:49) Bouřko, my zrovna moc polívkoví nejsme, navíc synátor je dost podobný tvé malé...pokud ochutná něco nového, tak se radujeme, ale zároveň víme, že příště to třeba vůbec jíst nebude...on to má tak, že má třeba rád polívku s krupicovými noky a mrkví...jenže se brání jakékoli další přidané zelenině...teď jsem si tam dovolila přidat brokolici na malé kousíčky, jelikož brokolice ve smetanové omáčce už v pohodě projde...no, přišel dolů s tím, že ta polívka je nějak divně cítit (tou brokolicí), dopadlo to tak, že polívku snědl, ale vybral hlavně ty noky a trochu mrkve, brokolice tam většinu nechal...ale na to, kolik toho odmítal ještě před několika málo lety, toho za poslední rok vzal na milost dost...ale třeba většinu ovoce a nebo rajčata a papriky nedá do pusy v žádné podobě...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.3.2021 15:05:09) Ale ta brokolice fakt děsně smrdí. Dělala jsem brokolicovou polívku a ani jsem pak na ní neměla chuť. Naštěstí manžel jí snědl, necítil ji u vaření.
|
TaJ |
|
(15.3.2021 15:07:49) Inko, mně třeba brokolice docela voní...ale on i květák má takovou specifickou vůni, ten třeba syn normálně jí - jak polívku, tak obalovaný...
|
|
|
|
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(15.3.2021 15:03:19) Kroupy fakt ne, ty se mi zošklivily už ve školce. Plavaly v polívce, do který jsem hodiny brečela, že jí fakt nesním. Pohanka mi chutná u nás v jídelně, já ji tak dobrou neudělám, nevím co do toho dávaj, ale je tak akorát udělaná a moc dobrá.
|
TaJ |
|
(15.3.2021 15:06:35) Inko, polívku s kroupami dělávala moje babička, ale byla moc dobrá...já naštěstí tím, jak jsem nechodila ani do školky a ani ve škole do jídelny, tak spoustu věcí znechucenou takhle nemám...manžel tyhle věci jednou za čas sní, ale pak je zase dost dlouho mít nemusí...
|
|
|
|
|
|
|
Hanka 75 |
|
(15.3.2021 19:36:33) Kuskus dle návodu. Omáčka na něj: do pánve na olej cibulku do zlatova a na to nahrubo nastrouhaný celer (velký), a jednu mrkev (celeru má být mnohem více než mrkve), orestuju, přidám rajský protlak orestuju, cukr, koření (bazalku, trochu dobromysl.. dle chuti), podusím, aby zelenina byla měkká, ale ne rozdušená - prostě dle chuti, jak kdo má rád. Servíruje se kuskus, politý touto omáčkou a na to nastrouhaný sýr. Chutná nám to všem a je to změna po směsi kuskusu s něčím, ty samozřejmě také děláme: kuskus se zeleninou, masem... atd.
|
Hanka 75 |
|
(15.3.2021 19:37:14) na velký celer toho rajského protlaku tedy víc než jednu konzervu... aby omáčky bylo hodně.
|
|
|
|