| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vysoké školy

Soutěž o balíček dětské kosmetiky

VčeraKomerční sdělení

Zasoutěžte si s lékárnou Vitalpoint o balíček kosmetické péče pro nejmenší od Weledy.

  (?)
[<<Předchozích 860] Názory 861870 z 21993  [Dalších 21123 >>]
* Liv 30003
4.7.2022 16:20:18
Zájem o studium stále převyšuje kapacitu lékařských fakult, v tom by problém nebyl.

Problém je v tom, kolik mladých lékařů po promoci zůstane v ČR.

Viníkem je především zcela nesmyslný systém postgraduálního vzdělávání a tristní pracovní a platové podmínky. Jenže o tomhle se mluví už minimálně posledních 15 let, ale nikdo to nehodlá řešit. Jednoho dne doktoři prostě vymřou a bude to...


No a pak taky koryfejové současné medicíny pořád odmítají vzít na vědomí, že absolventi jsou ze 3/4 ženy a že dříve nebo později většina z nich bude chtít děti.
Jenže na to není systém zavedený, nikdo s tím nechce počítat a na lékařky ve fertilním věku se kouká jak na obtížný hmyz a nějaká vstřícnost, dělené úvazky, nemocniční jesle/školky je stále něco vyjímečného

přitom kluci už dávno došli - i velké chirurgické obory jsou nuceny přijímat holky (ještě před 20 lety nemyslitelné)
libik 142094
4.7.2022 16:09:51
Myslím, že zájem je.

Ve svém blízkém okolí(přátelé) mám 3 rodiny, kde se vylíhli jeden až dva doktoři(první ve svém rodu) k velké radosti všech. Tam , kde je doktorem máma nebo táta (často oba) se bez debat pokračuje v řemesle.

Slyšela jsem nabádat různé lidi různé děti, aby nechodily na učitele, ekonomy, právníky, herečky, holičky, ale nikdy nikdo nikoho nezrazoval od medicíny.

Kat tu onehdá napsala, že je to "posvátné povolání", no nekup to~:-D
vlad. 38059
4.7.2022 16:02:31
Zájem o studium je, ale vzhledem k tomu, jak to vypadalo posledních 15 let, je výsledek tristní. Jak psala Cimb., systém postgraduálního vzdělávání vyhání i ty, kteří by jinak zůstali, k tomu je třeba připočíst ty, kteří odejít chtějí. Slováci studují v režimu jako čeští studenti, velká část jich tady po studiu nezůstane, vrací se zpět nebo jsme pro ně jen přestupní stanicí k práci v zahraničí. Funguje jakási reciprocita v možnosti studia na Slovensku, ale toho využívá nepoměrně menší část českých studentů. A potom jsou tady anglické paralelky, které jsou sice placené, ale odčerpávají kapacitu fakult pro české studenty.
A jak prezentuje demografická data Dušek z UZIS, opravdu zle teprve bude, průměrný věk některých odborností je kolem 60 let, až odejdou, nemá je reálně kdo nahradit. A v medicíně se postupně děje to co ve školství, proces feminizace postupuje, téměř 2/3 lékařů do 30 let jsou ženy. Chytří kluci jsou vydělávat peníze jinam ~d~ a v některých oborech budou sakra chybět, např velká chirurgie nebo ortopedie, ono mlátit kladivem do kosti není celoživotní vysněná práce pro většinu žen. Tady doufám zůstane genderová pozitivní diskriminace stranou ~e~ a pojede se jen výkon a schopnosti.
ivaxx 44192
4.7.2022 15:37:29
Nemyslím, že by nebyl zájem. Od syna ze třídy (letos maturoval) dávalo na medicínu přihlášku asi 6 lidí. On jde studovat nelékařský obor na medicínu a i tam byl převis cca 6x na jedné fakultě a 4x na jiné.
Dcera by ráda přímo lékařství a rozhodně není ze třídy jediná.
Inka ..|-.|-.-|.- 141843
4.7.2022 15:10:45
Kvůli tomu odešla do Německa synova kamarádka, tady by se k atestaci dostala tak za 10 let a do tý doby pracovala za almužnu.
Cimbur 64764
4.7.2022 15:09:02
Já vidím zásadní problém v tom špatně nastaveném systému postgraduálního vzdělávání.
Cimbur 64764
4.7.2022 15:07:46
Tak ono tu naštěstí zůstává i dost Slováků, ale taky mnohdy jdou společně s českými kolegy hned po absolutoriu na západ. Nejen z finančních důvodů. Současný systém specializačního vzdělávání je prakticky neprůchodný, přehlcené personálně poddimenzované nemocnice to mladým absolventům neusnadňují. Co píšou mladí, tak třeba v Německu se dostanou k atestaci mnohem bezbolestněji.
Tady v okresní nemocnici je hned několik kolegů, kteří studovali český program a jsou ze zahraničí, dokonce mimo Evropu. A jeden z nich dělá primáře a druhý zástupce primáře jiného oboru - a nepochybně jsou dobří a jsme za ně rádi.
maceška 10765
4.7.2022 14:32:39
Hlavně je potřeba mnohem více lékařů. Já jsem končila medicínu v r.1990. Po mateřské jsem nastoupila na oddělení, kde byla primářka a 2 lékařky. Primářka v podstatě "běžnou" práci nedělala, byla k dispozici jako mentor, aby nás vedla a učila, později ke konzultacím. Já a moje kolegyně jsme tehdy vyšetřily téměř každý pracovní den nějaký čas pro sebe, ke studiu. Teď je nás ve stejné nemocnici na stejném oddělení lékařů 8 a ani náhodou nestíháme, jsou strašně dlouhé objednací doby, bez přesčasové práce to prostě nezvládneme. Je to jednak proto, že pokrok v medicíně za těch 30 let dramaticky snížil úmrtnost na choroby, které tehdy byly smrtelné. Ti lidé, kteří díky pokrokům medicíny přežijí, nejsou ale zdraví, potřebují přinejmenším kontroly, většinou však i nějakou udržovací léčbu. Druhým důvodem je, že se zavedly preventivní programy, které mají obrovský pozitivní dopad na kvalitu života, ale současně znamenají zahlcení zdravotnictví. Abychom našli 2-3 pacientky s počínajícím nádorem prsu, musíme jich vyšetřit 200-250, tedy 100x tolik. Asi nikdo nepochybuje o tom, že je to správná cesta, jen je náročná na lékařskou práci.
Rozvíjí se miniinvazivní chirurgie, intervenční zákroky, které jsou dostupné i nemocným, kteří z důvodů svého zdravotního stavu nemohou jít na klasický operační výkon. Tím se navyšuje počet zákroků, pacientů v pooperačním stavu, a současně výše zmiňovaných kontrol. Atd. Prostě dobré zdraví a prodlužování života má svoje nároky.
Rozina 154595
4.7.2022 13:46:55
Zájem o lékařské obory je stále velmi vysoký. Před několika lety musely fakulty na tlak státu zvýšit počet přijímaných studentů, ale vedlo to k určitému zhoršení kvality výuky. Narvané posluchárny, studenti se k pacientovi dostanou mnohem méně než dříve. Zajímavé je, že i když jde o velmi náročný obor, mají školy vysokou úspěšnost dokončení. Studenti fakt makají a jsou motivovaní školu dokončit.
A co se týká nedostatku lékařů, tak dříve byl velký problém třeba v odchodu do zahraničí kvůli lepším platům, to už se trochu zlepšilo. Dnes je problém, že taková psychiatrie nebo pediatrie mladé naláká, chtějí něco "akčnějšího".
sylvaina 77406
4.7.2022 13:28:29
Zájem je, přetlak na přijetí je fakt velký. Už si ty čísla nepamatuji, ale přijímají ve stovkách a k přijímačkám jdou tisíce. Ze třídy mé dcery se hlásili 4, dostali 2 a po dvou letech studuje už jen ona. Je to fakt těžké a spousta lidí vypadne nebo odejde hned v prváku...
[<<Předchozích 860] Názory 861870 z 21993  [Dalších 21123 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.