21.1.2016 11:13:45 adelaide k.
Re: "Moudrost našich babiček"
Margotko, (s laskavým dovolením autorky) citace z jiného webu.
"Ad dospělí - nůj bor není zrovna tohle, ale podle toho, co tak nějak marginálně sleduju, neexistuje žádná dostatečně validní studie, která by prokázala kauzální vztah mezi konzumací nasycených mastných kyselin a zvýšením kardiovaskulárního rizika (o tom, že není kauzální hladina cholesterolu, se ví už leta a to snad už opravdu nikdo nikde netvrdí). Není ani prokázáno, že by konzumace nasycených mastných kyselin byla kauzální pro zvýšení hladiny cholesterolu. V posledních letech se jeví, že by to mohlo být spíše právě naopak. Zvýšené KV riziko (via aterosklerosa) je totiž důsledkem zánětu endotelu. ALe ono to v posledních letech vypadá, že nasycené MK zrovinka ani náhodou zánět endotelu nezpůsobují. A zato ho daleko spíše způsobují (možná) omega-6 nenasycené kyseliny (z nadbytku konzumace rostlinných olejů některých typů) a víceméně skoro jistě glykované sloučeniny, které vznikají jako důsledek častých a vysokých přechodných postprandiálních glykemií kvůli nesmírně přehnané konzumaci sacharidů. Ostatně, i když se vybodnem na kauzalitu (která se prokazuje zatraceně těžko) a vrátíme se k pouhé korelaci, tak dieta s nízkým obsahem nasycených MK a zvýšením konzumace sacharidů (to ej to neustálé "jezte sýry s nízkým obsahem tuku, tenký plátek na celozrnný rohlík) se zdá korelovat se zvýšením KV rizika. tOTO ZATÍM NENÍ ÚPLNĚ BYTELNÉ SDĚLENÍ! Sleduju to jen tak okrajově, opravdu.
Suma sumárum, neexistuje (co můj přehled sahá) v současné době žádný solidní důkaz, že by palmový tuk byl pro člověka nějakým způsobem zdravotně škodlivý.
Zato je pořádně škodlivý pro planetu a tak ho já teda nemám ráda."
Odpovědět