| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Nádobí s nepřilnavým povrchem

 Celkem 25 názorů.
 E.Day 


Téma: Nádobí s nepřilnavým povrchem 

(5.1.2022 12:39:52)
Můžete, prosím, napsat tip na osvědčené nádobí? Jde mi hlavně o nějaký větší wok a nízkou pánvičku na palačinky. Ideálně s nepřilnavým, ale zdravotně nezávadným povrchem. Teď mám teflonové, ale už je nechci používat. Jednou jsem měla i pánvičku s keramickým povrchem a to bylo za trest
 Fern 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 12:48:05)
Teflon taky nechci a nepoužívám a pořídila jsem si 2 pánve s keram povrchem a již několik let jsem s nimi spokojena.varim tedy na sklokeramice.
Wok používám velmi zřídka,tu mám teda teflon .

Tady žádné zázračné tipy nedostanes,to necekej
 E.Day 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 13:13:05)
Mně se právě na pánvi s keram. povrchem špatně smažilo, hrozně se to přichytávalo a nakonec to to ani nešlo pořádně umýt. Zkoušela jsem asi 2x, pak jsem ji vyhodila. Ale vařím na plynu, tak možná je to tím.
 Len 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 13:27:32)
Ja mam na plynu panvicku s keramickym povrchem, mam ji minimalne osm let, spis vic a je super. Teda, na vystavu neni, fleky se z ni neumyji, ale neprichytava a to delam palacinky s cukrem. Ted jsem se podivala na znacku, je to Banquet, koupena tehdy v ceskobudejovickem Prioru. Jo a palacinky delam minimalne 2x tydne, 30 a vic kousku, musi byt tenke az prusvitne a ne moc propecene, takze docela tezky ukol~t~
 E.Day 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 13:32:34)
Díky!
 Konzerva 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:54:02)
Není to louh?
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 12:52:21)
Wok s nepřilnavým povrchem je z principu kravina, úprava ve woku je postavená na připékání a odškrabování.
A málo kdo má na něj tepelný zdroj.

 E.Day 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 13:09:23)
Nj, já myslela prostě velkou hlubokou pánev. Hodně ji používám, ale je právě teflonová, tak chci něco jiného.
 Kopřiva Dvoudomá 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 15:13:37)
"Pravý wok" není litinový, ale z černé oceli. Litina moc akumuluje, nedosáhneš rychlých změn teploty. Autentická asijská kuchyně se nedělá v litinovém woku (jinak to samozřejmě jako nádobí fungovat může, ne že ne).
 Vítr z hor 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 17:42:41)
Delaji se woky z litiny, kde je ta litina zbrousena do tenka. Jsou tak lehke, ze se na nich da prohazovat. To zamicha a rychleji zchladi. Taky autenticka Asie.
 Simeona a 3 


Re: Tip na dobré nádobí 

(7.1.2022 10:52:58)
Kopřivo, díky, byla jsem z litinového woku hodně zklamaná a zbavila jsem se ho. Jdu koupit levný ocelový ~R^

A palačinkovou pánev Banquet :-)

Díky za tipy !
 Vítr z hor 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 13:23:10)
S nepřilnavým povrchem mám keramické Mauviel. Jedna pánvička, ta nejpoužívanější, začala přichytávat až tak po 6-8 letech.

Wok mám Staub, je obří a těžký, protože litina. Není to tedy broušená litina, jako mají Číňani, ale stacionární wok biblických rozměrů. Na litinových pánvích se mi taky dobře vaří, jen moc nejsou na házení palačinek.

Mám též jeden keramický wokoid (hlubokou pánev na omáčky atd.) od Mauvielu, je to můj nejoblíbenější kus nádobí. Drží hodně přes 10 let.

Další moje pánev je nerezová, když ji správně používám, nepřichytává ani ta.

Litina a nerez jsou navždy, keramika je holt spotřební materiál.
 Pole levandulové 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 15:43:42)
Zrovna dneska jsem si pochvalovala, jak dlouho /nad očekávání/ mi drží nádobí Ballarini. Koupila jsem za velmi nízkou cenu ve slevě před víc než rokem a půl celou sadu, používám denně a hodně a oproti jiným, rozhodně ne špatným, značkam, se mi zatím na indukci stále drží rovné dno a jsou jak nové. Plus se dobře udržují. Mám takové ty, co vypadají jako "žulový" povrch.
 Litevská...krychle 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:00:46)
mám palačinkovou pánev od WOLL, titanovou, nepřichytí se nic.
Byla dražší, ale vyplatilo se to.
 angrešt 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:14:48)
titanový povrch je jedna z odrůd teflonového povrchu
 Litevská...krychle 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:17:31)
a je to taky jedovaté?
jaké nádobí tedy používat?
 angrešt 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:21:30)
teflon není jedovatý, je naopak tak inertní jako máloco, proto se používá i v lékařství.
Jedovaté sloučeniny z něj mohou vznikat, když se nesprávně používá. Tj. když se rozpaluje na sucho, což může vést k zahřátí nad teploty, kdy dochází k jeho rozkládání. Když je na teflonovém povrchu tuk nebo tekutina, která teplo odvádí, tak je to úplně v pořádku. Ale nemají být volné plochy povrchu pánve, na kterých není tuk(voda/kus potraviny - to je problém.
 Litevská...krychle 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:29:07)
a nějaké bezproblémové nádobí existuje? :-)
 angrešt 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:30:03)
A co používat za nádobí - to je věc nároků a možností.

Já používám teflonové pánve pouze na palačinky. To není problém, protože palačinka pokryje celý povrch a plynule odvádí teplo a tím pádem se teflon nepřehřeje a nerozkládá. Teflon je výborný vynález. Využila bych ho teoreticky i na sázená vajíčka a podobné věci, ale na to mám tu teflonku moc "palačinkově" velkou :)

Cokoli jiného, co potřebuju na předehřáté pánvi prudce opéci, dělám na obyčejné železné pánvi. Jo, je to pánev, co se musí "zajet" (= nebýt zcela odmaštěná), ale po takových 10 prvních ohavně se přichytávajících jídlech se stane taky nepřilnavou. Chce pak svou péči, tedy mytí pouze vařící vodou a vysušení, žádný jar.

Podobná varianta je litinová pánev. Stejná péče, lepší akumulace tepla a třeba na maso lepší, ale zase těžká a drahá.

Teflonový povrch jsou i všechny ty povrchy označované jako "žulové, kamenné...". To je taky teflon, jen proti otěru zpevněný příměsí minerálních částeček.

neteflonové jsou většinou keramické povrchy, ale je ptořeba si počíst obal, někdy je tzv. "keramický" taky teflon, jen zpevněný keramickou drtí.

Pravé keramické jsou vlastně smaltované. Jsou taky fajn, ale "nepřilnavost" je daná jen tím, že mají z výroby extra hladký povrch a tak se žádné bílkoviny nezdrcávají v nerovnostech povrchu (což je podstata přichytávání), ale velmi rychle se jim povrch ochodí, vzniknou nerovnosti a začne se to chytat. Životnost železné/litinové pánve výrazně přesahuje životnost průměrného člověka. Životnost keramických pánví nedosahuje zpravidla ani životnosti křečka.

 vlad. 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:08:30)
Taky se ted koukam po nadobi, na indukci, chtela bych aby melo drzaky, ktere se nerozehrivaji (silikonove ?), aby se s tim i detem dobre varilo. Nemate tip?
 EvaMarie 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 19:57:22)
mám indukci a nerez nádobí a nerez úchyty, které se nepřehřívají a děti s ním běžně manipulují
 angrešt 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 20:07:28)
vlad, mám nádobí creuset 3ply a má úchytky kovové, ale z jiného materiálu, a nerozehřívají se vůbec. Nemám teda indukci, tak jsem ho moc nestudovala, ale píšou u něj, že na indukci je. Akorát je teda trochu dražší.
 Len 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 20:14:07)
Mam pul roku WMF 4 funkce (spravny nazev je podle Rodiny nepovoleny znak~t~, 4 funkce v anglictine) uchytky ma studene a je tak skvele, ze nechapu, proc jsem tak dlouho trpela Ikea nadobi. Mam ho na plynu, ale na indukci je take. Vubec nic se nepripaluje, lepe drzi teplotu a zda se mi, ze i na tom plynu hreje vice rovnomerne.
 anemon 


Re: Tip na dobré nádobí 

(6.1.2022 7:57:13)
Len - to jsem neměla vidět
 vlad. 


Re: Tip na dobré nádobí 

(5.1.2022 22:25:59)
Diky vsem ~x~

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.