22.4.2010 10:36:16 Róza
Re: Automat na mléko
My všechno mléko po přivezení hned zahřejeme na vysokou teplotu, ale nevaříme. Pak ho necháme zchladnout a pak teprve děláme ten jogurt či sýr. Něco dáme do petky a do lednice k vypití.
My jsme kdysi dostali od ježíška "sýrovač". Jsou to takové nádoby, do kterých se nalije to sražené mléko a nechá odkapávat syrovátka. Dostali jsme k tomu nějaké kultúry, takže jsme zkoušeli hermelín a nivu. Hermelín se docela povedl, niva vůbec. Ono to pak dá dost práce při tom zrání. Musí se to denně přetáčet, udržovat nějaká teplota, což u nás v paneláku je dost nereálné. Proto se nám vlastně nakonec osvěčil pouze ten sýr z jogurtu. Asi nejpodobnější je tomu žervé. Ostatní je moc náročné na podmínky a dlouhodobé sledování.
Odpovědět