magrata1 |
|
(12.8.2024 12:07:22) Letos nám poprvé více zaplodila tatarka. Asi udělám povidla, pár kompotů, ale dál nevím, jak by se to dalo zpracovat. Do kvasu to rozhodně nepůjde, tato rada je tudíž zbytečná, můžete ušetřit čas s popisem tohoto "receptu". Děkuji předem za jakékoli nealkoholové tipy
|
qéčko |
|
(12.8.2024 15:56:59) Tuhle odrůdu neznám, ale vzhledem k blížícím se hodům (budeme péct hruškové frgály ) mě napadly křížaly. Nebo jsem jednou zkoušela z jablíček "ovocné kůže", ty by určitě šly i z hrušek https://www.toprecepty.cz/recept/74493-ovocne-kuze/ .
|
holkamodroočka |
|
(12.8.2024 20:58:30) Prosím tedy umíš hruškovou náplň? Pokud ano, mohla bys mi dát recepty prosím? Děkuji
|
qéčko |
|
(12.8.2024 21:41:42) Holkamodroočka to je otázka na mě? Sušíme hruškové křížaly z "kožuchů" které by jinak nikdo nesnědl... Sušené křížaly se vaří ve vodě tak aby byly ponořené, dolívám vodu po trochách podle potřeby. Když jsou na skus, nechám vychladnout, pomelu na masovém mlínku. Pokud se mi zdá ta směs hodně hustá zředím tím vývarem, ale jen trochu, do hustoty povidel. Ochutím trochou rumu a vanilkovým cukrem a špetkou mletého badyánu, ten tomu dodá tu správnou chuť. Ono je to v podstatě strašně jednoduchý, ale stačí mi to dělat jednou do roka. Dát kupované hruškové povidla je rozhodně daleko jednodušší, jenže to by mě babička hnala, kdybych to na hody nedělala podle ní .
|
neznámá |
|
(12.8.2024 21:52:14) Prej jednoduchý. To by mě zajímalo, jak si představuješ složitou věc.
|
|
holkamodroočka |
|
(12.8.2024 22:20:17) Qéčko, díky moc. Já mám doma sušené hrušky, ale nejsou to úplně křížaly ((nejsou vysušené úplně na max). Snad by to s nimi šlo, zkusím to. Nemám mlýnek, tak to rozmixuji. A hrušková povidla jsem ani nevěděla, že existují. Jinak bych je koupila 🙂
|
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(13.8.2024 8:09:04) "Sušíme hruškové křížaly z "kožuchů" které by jinak nikdo nesnědl..."
a to je, prosím, co? a teda nikdy jsem nad hruškovými povidly nepřemýšlela, ale že je to taková "drbačka", by mě ani nenapadlo... kdysi jsem se o ně pokoušela metodou pokus omyl (nadměrná úroda hrušek) a vyšla mi z toho výborná hrušková přesnídávka (teda ne pro děti, přidala jsem rum a koření )
|
qéčko |
|
(14.8.2024 16:23:07) Kožuchy, nějaká zimní hruška, je to hodně starý strom, vůbec netuším odrůdu. Mají hrubou slupku a takovou zvláštní chuť, nevím jak to přesně popsat. Připadají mi na jazyku jakoby "drsný" . Ale na ty křížaly jsou dobrý. Jako fakt to není složitý, spíš zdlouhavý. Dyť píšu, maximálně jednou do roka .
|
holkamodroočka |
|
(14.8.2024 16:56:51) U nás zas byly kožuchy jablka. Na normální jídlo to nebylo, taky jsme to tepelně upravovali.
|
|
|
|
|
|
|
|