| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jidáše

 Celkem 39 názorů.
 petluše 


Téma: Jidáše 

(31.3.2021 17:36:51)
Máte osvědčený recept? Chtěla bych je zkusit.
 Saamajna 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 19:40:43)
Diky za zalozeni, chtela jsem taky.
Pekla jsem je uz 2 roky podle tohohle rezeptu:

http://www.pekarnomanie.cz/jidase-jidasky/

Detem chutnaly ale mme prisly takovy "jalovy", byly taky rychle suchy.
Hledam rezept ma neco vlacnejsiho, mekcciho.
 Marika Letní 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 20:12:51)
Osvědčený není, ale letos jsme pekli prvně tyto:

https://www.kucharkaprodceru.cz/velikonocni-jidase-recept/

Zatím dobrý. :-)
 klíčnice 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 21:13:13)
Mariko tyhle jsem před chvílí dopekla a za mne taky dobré ~R^
 Simeona a 3 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 20:27:36)
Já je vždycky dělala z těsta jako na mazanec/vánočku, musím říct, že vánočka mi přijde lepší, je na ní míň kůrky a víc střídky.
 Analfabeta 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 21:43:27)
Taky to dělám z těsta na mazanec/vánočku. Výborné, nemá to chybu.
V sešitu od Alberta byla zajímavá rada: chceme-li žluté těsto, přibarvíme ho kurkumou. Vypadá to zajímavě, chci to zkusit.
 luthienka 


Re: Jidáše 

(31.3.2021 23:20:21)
Kurkumu dáváme do burgerovych housek - jsou vizuálně zajímavé ( navíc máme žluté kulaté logo). V chuti je to skoro neznatelne ( pokud nedáš hodně).
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 8:37:24)
krkumu nééé... my, co ji nemáme rádi, ji pak cítíme i v malém množství a nekupujeme si pak ani některé sušenky, pečivo a popravdě už jen ta výrazněji žlutější barva pak odpuzuje od koupě ~:-D
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 8:04:59)
Já dávám šafrán. Kurkuma má takovej chuťovej ocásek nepříjemnej do sladkýho.
 neznámá 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 8:44:03)
Dle mého jsou jidáše těsto na mazanec, ale mazané rozehřátým medem. Jde hlavně o ten tvar.
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 9:07:06)
Kluci v akci

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/256-jidase/
 Len 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 14:33:41)
Taky jsem ted udelala podle Kucharky pro dceru a jsem spokojena s praci s testem i chuti, moc dobre, jednoduche.
 Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 14:40:55)
koukala jsem a asi upeču o víkendu - sice teda na jidáše bude pozdě, ale i jako pletýnky to bude určitě dobré ~:-D
dneska jsem aspoň posnídala pistáciového šneka z tesco - jednak byl zelený a jednak i ten provaz by to mohlo připomínat ~:-D
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 14:41:19)
Len, taky jsem na ně koukala a asi je zkusím...nikdy jsme je teda nepekli, dělám vždycky jen mazanec...ale ono to těsto bude asi dost podobné...
 Len 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 15:50:25)
TaJ, ja je take nikdy nepekla, ani mamka ne. Ale pry se v rodine delali tradicne, akorat je pekla jedna z prababicek. Mamka je letos pekla z vanockoveho testa, ale ja radsi experimentuju, delat porad to same testo a jen motat do ruznych tvaru me nebavi. Mazance letos nebudou, udelala jsem italskou velikonocni holubici a zavladlo nadseni, takze ta bude jeste jedna o vikendu, do te doby mame jidasky.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:04:28)
Len, já vánočku pletu jen na Vánoce, jinak mazanec dělám ze stejného těsta, ale prostě bochánek...a někdy i na Vánoce, když dojíme jednu vánočku, tak tu druhou už nepletu, ale udělám jenom bochánek~:-D. Ale jidášky podle těch stránek možná zkusím, stejně tu pořád potřebujeme mít něco pečeného na průběžné svačinky, tak vyzkoušíme zas něco nového...poslední dobou peču pořád dokola štrůdl a čokoládové muffiny...občas bábovku...ale chtějí pořád tohle dokola...Bez mazance ale Velikonoce být nemůžou, ten by chyběl i mně:-)
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:24:32)
Val, mám dvě vychytávky - buď na kynutí používám pekárnu na chleba ( i když poslední dobou jsem zase začala dělat těsto zadělávané ručně z živých kvasnic) nebo peču tvarohový mazanec, do kterého se dává kypřící prášek a nedává se kynout.


Dneska mi nějak nic nejde od ruky, teď jsem zrovna vytahala semínka, že ještě zaseju do záhonku. Manžel naprosto otrávený přivezl nákup. Chtěl jet nakoupit hned po obědě, ale nakonec se rozhodl, že něco dodělá na zahradě a na nákup se dostal až v pozdějším odpoledni.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:33:02)
Senedro, já pekárnu zvažuju, ale pro nás mi to přijde asi moc velký krám, na to, jak často bych to používala...já si všechna těsta na všechno zadělávám ručně, dokonce obvykle ani nepoužívám nějaký mixér, šlehač, nebo robot...akorát na sníh ten ruční rychlošlehač~:-D, je to i tak za chvíli a nemusím pak mýt hromadu krámů...myčku nemám a už jsem se definitivně rozhodla, že ani v nové kuchyni nebude~;)
 Analfabeta 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 22:00:41)
Pokud máš robota, tak pekárnu nepotřebuješ, těsto vypracuje i robot. Já mám oboje jen proto, že jako první jsem koupila pekárnu a až poté robota. A až s pekárnou jsme začala dělat častěji kynuté těsto, protože ručně je to dost tvrdá práce a nápor na ruce.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 22:40:18)
Analfabeto, tak robota máme, ale téměř ho nepoužíváme, vlastně si na všechno vystačíme s tyčovým mixérem a malým elektrickým šlehačem s metličkami...kynuté těsto jsem zvyklá zadělávat ručně, ráda to těsto rukama propracovávám...vlastně všechna těsta na všechno zadělávám ručně, buď třu v míse a nebo kynuté hnětu rukama...takže pekárna asi pro mě zbytečný krám navíc...chleba jsem doma ještě nepekla, ale možná ho jednou zkusím...to jde ale v troubě taky.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:30:52)
Val, mně kynuté těsto taky nějak dlouho nešlo...až posledních pár let, kdy jsem začala péct daleko víc, jsem to postupně nějak vychytala, ale to víc věcí, které dělám teď častěji a předtím jsem je dělala jednou dvakrát za rok...teď peču něco minimálně jednou týdně, spíš dvakrát...i do těch domácích rohlíků jsem se pustila...nám s manželem chutnají moc, dítko ochutnalo a prý mu víc chutnají ty gumové kupované~:-D, radši si dá dva dny starý kupovaný rohlík, než domácí...co nadělám, no :-)
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:32:43)
Val, chce to mít opravdu všechny suroviny v pokojové teplotě ( v té pekárně to není až důležité), nenechat těsto v průvanu. Mně se osvědčilo na chviličku rozpálit troubu a dát těsto do ní.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:35:34)
Senedro, přesně, všechno si vyndavám trochu dopředu na linku, aby to nebylo studené, rozpuštěný tuk a mléko hlídám, aby to nebylo moc horké...kvásek nechávám vzejít v hrnečku na topení (ale ne horkém) a kynout těsto dávám někam, kde není průvan, máme jednu židli u stolu poblíž topení, tak ho vždycky dám tam:-), jako taky mi to někdy nenakyne do dvojnásobného objemu, jak všude píšou, ale finální výrobek je pak dobrý, takže neřeším:-)
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:48:25)
TaJ, my pekárnu dostali jako dárek už asi před 15 lety.. párkrát jsem v ní pekla chleba. Není úplně takový jako z obchodu, teď jsem začala občas péct chleba z kvasnic v troubě. Ale hodně pekárnu využívám právě na kynuté těsto - hodím do ní suroviny, nemusím až tak hlídat teplotu a za dvě hodiny mám krásně kynuté těsto. Navíc nemusím hlídat kvasnice - sušené vydrží hodně dlouho, čerstvé se mi občas v lednici zkazí..
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:51:38)
Senedro, tak je fakt, že sušené droždí se nekazí, ale já ten rozdíl na chuť pak cítím...chutná mi to jinak, než z čerstvého, i to jinak voní...jako nouzovku ho mám doma taky, ale radši mám čerstvé...a právě že bych zase jenom kvůli tomu kynutému těstu měla doma pekárnu, to se mi moc nechce, přece jen to nějaké místo zabere...na lince by nikde nemohla být v žádném případě a ve skříňkách taky zas tolik místa není...
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:50:53)
A co kvasnice? Byly čerstvé? Párkrát mi tětso nevzešlo, když jsem do něj dala moc horký tuk. A jednou taky proto, že jsem zapomněla na cukr ~t~
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:53:22)
Senedro, já dávám kvásek vzejít zvlášť do hrníčku, takže vidím, jestli je droždí ok ještě předtím, než zadělám celé těsto...někdy se mi taky stalo, že nevzešel, tak jsem načala jiné droždí, nebo dala sušené... A tuk si nechávám rozpustit hned jako první, než jdu připravovat všechno ostatní...pak je akorát vlažný.
 Alena 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:55:55)
Valkyro, kynute testo delam casto, a i kdyz kolem nej nedelam zrovna tanec s nejakyma teplotama surovin, i kdyz je v kuchyne pod dvacet stupnu atd, kdyz jsou dobry kvasnice vykyne to vzdycky. Udelal se ti dobry kvasek?
 Alena 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 18:05:14)
"mně se nikdy neudělá kvásek v tom smyslu, že by to droždí s cukrem a mokou nějak naběhlo. " Pak je ale zbytecne cekat, ze by cokoli, do ceho to das pohnulo svym objemem. Pokud se kvasek nezvedne a neudela penu, je nepouzitelny.
TO budou asi spatny kvasnice. Kdyz rozdrobis dobre drozdi, das do ne trochu cukru, trochu vlazneho mleka a posypes trochou mouky, tak i kdybys to nedala do tepla, tak se to zvedne.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 18:07:59)
Val, nedávám ke kvásku mouku...jen do hrnečku rozdrobím droždí, dám tam tak dvě lžíce vlažného mléka (nesmí být horké) a lžičku cukru, zamíchám a přikryju talířkem a dám někam k teplu..na začátku je to trochu kašičky na dně, na konci je z toho pěna, která utíká z hrnečku:-). Pokud to nevyběhne takhle nahoru, tak vím, že je droždí špatné...
 Bouřka 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 22:15:03)
Valkýro, to je fakt divný. Já se s kváskem většinou neobtěžuju, jen v míse v mouce udělám důlek, nadrobím droždí (malinko, nerada ho v těstě cítím, 5-10 g), dám trošku cukru (jde to i bez něj, ale trvá to) a něco vlahé tekutiny. Vzejde vždycky, na to proslavené špatné droždí jsem nikdy nenarazila. Dáváš tomu dost času?
 Senedra 


Re: Jidáše 

(2.4.2021 8:32:57)
val, nechceš recept na ten tvarový?
Ten nekyne ~t~
 Senedra 


Re: Jidáše 

(2.4.2021 8:34:02)
Já budu péct dnes dopoledne, včera jsem nakonec skončila na zahradě a pak jsme už neměla morál...
 Len 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 18:02:42)
Valkyrko, ja mam kuchyni na sever a je v ni porad hrozna zima. Taky mi vse kyne dlouho, ty jidase kynuly ctyri hodiny misto avizovane jedne hodiny v receptu. Vanocka z kvasku mi kynula predloni ctyri dny, pak byla nakysla, v zime to nejde vubec. Ted jsem tu holubici take delala z kvasku a pridala 2g drozdi na rozjezd, kynula necele dva dny, ale prihrivala jsem ji v dennich hodinach v troube. Ja jsem zvykla, chleba mi take trva dva dny, u toho zpomaluju kynuti v lednici, protoze pak lepe chutna, ale tezka maslova testa jsou problem, potrebuji prihrat.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:48:21)
Val, možná jo, my teda topíme celou zimu tak na 23, když tu večer sedíme, přes den to trochu stahujeme, ale přes zimu tu vždycky máme aspoň 22...v kuchyni, kde vaříme, pečeme a pořád tam někdo je, tam bude asi i víc...
 Senedra 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:49:59)
Val, tak my máme skoro všude v baráku 20-21 stupňů. Ale máme 10 let starý dům, je v něm příjemně a v kuchyni máme dvě velká okna, skoro celý den do ní svítí sluníčko a to je taky poznat.
 Kaliope X 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:54:02)
Dřív mi taky těsto kynulo v pekárně, ale od té doby, co používám na těsta robot, tak kyne v troubě. Moje trouba má extra program, ale stačilo by nastavit nízkou teplotu, program je na 40 stupňů.
 TaJ 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 17:58:48)
Kaliope a dáváš ho kynout do otevřené trouby, nebo do zavřené?
 Kaliope X 


Re: Jidáše 

(1.4.2021 18:04:11)
Kyne to při zavřené troubě.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.