Jitys - to od F - není to fondant?
Ten se dá taky udělat, ale je to (alespoň mně to přijde) složitější.
Fondant na potahování - domácí
1 kg mletého cukru (nejlépe korunní)
2 lžíce práškové želatiny
40-50ml vody
24g rozpuštěného ztuženého tuku
1 lžíce glycerinu (k dostání v lékárně nebo u Malátků)
80ml glukosy
2 lžičky libovolného aroma
Želatinu namočíme do vody a opatrně v mikrovlnce rozpustíme, přidáme tuk a glycerin. Nalijeme do mísy, přilijeme glukosu, přimícháme polovinu cukru, vyklopíme na vál posypaný cukrem a postupně vpracujeme zbylý cukr. Zbylý cukr přidáváme postupně a opatrně, hmota nesmí být příliš tuhá, může nám cukr i zůstat, nemusíme ho zapracovat celý. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout. Potom můžeme použít na potahování dortu. Vál si podsypáváme cukrem.
Pokud chceme hmotu barevnou, přidáme barvivo hned při vmíchání první poloviny cukru. Už potáhnutý dort lze dobře nabarvit štětcem na sytější barvu.
Tato hmota lze připravit i v pekárně na chleba na program dort.
Na dort o průměru 23 cm je potřeba hmoty z 500g cukru.
Ta cukrářská modelka, co používám já je ze sušeného mléka a cukru a ochucuje se mandlovou trestí - je to vlastně levnější náhražka pravého marcipánu, který se dělá z jemně mletých (nebo rozetřených) mandlí.
Myslím si, že ten fondán je na potahování, méně už vhodný na modelování. Ten nepravý i pravý marcipán se používá na oboje....
Simča
