Zajímalo by mě, nakolik je normální, že si restaurace či podobné zařízení, kde se koná svatba či podobná akce, řekne o peníze za pronájem prostor.
Jasně, ta svatba jim tam zabírá místo pro běžné hosty, ale - utratili by tam běžní hosté více peněz (přišlo by jich dost, nešetřili by...?)?
Ono asi záleží, co je to konkrétně je to za podnik ("obyčejná" restaurace nebo něco exkluzivního), zda se svatba koná v nějakém salónku a neomezuje běžný provoz atd. Ale fakt by mě zajímalo, nakolik je to běžné a kolik jste platili (pokud ano).
Ten "náš" podnik je taková samoobslužná restaurace a my tu hostinu taky pojímáme samoobslužně, nechceme ani bílé ubrusy a výzdobu, takže příprava skoro žádná a úklid asi jako po normálním provozu. Třeba se tam běžně přijde naobědvat víc lidí, než kolik bude nás, ale my tam zase za celý den něco vypijem (a nápoje jsou prakticky dražší než jídlo), navíc budeme i večeřet (oni jinak zavírají v pět, takže večeře nedělávají). Personál teda zůstane déle než obvykle, ale zase během tohoto přesčasu budeme jíst a pít, takže v ceně konzumace by už personální náklady měly být obsaženy, no ne?
Jo, ceny jídel v té kalkulaci jsou o 50% vyšší, než obvykle, a to jsme ještě požadovali menší porce.
Když jsem se původně domlouvala se šéfukchařkou, že bychm tam tu hostinu pořádali, říkala, že pokud budeme konzumovat jejich jídlo a nápoje, bude pronájem symbolický. A teď mi poslala předběžnou kalkulaci, kde se objevila částka 7000 za nájem a servis
. Za 8000 přitom pronajímají jiné (mnohem větší a stylové) prostory pro mnohem více lidí, kde běžně nejsou stoly a židle, takže vše se musí nachystat, a i tato cena je podmíněna konzumací a vztahuje se na celý víkend od pátku odpoledne po nedělní dopoledne (pro přípravu a úklid). V nabídce teda ještě byla větička, že pronájem přímo jídelny je za 500/hodinu. Kdyby počítali pronájem už od 10 dopoledne, kdy začnou vařit (oběd bude ve 12), až do půlnoci (ale já jsem netvrdila, že tam budem až do půlnoci), tak by to odpovídalo (byl by to teda jen nájem, žádný servis). Potom ale nechápu, proč je to v přepočtu na hodinu o tolik dražší než ty sály s klenbama za 8000 na celý víkend?
Jinak ten podnik není snadno nahraditelný, nelze zas tak jednoduše přesunout hostinu jinam (nejen proto, že už jsou rozeslané pozvánky). Paní šéfkuchařky se samozřejmě zeptám, jak k takové sumě dospěla, ale ráda bych věděla, jestli jste se s tím setkali. Třeba je to normální praxe a já jsem prostě neználek
. Inu zas tak často se nevdávám
. Díky