Hanka 75 |
|
(16.6.2021 19:49:04) Děti milují sushi i si ho sami doma udělají, ale jakou rybu do sushi ? Je možný syrový losos nebo ne ? Přiznám se, že jsme zkoušeli uzeného lososa (takového co se prodává v plátcích) a nebylo to ono. Předem díky za rady.
|
sally |
|
(16.6.2021 20:12:32) Hanko, doma bych to nedělala... ryba musí být podchlazená (aby se zabily bakterie) a to si nejsem jistá, že je zajistitelné z domácích zdrojů (minimálně ten převoz z obchodu domů, navíc nevím, jestli může být mražená, jestli to pak nebude hnusný). Dále musí se to umět krájet. Prostě to riziko, že to bude hnusný a ještě z toho něco chytnete, mi přijde příliš veliké.
|
|
Saamajna |
|
(16.6.2021 20:13:27) Jiste, prave syrovy ryby. Losos a tunak jsou klasika. Musi byt ale opravdu cerstvy, coz je v Cechach trochu problem. Z cerstve rozmrazenych to jde taky ale pripadaji mi pak tuhy, takovy gumovy.
|
|
angrešt |
|
(16.6.2021 20:16:44) ano, syrové. V ČR je trochu problém je sehnat pořádně čerstvé. V Praze za mě nejlepší pan Lešetický, dodává domů přes e-shop (cerstveryby.cz - fishway). Ale když se mi zdá dobře a čerstvě vypadající ryba klidně z lidlu, tak ji použiju. V sushi je stejně rizikovější ta rýže než ryba. Musí se fakt hodně okyselit. A pak tím druhotně chrání i tu rybu. Ryby do sushi bývají značené, že jsou v sashimi kvalitě.
|
Saamajna |
|
(16.6.2021 20:26:54) Angresti, proc je rizikovejsi ryze?
|
|
Iva 77 |
|
(17.6.2021 9:52:12) Angrešt, ty z Lidlu a myslím i odjinud jsou ale rozmrazené /předkládané za čerstvé/ Tam bych měla strach větší...
|
|
|
Saamajna |
|
(16.6.2021 20:25:46) https://youtu.be/BRMc9QRtjso
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(16.6.2021 20:49:45) My běžně a hodně často děláme ze syrového lososa z makra, arktický to je, myslím. Vezeme ho domů jedině v lednici nastavené na 2 st. Domě ve stejné teplotě. Když se mi výjimečně mírně nezdá (asi jednou), raději ugriluju. Rýži kyselíme fakt hodně, poctivě mícháme.
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(16.6.2021 20:59:24) Delame ze syrového lososa.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(16.6.2021 22:33:45) Syrovýho lososa nebo tuňáka.
|
|
Vítr z hor |
|
(17.6.2021 7:01:39) Ryba do sushi v restauracich se premrazuje. Nejsem si ted jista, jestli je to pravidlo v CR nebo v jine zemi, ale prave to premrazeni ma zajistit nezavadnost masa. Kdyz odhaduji z toho, co vim, na sushi, kde ale detaily neznam, rekla bych, ze se mrazi sokerem (velmi rychle - sokove - mrazici mrazak). Sama jsem obvykle pouzivala spolehlive vyhlizejici maso od spolehliveho dodavatele a nemrazila jsem. Kdyz delam tatarak, taky nemrazim, ale tam je to ok, protoze pouzivam dostatek citronu (vybije, co se da).
K syrovemu rybimu masu a morskym plodum mam respekt, protoze uz jsem vezla par intoxikovanych lidi do nemocnice a sama jsem se intoxikovala bagetou s uzenym lososem z uznavaneho prazskeho bagetoveho retezce.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(17.6.2021 9:34:35) Jestli máte strach z ryby, tak dejte zeleninu. Nebo krevety. Ty jsou předvařené. Já bych se toho nebála. Losos stejně v pokojové teplotě nejde nakrájet na plátky, musíte ho lehce zmrazit.
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(17.6.2021 9:41:11) Nebo krabí tyčky. Ale dávám lososa z tesca a nic nám nikdy nebylo.
|
|
Vítr z hor |
|
(17.6.2021 10:53:23) Predvarene krevety nejsou zaruka niceho. Naopak. Sama jsem v Tescu odnesla vedouci baleni 3 tydny proslych predvarenych krevet. Od te doby tam ta baleni nevystavuji, ale prodavaji krevety vysypane na ledove tristi.
Vetsina tech, ktere jsem vezla intoxikovane do nemocnice, to mela prave po krevetach.
Krome toho, ze mohou byt HODNE stare a zakaznik to nepozna, je problem i ve strivku. U nas se s nim nikdo neodstranuje a ty vykaly se umi pekne rozkladat i varene.
Nejvetsi pravdepodobnost dobrych krevet je, kdyz jsou zamrazene primo na lodi a neloupane (pri loupani se opakovane zamrazuji).
Jedine, na co se da spolehnout, jsou naopak skeble: kdyz jsou zive, jsou ok. Jen je potreba je dukladne prebrat a dodrzovat pravidla. Cili pri cisteni vyhodit vsechny otevrene, co se nezavrou. Po uvareni vsechny, co se neotevrou.
|
Lenka Pražanda |
|
(17.6.2021 11:11:05) Obecně si myslím, že kdo se v tomhle nevyzná, neměl by mořské plody ani ryby pro konzumaci v syrovém stavu kupovat a raději si to suši koupit od profíků. Já pocházím z rybářské rodiny, muž ze středomoří. Bezpečně poznám zkaženou krevetu na ledu. A je pravda, že to je důvod, proč jsem je už hodně dlouho nekoupila. Loupané nikdy.
|
Vítr z hor |
|
(17.6.2021 15:42:14) "Bezpečně poznám zkaženou krevetu na ledu."
Tahle sebejistota je od začátku špatně. V ČR, tedy kdekoli daleko od moře, jsou krevety nejisté a nelze očekávat, že půjde spolehlivě rozeznat, jestli jsou bezpečně OK. V mém nejbližším okolí jsou lidé původem z asi největší krevetářské velmoci světa, vědí všechno možné o chovu, nákupu, anatomii a úpravě krevet. I jednoho z nich jsem vezla do té nemocnice. Snědla jsem s nimi neskutečné množství krevet, občas to holt nevyjde (a je třeba s tím počítat a včas zareagovat na příznaky).
Jediné bezpečné jsou u nás škeble (předpokládám, že nám je sem nevozí nažrané toxickými řasami). U ostatních ryb a plodů se dá problémům aspoň částečně předcházet (tepelnou úpravou, citronem, přemražením...elimitací podezřelých kusů atd.).
|
|
|
|
|
Rigel |
|
(17.6.2021 9:54:24) po butterfish ( uzené ) se mi zrovna stala taková příhoda, kdy po konzumaci mi začalo být vedro, motat se hlava, těžko jsem se zvedla z židle.. a když jsem zašla do koupelny , sundala tričko, pak po trupu jsem měla široké rudé pruhy. Byla jsem ráda, že jsem si sobecky kousek ryby snědla sama a nedala ho letité spolubydlící babičce ( která teda o ryby moc nestála ). Je to asi věc náhody
|
|
|