2.2.2024 16:50:14 Yuki 00,03,07
Re: Římský hrnec
Římský hrnec je můj nejoblíbenější kus nádobí, používám ho víc než dvacet let, samozřejmě ne ten první, ono to nevydrží úplně všechno, takže mám už asi čtvrtý. Není každý stejně dobrý, mně nejvíc vyhovuje, když má glazovaný dolní díl, pak mám taky požadavky na to, jak se bere horní díl, aby měl nějaká ucha, ale to je detail
použití: před použitím namočit na dvacet minut do vlažné vody, dává se to nejnižšího patra trouby, do studené trouby, nesmí se s ním prudce položit nebo ho ochladit, je to hlína a ne kov
vůbec nepoužívám tuk, nepodlívám, prostě tam dám okořeněné maso, popřípadě pod maso ještě brambory nebo zelí, zavřu, strčím do trouby,a pak záleží na mase, hovězí krk na hříbkách nechám třeba při 150-180 dvě hodiny, potom přidá teplotu a dopeču, gurmáni se olizují až za ušima a nevěřícně se ptají, jestli to fakt byl krk
kuře nepotřebuje tak dlouho, ale taky ho dělám tímto postupem
ono se to nejdřív dusí az pak peče,
když je potřeba, dám do římana brambory a maso, zapnu troubu na požadovanou konečnou teplotu, pokud je to malý množství a jemný maso, tak nechám rozehřát troubu, pak ji vypnu a jdu na hodinu ven, nebo třeba ještě chvilku doma vydržím před vypnutím, pokud je to tužší maso,
dělala jsem to tak, když byli kluci malí, oběd do hrnce, do trouby, zapnout, než jsme se vypravili, trouba se rozehřála, pak jsem ji vypla a šli jsme ven, vrátili jsme se k hotovýmu obědu
když se mi rozbil ten minulý hrnec, všem chyběl, nechali jsme si ho poslat z Německa, tady se nedal sehnat
Odpovědět